Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942055 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2730 dnia: 20 Stycznia 2010, 08:43 »
Zgadza się to jest przepis na pity z gyrosem - szumna nazwa ;)


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2731 dnia: 20 Stycznia 2010, 09:45 »
A ja mam problem.

Zaprosiliśmy do siebie kuzynki mojego P., które są wegetariankami... I czym ja mam je nakarmić??? HELP!

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2732 dnia: 20 Stycznia 2010, 12:51 »
gagatka, dzięki to ten przepis!
dzisiaj robię.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2733 dnia: 20 Stycznia 2010, 15:10 »
A proszę bardzo :)

Już się nie mogę doczekać aż sobie pojem takich pyszności ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2734 dnia: 20 Stycznia 2010, 15:12 »
loona, one są wegetariankami czy wegankami - bo to dość ważne.


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2735 dnia: 20 Stycznia 2010, 15:24 »
Ryby, jaja, nabiał itp. jedzą więc wegetarianki.

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2736 dnia: 21 Stycznia 2010, 12:06 »
ale wegeterianie nie  jedzą również ryb i owoców morza !!!
jeżeli jedzą ryby to nie sa wegetariankami :-\

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2737 dnia: 21 Stycznia 2010, 12:19 »
Nie, to chyba weganienie jedzą ryb i takich tam


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2738 dnia: 21 Stycznia 2010, 12:23 »
ja wiem że wegetarianie nie jedzą sera żółtego, albo raczej że nie powinni bo te są robione na podpuszczce a to enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Aczkolwiek dziś stosuje sie w mleczarstwie również podpuszczki syntretyczne. I teraz bądź tu mądry człowieku i zgadnij który ser na czym jest robiony.
Trzeba to jednak wziąć pod uwagę bo np u mnie w pracy jest jeden chłopak wegetarianin i jak zamawiamy pizzę to on zawsze bierze pizzę nie tylko bez mięsa ale i bez sera.



Offline morgaina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3431
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2739 dnia: 21 Stycznia 2010, 14:48 »
W końcu się zebrałam i tez wrzucę swój sprawdzony przepis, można bez mięsa i taki był pierwotnie ale my mięsożercy wiec.... mięso jest. Ja przepis robię na tak zwane oko  ;D

KURCZAK W SOSIE BROKUŁOWYM

3 piersi z kuraka jak większe to 2 wystarczą
brokuł
1-2 ząbki czosnku
rosołek ja robię z kostki 0,5 litra ale nie wykorzystuje całego
rożek niebieskiego lazura
śmietana do sosów albo w zdrowszej wersji jogurt naturalny
pieprz

Kurczaka kroję w kawałki doprawiam najczęściej jakąś przyprawa do grilla ziołową i gotuje na parze.
Na parze gotuje też brokuła pokrojonego w różyczki.
W międzyczasie rosołek
Na odrobinie oliwy podsmażam, czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaję uparowanego brokuła, chwilkę podsmażam i zalewam mniej więcej 1/4 l rosołku czasem większą ilością zależy jak duży jest brokuł. To sobie chwilkę pyrka dosłownie 5-10 min. Miksuję na gładką masę, dolewam śmietany albo jogurtu, dosypuje pokruszonego lazura i jak mi się to ładnie połączy to wsypuję uparowanego kuraka i jeszcze chwilkę gotuję żeby smaki się poprzechodziły.
Można podawać z makaronem, ryżem, kuskusem a nawet z frytkami.
Danie proste, zdrowe i pyszne.



Offline madzia_n

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 20831
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2740 dnia: 21 Stycznia 2010, 15:10 »
Pyszny ten kurczak musi być :)
Muszę wreszcie kupić sobie blender to wypróbuję :)


Offline morgaina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3431
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2741 dnia: 21 Stycznia 2010, 15:15 »
Blendera też nie posiadam, mam taką przystawkę do miksera i tym sobie radzę  ;D



Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2742 dnia: 22 Stycznia 2010, 12:11 »

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2743 dnia: 22 Stycznia 2010, 12:14 »
Dzięki Sarunia.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2744 dnia: 22 Stycznia 2010, 15:14 »
a co mogę zrobić z żurawiny?
wiem, ze nina u siebie wkleiła przepis na sałatkę ale w taki ziąb nie mam ochoty na sałtki
może jakieś ciasto? albo przepis na sos do mięsa?

