Autor Wątek: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)  (Przeczytany 306035 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
Odp: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)
« Odpowiedź #3840 dnia: 26 Listopada 2009, 11:46 »
o dziubasek nie wiedziałam że ziajka ma też emolienty
a ja bardo lubię tę firmę a krem dla dzieci sama stosuje i zawsze go mam w łazience bo jest super na wszystko zło :)
fakt jest tłusty ale trzeba go stosować z umiarem wtedy nie da się zrobić białej twarzy a cholerę a jest ekstra nawet na syfy pomaga.:)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #3841 dnia: 26 Listopada 2009, 11:57 »
Taaa starsi generalnie wiedzą wszystko lepiej "co ty wiesz o życiu?" "Co ty tam wiesz?" iiiiittttpppp... :D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #3842 dnia: 26 Listopada 2009, 12:08 »
Moja mama już wie, że ma mi nie dawać żadnych "złotych rad" bo tylko mnie tym wkurza... Ale tego, że za cienko się ubieram to oczywiście zawsze musi powiedzieć :) Generalnie wisi mi to i powiewa bo i tak to mi jednym uchem wleci a drugim wyleci :)

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3843 dnia: 26 Listopada 2009, 12:15 »
He he he, ale my musimy z ich punktu widzenia być fajne :D "to gnojki, wszystko wiedzą lepiej teraz!" "Jeszcze zobaczą, że mamy racje" ;D ;D ;D Hi hi, one też są biedne

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #3844 dnia: 26 Listopada 2009, 12:16 »
8 miesiąc?? 33 tydzień?? ALE JAJA CO?? ;D

A propos tego, że "starsi wiedzą lepiej" to już nieraz słyszałam, że Łucja wisi na cycu, bo może mam za chude!!! mleko albo nic Jej nie leci!!! Normalnie cycki opadają!
:mdleje:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3845 dnia: 26 Listopada 2009, 12:19 »
Oponka no tak gadają :) A zwłaszcza to "zobaczysz, że mam rację" :)

Agata no jaja jak berety  ;D ;D ;D

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3846 dnia: 26 Listopada 2009, 12:20 »
Gagatka bombowe stwierdzenie ;D ;D ;D

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #3847 dnia: 26 Listopada 2009, 12:52 »
Gagatka, powaliłaś mnie tym postem!

No tak, starsi wiedzą najlepiej.... Babcia mojego mężydła to w ogóle ma jakieś niestworzone teorie na temat wychowania dzieci. Nie wiem jak to możliwe, że ma swoje normalne i to w liczbie 3... Wiecie jak powinno się najlepiej leczyć niemowlaki, wg niej? Położyć w progu pokoju, przykucnąć nad dzieckiem, odmówić ileś tam 'zdrowasiek' i wypowiedzieć słowa: "czym cię rodziłam, tym cię uzdrowię".

No comments :D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3848 dnia: 26 Listopada 2009, 13:05 »
Pati..."a ty znowu z gołymi plecami" - to haslo mojej mamy ;D

My 1 Pamperow to chyba z 3 tyg, uzywalismy, pamper zmieniany co 3 h (nawet w nocy przed jedzonkiem), czesciej jak kupsztal sie wkrecil ;D

No tak, starsi wiedzą najlepiej.... Babcia mojego mężydła to w ogóle ma jakieś niestworzone teorie na temat wychowania dzieci. Nie wiem jak to możliwe, że ma swoje normalne i to w liczbie 3... Wiecie jak powinno się najlepiej leczyć niemowlaki, wg niej? Położyć w progu pokoju, przykucnąć nad dzieckiem, odmówić ileś tam 'zdrowasiek' i wypowiedzieć słowa: "czym cię rodziłam, tym cię uzdrowię".

No comments :D

Nie no...jakaś masakra :o
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3849 dnia: 26 Listopada 2009, 13:25 »
Lemmy uważam, że ta babcia ma rację :) Tak się powinno leczyć :) hahahaha, masakra :)

A mi się właśnie kuku zrobiło... Tzn plecki tak przy kości ogonowej podczas chodzenia nagle tak zabolą, że kroka nie mogę zrobić ani stanąć na prawej nodze... Ledwo chodzę, raz lepiej a raz gorzej, a potem znów tak zaboli... Jak leżę to jest wszystko ok, ale jak chcę iść to juz nie jest fajnie... Chociaz momentami chodzę ok...

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
« Odpowiedź #3850 dnia: 26 Listopada 2009, 13:53 »
pati masażyk pomoże
ja mam raz w tygodniu masaż i nic mi absolutnie nie dolega pomimo tego że na basen nie chodzę ani nie ćwiczę co przed ciążą było nie do wykonania...

tia nie tylko starsi mają takie poglądy ostatnio moja koleżanka zabiła mnie tekstem e ktoś tam miał chude mleko i musieli dokarmiać dziecko mieszanką łapiecie młoda kobitka a takie brednie.....

