Autor Wątek: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)  (Przeczytany 308885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)
« Odpowiedź #3870 dnia: 27 Listopada 2009, 11:19 »
1. jak coś się dzieje to przemywasz pare razy
2.a po co twarz przemywać solą czy wodą . Wystarczy przy kąpieli umyc czystą wodą
3. ja nie widze róznicy . uzywam i tego i tego . Na poczatek miałam disnemar
4. noworodkom nie czysci się noska chyba ze ma katar . noworodki mają czyste noski  ::)
5.najpierw woda potem frida..ale to tylko przy katarze
6.czopki to tez zaczniesz pewnie uzywac dopiero przy zabkowaniu
7.spirytus do pepuszka ale to dostajesz przy wypisie ze szpitala recepte
8.są czopki dla dzieci , dla takiego maluszka to lepiej kawałeczek a i to w ostatecznosci
9. sorry nie chce mis ie wstawac sprawdzic  :P ale jakis który jest dla małych dzieci
10.rumianek dla dziecka , aby nie było koleczek , aby gazy były , ja karmie tez sztucznie wiec daje małemu ok 10 ml rumianku dziennie
11.koper dla Ciebie , jak ty pijesz to i dziecko odstaje
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #3871 dnia: 27 Listopada 2009, 11:21 »
a nam właśnie rumienek na ropkę pomógł... sól fizjologiczna nic nie dawała

my mamy jeszcze patyczki do uszu dla dzieci - szczególnie przydatne przy przemywaniu kikuta i teraz jak mała zbiera wosk na świeczkę (ale oczywiście tylko na zewnątrz czyścimy)  ;)

ogólnie stwierdziłam że ja chyba była olewczą matką... nie codziennie czyściłam małej jako noworodkowi oczka... buźkę to tylko przed kąpielą wodą przegotowaną... a jak za dnia była brudna traktowałam ją chusteczkami do pupy... kąpie się w czystej wodzie, myje mydełkiem a potem tylko oliwka, żadnych udziwnień bo skoro skóra jest cacy to po co przepłacać  ;) nigdy nie prasowałam ubranek z lewej i prawej strony (żeby niby bakterie pozabijać)  :D
wodę morską mamy sterimar
nosek - ja czyszczę tylko jak ma katar a tak to przed spaniem nawilżam wodą morską
jak masz zatkany nosek to proponuję wpierw wpuścić kilka kropli soli fizjologicznej, położyć malca na brzuszku i po chwili odciągnąć fridą
viburcol bez recepty, jest dobry np przy ząbkowaniu i jest homeopatyczny, paracetamol jest mocniejszy i jak dla mnie tylko przy gorączce lub przy prawie-wyrznięciu zęba
czopka nie używałam więc nie wiem
syropek - my miałyśmy nurofen d - małej nie spasował płakała przy nim bardzo, teraz mamy zwykły paracetamol dla dzieci
koper jak karmisz piersią a maluszek ma kolki możesz pić ty, tylko z nim uważaj jak gą będziesz podawać - niektórym dzieciom pomaga a innym jeszcze bardzie pogarsza ból brzuszka (tak było u nas) więc musisz obserwować dziecia

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #3872 dnia: 27 Listopada 2009, 11:24 »
Moja lista odpowiedzi

1. A tą solą fizjologiczną codziennie się przemywa oczęta rano czy na wieczór? Czy i rano i na wieczór?

Ja właściwie nigdy nie przemywałam. Niby kazali, ale Patysi nigdy nie ropiały oczka. Czasem nosek jej zakrapiam, jak jest sucho.

2. A twarzy nie można przemywać zwykłą wodą przegotowaną? Trzeba tą solą fizjologiczną?

My normalnie podczas kąpieli myjemy. Tyle, że przez pierwsze dwa trzy tyg. była zawsze w wodzie przegotowanej kąpana.

3. Ta woda morska w spreju to która lepsza? Marimer czy Disnemar? Takie znalazłam na necie.

Nie wiem, nie mam żadnej z nich.

4. W ogóle nosek czyści się tylko raz dziennie?

Ja czyszczę tylko jak jest kozula.

