Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2916093 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8520 dnia: 18 Marca 2014, 13:16 »
Zgodnie z kodeksem kanonicznym ryba i inne wodne żyjątka nie są mięsem. Były próby włączenia ptactwa wodnego ale nie przeszło (cwaniaczki mięsożerne chyba próbowały  :P se se)

 ryba to ichtis - jednocześnie skrót pierwszych liter greckich słów oznaczających "Jezus Chrystus Syn Boga, Zbawiciel", ryba jest symbolem ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2014, 13:20 wysłana przez Maja »


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8521 dnia: 18 Marca 2014, 13:34 »
Maja jaka oczytana  :)  :brawo_2:
Jakoś mi nie pasował ten skrót, ale znalazłam i już pasuje  :) bo "ichtis" to takie spolszczone, a z greki jest ICHTHYS - Iesous Christos Theou Yios Soter

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8522 dnia: 18 Marca 2014, 13:57 »
No to u mnie panierowane piersi kurczaka,puree i fasolka szparagowa. Hmm a jutro chyba jakąś zapiekankę zrobię.

Offline ziomaleczka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3245
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8523 dnia: 18 Marca 2014, 15:27 »
Ryba to symbol i owszem ;)
Ale mięskiem jest i tak :) Patrzę na to jako biolog, żywieniowiec oraz osoba wege ;)

Spoko, każdy je wg swoich zasad :) Tylko nie mogę znieść jak ktoś pisze, że ryba to nie mięso :) Takie moje spaczenie zawodowo-żywieniowe ;)




Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8524 dnia: 18 Marca 2014, 15:32 »
A jajko? ;)
Chyba najlepiej poprostu sformułować,ze w poście nie jemy mięsa oprócz mięsa ryb. I bedzie git:)

A ja dzisiaj mam odgrzewanego gołąbka. Kochana mama zrobila po tym ostatnim forumowym gołąbkowym nqkręceniu:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline ziomaleczka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3245
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8525 dnia: 18 Marca 2014, 15:38 »
Żeby nie było: nie czepiam się ;) Wyrażam SWOJĄ opinię :)




Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8526 dnia: 18 Marca 2014, 16:34 »
:) Kilka dni temu mieliśmy rybę na obiad. Rozmowa z synem:
- to lyba? nie ceeeeeeee!!
- to mięso ryby, proszę
- mmmm, dobre.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8527 dnia: 18 Marca 2014, 16:58 »
Jeśli ktoś lubi eksperymenty to polecam ten przepis na nietypowe ciasto :)
http://vegancorner.pl/tarta-z-puddingiem-ryzowym/

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8528 dnia: 18 Marca 2014, 17:29 »
:) Kilka dni temu mieliśmy rybę na obiad. Rozmowa z synem:
- to lyba? nie ceeeeeeee!!
- to mięso ryby, proszę
- mmmm, dobre.

 ;D ;D 


moje  dziecie     nie ruszy  ryby za żadne świętości 
 kiedyś  u znajomych  dostało paluszka rybnego  jadło dopóki  się  pani domu (wiedząc  ,że  ryby nie jada  )  nie zapytała jak rybka   smakuje :)


  upiekłam  chleb razowy na zakwasie  z żurawiną i orzechami  i  orkiszowy  z siemieniem   i słonecznikiem     bałam się, że nie wyjdzie  pierwszy  raz działałam z samym zakwasem ale  wyszedł super  przepis mogę polecić   nie dawałam drożdży

http://alicjawkrainiegarow.blogspot.com/2013/03/chleb-na-zakwasie-pieczony-w-garnku-z.html

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8529 dnia: 18 Marca 2014, 20:35 »
Melduję wykonanie stripsów. Tak jak nie jestem fanką KFC i podchodziłam do tematu jak pies do jeża tak szczękę zbierałam z podłogi ;D
RE-WE-LA-CJA :!: :!: :!:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8530 dnia: 18 Marca 2014, 20:44 »
Identyczne prawda?
U nas to tez hit  :D


Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8531 dnia: 18 Marca 2014, 21:03 »
mozna jeszcze raz przepis na te stripsy/
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8532 dnia: 18 Marca 2014, 21:38 »
Prosze http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/stripsy-kfc.html?m=1
tylko proponuje dodac wiecej soli i jesli lubisz pikantne to troche wieceh chili


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8533 dnia: 18 Marca 2014, 21:49 »
Ja robilam z tego http://www.doradcasmaku.pl/przepis/68722/kurczak-a-la-kfc-stripsy-.html tylko trzeba soli dodac, dla mnie bomba


Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8534 dnia: 18 Marca 2014, 21:55 »
Dziewczyny czy ktoras z Was ma sprawdzony przepis na domowa vegete? Z gory dziekuje

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8535 dnia: 18 Marca 2014, 22:08 »
ja robie taka przyprawe z thermomixa i uzywamy zamiast vegety...


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8536 dnia: 18 Marca 2014, 22:18 »
Sylwia, fajnie i wizualnie robią świetne wrażenie :D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8537 dnia: 19 Marca 2014, 09:26 »
Cytuj
czy ktoras z Was ma sprawdzony przepis na domowa vegete?

Robię z tego przepisu ale proporcje "do smaku" (daję mniej czosnku)

http://mirabelkowy.blogspot.com/2013/10/domowa-vegeta.html


Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8538 dnia: 19 Marca 2014, 15:23 »
Dzieki Maja wyprobuje.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8539 dnia: 21 Marca 2014, 08:41 »
Dziewczynki, czy mogę zamrozić tak jak bigos kapustę taką Hmmmm my mówimy na słodko :kapucha świeża, marchewka.,pieczarki, papryka, przyprawy, trochę octu?to jest duszone i wychodzi ala bigos ze świeżej kapuchy.....



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8540 dnia: 21 Marca 2014, 08:45 »
Dziewczynki, czy mogę zamrozić tak jak bigos kapustę taką Hmmmm my mówimy na słodko :kapucha świeża, marchewka.,pieczarki, papryka, przyprawy, trochę octu?to jest duszone i wychodzi ala bigos ze świeżej kapuchy.....
Ja mrożę jak mam taką potrzebę  ::)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8541 dnia: 22 Marca 2014, 20:08 »
Prosze http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/stripsy-kfc.html?m=1
tylko proponuje dodac wiecej soli i jesli lubisz pikantne to troche wieceh chili

Dziękuję za przepis, moje dziecko polubiło takie mięso, wcinał jak nigdy ;D
On 2011
Ona 2013

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8542 dnia: 23 Marca 2014, 01:48 »
Bardzo sie ciesze ;)))
Przepis na prawde rewelacyjny ;)))


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8543 dnia: 24 Marca 2014, 13:14 »
Jak się robi sos pomidorowy do gołąbków?
Mogę go zrobić z pomidorów z puszki?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8544 dnia: 24 Marca 2014, 13:19 »
Ja robię na tej wodzie, w której gotuję gołąbki. Odlewam do innego garnka, dodaję koncentrat, sól, pieprz, zaklepuję mąką i gotowe.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8545 dnia: 24 Marca 2014, 13:20 »
Mąką pszenną ??? (została mi w domu orkiszowa, ryżowa i jeszcze jakaś udziwniana  ::))

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8546 dnia: 24 Marca 2014, 13:24 »
No zwykłą mąką.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8547 dnia: 24 Marca 2014, 13:32 »
Ja dodaje jeszcze kostkę warzywna.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8548 dnia: 24 Marca 2014, 13:37 »
Hmmm.. nie mam zwykłej mąki ani koncentratu więc chyba będą gołąbki bez sosu. No chyba że jednak z tych zapuszkowanych pomidorów zrobię  ::)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8549 dnia: 24 Marca 2014, 13:58 »
MArta możesz użyć pomidorów z puszki  :)