Offline Karolla77

• uzależniony
  • Zakochani i świadomi że ich miłośc to nie wiatr...
  • data ślubu: 23.05.2009  :serce:
« Odpowiedź #3851 dnia: 26 Listopada 2009, 14:11 »
współczuję bólu plecków nic przyjemnego  :(

a starsi jak zawsze wszystko o wszystkim wiedzą najlepiej  ;) :-\
Zuzanka 06.03.2010 godz. 20:30 2950 g, 51 cm
Antoś 11.06.2013 godz. 8:15 3230 g, 55 cm
Pola 21.04.2015 godz. 8:40 3000 g, 53 cm
Moje dzieci - moje najwieksze szczescie

http://www.ziabka.pl/ ART. DLA NIEMOWLĄT

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #3852 dnia: 26 Listopada 2009, 14:20 »
Lemmy rozwalilas mnie hahahaha :D

Pati moze jakis masazyk by pomog?

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3853 dnia: 26 Listopada 2009, 14:44 »
Juz mi jest lepiej. Jakos powoli chodzę i żyję :) A mąż dzisiaj na pewno masażyk mi zrobi :)

Ale się przed chwilą wkurzyłam. Tzn nie wkurzyłam, ale podniosło mi się ciśnienie... Ktoś dzwoni domofonem, podchodzę moim ślimaczym tempem a tam gościu mówi że ma przesyłkę do sąsiadów pod 4 (my mieszkamy pod 7 dwa piętra wyżej) i czy ja mogę ją odebrać bo ich nie ma w domu.... Nie wiem jak Wy, ale mi takie coś się nie podoba i nie chciałabym aby ktoś odbierał moje przesyłki, więc powiedziałam nie. Nawet nie wiem kto mieszka pod 4 a w ogóle co to za spychologia? Bo nie chce im się przyjechać drugi raz? Nie zapytałam się od razu z jakiej jest firmy bo bym zapamiętała, żeby przez nią nie zamawiać jak tak chetnie oddają paczki sąsiadom, ale wyjrzałam przez okno i okazało się, że to GLS - nie wiem dokładnie co to za firma, ale jak przesyłek przez nią nie zamówię.

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #3854 dnia: 26 Listopada 2009, 14:50 »
Lemmy, powaliłaś mnie na łopatki....  :hahaha: :glupek: :hahaha: :glupek: :hahaha: :glupek:

Offline ASIA39

• Chuck Norris
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
« Odpowiedź #3855 dnia: 26 Listopada 2009, 16:30 »
Pati cieszę się że dzidzią wszystko w porządku i jaka już duża  ;D

gratuluję 8 miesiąca  :-*

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #3856 dnia: 26 Listopada 2009, 19:51 »
Gratulacje 8 miesiąca :)

no tak mamy zawsze wiedza lepiej ... ehhh szkoda gadać ... jednym uchem wpuścić a drugim wypuścić :(

Tak to jest z tymi spedytorami, lepiej żeby sąsiad odebrał bo on ma potem zwrot i jeszcze raz musi przyjechać ...
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #3857 dnia: 26 Listopada 2009, 20:15 »
Patrycja ja miałam taki sam przypadek! My mieskzamy na parterze, a przesyłka gdzieś na 7 piętro! powariowali! opieprzyłam z góry do dołu... no masakra jakaś! już nie wspomnę o tym, że pan z poczty polskiej moje paczki też roznosił po sąsiadach... dopóki nie trafił znowu na mnie ;)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3858 dnia: 26 Listopada 2009, 21:09 »
Ale numer, to już 32 tydzień i z górki! Gratuluję!

A z paczką dobrze zrobiłaś. Też nie lubię takiego wyzyskiwania sąsiadów.

Offline agaga

• zapaleniec
  • data ślubu: 19.08.2006
« Odpowiedź #3859 dnia: 26 Listopada 2009, 22:08 »
Gagatka mi mama też mówiła że może mam za chude mleko (Ania lubiła powisieć na cycu) dopóki kiedyś nie odciągnęłam i nie zobaczyła w butelce jakie to ono jest chude :) No i męczyła mnie że sama mam pić bawarki bo one wzmagają laktację... a ja jakoś nie mogę się przekonać.

