Autor Wątek: Stały problem......czyli kto płaci za wesele?  (Przeczytany 117029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LittlePoodle

• forumowicz
  • data ślubu: 01. 08. 2009
Odp: Stały problem......czyli kto płaci za wesele?
« Odpowiedź #210 dnia: 3 Czerwca 2009, 08:51 »
Na pewno czesc osob odmowi,  u nas odmowili, ze wzgledow zdrowotnych:) kurde, oczywiscie zartuje z tym kopaniem, ale taka tesciowa to horror:( Mam nadzieje, ze wszytsko sie ulozy ;)

Offline katrishja

• entuzjasta
  • data ślubu: 18.09.2009
« Odpowiedź #211 dnia: 3 Czerwca 2009, 08:56 »
Ja nie dam za wygraną i na pewno nie będę się zapozyczać niech mój PM wybije to sobie z głowy!! Choćby nie wiem co!! Nie po to rezygnuję z podróży poślubnej do Turcji, żeby opłacać moich teściów bo nie potrafią liczyć- O NIE!! :-/
kasia

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #212 dnia: 3 Czerwca 2009, 19:05 »
i bardzo dobrze! Trzymam za Ciebie kciuki i musisz być twarda bo sytuacja nie do pozazdroszczenia, mam tylko nadzieję, że nie będziesz mieszkała ze swoją teściową po ślubie. I powiedz tu do takiej później "mamusiu" przepraszam ale przez gardło by mi nie przeszło  >:(

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #213 dnia: 3 Czerwca 2009, 19:28 »
W ostatecznosci bym powiesziala tesciowej ze ja nie mam na tyle pieniedzy zeby placic za JEJ gosci i niech sobie sama za nich zaplaci, bo od poczatku mowilas jak przedstawia sie sprawa z finansami. A twojego to naucz troszke asretywnosci w stosunku do rodzicow, bo inaczej bedziesz miala ciezko. Zycze powodzenia i trzymam kciuki

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #214 dnia: 3 Czerwca 2009, 20:34 »
japcio, tak trzymaj! Trzeba ustalić granice ingerencji jak najszybciej ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #215 dnia: 3 Czerwca 2009, 20:37 »
japco właśnie podałaś moje ulubione słowo ASERTYWNOŚĆ, czasami pannom młodym go brakuje

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #216 dnia: 9 Czerwca 2009, 23:14 »
U mnie w początkowych fazach ustaleń finansowych to nasi rodzice mieli płacić za wesele.  Po połowie. 

Jednak doszliśmy do wniosku, że postaramy się sami odłożyć na wesele czy obiad weselny (jeszcze się nie zdecydowaliśmy i mam nadzieje, ze forum pomoże mi podjąć tę decyzję).  Nawet jeśli resztę będzie trzeba dobrać z kredytu.  Nie chce zwarć między naszymi rodzicami lub nami w tym temacie.  Finanse to jednak ciężki orzech do zgryzienia i myślę, że w ten sposób oszczędzimy sobie trochę nerwów  :)

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #217 dnia: 10 Czerwca 2009, 08:15 »
Tyle ile osób tyle poglądów- powiem szczerze to chciałabym żeby było już tydzień do wesela wszystko zaplacone a ja zajęta już tylko sobą i moim PM.... ehhh...
A TAK NA MARGINESIE... DZIŚ RÓWNIUTKO ZOSTAŁO 100DNI DO WESELA  ;D ;D ;D
kasia

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #218 dnia: 16 Czerwca 2009, 19:31 »
Na to wszystko odpowiedź jest prosta. ktrishja, po prostu Twój narzeczony nie ma jeszcze odciętej pępowiny od mamusi. Im szybciej ją odetnie, tym lepiej dla Was obu. Jeżeli nie, to Wasze małżeństwo widzę w czarnych kolorach. Może trzeba podjąć stanowczą decyzję. Dziewczyno, zacznij się szanować. :bukiet:

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #219 dnia: 16 Czerwca 2009, 20:51 »
Mój drogi obserwatorze mój kochany dawno odciął pępowine i wielokrotnie to okazał w życiu codziennym przez 6 lat wspólnego bycia razem - wesele i przygotowania do niego to nie jest jedyna "wyrocznia" dlatego nie oceniam tego w ten sposób. On chce po prostu wypośrodkować i tyle- tak aby każdy był zadowolony :)
kasia

