Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 647988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #1440 dnia: 31 Października 2011, 22:27 »
daj fotę  ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #1441 dnia: 31 Października 2011, 22:48 »
dawaj fote....bo nie wyobrazam sobie takiej szczotki...

znajoma ciocia-ryzjerka ma też krecone włosy. I ona polecała nam grzebień o szerokich zabkach...uz kiedys bylismy nawet blisko fryzjerskiego sklepu ale akurat był zamkniety. a tak na codzień to się o tym grzebieniiu zapomina, a ten sklep baaardzo nie podrodze jest.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1442 dnia: 1 Listopada 2011, 00:17 »
Ja mam bardzo długie włosy i też używam grzebienia o szerokich zębach !
Ale używam tylko na mokre włosy , czyi po umyciu .

Do rozczesania wlosów suchych używam szczotki z avonu - jest jedyna na świecie która nie szarpie mi włosów

A do uczesania używam mięciutkiej szczotki z naturalnego włosia

Marcela proszę o zdjęcie szczotki :) Skoro taka dobra to może i u mnie się sprawdzi :)

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline olenka_x
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1443 dnia: 1 Listopada 2011, 08:54 »
Moje dziecko chodzi do BUS'a na Warszewie i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Super kadra, wszyscy znają wszystkie dzieci, moje dziecko uwielbia to przedszkole.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #1444 dnia: 1 Listopada 2011, 09:41 »
Ja z innej beczki
Marcel wrócił wczoraj z przedszkola i zadaje mi pytanie:
-mamo!A Ja mam w domu playstation?
-nie.a dlaczego pytasz?kto Cię pytał o to?
-Rafał z przedszkola

???
5 lat
boję się, co będzie w szkole...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #1445 dnia: 1 Listopada 2011, 09:46 »
GOSIACZKU-myje 2x w tyg,jakims johnsona,ale dokladnie je roczesuje i czasem susze(Maja odrazu po myciu idzie spac)pozatym codzien wiąze jej warkocz na noc,inaczej zapocilaby sie chyba ::) ::) ::) ::)Plusem posiadania takich kłaków jest mozliwosc wyczarowywania fajnych fryzur dla dziecka-oczywiscie o ile mama ma wene ;) ;)

Ewelina-ale Milosz wyrósl :o :o :o :o :o swietny chlopak z niego!
Mariola,nie załamuj mnie :P :P :P :P :P :P :Ptoz gwóźdz do trumny jest..Maja ostatnio siedzi i cos tam mruczy do siebie,ja pytam ją co mówi"a nic tylko ze hania kowalska ma fajnie bo ma barbie z ogonem a ja musze czekac az mi glupi mikołaj przyniesie a to tyle nocek jeszcze do przespania" ::)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1446 dnia: 1 Listopada 2011, 09:51 »
tete, ale najlepsze,że Marcel nie wiedział co chłopcu odpowiedzieć, bo on nie wie, co to jest playstation

wczoraj mnie trochę wmurowało
Ja wiem,że może to teraz normalne,że dzieciaki mają playstation itp
w pierwszej klasie chyba komórka obowiązkowa będzie... ???
Ja dla mojej trójki dzieci, to może kredyty będę brała na gadżety do szkoły... ::) ::)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1447 dnia: 1 Listopada 2011, 09:57 »
Mariolka,ja uwazam ze poruszylas bardzo istotny temat...mianowicie:gadżeciarstwa które szerzy sie na potęge..począwszy od zabawek a skonczywszy na komórce do zerówki...ciuchy,plecaki,maskara jakas..nawet nie próbuje sobie i Wam wmawiac ze sie tego wystrzege..bo o ile dobry fotelik to dlamnie mus to kupowanie plecaczka "hallo kitty" za 80zł(co skwapliwie uczynil mój mąz-który stwierdzil ze "maii moze byc przykro ze inne dziewczynki maja taki do przedszkola") uwazam za paranoje..Zaczyna sie od najmlodszych miesiecy(????) i rosnie w sile..az do obrzydzenia..czasem rodzice zwyczajnie kapitulują..aby miec swiety spokój,aby dzieciak"nie odstawal" od grupy..szczerze mnie to poraza..i jak np chrzestny Maii nie przyjmuje do wiadomosci ze pod poduszke wystarcza jej kredki i malowanka i pewnie znów wyskoczy z czyms co jest aktualnie na topie=jest drogie ::) ::)ehhh..
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1448 dnia: 1 Listopada 2011, 10:05 »
własnie nie mam pojęcia jak do tego podejśc
bo z jednej strony racja,że rodzic nie chce, aby jego dziecko strasznie odbiegało od grupy
czyli,że nie ma pojęcia,co to jest Zygzak czy hello kitty
ale kurde z drugiej strony, nie będę dzieciakom kupowała np na Gwiazdkę, najmodniejsze zabawki w sezonie(mam trójkę dzieci i się najnormalniej nie da).Poza tym nie chcę mieć dzieci, takich egoistów i snobów na potęgę
że potem jako nastolatki będą chciały przykładowo ciuchy tylko z  Zary czy z H&M

