Takie pomysły znalazłam może coś się przyda:
sałatka owocowa w wydrążonym arbuzie
Podsmażany bekon zawinięty na śliwce + jakiś sos do tego
Małe pomidorki wydrążone w środku i wypełnione zawijaskiem <z takiego rękawa> z twarożka + listek bazylii : )
Sałatka: ananas + ryż + tuńczyk
Grzanki hawajskie
Składniki:
chleb tostowy
szynka w plasterkach
żółty ser
ananas z puszki w plasterkach
kiwi
masło
Przygotowanie: Kromki chleba tostowego posmarować masłem. Na każdej kromce położyć po plasterku sera i szynki (wielkości kromki) oraz ananasa i kiwi. Tosty zapiec w gorącym piekarniku lub opiekaczu (ok. 5 minut, aż roztopi się ser).
Ambrozja hawajska
Składniki:
ananasy - 1 puszka (ok. 30 dag)
zalewa z ananasów - 4 łyżki
winogrona - 1 szklanka
wiśnie bez pestek - 1/2 szklanki
truskawki lub maliny - 1/2 szklanki
brzoskwinie - 2 szt.
pomarańcze - 2 szt.
gruszki - 2 szt.
sok z 2 cytryn
cukier
wiórki kokosowe - 2 łyżki
Przygotowanie: Ananasy odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Gruszki, brzoskwinie, pomarańcze umyć, obrać pokroić. Truskawki umyć, można pokroić. Wszystkie owoce przełożyć do salaterki, posypać cukrem i delikatnie wymieszać. Polać sokiem z cytryn i syropem z ananasów. Sałatkę podawać schłodzoną, posypaną wiórkami kokosowymi.
sałatke mozna podac w wydrążonym arbuzie
grill - jakies szaszłyki owocowo miesne itp
jakies dipy, sosy jako dodatek do nachosów(Najbardziej popularna przekąska na świecie. Nachos najlepiej smakują z salsą, bądź guacamole. Doskonałe do grilla, piwa i wszelkich okazji do zabawy
sałatka hawajskie niebo
Składniki Przepis
Pierś z kurczaka
1 torebka ryżu (polecam Basmati)
Puszka ananasa w zalewie
Puszka kukurydzy
Papryka czerwona
Łyżka orzechów włoskich
Zioła prowansalskie
Sól ziołowa
Curry
Majonez
przepis:
Pierś z kurczaka posypac ziołami prowansalskimi i upiec w piekarniku (ok.20 min)
Następnie upiczone mięso pokroic w kostke. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroic, dodac do kurczaka i kukurydzy. Papryke pokroić w drobną kostkę dodać do całości.Ryż ugotować w osolonej wodzie z dadatkiem łyżki oleju(nie bedzie kleisty), odsączyc i dodac do niego łyżke przyprawy curry.
Wszystkie składniki wymieszać , dadać podprażone na suchej patelnii orzechy włoskie.Sos majonezowo - ananasowy:
Majonez wymieszać z sokiem z ananasów, aby powstał sos, doprawić da smaku solą ziołową
Sałotkę poloać sosem, wymieszać i podawąć schłodzoną
--------------------------------------------------
Zapiekanka hawajska
Składniki na 8 porcji:
2 kg porów
3 łyżki oleju
tarta gałka muszkatołowa
40 dag śmietany kremówki
8 plasterków szynki (40 dag)
4 jajka
8 plasterków żółtego sera np. goudy(ok. 32 dag)
1 puszka ananasów z puszki w plasterkach
6 kromek białego pieczywa
sól
pieprz
Sposób przygotowania: Pory oczyściś, pokroić na mniejsze kawałki. mocno rozgrzać olej na patelni, dusić na nim pory przez 2-5 minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Przyprawić na pikantnie solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową. Ułożyć na prostokątnej blasze o wymiarach 39*35cm. Śmietanę połączyć z jajkami. Polać pory. Całośc zapiec w 200 stopniach przez 10 minutu. Plasterki żółtego sera i szynki podzielić na ćwiartki. Krążki ananasa dobrzeosączyć z soku, pokroić na ćwiartki lub połówki. Kromki pieczywa zrumienić w tosterze , pokroić w kostkę. Na warstwie porów umieścić kawałki szynki i ananasa, posypać kostkami zrumienionego pieczywa.Obłożyć żółtym serem i zapiekać przez 20-30 minut w tej samej temeraturze. Podawać bezpośrednio po upieczeniu jeszcze ciepłą.
--------------------------------------------------
Salatka:
1/2 kg.pieczonej piersi z kurczaka (pokroic w kostke)
1 puszka ananasa
3 owoce kiwi,
1 sloiczek szparagow
1/2 lyzeczki imbiru
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki zmiazdzonych gozdzikow
2 lyzki brandy
3 lyzki soku z cytryny
Wszystko pokroic w kostke.W malym naczyniu utrzec sok z cytryny,cynamon,gozdziki, imbir,brandy,wlac syrop z ananasow.Salatke polac sosem,wstawic do lodowki aby przeszla aromatem przypraw.