5. Najpierw się odciąga fridą a potem używa tej wody morskiej czy odwrotnie?

Nie stosowałam nic takiego.

6. Te czopki przeciwbólowe viburcol to one są bez recepty? Lepsze to czy paracetamol?

Ja mam paracetamol. Jeszcze chyba mam ze szpitala jakieś kilka czopków, jak chcesz to daj adres to Ci wyślę, bo i tak nie używam.

7. Na co spirytus salicylowy?

Salicylowego nie używałam, tylko mix zwykłego z wodą. Do pępowinki.

8. Czopki glicerynowe są jakieś specjalne dla dzieci czy po prostu daje im się taki czopek normalny bądź kawałeczek?

Nigdy nie używałam.

9. Jaki syropek na gorączkę?

Są leki, taki np. Ibuprofen dla niemowląt itp. W postaci czopków, wg wagi dziecka.

10. Rumianek do picia? Na co? Dla mnie czy dziecka?

Nie używałam. Neonantolog mi mówiła, żeby nie korzystać, bo uczula.

11. Koper włoski jest na bąki? A czy jak się karmi piersią to też w razie potrzeby daje się do picia ten koper?

Ja daję sporadycznie jak jest gdzieś duszno, albo jak Mała ma mocną czkawkę. Ale nie wiem, czy rzeczywiście tak w czymś pomaga? Stosuję jako herbatkę. Przy karmieniu piersia dzieciom nie chce sie tak pić.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3873 dnia: 27 Listopada 2009, 11:26 »
1. A tą solą fizjologiczną codziennie się przemywa oczęta rano czy na wieczór? Czy i rano i na wieczór?
chyba rano i wieczorem ale juz nie pamiętam

2. A twarzy nie można przemywać zwykłą wodą przegotowaną? Trzeba tą solą fizjologiczną?
można woda przegotowaną
3. Ta woda morska w spreju to która lepsza? Marimer czy Disnemar? Takie znalazłam na necie.
mi kiedyś w aptece powiedzieli, ze to to samo. biorę tańszą

my chyba czyścilismy na wieczór

najpierw woda morska a pootem frida
6. Te czopki przeciwbólowe viburcol to one są bez recepty? Lepsze to czy paracetamol?
viburcol jest homeopatyczny. bez recepty., ja miałam też efelargan

nie wiem. do  pępka dostaniej 70% - tzn dostaniesz receptę na niego w szpiatlu przy wyjściu
8. Czopki glicerynowe są jakieś specjalne dla dzieci czy po prostu daje im się taki czopek normalny bądź kawałeczek?
sa speckjalne dla dzieci. daje sie kawałeczek; 1/4
nie wiem jaki dla noworodka; oby zaden

moze byc i dla ciebie i/lub dziecka. ja nie piłam i nie dawałam dzecku wiec nie pomoge

11. Koper włoski jest na bąki? A czy jak się karmi piersią to też w razie potrzeby daje się do picia ten koper?
to na ew. kolki. ja mialam plantex (ja go piłam)
ale to już w razie kolek - bedziemy wtedy radzić

a co do doła - nie chciałam być wścibska...  :-* :-* :-* nosek do góry!!! mam nadzieję, że szybko przejdzie!!!

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #3874 dnia: 27 Listopada 2009, 11:59 »
Jejku dzięki dziewczyny!

Normalnie dalej wiem, że nic nie wiem  ;D ;D ;D hahahaha

Jak sobie teraz pomyślę, to czy jest sens kupować czopki, syropki, herbatki na kolki czy bączki już teraz? Przecież są apteki całodobowe więc w razie co niech R. lata i szuka po mieście, nie? Czy coś podstawowego z tego powinno się mieć?

Bo tak to co zanotowałam najważniejsze:
- sól fizjologiczna
- woda morska
- spirytus będzie recepta w szpitalu
- gaziki
- maść majerankowa
- ziele świetlika.
wsio.

Ania spoko, nie jesteś wścibska  :-* Dziękuję, że się interesujesz, wyczytałam że w tych okolicach tygodniowych gdzie teraz jestem występuje największe wahanie hormonów, więc może to to? Zobaczymy jak będzie w przyszłym tygodniu...