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #1449 dnia: 1 Listopada 2011, 20:51 »
Hehe a moja w sumie nie ma za wielu zabawek... Gorzej właśnie z moją manią ubrań z Zary :). A tak na serio, to wszystko tkwi w mądrości rodziców. Ja jeśli będzie mnie tylko na to stać bedę ją dobrze ubierała, kupowała fajne zabawki. Ale wszystko z umiarem. Na pewno nauczę ją dzielić się z innymi i pomagać biedniejszym. Mam na to kupę pomysłów, także nie będzie źle.

A grupy 30 osobowe...tak myślałam, póki co jest w 15 i jakoś sobie tego nie wyobrażam ;).

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1450 dnia: 1 Listopada 2011, 21:28 »
suprynko,mnie sie wydaje ze tu chodzi bardziej o konkretny stricte konsupcyjny tryb zycia niz oto ze np.dziecko ma zyrafe FP,albo kiecke z Gapa..(sama nie jeden raz wolałam odlozyc troche kasy i kupic Maii np porządny welniany plaszczyk z zary), ja sie strasznie boje czy uda mi sie zachowac równowage...a dotego jest cos takiego..hmm niewiem jak to okreslic"dam jej wszystko co moge ja w dziecinstwie tego nie mialam"..ale szczerze?niewiem czy większa krzywde czy przysługe wyrządzili mi Rodzice tym ze na większosc zabawek(o ile byly dostepne)nie bylo ich stac poprostu..a dlamnie naturalne bylo kiedy mówili ze np na wózek dla lalek przyjdzie mi poczekac kilka mcy..a teraz ta presja mnie dobija..bo boje sie ze z mezem damy sie poniesc fali gadzeciarstwa..choc on jest blizszy temu niz ja. ::) ::)a przy dwóch córach w domu to bedzie mozna oczadziec od nadmiaru tego co modne,co 'wypada miec" itp..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1451 dnia: 1 Listopada 2011, 21:35 »
tete to rób zdroworozsądkowy przesiew tego co jest modne, a w Twoim odczuciu sensowne...i kupuj to...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1452 dnia: 1 Listopada 2011, 21:40 »
tete to rób zdroworozsądkowy przesiew tego co jest modne, a w Twoim odczuciu sensowne...i kupuj to...
tak wlasnie staram sie robic..ale boje sie ze"im dalej w las.."
wiecie,dzis widzialam na cmentarzu córke sąsiadki,dziewczynka/dziewczyna( ???) ma 11lat,pasemka ,buty emu,rurki jeansowe i mp3 w uszach oraz naprawde fajny blyszczyk na ustach..nie wyglądala jakos irytująco(jak niektóre panny) wszystko gustowne,fajne..ale sie tak zastanawialam przy tym grobie obok:czy to jest czas na to aby tak wygladala..niewiem czy nie zaszportalam-w sensie czy wiecie oco mi chodzi..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1453 dnia: 1 Listopada 2011, 21:50 »
mp3 na cmentarzu mogłaby sobie podarować...

Tete jest jeszcze jedna kwestia ... na ile wpływowa jest Maja...są dzieci, które w grupie tak się właśnie dowartościowują, że muszą mieć to co inne...są też takie, które wszystkiego nie mają (czasem nie mogą mieć, czasem mieć nie muszą) i świetnie wśród rówieśników funkcjonują...