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #3860 dnia: 26 Listopada 2009, 23:32 »
O bawarkach to moja Teściówka powtarza, a oczywiście nie wpływa to w żaden sposób na laktację (to tak jakby picie mleka wpływało). ::) Ale skoro już o tym mowa, to polecam herbatkę "Bocianek". :ok:

Nie wiem co to w ogóle za porządki, żeby sąsiadom zostawiać paczki?? I co niby potem Ty byś miała do nich chodzić nie wiadomo ile razy z tą paczką, jak się ledwo ruszasz i im ją zanosić?? A może sąsiad by zamówił prezent dla kochanki i żona by go odebrała od Ciebie, bo kurier byłby o innej porze?? ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #3861 dnia: 27 Listopada 2009, 08:59 »
Oj tak starsi wiedza lepiej! A juz jak dziecko jest to  a w szczególnosci ciocie ktore dzieci nie mają, mnie az szlag trafial z ich wiedzy ale ja juz sobie z nimi porzadek zrobilam ustawiłam ich  ;D ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3862 dnia: 27 Listopada 2009, 10:17 »
Dziękuję za wszystkie gratulacje :) Czas pędzi nieubłagalnie, chciałoby się go zatrzymać na trochę a tu ni chu chu... Nie da się :)

Pewnie przy karmieniu też sie nasłucham "dobrych, złotych rad" ale trudno, takie już nasze życie, że starsi zawsze muszą się poudzielać :)

A nie wiem czy Wam pisałam, jak pojechaliśmy ostatni do babci R. to była tam na miejscu ciocia - ona normalnie mieszka za ścianą mojej teściowej, ale tam była kilka dni pomóc przy babci. No i hity, jakie usłyszałam, to to, żebym codziennie piła 1 LITR mleka, bo dzięki temu będę miała mleko i będę długo karmić  8) Jak powiedziałam, że to nie prawda, to ona: "prawda, prawda. Szwagierka piła i karmiła dziecko do 3 roku życia..." Jak to usłyszałam to o mało nie zbladłam...
Następny hit to pytanie czy mam zgagę - mówię że nie, odpowiedź: "ojjj, to dziecko łysiutkie będzie"...  :mdleje: no żesz, normalnie ręce opadają... Oczywiście wpadłam z nią w dyskusje, aż R. próbował zmienić temat :)
Czy coś jeszcze mówiła to już nie pamiętam, ale co jest dobre, to ta ciocia nie ma dzieci a jest znawcą...

A poza tym to od wczoraj wieczór utrzymuje mi się dół, ale nie chce o tym pisać...

Mam jeszcze takie pytanie:

Co powinno się znaleźć w apteczce maluszka? Poza sudocremem, maścią majerankową, solą fizjologiczną (na co ona jest?), wodą morską (na co ona jest?) coś jeszcze?

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3863 dnia: 27 Listopada 2009, 10:26 »
Patrycja woda morska i sól fizjologiczna jest do czyszczenia noska gdy są tam jakieś babsztylki lub po prostu do higieny codziennej błony śluzowej noska. Ja używam codziennie na noc gdy czyszczę nonio bo lepiej się oddycha i lepiej śpi ;D A sól fizjologiczna jest jeszcze do przemywania jakiś ran gdyby były (np pazurki za mocno przytniesz lub dzidzia się zadrapię a naprawdę mocno potrafią się podrapać :-\)

Ja w pateczce mam tak:
*sól fizjologiczną w ampułkach (przemywam oczka)
*wodę morską (to nie w apteczce bo codziennie używam)
*ziele świetlika (takie zioło do zaparzania bo małemu oczka ropiały a to pierwsza pomoc)
*maść majerankową
*paracetamol w czopkach
*gaziki jałowe
*bandaż

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3864 dnia: 27 Listopada 2009, 10:28 »
sól morska to do noska
sól fizologiczna - do przymywania oczek ??? chyba..ale nie pamiętam  ::)

na doły dobra jest dobra jest milka łaciata  ;) a tak serio - może jak się nam wygadasz będzie ci lżej?

możesz kupić jeszcze viburcol (czopki p.bólowe), gaziki do przemywania oczek czy pępka.
reszta chyba wyjdzie w praniu. a w SzR nic wam nie mówili?

Offline zupcia

• uzależniony
  • data ślubu: 23.05.2009
« Odpowiedź #3865 dnia: 27 Listopada 2009, 10:31 »
Z apteczką nie pomogę ale uśmiałam się z tych "złotych rad". Nie wierzę w ani jeden przesąd, czy dotyczący zgagi, czy rozpoznawania płci dziecka po kształcie brzucha itd. Wczoraj śmialiśmy się z mężem bo też mamy jedną taką panią, która wszystko wie najlepiej i potrafi walnąć mi ni z gruszki ni z pietruszki: "Beata, źle podlewasz kwiaty!!!" i zastanawialiśmy się co to będzie jak urodzi się dziecko, pewnie wszystko będę robiła źle ale mi to wisi i powiewa :) Co do bawarki to gdzieś czytałam, że nie ma żadnego wpływu na laktację ale nie pamiętam gdzie.