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
« Odpowiedź #3875 dnia: 27 Listopada 2009, 12:20 »
Ja nie dostałam recepty na spirytus w szpitalu. Ale już wcześniej zrobiliśmy w domu. Tylko nie pamiętam proporcji.

Ja na początek z aptekowych zakupów miałam tak:

- płyn do kąpieli
- Linomag do pupci - i maść i zasypkę, na zmianę używałam
- sól fizjologiczną physiodose
- krem Bambino
- patyczki do uszu
- gaziki
- chusteczki wilgotne
- gazę - też nią pupę przemywałam, po kupsztalu wygodniej

zamówiłam przez internet, chyba w aptece alleco, bo w sumie wyszlo mi to taniej
jeszcze sobie zrobilam zapas witamin dla matek karmiacych, plastrow, bandazy itd  :)

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
« Odpowiedź #3876 dnia: 27 Listopada 2009, 12:21 »
aha, jeszcze chyba od 6 doby podaje sie witamine K. jest bez recepty.

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #3877 dnia: 27 Listopada 2009, 12:22 »
ja sie nie znam na tych sprawach ale przesylam cieplutkie pozdrowionka :) mam nadzieje ze niedlugo dobry nastroj powroci!!!!
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #3878 dnia: 27 Listopada 2009, 12:36 »
tyko wtedy kiedy oczka ropieją
mozna zwyką wodą...ja przemywaam przy kapieli
nie miaam zadnej ...ja mam nivea
ja czyszcze zawsze rano ...ewentuanie wieczorem ae zadko kiedy ma brudny nosek wieczorkiem :)
woda morska potem frida :)
nie wiem nie miaam okazji kupowac jeszcze
ja miaam gaziki nasączone spirytusem...są bez recepty nazywają sie LEKO ...ja recepty nie dostalam w szpitalu
da dzieci sa specjane czopki
ja mam paracetamol hasco ... ae jeszcze jest dobry nurofen da dzieci
rumianek na lepsze kupki ... ja daje Alankowi raz dziennie
koper woski stosuje jako zwyk ą herbatke ale daje tez herbatke uspokajającą tyko ona jest o 1 miesiąca

P.s Pati mam herbatki da kobiet karmiących...jezei chcesz to ci wysle albo mozna by sie spotkac to Ci osobiscie dam :) mam tego 8 pudeek i w zupenosci nie są mi potrzebne ...oczywiscie za free
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #3879 dnia: 27 Listopada 2009, 13:07 »
A Patisonku jeszcze jedno. Sól fizjologiczna jest w opakowaniach w ampułkach, bodajże 10szt za ok. 10zł czyli za ok. 1zł jedna ampułka ale w niektórych aptekach można kupować na sztuki i wtedy jest jedna ampułka za ok. 0,30zł. To spora różnica a przy dziecku i tak jest tyle wydatków, ze zawsze szuka się potem oszczędności ::)

Centymetry nadchodźcie!!!

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3880 dnia: 27 Listopada 2009, 13:17 »
aaa do przemywania oczek lepsza niż sól jest aqua pro injectione (tez  wtaich samych ampułkach jak sól; ja to używalam do oczek)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3881 dnia: 27 Listopada 2009, 13:22 »

Bo tak to co zanotowałam najważniejsze:
- sól fizjologiczna
- woda morska
- spirytus będzie recepta w szpitalu
- gaziki
- maść majerankowa
- ziele świetlika.
wsio.

oczywiście +
- alantan
no i wszystkie kosmetyki kosmetyczne.

A wiecie co sobie teraz pomyślałam? W planach miałam kupno płynu do kąpieli, balsamu do ciała, kremu na wyjście i kremu w razie co na dzień jak będzie potrzeba. A może wystarczyłoby mydełko, oliwka i krem na wyjście? I tu wpadło mi do głowy Bambino... Zwariuje...

Lilith będę pamietała, że masz te herbatki ale na razie na zapas nie będę brać bo nie wiem jak u mnie wyjdzie z tym karmieniem.