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
[/url]
[/url]

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2746 dnia: 22 Stycznia 2010, 15:44 »
Mi się żurawina kojarzy tylko ze smażonym camembertem ;)
Aniu jak już upieczesz daj znać jakie ciacho wybrałaś i jak Ci smakowało.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2747 dnia: 22 Stycznia 2010, 15:47 »
Agata, pierwsze ciasto wyglada super tyle, ze ja nie mam blachy do tarty ani żadnej z odpinanym spodem  :-\
może mam gdzies stara tortownicę...muszę poszukać....
a to drugie jest z suszoną zurawiną a ja mam mrożoną...
aaa i camemberta z żurawiną - uwielbiam  :D

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2748 dnia: 22 Stycznia 2010, 16:17 »
ojoj ja tez bym camembercika wciągnewła z żurawinka  ;)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2749 dnia: 22 Stycznia 2010, 16:24 »
oo podajcie przepis na tego smażonego camemberta z żurawiną  :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2750 dnia: 23 Stycznia 2010, 01:10 »
Gosiu ja żadnego specjalnego przepisu nie mam - camemberta okrągłego (z Turka najczęściej) kroję tak jak tort na trójkąty obtaczam dwa razy w jajku i bułce tartej i smażę na złoto w głębokim oleju. Po wyjęciu z tłuszczu hop na papierowy ręcznik i podaję z żurawiną ze słoiczka. :) Mega prosta przystawka. Dziewczyny a jak Wy robicie?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2751 dnia: 23 Stycznia 2010, 11:16 »
ja mam mega urposzczoną wersje
nie anieruje go tylko wrzucam do mikrofali i podgrzewam
mnie nie zalezy na panierce tylko na cieple
no i na to rzucam żurawinke :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2752 dnia: 26 Stycznia 2010, 20:38 »
teraz to ja mam zagwozdkę, w sobotę robimy pierwsze imieniny małej. ciasta wybrane ale co dalej... jak na razie chodzi mi po głowie sałatka gyros, nadziewane pieczarki i co do tego? coś co się szybko robi, z powszechnie dostępnych i prostych składników. może coś z mozarellą?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2753 dnia: 26 Stycznia 2010, 21:05 »
a my kiedys na patelni smażyliśmy szynkę czy boczek, na to kawałek sera - aż sie ciut rozpuści i potem oczywiście żurawinka!
nam tez generalnie chodziło o to, żeby ser był ciepły ;-)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2754 dnia: 26 Stycznia 2010, 21:09 »
Aniu... i ślinka mi pociekła... kierunek kuchnia i muszę zjeść drugą kolację  ::)  ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2755 dnia: 26 Stycznia 2010, 21:17 »
ja pisalam posta zapychając sie paluszkami...
ale mi język zaraz do d...y ucieknie na samo wspomnienie ;-)

a co twojego pytania to ja uwielbiam pomidory z mozzarelą - polane sosem 3 częsci oliwy, 1 część octu balsamiczneo,wszystko popierzone swieżo zmielonym pieprzem. ale teraz pomidory słabe  :(
ja uwielbiam sałatke warstwową )jest przepis w wątku) a jak byś nie mogła znaleźć to jutro go naskrobię
u mnie sprawdza sie tez kurczak z pieczarkami w zupie ogonowej

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2756 dnia: 26 Stycznia 2010, 22:03 »
Anka schabowe zrazy w sosie żurawinowym to jest to! Moja mama robiła. Przepisu nie mam, ale w necie coś znajdziesz.

Zaś, jeśli chodzi o wegan, fruktan, wegetarian, ichtiwegetarian, laktoowowegetarian, laktowegetarian, owowegetarian, semiwegetarian i wielu innych to ten który nie je mięsa innego, niż rybie, ale dopuszcza produkty odzwierzęce to właśnie ICHTIWEGETARIANIN. Od Ichti-Ryby.

Sama 6 lat byłam kimś takim.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2757 dnia: 27 Stycznia 2010, 19:26 »
I całe szczęście, że Ci przeszło, bo kto by nam tu serwował przepis na gulaszyk indyczy? ;) 
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2758 dnia: 28 Stycznia 2010, 11:48 »
Właśnie zrobiłam pierogi z kaszą gryczaną...mniam...mniam...Nela zjadła aż 2 (w jej przypadku to baaardzo dużo):D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2759 dnia: 28 Stycznia 2010, 12:22 »
Uwielbiam pierogi z kaszą :P za to mój małż nie znosi :D