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #3866 dnia: 27 Listopada 2009, 10:32 »
tak ANKA, masz racje , dobrze pamietasz  ;)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #3867 dnia: 27 Listopada 2009, 10:34 »
Ja bym dokupiła jeszcze :

-maść alantan -rewelacja do dupki
-woda utleniona
-spirytus salicylowy

Mam dodatkowo :

rumianek do oczu ewentualnie sól jak jest ropka
czopki glicerynowe w razie braku kupki
-syropek na gorączkę
-gaziki
-rumianek do picia
-koper włoski
-masc majerankową w razie kataru
-rozne aerozole do noska w tym własnie sol morską
- inhalator
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2009, 10:42 wysłana przez ela »
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3868 dnia: 27 Listopada 2009, 10:52 »
Pati a ja myslę, że kup tylko naprawdę niezbędne rzeczy bo będzie to potem leżeć bez sensu. Koper włoski wcale nie musi być Ci potrzebny, tak samo jak rumianek do picia. Najlepiej jeśli już w ogóle dopajać to samą wodą, a jak nie będzia chciała to wtedy pomyślisz.

Aha i powiem Ci tylko jedno co mi powiedziało 2 lekarzy okulistów dziecięcych. NIE przemywaj oczu rumiankiem. Bo bardzo często uczula i coraz częściej. Najbardziej obojętnym i najlepszym do tego preparatem jest właśnie ziele świetlika (zaparzasz jak herbatę). To nie moja opinia tylko tak powiedzieli mi lekarz w szpitalu i potem na kontroli okulistycznej.

Aha i malekiemu dziecku nie przemywa się ran wodą utlenioną tylko właśnie solą fizjologiczną. A woda utleniona to w każdej apteczce na później powinna być więc pewnie masz :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3869 dnia: 27 Listopada 2009, 11:10 »
Alantan oczywiście na liście mam, tylko to do codziennego użytku takiego podręcznego, więc na listę go tutaj nie wciągałam :) Gaziki na liście też są :)

A teraz lista pytań:

1. A tą solą fizjologiczną codziennie się przemywa oczęta rano czy na wieczór? Czy i rano i na wieczór?

2. A twarzy nie można przemywać zwykłą wodą przegotowaną? Trzeba tą solą fizjologiczną?

3. Ta woda morska w spreju to która lepsza? Marimer czy Disnemar? Takie znalazłam na necie.

4. W ogóle nosek czyści się tylko raz dziennie?

5. Najpierw się odciąga fridą a potem używa tej wody morskiej czy odwrotnie?

6. Te czopki przeciwbólowe viburcol to one są bez recepty? Lepsze to czy paracetamol?

7. Na co spirytus salicylowy?

8. Czopki glicerynowe są jakieś specjalne dla dzieci czy po prostu daje im się taki czopek normalny bądź kawałeczek?

9. Jaki syropek na gorączkę?

10. Rumianek do picia? Na co? Dla mnie czy dziecka?

11. Koper włoski jest na bąki? A czy jak się karmi piersią to też w razie potrzeby daje się do picia ten koper?

Sorki, że zadaję tyle pytań i to w dodatku głupich, ale wolę wiedzieć wcześniej niż potem gorączkowo wszystko szukać :)

Magda dlatego ja z tą ciotką wpadłam w polemikę, że takie zabobony sa generalnie guzik warte bo u jednego się sprawdzi a u drugiego nie, ale ona uparcie swoje, że tak jest :)

Oponka o tym zielu świetlika to nie słyszałam, muszę sobie zapisać. Na pewno dopajać bez potrzeby nie będę. Jak dziecko jest na piersiowym to przecież nie trzeba dopajać niczym, nie? Chyba, że będzie na sztucznym no to chyba wtedy?

Ania nie chce o tym pisać, przynajmniej na razie. Teraz idzie weekend więc, będzie lepiej... Ale od poniedziałku znów pewnie będzie to samo... Jak będzie to trwało dłużej to wtedy z pewnością napiszę...
A w SR z pewnością mówili ale o opiece noworodka było teraz we wtorek akurat jak my pojechaliśmy na IP co by sprawdzić ta małą ruchliwość Kluski.

zupcia oj uśmiać się można, tyle że ja zrobiłam się w ciąży ciut bardziej nerwowa i szybciej się wpieniam :) hehehe, a jak mi się podnosi ciśnienie to od razu chętnie bym mówiła jakieś niecenzuralne słowa a do starszych i zwłaszcza że to rodzina to jakoś nie wypada :)