Oponko ja już dla siebie kupowałam tą sól fizjologiczną i za 10 szt. płaciłam jakoś ok 4 zł :)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #3882 dnia: 27 Listopada 2009, 13:29 »
my nie dajemy herbatki dla malej... poki karmie piersia nie mam zamiaru jej przyzwyczajac do smoczka z butelki ....

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3883 dnia: 27 Listopada 2009, 13:46 »
Morgan i słusznie :) :) :) :) :) :)

Pati no właśnie ja też taką tanią kupuję tą sól. Wiesz ja kąpałam do tej pory w emoilantach i było super, teraz w płynie samym ale chyba wypróbuję tą Ziajke którą polecała dziubasek. Bo jest bardzo tania a rzeczywiście skład fajny. Jednak mydełko Patiś to jak u dorosłych.... tyle mówią i mówią, że wszystko byle nie mydło bo tak bardzo wysusza... I to fakt. Więc może lepiej jakiś płyn chociaż? Ja mam naprawdę Jonhson&Jonhson i dla mnie jest super. Nie mamy żadnego uczulenia ani wysuszonej skóry, nic. Pięknie pachnie i delikatnie pieni :)

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #3884 dnia: 27 Listopada 2009, 14:41 »
Spirytus ma być 70 %, od 8 doby podaje się witaminę K i witaminę D, generalnie im mniej kosmetyków tym lepiej. Ja małej noska nie czyszczę bo ma czysty póki co. Z własnego doświadczenie wiem że i tak wszystkiego nie przewidzisz i trochę nieplanowanych zakupów wyjdzie już po urodzeniu małej, tak to jest  :)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #3885 dnia: 27 Listopada 2009, 14:45 »
Pati Twój wątek będzie dla mnie Biblią juz za kilka miesięcy. Na razie czytam ale pewnie połowę zapomnę. Muszę jakiś zeszyt na notatki założyc  ;D

A ja z tą zgagą to słyszałam, że jak dziecku włoski zaczynaja rosnąc to kobiety zgage mają :P

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #3886 dnia: 27 Listopada 2009, 15:06 »
…Disnemar (woda morska) ma delikatniejszy „wtrysk” do noska. Wiem, bo sprawdziłam na sobie
Po Marimerze np. miała wrażenie, że mózg sobie płuczę…

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #3887 dnia: 27 Listopada 2009, 16:11 »
od 8 doby podaje się witaminę K i witaminę D
u nas wit D jest dopiero od 3 tygodnia .
Ja tak miałam zalecone i 3 lata temu przy Dominiku  i teraz
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3888 dnia: 27 Listopada 2009, 18:01 »
…Disnemar (woda morska) ma delikatniejszy „wtrysk” do noska. Wiem, bo sprawdziłam na sobie
Po Marimerze np. miała wrażenie, że mózg sobie płuczę…

To prawda! Ja tylko disnemar używam

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #3889 dnia: 27 Listopada 2009, 18:43 »
Dziewczyny mam nadzieję, że będziecie tu ze swoimi radami, za kilka lat bo nie zapamiętam :)

Offline agaga

• zapaleniec
  • data ślubu: 19.08.2006
« Odpowiedź #3890 dnia: 27 Listopada 2009, 21:02 »
Widzę że sporo się można u Ciebie dowiedzieć, tyle rad.
A ja właśnie myję Anię mydełkiem Oilatum i stosuję płyn do kąpieli Nivea z oliwką. I jak na razie jestem zadowolona. Jedynie przeszkadza mi to że oliwka osadza się na wanience i delfinku i nie wystarczy tylko spłukać.

Co do koperku, to karmię piersią i sama go piję codziennie wieczorem. Ania nie ma problemu z kolkami i kupkami. Czasami jak zapomnę no to wtedy troszkę postękuje i widzę że coś ją męczy.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3891 dnia: 28 Listopada 2009, 10:21 »
Witam sobotnio :)

Oponka ja choć juz miałam wybrane jakie kupuje kosmetyki to jednak czasami sobie jeszcze je przeglądam na necie i ciężko jest się trzymać jednej wersji :) Czytałam o mydełkach i te dziecięce właśnie są polecane bo są dużo delikatniejsze. A przecież mydełko ma myć. Po kąpieli po to używa się oliwki czy jakiegoś mleczka aby ciałko nawilżyć.