Dlatego nie ma złotej recepty, bo każdy dzieciak jest inny...

Mnie jeszcze ten problem bezpośrednio nie dotyczy...nie widzę ze strony dziecka żadnych sygnałów. Z drugiej strony Ewa ma dużo zabawek, różnych...niektóre pewnie są mocno atrakcyjne, inne zwyczajne.
Z innej strony my dość często robimy segregację jej zbiorów i zabawki zepsute idą do kosza, nieużywane albo do jej przedszkola albo do innych dzieci. Ewa w tym procesie uczestniczy, nic nie dzieje się za jej plecami, a to myślę uczy ją tego, że to tylko materialne. Chociaż rozstanie z kilkoma lalami mogło być bolesne, aczkolwiek bawiła się nimi raptem raz.
A ja naprawdę muszę robić selekcję, bo chata mi wszystkiego nie pomieści.
— Richard M. Devos

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1454 dnia: 1 Listopada 2011, 22:01 »
Lilus,a cholera wie na ile jest podatna na wplywy ta moja córka :P :P :Pjednak jesli powiedzmy Hania,Daria i Amelka maja tą nieszczesliwą lalke ze swiecącym ogonem i codziennie Maja mi opowiada o tym z przejecie-a kiedy jest reklama w TV to Mloda zamiera-to cóz-zamieszka ww kukła w jej pokoju..
Generalnie nie roztkliwiam sie nad jakas kazdą pierdola dt Maii ale kiedy bylam ostatnio w Bobolandzie i robilam zakupy dla młodszej z sióstr tak mnie tknelo aby kupic cokolwiek Maii,drobiazg jakis..wybralam puzzle z Bobem B. ;D ;D kiedy wrócilam i rozpakowywalysmy razem graty i dalam jej te puzzle az jej sie oczy zaswiecily :P :P a kiedy skoczyla ukladac podbiegla i"mamusiu taki piękny dzien dzis mialam z pięknymi puzzlami" ;D ;D ;D

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #1455 dnia: 1 Listopada 2011, 22:07 »
To o czym pisałam to nie szczotka tylko grzebień.. proszę bardzo oto link:
http://allegro.pl/grzebien-obrotowy-13cm-tx-2412-i1858911829.html
Na pierwszy rzut oka niczym się nie różni od zwykłego grzebienia.. ale jak się dotknie to czuć jak każdy z "koców" się rusza... Nie jest drogi a naprawdę rewelacyjnie rozczesuje włosy...

Świetny temat poruszyłyście... Ja dziś o tym rozmawiałam akurat z moim Marcinem.. bo zastanawiamy się co jej kupić na Boże Narodzenie.. i z drugiej strony mam mnóstwo pomysłów na prezent..a z drugiej strony chciałabym żeby to było coś czego ona by naprawdę chciała i na to czekała.. ale chyba jest jeszcze za mała na takie "chcenie"... Moja Zuzia ubierana jest w Lidlu... albo w używane rzeczy.. nie stać mnie na nowe. Sama dla siebie nie pamiętam już kiedy sobie coś kupiłam.. I jak chodzę po hipermarketach to aż się źle czuję..
Tak w ogóle to chodziłam do prywatnego liceum i swojej córki za nic nie puszczę do prywatnej podstawówki czy liceum (co innego przedszkole). Tam prawie każdy na 18stkę dostawał auto............. masakra jakaś...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1456 dnia: 1 Listopada 2011, 22:11 »
kup jej ten ogon... ;D

Ewka mi chorowała na ZhuZhu chomika...poczekała sobie na niego, bo miała karę...
Kilkakrotnie wspominała o nim jak temat schodził na zakupy ...  doczekała się... ale muszę przyznać, że nosi go jak skarb...

Swoją drogą ja mam na nią taki tester, jeśli długo mówi o jakiejś zabawce, w rożnych okolicznościach, a nie tylko jak reklamę zobaczy...i to trwa...trwa....trwa...kilka tygodni, to wiem, że warto jej kupić, że to nie chwilowe widzimisię, a coś czego naprawdę pragnie. Wtedy kupuję.