Offline ka-milka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 24.05.2010
« Odpowiedź #220 dnia: 17 Czerwca 2009, 10:08 »
Ja już tą kwestię dawno rozwiązałam, oboje dzielimy się kosztami i każdy daje ile może. . .  Od rodziców nie bierzemy żadnych pieniędzy, bo honor nie pozwala  ;)
A tak na marginesie, to znalazłam ciekawy artykuł na ten temat

Bardzo proszę zapoznać się z Regulaminem, nagminne jest przez Panią łamany!
Nagminne łamanie regulaminu poprzez zamieszczanie linków do stron związanych z tematyką ślubną
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2009, 11:34 wysłana przez Maja »

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #221 dnia: 17 Czerwca 2009, 10:15 »
No to  bardzo się cieszę. Z wcześniejszych Twoich wypowiedzi, a właściwie formy wypowiedzi zrozumiałem tak jak napisałem. Jeszcze raz bardzo się cieszę , że tak nie jest. Pozdrawiam i życzę aby wszystkie Twoje założenia się spełniły :D.

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #222 dnia: 17 Czerwca 2009, 10:31 »
No bo się wściekam -nie mam cierpliwości do teściów i odbija się to na wszystkich czasami niestety ale byle do wesela i będzie to pierwszy i ostatni nasz "wspólny wydatek" teraz czekam na potwierdzenia (do 20 lipca) i wtedy sytuacja zacznie się klarować  :D
kasia

Offline nuage
  • forumowicz
« Odpowiedź #223 dnia: 9 Września 2009, 14:45 »
katrishja bardzo dobrze Cię rozumiem, my co prawda mamy wesele dopiero za rok, ale po wstępnej analizie kosztów jesteśmy przerażeni. Dostaniemy około 30 tys od moich rodziców w prezencie - od razu zapowiedzieli że chcą nam pomóc w organizacji ślubu. Ja na pewno sama odłoże na swoją suknię itp. Mój Ł. chce pokryć co najmniej połowę wydatków związanych z weselem więc na pewno kilkanaście tysięcy (musi na to uzbierać).

Jego rodzice na pewno nie dołożą nam do organizacji nic, chyba że dostaniemy coś od nich w prezencie w dniu ślubu. W ogóle mi się to nie podoba, bo nie poczuwają się w obowiązku zupełnie. Co prawda nie mamy 18 lat i Ł. juz od 7 lat mieszka sam, ale i tak wydaje mi się, że cos dołożyć powinni lub chociaż zapytać czy nie potrzebujemy pomocy. A oni (w sumie to teściowa, bo teść jest zupełnie niezainteresowany całą sprawą:( ) zastrzegali się że ich nie stać na duże wydatki, a jak powiedziałam że moi rodzice chcą nam dać dużą kwotę w prezencie - teściowa oburzyła się że jak to, a jak to będzie wyglądało. Więc niby nic nie chcą dać, ale za to moi rodzice tez nie powinni, bo jak ona będzie wyglądać przed całą rodziną...

Ech juz mi się nie chce nawet o tym myśleć, bo dopiero oszacowaliśmy wstepnie liczbe gości, i zrobiliśmy liste, a tesciowa juz sie miesza kogo zaprosić, a kogo nie. Powiedzialam jej że nas nie stać na więcej gości, a ona dalej swoje.... :( :( :(

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #224 dnia: 10 Września 2009, 07:51 »
My sami finansowalismy, bo naszych rodizcow nie stac, by wyprawic nam wesele (u PM jest tylko mama), a ja nie chcialam, zeby rodzice brali kredyt, zeby nam dac kase. Trudno bylo sie mojemu tacie z tym pogodzic, ale jakos jest ok. Zobaczyli, ze uzbieralismy pieniazki i jest spokoj.

To jest trudne, bo najczescirej jedni i drudzy rodzice bardzo by chcieli, ale tak jak piszesz - nie raz jest tak, ze jak jedna strona da, szczegolnie taka duza kwote, to druga czuje sie najczesciej w obowiazku, ty;lko co zrobic, jak nie ma?

Takie to dylematy. A jaka wam wstepnie wyszla kwota kalkulacji, jelsi moge spytac i na ile osob wesele, bo z tego, co piszesz, bedzie to bardzo drogie wesele?

