Ja robię tak:
Pierogi z kaszą gryczanąSkładniki farszu(na ok.22 pierogi- czyli mała porcja

):
1 paczka kaszy gryczanej
25dag twarogu półtłustego
1 cebula
1 żółtko
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ugotowaną i wystudzoną kaszę połączyć w misce z twarogiem i usmażoną wczesniej cebulką (cebulkę pokroić w kostkę i usmazyć). Przyprawić do smaku sola i pieprzem- ja daję sporo soli i pieprzu (oczywiscie bez przesady), bo jak wiadomo po ugotowaniu farsz będzie troszkę łagodniejszy w smaku. na koniec dodaje 1 żółtko i mieszam farsz.
Ciasto na pierogi:ok.40dag mąki
bardzo ciepła woda
szczypta soli
1 jajko
Przygotowanie:
Na stolnicy robimy kopczyk z maki, a w jego środku dziurkę, do której wlemamy ciepłą wodę -w celu ,,zaparzenia ciasta"- dzięki temu jest delikatniejsze, dodajemy sól i jajko i wyrabiamy ciasto-podsypując w potrzebie mąką. Do ciasta mozna dodać też szczyptę drożdży.
Kazdy kleić pierogi umie więc nie opisuję

Gotowe pierogi wrzucamy na wrzątek i po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez ok.3 minuty.
Można podawać z zeszklona cebulką, ze skwarkami. Można jeść pierogi od razu wyjete z wody lkub odsmażone na patelni.
Smacznego