Olucha to jest święta racja - z pewnością z czymś się przesadzi, ale jak człowiek jest pierwszy raz w takiej sytuacji to skąd ma tak na prawdę wiedzieć co się przyda i sprawdzi a co nie? Wszystko trzeba przejść samemu i się przekonać bo każdy poleca co innego i z tego właśnie wychodzi zakup rzeczy, które potem mogą się nie przydać :)

Ilona szczerze Ci przyznam rację :) Choć pewnie i tak w swoim czasie będziesz pytać bo mimo wszystko co jakiś czas masz aktualniejsze wersje :) A tak właśnie a propo: może założysz wąteczek w potyczkach??

Kasia-Wrocław dzięki za podpowiedź - zapiszę sobie i kupię Disnemar :)

agaga a mydełko Oilatum nie ma podobnych właściwości co płyn? Czyli tak nie nawilża? No oliwka jest niestety tłusta i trzeba szorować :) Sama przyjemność :)

A my wczoraj po obiadku pojechaliśmy do teściów - już nie do samej teściowej bo wczoraj po 5 miesięcznej nieobecności teściu wrócił z morza  :) cieszył się do brzuszka  :)

Poza tym jak już pojechaliśmy to humor mi się poprawił :) No i dobrze, w końcu jakoś zajęły się moje myśli :)

I jeszcze chciałam Wam coś pokazać, co znalazłam wczoraj na necie i tak strasznie mi się spodobało, że normalnie zapałałam miłością pierwszą do tego a co najlepsze, to R. też jak mu pokazałam. A mianowicie:

Ma wyjmowane szczebelki, rozmiar 140x70 a do tego zmienia się w tapczanik:

I teraz mam zagwozdkę :) Bo łóżeczko jest z kolorem białym a ten biały nam do niczego nie pasuje... Dla przypomnienia wkleję Wam kawałek pokoju z tymi nowymi komodami co ostatnio kupiliśmy. Łóżeczko będzie stało obok tej komody po prawej stronie:

I teraz ja się wacham a R. nie. Mówi, że poprzyklejamy ozdoby na te szafki aby bardziej się komponowało i będzie ok. Korci mnie strasznie, ale nie chcę aby to wyglądało na wszystko z innej parafii... A z drugiej strony to jak się zmienia w tapczanik to już nie ma białego tylko samo różowe... Co Wy o tym myślicie??

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #3892 dnia: 28 Listopada 2009, 10:45 »
jeśli łóżeczko Wam się podoba to bierzcie... choć kolorystycznie rzeczywiście średnio pasuje do mebelków (tu wydaje mi się, że idealnym byłby "transparentny biały" z seri drewex colorino). Muszę przyznać, że łóżeczko iście królewskie :D

(PS> odnośnie kosmetyków- tylko nie smaruj małej oliwką... ona wbrew pozorom jeszcze bardziej wysusza skórę, bo zatyka pory! zalecana jest tylko w wypadku jak dzieciątko bardzo się łuszczy i tylko do momentu aż stan skóry się nie poprawi na tyle, by móc z niej zrezygnować)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3893 dnia: 28 Listopada 2009, 13:26 »
Pat - my mamy podbne łożeczka z meblika - ja je polecam. teraz mati śpi już na tapczaniku - nie spada z niego. lubi tam spać
co do mebli - to są meble z docelowego pokoju malutkiej?
bo rzeczywiście średnio pasują - ale można pzrecież łozeczeko ew. przemalować albo okleić..

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3894 dnia: 28 Listopada 2009, 13:51 »
No właśnie  :-\ generalnie pasuje to trochę jak wół do karety  :taktak:

Ania tak, te komody co kupiliśmy docelowo miały byc już w tym pokoju, bo na początku miało być zwykłe drewniane łóżeczko takiego koloru, aby pasowało do tych mebli.