Offline nuage
  • forumowicz
« Odpowiedź #225 dnia: 10 Września 2009, 11:44 »
Chcemy się zmieścić w tych 30 tys od rodziców, a ze Ł. chce uzbierać kilkanaście to polowa od rodziców nam "zostanie". Moi rodzice się nie mieszają, powiedzieli ze mamy się rozporządzać, jak nam cos zostanie to dla nas, jak zabraknie - to mamy dołożyć.

Jeśli chodzi o wesele to planujemy na 80 osób, dla wszystkich noclegi i obiad nastepnego dnia. Musimy przenocowac wszystkich gosci bo ww 90% sa przyjezdni, poza tym wlasnie dlatego zdecydowalismy sie na wesele nad morzem - skoro i tak wszyscy musza przyjechac to zróbmy w fajnej scenerii. Tak więc jakies 170 zł/os + 40 zł/os nocleg + 25 zł/os obiad nastepnego dnia + alkohol = okolo 20 tys... do tego orkiestra, obrączki, oplaty w kosciele i urzędzie, stroje...

Zaproszenia chcemy robic sami, samochod mamy za free, tak samo najprawdopodobniej kamerzysta i fotograf - znajomi.

Na razie wyglada że się spokojnie w 30 tys zamkniemy, ale pewnie koszty się pojawiają niespodziewanie już w trakcie organizacji... Boję się jak to będzie...

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #226 dnia: 28 Września 2009, 12:18 »
a u nas wygladalo to tak, ze razem z mezem placilismy za suknie, garnitur, orkiestre, fotografa, kamerzyste, kosciol.
Rodzice placili za przyjecie, wodke, ale kazdy za swoich gosci
Ode mnie bylo ok 50 os
od meza ok 20
 ;)

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #227 dnia: 26 Października 2009, 22:07 »
A My jesteśmy zdania, że ślub bierze człowiek dorosły, a człowiek dorosły nie potrzebuje do wzięcia ślubu pieniędzy od rodziców.
I dlatego nasza uroczystość się tak odsuwa i dosuwa w czasie.. ;) ale od rodziców kasy nie weźmiemy... taki głupio uparty honor ;)
Mówi się, że kogo bogowie chcą zniszczyć, temu najpierw odbierają rozum. W rzeczywistości temu, kogo chcą zniszczyć, bogowie wręczają odpowiednik krótkiej laski z syczącym lontem i napisem "Acme Dynamite Company" na boku. Tak jest ciekawiej i trwa krócej.

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #228 dnia: 27 Października 2009, 12:21 »
madziara07

widocznie stac cie na to, zeby wydac ok 30 tys
A ja sie ciesze, ze nam pomogli rodzice i jestem im za to bardzo wdzieczna ! ;D

ślub bierze człowiek dorosły, a człowiek dorosły nie potrzebuje do wzięcia ślubu pieniędzy od rodziców
widocznie ja ( i pewnie wiekszosc osob na tym forum ) jestem smarkaczem, albo .......... moze po prostu za malo zarabiam !!!!! ?????

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #229 dnia: 28 Października 2009, 09:19 »
jejku spokojnie, ja tylko mówiłam o sobie!!
a stać na to wesele narazie nas nie jest, więc dlatego wesela brak ;) odłożymy to zrobimy
a tak poza tym to moi rodzice by mi nie mieli z czego zapłacić, teście by się dorzucili z wielką radością ale nie chcemy i tak za dużo od nich dostaliśmy, taki ośli charakter...
komodę którą dostaliśmy od teściów ponad dwa lata temu nadal nie traktuje jako naszej-jest od teściów, nie nasza.. chore trochę no nie? ;)
a co do zarobków... to w tej chwili wogóle nie pracuję niestety
Mówi się, że kogo bogowie chcą zniszczyć, temu najpierw odbierają rozum. W rzeczywistości temu, kogo chcą zniszczyć, bogowie wręczają odpowiednik krótkiej laski z syczącym lontem i napisem "Acme Dynamite Company" na boku. Tak jest ciekawiej i trwa krócej.

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #230 dnia: 28 Października 2009, 09:22 »
Ja też nie zrozumiałam co ma dorosłość do przyjęcia pieniędzy od rodziców jednych czy drugich na wesele......................