----------------------------------------------------------
Biszkopt z owocami tropikalnymi
Składniki
•4 jajka
•1 szklanka cukru
•0,5 szklanki mąki pszennej
•0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•2 łyżki ciepłej wody
•1 puszka brzoskwiń
•1 puszka ananasów
•2 budynie kokosowe
•0,5 kostki masła roślinnego
•0,5 szklanki cukru pudru
•1-2 całe jajka
•2 paczki wiórków kokosowych
Etapy przygotowania
1.Z pierwszych składników upiec biszkopt.
2.Sok z brzoskwiń i ananasów połązczyć z wodą (0,8 l)- ugotować na niej 2 budynie kokosowe. Pozostawić do wystygnięcia
3.Masło, cukier puder, jajka utrzeć i dodać 2 paczki wiórków.
4.Na biszkopcie położyć brzoskwinie i ananasy, na nie wystudzony budyń. Następnie położyć masę i zapiec w piekarniku na złoty kolor w temp. 200* przez 0,5 godziny
----------------------------------
pizza hawajska
Składniki na Ciasto:
- 250 g mąki
- 15 g drożdży
- około szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
Toping:
- sos pomidorowy
- ¼ puszki ananasów
- 100 g szynki
- 250 g sera
- 1 łyżka oleju
- zioła: oregano, bazylia, jeśli możliwe świeże
Wykonanie:
Pokruszyć drożdże, włożyć do miseczki, wymieszać z małą ilością ciepłej wody, cukrem i trzema łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w cieple miejsce.
Następnie przesiać resztę mąki, wlać drożdże, dodać sól. Zagniatając dodawać wodę - powinno mieć gęstą, jednolitą konsystencję. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na jeszcze 2 godziny w ciepłe miejsce.
Przed pieczeniem, zagnieść jeszcze chwile i rozwałkować
Ułożyć podstawę pizzy na blasze, posmarować olejem, następnie sosem pomidorowym.
Pokroić szynkę w cienkie plasterki, ułożyć na sosie, całość posypać serem i na wierzch ułożyć pokrojonego ananasa. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
------------------------------------------
LAULAU -potrawa hawajska
Skład:
ok.3/4 kg wieprzowiny (szynka)
2 łyżki soli morskiej
1/2kg solonej ryby maślanej lub łososia*
1/2kg liści luau*
12 liści ti*
Sposób wykonania:
Mięso wieprzowe pokroić w sporą kostkę. Soloną rybę wymoczyć w wodzie przez około 3 godziny, odcedzić i starannie osuszyć. Umyć i osuszyć liście luau* albo szpinaku odcinając łodygi. Mięso posypać solą i wymieszać, podzielić na 6 części. Rybę też pokroić na kawałki i podzielić na 6 części. Umieścić 6-8 liści luau, albo 1/6 szpinaku na liściach ti*, na to 1/6 ryby i mięsa obwijać liśćmi na krzyż tak, aby powstał pakuneczek, związać nitką. Zrobić 6 porcji. Gotować na parze 3-4 godziny, dolewając wody w razie potrzeby.
*można samemu przygotować soloną rybę: wziąć 2 łyżki morskiej soli na 1/2kg filetów ryby, osolić dokładnie i odstawić na godzinę, potem nie trzeba moczyć, tylko lekko przepłukać.
*liście luau - można zastąpić szpinakiem
*liście ti - można zastąpić liśćmi banana albo obranymi liśćmi z kolb kukurydzy
--------------------------------------------------------
krewetki z grilla
skład:
jedno opakowanie krewetek wypatroszonych/im większe tym lepsze/
pęczek naci z pietruszki
czosnek
oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Krewetki wypłukać na sicie i zostawić żeby obciekły. Nać posiekać drobno z czosnkiem i odrobiną wegetty wlać oliwę i dobrze wymieszać. Krewetki przełożyć do naczynia i zalać marynatą odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Nadziewać na patyczki szaszłykowe grilować na dobrze rozgrzanych węglach bardzo krótko 2-3 min polewając resztą marynaty. Krewetki same w sobie są lekko słone dlatego do marynaty używamy szczyptę wegey i grilujemy szybko żeby nie wyschły.
---------------------------------------------
elegancka przystawka z krewetek
Składniki:
Na cztery porcje
• 12 łyżek ugotowanego ryżu
• 4 krewetki black tiger
• 2 ząbki czosnku i łyżka masła do smażenia krewetki
• 2 łyżki posiekanej drobno papryki
• 1 łyżka posiekanej cebuli
• 1 płaska łyżka Łagodnej Pasty Curry Patak`s
• 1 łyżka oleju
• przybranie - np. listek bazylii, tymianku lub pietruszki
Przygotowanie:
Obsmażyć cebulę na oleju. Dodać pastę curry, paprykę i ryż. Wymieszać równomiernie składniki. Następnie uformować krążek o wysokości około 2-3 cm. Usmażyć krewetki (smażyć do momentu aż szare paski krewetki black tiger zrobią się czerwone) na maśle z czosnkiem. Położyć usmażona± krewetkę na wcześniej przygotowanym krążku z ryżu. Podawać jako przystawkę.
------------------------------------------