A to łóżeczko wpadło mi w oczy dopiero wczoraj i co teraz zrobić?  :drapanie:

Jedyne co pasuje z tego łóżeczka do reszty mebli to te podstawki od nóżek  :los: ale to chyba za mało  ;D ;D ;D

Już widzę minę R. jak mu powiem, że miałby z tego łóżeczka kolor biały przemalowywać :) hahaha, chyba by mnie chciał ukatrupić  :Nie_powiem:

Jest jeszcze jedno wyjście - w przyszłym roku, jak cały pokój oddamy Małej to sami będziemy musieli przenieść się do tego pokoju na dole. A żeby przejść na dół to musimy salon lekko przemeblować - nowa kanapa i może te 2 komody byśmy zniesli na dół, tylko wtedy trzeba by było szukać pasujących mebli do salonu...

dziubasek dzięki za info odnośnie oliwki - ja sama się nią smaruję i jestem bardzo zadowolona :) bo skóra jest ślicznie nawilżnona :) Ale fakt faktem przy dekolcie chyba zapycha bo zrobiły mi się tam pryszczyki...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3895 dnia: 28 Listopada 2009, 13:53 »
Kurcze co to się stało, że nie można edytować??

Chciałam tylko dopisać, że meblik i drewex dają ogólnie po kieszeni a to łóżeczko jest stosunkowo tanie, w porównywalnej cenie to zwykłe łóżeczko.

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #3896 dnia: 28 Listopada 2009, 17:48 »
ja w sprawie kosmetyków juz sie chyba nie będę wypowiadać  ;). Choć nadal uważam,ze skoro sa dostępne warianty myjące i nawilżające w jednym a do tego zachwalane przez pediatrów i mamuśki  ( a nie mam na myśli tylko oilatum ale ziajke itp) to po co kombinować z mydełkami , oliwkami, balsamami po kąpieli itd.?? To tak jakby używać tetry zamiast pampersów  ;). Dokładanie nie potrzebnie roboty a nie koniecznie dobrze wpływa to na skórę maluszka bo tak jak dziubasek pisze- oliwka jest odradzana dla noworodków, mydełko jakby nie patrzeć wysusza. no ale ...
Pati tylko nie odbieraj moich uwag jak atak wszechwiedzącej babki bo tak absolutnie nie jest. Uczę się tak samo jak ty ;)
 Co do łóżeczka to faktycznie średnio pasuję . aczy nie ma innego wariantu kolorystycznego?

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3897 dnia: 30 Listopada 2009, 10:01 »
Haniu Twoje zdanie oczywiście znam  :-* ale ja nie byłabym sobą jakbym nie zapytała  ;D ;D ;D

Te łóżeczko właśnie nie ma innego wariantu kolorystycznego - jest tylko takie. Przejrzałam tak pi razy drzwi allegro no i nie ma niczego podbnego ale w innej kolorystyce. Co najlepsze - mojemu R. w ogóle to nie przeszkadza :) On twierdzi, że jak będzie łóżeczko to wszystko dopasujemy :) hahaha, dobry on jest :) no zobaczymy jeszcze.

Ja już po prostu się nie czuję... W dzień jeszcze jako tako - choć chodzę jak kaleka i ogólnie powoli... To w nocy jest masakra... Tak mnie boli spojenie łonowe i biodra, że ani nie mam jak się przełożyć na drugi bok. nie mówiąc już o pójściu do toalety... Z bólu to mi się płakać chce... Jutro mam wizytę u gina to mu o tym powiem... Wcześniej już mówiłam mu o tym ale bolało mnie delikatnie, to powiedział, że może się rozchodzić spojenie łonowe i to jest wskazanie do cc, tylko po prostu tego nie ma jak leczyć... Jutro mu powiem na wizycie to ciekawe co powie...

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #3898 dnia: 30 Listopada 2009, 10:08 »
Pati mnie też tak bolało przed porodem, urodziłam naturalnie i teraz łupie jeszcze mocniej

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3899 dnia: 30 Listopada 2009, 10:19 »
ja też stawiam, że to  norma
miałam podobnie bóle...te noce z końca ciąży pamiętam do dziś...
współczuję i oczywiście powiedz o tym lekarzowi - ciekawa jestem co ci doradzi.