Offline miumiu

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 16maja2009
« Odpowiedź #231 dnia: 28 Października 2009, 18:23 »
To proste, w pewnym wieku wypada już na siebie zarabiać. Ja brałam ślub w wieku 27lat i nie wyobrażałam sobie brać pieniędzy od rodziców,mimo ,że są majętnymi  ludźmi. Chyba można wspólnie przez rok odłożyć ok 30-40 tysięcy?
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2009, 09:17 wysłana przez Maja »

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #232 dnia: 28 Października 2009, 18:28 »
Miumiu... wiesz... aby przez rok odłożyć ok. 30-40 tys. to chyba nieźle trzeba zarabiać...  ::)

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #233 dnia: 28 Października 2009, 18:34 »
Owszem w pewnym wieku wypada na siebie zarabiać, ale niezależnie od wieku można przyjąć od rodziców pomoc jeśli ich na to stać, czują taką potrzebę i widać że sprawia im to radość. Jakbyś dostała dom w darowiźnie w wieku 40 lat to nie wzięłabyś dlatego że wypada samemu na dom zarobić ? Trochę to bezsensu ..

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #234 dnia: 28 Października 2009, 20:12 »
pomoc można przyjąć w każdej formie-jeśli rodzice chcą pomóc w weselu swojego dziecka to np niech pomogą w organizacji.
Ja bym chciała aby na naszym weselu rodzice byli gośćmi, a co do odkładania.. fakt ciężko nam byłoby odłożyć taką kwotę w rok ale nie jest to niewykonalne, a jeżeli to jest naprawdę tak trudne to nie trzeba robić od razu imprezy na 150 osób, prawda?
a z innej beczki, mi byłoby głupio wziąć od rodziców kwotę rzędu 20-30tyś

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #235 dnia: 28 Października 2009, 20:32 »
Ja w życiu bym nie chciała żeby moi rodzice pomagali w organizacji, mieli się wyluzować i przyjść na gotowe wypoczęci i zrelaksowani. Natomiast jeśli rodziców stać na to żeby dać dziecku swojemu niezależnie od wieku, te kilka czy kilkanaście tysięcy złotych to dlaczego im nie dać tej frajdy i ich nie wziąć? Zresztą wydaje mi się że jak same będziecie rodzicami zrozumiecie co tzn chcieć oddać swojemu dziecku wszystko.

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #236 dnia: 28 Października 2009, 20:40 »
ja to rozumiem, ze często sobie rodzice dosłownie od ust odejmą żeby zapewnić coś dziecku ale wolałabym żeby rodzice/teściowie pieniądze które chcą przeznaczyć na wesele swoich dużych już dzieci, wolałabym żeby przeznaczyli na siebie-spełnianie swoich marzeń, w nagrodę za trud wychowania

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #237 dnia: 28 Października 2009, 21:43 »
Ale ja mam na myśli sytuację kiedy rodziców stać na to, bez odejmowania sobie od ust, już to podkreślałam a na spełnianie swoich zachcianek również mają pieniądze. Często dla rodziców o wiele przyjemniejszym jest dać pieniądze dzieciom niż kolejna podróż zagraniczna, choć dzieciom by się wydawało że powinno być inaczej.

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
« Odpowiedź #238 dnia: 29 Października 2009, 00:36 »
kto płaci za wesele?

Sprawa baardzo indywidualna i nie ma co roztrząsać  ;) Trzeba tylko pamiętać, że gdy płacą rodzice czasem musimy pójść na kompromis i zgodzić się np. na dodatkowego gościa.

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #239 dnia: 29 Października 2009, 11:21 »
madziara07
wybacz, ale odnosze wrazenie, ze temat slubu jest Ci dosc daleki ... To sa poki co Twoje, plany, mowisz, ze nie wyobrazasz sobie zeby rodzice placili, ze przyjecie nie musi byc na 150 osob...
Ja tez tak  myslalam, dopoki nie wzielam sie do organizacji swojego wesela. Tez chcialam za wszystko sama placic itp. ale jak przyszlo co do czego, to bylam wdzieczna rodzicom ze zaplacili za polowe.

Piszesz, ze nie trzeba robic od razu wesela na 150 osob. Biorac pod uwage aktualne stawki w lokalach, to zaplacilabys za takie wesele chyba ponad 40 tys....
a wesele za ok 20-30 tys zl to wg mnie tak na 80 osob ....