Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8460 dnia: 12 Marca 2014, 19:32 »
Ja tez robie na parze w thermomixie - pyszne sa ... Tyle o tym mowicie ze chyba na weekend zrobie ;)

Ja też nabrałam ochoty.
Do farszu daje jeszcze boczek i cebulę.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8461 dnia: 12 Marca 2014, 19:42 »
Kasia - jak juz się nauczysz tych gołąbków (mnie przeraża te wycinanie tych lisci) przyjedziesz do mnie i mi pokażesz  ??? ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8462 dnia: 12 Marca 2014, 20:09 »
Wycinanie jest akurat proste, tylko to zawijanie jest czasochlonne. Ostatnio bardzo za mna chodzily, a nie chcialo mi sie robic, pomarudzilam kilka dni psiapsiolce, ze tak bym zjadla, ze sie w koncu zjawila z micha golabkow w mym progu  ;D taki ze mnie lewus, hehe
Ale znowu mi narobilyscie ochoty i co teraz?  ::)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8463 dnia: 12 Marca 2014, 20:26 »
 hahaha  wiecie n  co za mną chodzi od popołudnia  ? ;)

  gołąbki  chyba sie wezmę w sobotę za nie   na bank :)  nie ma chętnych    na podrzucenie mi  ;)


  nie bójcie się kapusty  ;) fakt  najbardziej nie lubię   tego robić ale   podcinam głąb na około jak najgłebiej sie da i wbijam w niego taki wielki widelec  do mięsa  liście nacięte u nasady odchodza kolejną  od główki  przy parzeniu

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8464 dnia: 13 Marca 2014, 07:48 »
A niech was nie znam, teraz za mną chodzą te gołąbki:) ale chyba metodą marty pomarudzę komu trzeba :):):) w końcu u Mamy są najlepsze! A i obowiązkowo z gęstym pomidorowym sosem...na ziemniaczkach:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8465 dnia: 13 Marca 2014, 10:35 »
Kasia - jak juz się nauczysz tych gołąbków (mnie przeraża te wycinanie tych lisci) przyjedziesz do mnie i mi pokażesz  ??? ;D
:-*
zaprosze Cię i dam na wynos  :D ;D 8)

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8466 dnia: 13 Marca 2014, 10:38 »
Gołabki sa banale w zrobieniu. Troszkę brzmi to pracochłonnie ale naprawdę robi się błyskawicznie. Ja robie zazwyczaj z kapusty włoskiej. Farsz standardowy czyli ryz + mieso mielone itd. Czasami eksperymentuje ale te sa najczęściej. Gotuje w garnku. Sosik pomidorowy robie sama na cebulce i czosnku.
----
A paprykę faszeruje i zapiekam w piekarniku. Pycha .
--- A robiłyście gołąbki z ziemniakami??. Są przepyszne....troche trudniejsze w zrobieniu ale warto.,

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8467 dnia: 13 Marca 2014, 10:45 »
a co dodajesz do tego farszu do papryki? hmmm...chyba mi podsunelas pomysl na dzisiejszy obiad ;D
mam akurat kilka papryk na zbyciu :P...


Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8468 dnia: 13 Marca 2014, 10:49 »
Faszerujesz czym chcesz;). Ryz, kusk kus, kasza itp. Przerabiałam wszystko ;). Jednak najbardziej smakuje mi ryz + mieso mielone. Dodaje jeszcze drobno posiekana papryke , pieczarki, cebule i czosnek. Przyprawiam. Wszystko przykrywam serkiem .

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8469 dnia: 13 Marca 2014, 11:03 »
U mnie w domu sie je z garszem z golabkow i w sosie pomidorowym, gotuje sie jak golabki


Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8470 dnia: 13 Marca 2014, 12:20 »

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8471 dnia: 13 Marca 2014, 12:30 »
Juz je widzialam, piekne :)

Dziewczyny, chce upiec jutro karkowke na kanapki, macie jakies przepisu sprawdzone?


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8472 dnia: 13 Marca 2014, 12:45 »
u mnie farsz robi się "na bogato"
najpierw gotuję jakieś mięsko z kością żeby mieć wywar na gotowanie ryżu
ugotowane mięsko drobno kroję, daję mielone, startą na małych oczkach warzywa - marchewka, pietruszka, obowiązkowo uprażona cebulka i natka pietruszki, no i ugotowany ryż

duszę w naczyniu żaroodpornym - na wierzch odrobina magi i masełka

pycha  8)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8473 dnia: 13 Marca 2014, 13:23 »
Co wy z tą maggi  ::)
Ja nie lubię nic z maggi bo mnie zaraz w język szczypie. A moja teściowa zawsze twierdzi, że tylko sól i pieprz do wszystkiego używa. I kiedyś wydało się że i maggi - stąd to pieczenie na czubku języka  8)

Martuś ja piekę karkówkę często ale nie mam żadnego sprawdzonego przepisu. Sypię na nią to co akurat mam  8)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8474 dnia: 13 Marca 2014, 13:25 »
Ja chce wsadzic w nia czosnek, posypac sola, pieprzem, moze jakas papryka, ewentualnie ziolami, moze pismarowac musztarda i zamarynowac, a jutro upiec, tylko piec w folii czy odkryte?