— Richard M. Devos

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1457 dnia: 1 Listopada 2011, 22:15 »
Kukłe z ogonem zamawiam jutro na all,bedzie to prezent "od siostry" kiedy wrócimy ze szpitala i jednoczesnie na Mikołajki.
Zhu Zhu stanie sie prezentem dla siostrzenicy mojej(Maja nie trawi go,maż w przyplywie tęsknoty za dzieckiem kupil go kiedy byl w delegacjii ::) ::)) Maja codzien pyta 'czy ten szczur nie wróci juz do domu"

marcella-no maskara jakas...to co ma powiedziec mlodziez która uczeszcza do takiego prywatnego LO-dzieki np zrzucie dziadków na czesne(znam kilka takich przypadków) ::) ::) ::) ::) normalnie wiocha tramwajem podjechac ... ::) ::)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #1458 dnia: 1 Listopada 2011, 22:21 »
Tete ja byłam taką "inną" osobą w tym liceum... i niestety nie byłam fajnie traktowana przez te rozpieszczone dzieciaki... Oj długo bym mogła o tym opowiadać ale to nie tutaj...
Moja Zuza nie ogląda reklam.. nie ma w sumie takiej zabawki co by chciała.. ale może po prostu jest za mała na coś takiego.. W tym roku sama jeszcze jej wybiorę.. Chyba, że się coś zmieni..

I jak grzebień się podoba? Rozumiecie teraz na czym on polega?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1459 dnia: 1 Listopada 2011, 22:23 »
nie ma co uogólniać...
zależy jakie liceum...są różne...przegląd szkół to mój ostatni konik, to orientuje się co i gdzie w trawie piszczy...gdzie jest blichtr i głupota rodziców, a gdzie jest trochę lepiej...a gdzie dużo lepiej...
poza tym (dygresja w temacie) jeśli chodzi o Szczecin, to najporządniejsze ogólniaki to państwowe placówki...

co do grzebienia to się domyślam....
zęby się kręcą wokół swojej długiej osi...
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1460 dnia: 2 Listopada 2011, 13:19 »
to nie tylko głupota rodziców ale nauczycieli. Ja np chodziłam na prywatną uczelnie i na państwową-  obydwie dziennie, w pełnym wymiarze. Na państwowej było szpanerstwo jakich mało, ludzie uważali się za Bóg wie kogo, wszystkie rozumy pozjadali i to w głównej mierze właśnie przez wykładowców. Od początku tłukli im do łbów na jaki to oni świetny kierunek trafili  ::) I wiem Marcela jak się czułaś w LO bo ja taka właśnie inna byłam na studiach- brechtałam ich sodówkę i głupotę.

Metoda na wyczekanie jest najlepsza. Im dłużej dzieciak czegoś chce tym bardziej to doceni. U nas męczył mnie o kotka. Dostał Filemona- o zgrozo białego  ::) Teraz nie mam jak mu go podebrać żeby go wyprać. Szymon wiecznie wszędzie z Filemonem- śpi z nim, je, chodzi o przedszkola... a Filemon zaraz będzie czarny jak Bonifacy  ;)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1461 dnia: 2 Listopada 2011, 22:47 »
u nas zaczyna pojawiac się temat "kolezanka ma to lub tamto" albo "kolezanka ma tyle tego czegoś". I tłumaczymy jej ze to ze ktos coś ma nie oznacza ze ona to musi mieć i w takiej ilosci.  i chyba jeszcze dłuuuugo bedziemy jej to tłumaczyc...

co do "kukly z ogonem". W zwiazku z kryzysem i kiepskim portfelem w zeszłym roku jako dodatek do prezentów dostała małą syrenke za 3 zł z osiedlowego sklepu z zabawkami. Była troche zawiedziona ale lalke polubiła i bardzo często się z nią kąpała. Jak przyjechały jej kuzynki z firmowymi, markowymi syrenkami to widać było żal w jej oczkach, smutek jak one nie chciały jej dać potrzymać, pobawić siętą lalą. I mój mąż przy okazji wrzesniowego szczepienia i nagminnego upominania się o dodatkową nagrode za nie płakanie podczas szczepionki kupił jej ta syrene...teraz syrena czasem sie warla po podłodze lub kacie. Ale jak zaczyna się bajka o Arielce lub jest czas na kapiel, to arielka MUSI się znaleść. nie ma innej opcji.

teraz coś mówi o jakiejsc maszynce co robi maskotki. ale to pod wpływem reklam. Z ciekowsci zajrzałam na neta i jak zobaczyłam cene to stwierdziłam ze za ta kwote to wolałambym im kupić podwójne sanki na zime...

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1462 dnia: 3 Listopada 2011, 21:11 »
widzialam te reklame ;D ;D ;D ;D ;D
moja dzis byla w odwiedzinach u kolezanki mojej która urodzila synka 4dni temu(zaprosila nas) i jej starasza córka ma wypasiony mega duzy domek barbie za jakies 1tys(dziadkowie sie zlozyli) i moja Maja po cichu jak wychodzilysmy z domu mówi"wiesz mamusia ja nie chce takiej lalki-Adasia jaka ma Tatiana(starsza córka kolezanki) wole ten domek ::) ::) ::) ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1463 dnia: 3 Listopada 2011, 21:14 »
Tete wyostrz umiejętności wychowawcze - trafił Ci się trudny zawodnik...
— Richard M. Devos

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1464 dnia: 3 Listopada 2011, 21:20 »
Tete wyostrz umiejętności wychowawcze - trafił Ci się trudny zawodnik...
wiecie,szkoda ze jej zdjęcia nie zrobilam..miala mine lekko przerazoną a potem byla poirytowana tym ze Adas "miauczy jak kot" ::) ::) ::) ::)zaczynam chyba miec stresa..tym bardziej ze nam sie zbiega przeprowadzka do domu wlasnego niemal z porodem :-[duzo tego jak na mala glowe Maii nie ogarnia tego.Dzis panie w przedszkolu powiedzialy mi ze Maja im powiedziala cyt"mama pojedzie autobusem do lekarza zeby moja siostra wyszla z brzuszka ja zostaje z tatusiem moim" ::)

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #1465 dnia: 4 Listopada 2011, 07:51 »
nasza córa od jakiegoś czasu miała kryzys.
Rano chętnie wstawała, ubierała się i i wychodziła. w przedszkolu nie było problemu do póki nie zobaczyła drzwi do sali, a potem to już zaczynały się histerie...
a dziś jak wysiadła z samochodu powiedziała: "nie będę płakać" ;D
oczywiście jak zwykle bez problemu rozebrała się. Do sali idziemy na 1 piętro. Nawet nie chciała mi dać ręki tylko dzielnie pomaszerowała :D
zapytałam się jej tylko czy dostanę buziaka więc się szybko odwróciła i dała, a potem pobiegła do sali :D mam nadzieje, że kryzys minął :D i że w pon nie wrócą histerie...

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #1466 dnia: 4 Listopada 2011, 10:07 »
u nas kryzys sie nasila, masakra jakaś..
łzy jak grochy lecą od rana..

otwiera oczy i od jego pierwsze zdanie to: " MATI przedszkola nie"
a potem milion pytań "mama przyjedzie?"

wszystkie moje sposoby zawodzą  :'(
radziłam sie Pani psycholog , poradziła kilka rzeczy (między innymi bajki terapeutyczne), ale mowila ze on po prostu potrzebuje wiecej czasu i że nie mam sie martwic narazie..

ale jak tu sie nie martwic  ::)

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1467 dnia: 4 Listopada 2011, 13:17 »
Normalnie, trzeba włączyć wyrodność. W końcu przejdzie. Pocieszyć, przytulić kiedy trzeba ale być twardym

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #1468 dnia: 4 Listopada 2011, 17:05 »
ja akurat nie nalezę do matek, które plączą jak dziecko płacze ;) jestem twarda, ale to już listopad a tu nie  widać poprawy .. i powoli czuję, że opadam z sił..
szkoda, że Darek nie może odprowadzać małego, może to by cos pomogło  ::)
dzisiaj rozmawiałam z Panią, ponoć jest duża poprawa. Mati płacze tylko rano i po chwili jest już ok. Podobno chodzi uśmiechnięty i Pani bardzo go chwaliła.
Ach, jestem spokojna :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1469 dnia: 4 Listopada 2011, 21:40 »
Aneta, musisz wytzymać  :)
będzie dobre! jeszcze dzien..tydzień i Mati będzie ryczał przy wyjściu z przedszkola  ;)