Autor Wątek: Stały problem......czyli kto płaci za wesele?  (Przeczytany 119412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
Odp: Stały problem......czyli kto płaci za wesele?
« Odpowiedź #270 dnia: 4 Grudnia 2012, 07:28 »
No to się cieszę i pozdrawiam :bukiet:

Offline Sabineczka

• uzależniony
  • data ślubu: 26.08.2017 slub cywilny
  • Ślub w: Dąbrowa Górnicza
« Odpowiedź #271 dnia: 4 Grudnia 2012, 15:16 »
 :hello:również pozdrawiam :)

Offline marina232
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 1995
« Odpowiedź #272 dnia: 20 Marca 2013, 17:08 »
U nas bardzo pomogli rodzice, bez nich nie byłoby tak cudownie :)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #273 dnia: 11 Kwietnia 2014, 13:54 »
Za wszystko placa nasi rodzice po rowno  :brawo_2:

No i wyszło inaczej. Za wszystko zapłacili moi rodzice. Tamci mimo obietnic do dziś nie zapłacili nawet za siebie. Kupili tylko wódkę i napoje.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #274 dnia: 11 Kwietnia 2014, 14:05 »
A my sami wszystko finansujemy, nie widzę powodu, dla którego rodzice mieliby płacić za naszą przyjemnosć ;) z resztą ja jestem taka Zosia- Samosia i wolę wszystko sama. A rodzice wystarczająco dokładają się na co dzień :P

Offline ZlotaLinia
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #275 dnia: 8 Lipca 2014, 16:34 »
Mam takie samo zdanie na ten temat,uważam że najlepiej jeżeli za wszystko zapłacimy sobie sami,rodzice jeżeli chcą zawsze mogą w prezencie podarować nam pieniądze,ale nic poza tym.  Potem nikt się nie wtrąca i wszystko jest jasne. 

Offline darling
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30.08.2014
« Odpowiedź #276 dnia: 22 Lipca 2014, 13:46 »
Oczywiście, że tak.  Najlepiej być niezależnym i nie martwić się o jakieś ciągłe wypominanie

Offline Agniesia1988
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.07.2015
« Odpowiedź #277 dnia: 14 Stycznia 2015, 14:47 »
No cóż, wszystko chyba zależy od regionu.  U nas nikt nie jest w stanie sobie wyobrazić, że rodzice mieliby płacić za wszystko.  Mogą delikatnie pomóc, ale nic więcej.  Wszystko opłacamy razem z narzeczonym.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #278 dnia: 15 Stycznia 2015, 09:50 »
Przede wszystkim, moim zdaniem, wszystko zależy od zawartości portfela po stronie Młodych jak i Rodziców. Niektórzy rzucają się z "motyką na księżyc", a potem piszczą przez lata żeby spłacić kredyty. Jest takie przysłowie: "Jak się nie ma miedzi to się na d...e siedzi". Krótko mówiąc, czy musi być wesele za każdą cenę?.

Offline Agniesia1988
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.07.2015
« Odpowiedź #279 dnia: 22 Stycznia 2015, 17:04 »
Większość moich znajomych brała kredyty na wesele i nikt, jak to określasz, nie piszczał.  Każdy myślał racjonalnie i wiedział co robi.  Tym bardziej, że kredyty są dla ludzi.  Kredyty to nic złego, pod warunkiem, że wiemy jak z nich korzystać.  Jak ktoś ma przykre doświadczenia albo rzeczywiście nie może ich spłacać to może narzekać, że są tak bardzo złe. 

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #280 dnia: 22 Stycznia 2015, 18:12 »
No kredyt na wesele to akurat głupota ::)
na to można odłożyć latami nawet, jak ktoś nie ma na już, co innego powiedzmy mieszkanie, czy nawet samochód.

Offline mgielka86
  • maniak
  • data ślubu: 20.09.2014
« Odpowiedź #281 dnia: 22 Stycznia 2015, 18:21 »
Heh dokładnie, kredyt na wesele to naprawdę głupota...

Wolałabym nie robić w ogóle niż się zapożyczać.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #282 dnia: 23 Stycznia 2015, 14:10 »
Większość moich znajomych brała kredyty na wesele i nikt, jak to określasz, nie piszczał.  Każdy myślał racjonalnie i wiedział co robi.  Tym bardziej, że kredyty są dla ludzi.  Kredyty to nic złego, pod warunkiem, że wiemy jak z nich korzystać.  Jak ktoś ma przykre doświadczenia albo rzeczywiście nie może ich spłacać to może narzekać, że są tak bardzo złe. 

Nie pisałem, że kredyty są złe, tylko zadałem pytanie czy przyjęcie weselne musi być zrobione za "każdą cenę".  Fajnie się 'bierze", ale później trzeba go spłacić. Jest armia ludzi, którzy przeliczyli się ze swoimi możliwościami, a teraz są w "zaklętym kręgu pazernego banku". :diabel_3:

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
« Odpowiedź #283 dnia: 23 Lutego 2015, 14:04 »
Też uważam, że kredyt na wesele to kiepski pomysł. Zabawa na jedną noc a spłacać trzeba nierzadko latami.
My wszystko opłacaliśmy sami. Zbieraliśmy na to trochę ponad rok. Satysfakcja, że wszystko wybieraliśmy sami i robiliśmy po swojemu za swoje jest bezcenna :) Rodzice jeśli chcą pomóc to mogą w dniu ślubu podarować taką kwotę jaką uznają za stosowną, ale nic na siłę. Myślę, że mijają czasy, gdy orkiestrę sponsorowali rodzice młodego, a rodzice młodej kucharkę itd.

Offline andreya

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.2015
« Odpowiedź #284 dnia: 11 Kwietnia 2015, 18:03 »
Cytat: blankowa link=topic=1353. msg2174884#msg2174884 date=1424696666
Też uważam, że kredyt na wesele to kiepski pomysł.  Zabawa na jedną noc a spłacać trzeba nierzadko latami. 

Dla mnie też życie na czysty rachunek jest ważniejsze od jednonocnej imprezy.  Ale ludzie mają różne priorytety. . .

Offline love3
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #285 dnia: 17 Kwietnia 2015, 22:46 »
Gdybym mogła, olałabym wesele, bo to tylko głupi, niepotrzebny stres.  Poza tym, ludzie przyjdą, zjedzą i wypiją na mój koszt, obmówią, a za dwa dni nie będą pamiętali, że była taka impreza.  Ale jednak mój narzeczony nalega, dla niego to ważne.  Płacą moi rodzice. . .  Sama nie mogę sobie na to pozwolić, a on szykuje mieszkanie dla nas obojga, więc ma spory wkład w naszą wspólną przyszłość.  Rodzice zobowiązali się pokryć ten koszt.

Offline madelle
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.04.2012
« Odpowiedź #286 dnia: 11 Maja 2015, 12:25 »
My z mężem mieliśmy bardzo skromne wesele, w zasadzie nawet weselem bym tego nie nazwała.  Nie lepiej przeznaczyć pieniądze na pożyteczniejsze cele, np.  meble do mieszkania albo remont?

Offline Monikla
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.09.2017
« Odpowiedź #287 dnia: 15 Maja 2015, 09:20 »
wiadomo, że najlepiej za wszystko płacić samemu. ale jednak w kredyt bym sie nie pakowała, bo chyba lepiej już zrobić mniejsza i bardziej skromną impreze niz sie zadłuzać z powodu imprezy wlasnie - chocby to byl ślub ;]

Offline Kuba89
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: Był
« Odpowiedź #288 dnia: 19 Maja 2015, 10:46 »
Ze względu że wtedy jeszcze narzeczona, a teraz żona nie miała pacy, a jej rodzice też nie mieli z czego dać (taka ich sytuacja materialna no cóż zdarza się) ślub i wesele w prawie w 100% finansowałem ja ze swoich kawalerskich oszczędności.  Fakt plany wydania ich były inne (miałem sobie kupić nowsze auto) ale trochę te plany się zmieniły.  Ale nie żałuje uzbieram kolejny raz.  Pieniądze rzecz nabyta i można nabyć je kolejny raz. 

Od swoich rodziców nie chciałem kasy no i nie dostałem. 

Offline lola3
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 19.12.1997
« Odpowiedź #289 dnia: 18 Czerwca 2015, 13:07 »
nie jest milo rozpoczynac nowe zycie z dlugami, chociaz czesciej ten dlug spada na rodzicow niestety.  Moze w formie podziekowan na weselu oddac duza czesc zebranych pieniedzy rodzicom, zeby pokazac jak bardzo jest sie wdziecznym i kochajacym dzieckiem? ;) juz widze jak wszyscy skacza na mnie :D

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #290 dnia: 23 Czerwca 2015, 13:57 »
Pytanie czy Rodzice zgodziliby się na coś takiego ?. Jeżeli zdecydowali się  pomóc młodym i opłacić z własnych pieniędzy to sądzę, że woleli by, aby je przeznaczyć na zakup mieszkania, mebli itp. :)

Offline olaf8
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #291 dnia: 1 Lipca 2015, 21:41 »
po  równo  najlepiej się  płaci  :)po  co  się   stresować i obrzucać  wina :)

Offline kmorawka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.01.2010
« Odpowiedź #292 dnia: 18 Września 2015, 10:02 »
Kredyt na ślub jest złym pomysłem. Moi znajomi brali kredyt na prawie 40 tysięcy, rozłożony bodajże na 5 lat. Nie minął rok i doszło do rozwodu. Ślub ślubem, małżeństwo się rozeszło ale raty kredytu dalej trzeba spłacać. Najlepiej jest więc robić takie wesele na jakie nas stać.

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #293 dnia: 23 Września 2015, 14:10 »
No tak, kredyt na taką kwotę to trochę ryzykowne.
Co innego jakieś wsparcie mniejszej wartości, które potem np z kopert można spłacić.
co do zasady to raczej po równo..
faktycznie,
zwykle dokładają rodzice, ale fajnie jest móc ich zwolnic z tego "obowiązku"
tyle, że najczęściej nie ma środków

Offline Rudy
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #294 dnia: 21 Października 2015, 12:26 »
Zdecydowanie po równo :) To jest najlepsze rozwiązanie, dzięki czemu nikt nie jest poszkodowany.

Offline duda
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24-06-2017
  • Ślub w: Pęzino
« Odpowiedź #295 dnia: 16 Grudnia 2015, 22:36 »
A u nas sprawa jest inna niż u wszystkich...

My postanowiliśmy, że za wesele zapłacimy sobie sami  :o z pewnością niektórych może to dziwić, ale postanowiliśmy nie brać od rodziców nawet złotówki, ponieważ nie chcemy żeby rodzice podejmowali decyzje razem z nami... Byłoby to dla nas krępujące, a zwłaszcza, że jedna strona (nie będę mówić już czyja  :P ) chce naszego ślubu, ale bez wesela  :-[ wesele musi być!  :D my mamy się dobrze bawić! Ludzie mają się dobrze bawić!

W obecnej sytuacji jesteśmy zdani tylko na siebie, co niezmiernie nas cieszy  ;D jeśli coś się nie uda, z czegoś nie będziemy zadowoleni, to będziemy mogli mieć żal tylko do siebie  :P ale z racji tego, że jestem optymistką, wierzę, że uda nam się cała impreza, a żeby było śmieszniej, to wierzę, że uda nam się odłożyć pieniążki  ;D ;D ;D

Offline czarnabarbie

• forumowicz
  • data ślubu: 02.06.2017
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #296 dnia: 18 Grudnia 2015, 12:49 »
Witajcie!!

U mnie cięzko z tym tematem, ja studiuję dziennie i pracuję ale moja wypłata - wiadomo. Mój narzeczony pracuje ale ma dniówki więc nic nie odkłada... Moja mama i mój tata - szkoda gadać zero pomocy = mam alimenty od Państwa 400 zł... Mój narzeczony ma tylko mamę, która sama jest biedna... Mi pomoże babcia - powiedziała, że weźmie kredyt na 5 tysięcy a resztę musimy sobie poradzić sami więc u nas nie ma opcji żeby nam płacili rodzice czy ktokolwiek inny... Narzeczony nie odłoży bo nie ma z czego ja odkładam z i tak już małej wypłaty i będziemy musieli zaciągac pożyczki ale jakoś damy radę więc u nas to się rozłoży tak że moja babcia 5tys ja tyle ile uzbieram plus pożyczki, mój narzeczony pożyczka :) ale wierzę, że damy radę :)

Offline duda
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24-06-2017
  • Ślub w: Pęzino
« Odpowiedź #297 dnia: 18 Grudnia 2015, 17:46 »
Dacie radę! Jest wiele mlodych osób, które decydują się na wesele, ponieważ jest to marzenie. A co do alimentów i małej, studenckiej, wypłaty, to mogę przybić Ci piątkę... Wiem co to znaczy.

Usiądźcie i pomyślcie. Zróbcie kalkulacje i wtedy będziecie wiedzieli :)

Offline czarnabarbie

• forumowicz
  • data ślubu: 02.06.2017
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #298 dnia: 18 Grudnia 2015, 18:00 »
Dzięki! Miło czyta sie, ajk ktoś w nas wierzy i nas wspiera jakoś skrzydeł większych dostajmy :)

Offline Martaaaa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01.10.2016
  • Ślub w: Maszewo
« Odpowiedź #299 dnia: 18 Grudnia 2015, 22:36 »
Dzięki! Miło czyta sie, ajk ktoś w nas wierzy i nas wspiera jakoś skrzydeł większych dostajmy :)

Zobaczysz dacie radę :) Ma postanowiliśmy sami odłożyć na wesele chociaż moi rodzice chcieli nam pomóc, ale sama dobrze wiem że mają dużo swoich wydatków, od mojego narzeczonego strony nie ma nikogo kto by pomógł ponieważ stracił rodziców... Odkładaliśmy juz od 2 lat ponieważ wesele miało być w tym roku już ale moja babcia zmarła tak nagle i musieliśmy odłożyć plany na następny rok. Wiadomo  na początku bylo ciężko odłożyć: Malutkie dziecko, kredyt mieszkaniowy, opłaty, przybory związane z dzieckiem. A ba to wszystko musiała starczyć jedna wyplata i raptem 400 zl na dziecko. Ale dzieki zaangażowaniu mojego narzeczonego udaje nam sie odkładać miesięcznie spora kwotę, mimo że jest bardzo mało w domu bo przyjął prace w delegacji to wiem że robi to dla nas :) także jeśli się chce to da się radę :)