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8475 dnia: 13 Marca 2014, 14:05 »
Ja chce wsadzic w nia czosnek, posypac sola, pieprzem, moze jakas papryka, ewentualnie ziolami, moze pismarowac musztarda i zamarynowac, a jutro upiec, tylko piec w folii czy odkryte?

Nie pomogę bo ja piekę zawsze w prodiżu

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8476 dnia: 13 Marca 2014, 14:12 »
E, to chyba odkryta wsadze, lepiej sie tluszcz wytopi i przypiecze, tak sobie to wyobrazam  8)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8477 dnia: 13 Marca 2014, 14:18 »
karkówkę  piekłam ostatnio w worku  ale  trzeba pilnować  bo sie szybko miękka  robi 
 najlepiej wrzucić w żaroodporne   przykryte   podpiec  a pod koniec odkryć co  by odparowała i sie przypiekła

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8478 dnia: 13 Marca 2014, 14:31 »
Oki, dzieki, tak zrobie w takim razie. Kurcze pieklam kiedys, ale juz nie pamietam


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8479 dnia: 13 Marca 2014, 16:35 »
Marta ja nadziewam karkowke czosnkiem. Sole pieprze .
sypie troche czosnku granulowanego i cala karkowe obsypuje majerankiem. Disc duzo tego msjeranku. Do lodowki na ok 3h przed pieczeniem kapka oleju na gore do piekarnika 180s na ok godz na kg miesa


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8480 dnia: 13 Marca 2014, 16:41 »
Zrobiłam te stripsy w tortillach. Dodałam sos tatarski, sałatę lodową, pomidora i kukurydzę z puszki. PYCHA!!! Aż się nadziwić nie mogłam jakie dobre :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8481 dnia: 13 Marca 2014, 16:43 »
Marta, ja jutro też piekę:)
Karkówkę solę, pieprzę, posypuję papryką slodką, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, kładę plasterki czosnku i piekę w rękawie ok 1,5h. w 200st.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8482 dnia: 13 Marca 2014, 16:44 »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8483 dnia: 13 Marca 2014, 21:13 »
Dziewczyny a macie jakis przepis z cukinie( najchetniej z kurczakiem i makaronem?)
Ostatnio jadlam z oliwkami, pomidorkami koktailowymi, czoskniem i chyba kukurydza do tego smietana. Dobre bylo ale wolalabym cos lzejszego ::)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8484 dnia: 13 Marca 2014, 21:20 »
Robiłyście kiedys takie coś

http://www.tipy.pl/artykul_12456,jak-zrobic-zapiekany-chleb.html
Ja robilam na impreze urodzinowa i...goscie byli zachwyceni!
Korzystalam z innego przepisu ale tez bylo super.
Takze moge Ci to polecic z czystym sumieniem!
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8485 dnia: 13 Marca 2014, 21:20 »
 taki chlebek juz  sie przewijał na fb  miałam cheć ale  nie wiem  jak to " ugryźć "  ;)   dodatki   do chleba jak najbardziej tylko  ta forma  ???

 jadłam makaron z cukinią i kurakiem  ale w knajpie pyszny  sama nie robiłam  chętnie  przepis podkradnę sprawdzony

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8486 dnia: 13 Marca 2014, 21:21 »
oooo  kkotek  a powiedz  nie rozwaliło sie to   w sensie   zjadasz górę dól zostaje

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8487 dnia: 13 Marca 2014, 21:21 »
Dziewczyny a macie jakis przepis z cukinie( najchetniej z kurczakiem i makaronem?)


Wprawdzie nie z makaronem, ale bardzo polecam te roladki

Są pyszne :) Ja jedynie dodaję więcej czosnku, bo uwielbiam jego smak ;)

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8488 dnia: 13 Marca 2014, 21:38 »
Oki dzieki moze jutro zrobie
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8489 dnia: 13 Marca 2014, 21:46 »
No i nie zrobie nie mam tarki w domu ::) jakos nigdy nie byla mi porzebna..
Zakupie przy okazji.

P. S zetrzec cuknie ze skorka czy bez?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień