Autor Wątek: Stały problem......czyli kto płaci za wesele?  (Przeczytany 119413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline **sloneczko**

• maniak
  • data ślubu: 02-05-2007
Stały problem......czyli kto płaci za wesele?
« Odpowiedź #120 dnia: 26 Grudnia 2006, 13:35 »
a my na obraczki uzbieraliśmy sami, a ślub opłacają moi rodzice, choć może teściowie coś dorzucą..

[ Dodano: Pią Sty 05, 2007 10:43 pm ]
he he dorzucą to mało powiedziane. :) sprawa się wyklarowała :)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #121 dnia: 13 Stycznia 2007, 13:10 »
Za wszystko placa nasi rodzice po rowno  :brawo_2:

Offline madziOOnia
  • bywalec
  • data ślubu: 21 czerwiec 2008
« Odpowiedź #122 dnia: 14 Stycznia 2007, 12:31 »
MARTKA, za sukienke,obrączki, fotografa i kamerzyste też??
My jak juz kiedyś mówilismy o ślubie to dostaliśmy od teściowej kartke ze spisem rzeczy na które mamy uzbierać pieniadze, i były to właśnie Nasze stroje, obraczki, kamerzysta i fotograf, no i opłata kościoła, usc i te wszystkie sprawy formalne.
A właśnie macie po równo gości???

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #123 dnia: 15 Stycznia 2007, 18:56 »
Placa zupelnie za wszystko, my nic nie dokladamy. Gosci mam o polowe mniej, ale droga suknie.

Offline paulina*
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 15 Stycznia 2007, 19:54 »
my z uwagi na to ,ze gosci mamy po tyle samo placimy na pol jedzonko,placki , moi rodzice oplaca nam zespol i kamerzyste -bo tak sobie zazyczyli. za moja kiecke rowniez zaplaca mi rodzice ,a moj K.garnitur i wodeczke kupuje sam  .to by bylo na tyle w duzym skrocie

Offline inesk

• zapaleniec
« Odpowiedź #125 dnia: 15 Stycznia 2007, 21:30 »
Kiedys sobie postanowilam, ze slub zorganizuje sama z przyszlym mezem (wtedy go jeszcze nie bylo) bez ingerencji rodziny. Bylam zagranica, zarobilam odpowiednia sume, teraz oboje mieszkamy w Warszawie i mamy dobra prace. Miesiac temu postanowilismy sie pobrac, pieniadze sa na male wesele.

Nie musze sluchac rodzinki, ktora omawia szczegoly wesela bez mojego udzialu tak, jak to bylo w przypadku moich kolezanek. Tak jest zdecydowanie lepiej. Pelna niezaleznosc. :tak_2:
Kiedys sobie postanowilam, ze slub zorganizuje sama z przyszlym mezem (wtedy go jeszcze nie bylo) bez ingerencji rodziny. Bylam zagranica, zarobilam odpowiednia sume, teraz oboje mieszkamy w Warszawie i mamy dobra prace. Miesiac temu postanowilismy sie pobrac, pieniadze sa na male wesele.

Nie musze sluchac rodzinki, ktora omawia szczegoly wesela bez mojego udzialu. Tak jest zdecydowanie lepiej. Pelna niezaleznosc. :tak_2:

Offline ewak
  • bywalec
« Odpowiedź #126 dnia: 16 Stycznia 2007, 05:44 »
My rowniez ambitnie podeszlismy do tematu i postanowilismy sami wszystko sfinansowac. Rodzice, chca sie dolozyc wprawdzie, ale my wolimy, zeby za te pieniadze pojechali sobie gdzies na wycieczke.

Tymczasem, dzielnie sobie odkladamy pieniadze, sami decydujemy na co je chcemy wydac a z czego musimy zrezygnowac i coraz bardziej zblizamy sie do dnia sadnego  :Uu: .
Siumao - rocznik 2006, mala, ekonomiczna, naped na 4 lapy, awangardowa laciata tapicerka, serwisowana u autoryzowanego weta, pieknie sie prowadzi na smyczy.

Offline madziOOnia
  • bywalec
« Odpowiedź #127 dnia: 16 Stycznia 2007, 10:46 »
inesk, ewak, ale Wam zazdroszcze dziewczynki.....:(

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #128 dnia: 16 Stycznia 2007, 11:01 »
Cytat: "madziOOnia"
inesk, ewak, ale Wam zazdroszcze dziewczynki.....:(

ja też :mdleje: też bym chciała móc sobie samemu za wszystko zapłacić...

Offline anowi

• forumowicz
« Odpowiedź #129 dnia: 16 Stycznia 2007, 13:17 »
U nas płacą Rodzice - po połowie, bo gości bedzie Pi razy drzwi tyle samo z obu stron.

Tylko zaproszenia kupujemy sami, a P. obrączki.

Ale nie jest tak, że Rodzice decydują co ma być i jak - to my szukamy, oglądamy, rozmawiamy i podejmujemy decyzje :)
Także nie jest tak źle ;)

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #130 dnia: 16 Stycznia 2007, 13:36 »
Cytat: "anowi"
Ale nie jest tak, że Rodzice decydują co ma być i jak - to my szukamy, oglądamy, rozmawiamy i podejmujemy decyzje  
Także nie jest tak źle

tak jak u nas..zrobiłam wstępne wyliczenie i rodzice po prostu dali pieniążki bez zbednych pytań..my z kolei nasze oszczędności przeznaczymy nie na wesele, a na jakaś wyprawę, mieszkanie..

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #131 dnia: 16 Stycznia 2007, 14:06 »
Cytat: "anowi"
Ale nie jest tak, że Rodzice decydują co ma być i jak - to my szukamy, oglądamy, rozmawiamy i podejmujemy decyzje :)
Także nie jest tak źle ;)

Dokładnie, u nas to samo. Pieniążki dają, ale żadnych wymogów :) No tylko masę zdjęć, film ze ślubu i mama wnusie  :taktak:  ale tego spełnić nie możemy  :dno:

Offline justyska

• bywalec
« Odpowiedź #132 dnia: 1 Lutego 2007, 22:15 »
U mnie z kolei rodzice powiedzieli daja tyle i tyle(tzn.dadza tyle na ile ich bedzie stac)reszte my sobie sami pokryjemy.Mysle ze pieniadze od rodzicow  oplacimy restauracje,alkohol i moze w czesci  orkiestre i ciastka! :brawo_2:  :brawo_2:  :brawo_2:  :brawo_2:

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 21.06.2008
« Odpowiedź #133 dnia: 1 Lutego 2007, 22:46 »
U nas tak samo , rodzice dadzą tyle ile będą mogli. Reszte kosztów my pokryjemy:)

Offline madziOOnia
  • bywalec
« Odpowiedź #134 dnia: 2 Lutego 2007, 09:13 »
justyska, no wiesz nam rodzice finansują "całe" wesele, oprócz rzeczy które w tradycji młodzi sami opłacają. I tak patrzać na to co ty napisałaś, to rzeczy za ktore placą rodzice sie pokrywają, *sala,*orkiestra,*alkohol i*ciasta. A reszte my, ale to w przeliczeniu i tak wychodzi o wiele mniejsza czesc.

Offline Agnieszka1

• forumowicz
  • data ślubu: 07.06.2008
Odp: Stały problem......czyli kto płaci za wesele?
« Odpowiedź #135 dnia: 8 Października 2007, 22:45 »
no u mnie razczej będzie tak ,ze za gości , jedzonko płacą moi rodzice a na weselu prawdopodobnie będzie 90 osób, bo to jest wstępna lista , a za ogkiestre, kamerzyste płacą rodzice mojego ukochanego. Urania, to karzy sobie już kupuje.

Offline szajo

• maniak
  • data ślubu: 28.IV.07
« Odpowiedź #136 dnia: 8 Października 2007, 22:59 »
u mnie było tak:  ;D

1. ja i mężu: foty, film, Kościół, zespół, połowa ceny mojej kiecy (reszte mamusia  ;D)
2. moi rodzice: wesele i nocleg naszych gości
3. jego: wesele jego gości, ubiór Pana Młodego
na pół: alkohol, napoje, dekoracja, ciasta

i wyszło pi razy w oko że każdy "dał" po równo  ;D (może nawet my najwięcej)  ;D

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #137 dnia: 11 Października 2007, 10:55 »
Dziewczyny w tradycji mojej rodziny było tak że kwota była zawsze dzielona za wesele. Natomiast ja z moim Bohdanem zupełnie inaczej podeszlismy do tematu... chcemy wesele na którym bedzie i rodzina i przyjaciele... zarabiamy mieszkamy razem więc płacimy sami... moja mama nie może nam pomóc finansowo bo jej poprostu nie stac na to, rodzice narzeczonego jak bedą chcieli to oczywiście będą mogli pomóc... ale nie liczymy na to... wystarczająco dużo nam pomogli teraz... więc z głową podniesiona do góry bedziemy walczyc o to żeby wszystko sie udalo i żeby ten dzien był najpięknieszy w naszym życiu...
Pozdrawiam

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline justyska

• bywalec
« Odpowiedź #138 dnia: 12 Października 2007, 22:02 »
.. zarabiamy mieszkamy razem więc płacimy sami...

Zgadzam sie z tym!!!Nas tez jest stac na wesele,ale rodzice zarowno moi jak i A. postanowili sie dolozyc.Jakby nie bylo nasze wesele bedzie na okolo 200 osob takze cieszymy sie ze rodzice na pomoga!!!

Offline akayu
  • maniak
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #139 dnia: 18 Października 2007, 16:19 »
u mnie prawdopodobnie bedzie tak ze:

1) alkohol,zespół muzyczny,obrączki,garnitur +dodatki - pan młody
2) opłata za gosci ( czyli sala + goscie ) po polowie nasi rodzice,moi wiecej bo mam wiecej gosci
3) suknia ślubna i dodatki,fotograf,kamerzysta,pewnie oplaty za kosciol itp - moi rodzice

ogólnie to razem zbieramy kasę aby coś pomóc moim rodzicom bo tesciowie sie wlasciwie nie dołożą,bo. . . no coz prawda jest taka ze nie chca. . . są jacy są. . . i nic na to nie poradzę. problem w tym ze mamy jeszcze mieszkanie do remontu wiec z mojej strony sa wieksze wydatki,no ale poradzimy sobie sami ;o)

Offline veronka17

• zapaleniec
  • .: co mnie nie zabije , to mnie wzmocni :.
  • data ślubu: Jak będzie , to sie dowiecie :)
« Odpowiedź #140 dnia: 19 Października 2007, 12:06 »
My na razie odłożyliśmy decyzję o ślubie i weselu ( mój P. ma żałobę :( ), ale w kwestii finansowej jest jasność. My płacimy za wszystko sami. Co prawda moi rodzice upierali się , że dadzą kasę , ale :
1. chcą , żeby wszystko za co zapłacą , było jak oni chcą ( tzn. maja swoją wizję gdzie , co i za ile)- nie zgadzam się na to , bo chcemy zrealizować SWOJE marzenia co do tego dnia( a niektóre są kosztowne ) .
2. moją teściową ( bo została sama ) po prostu nie stać teraz na jakieś wydatki związane z weselem , a byłoby niesprawiedliwie , gdyby płaciła tylko jedna strona ( po co nam później jakieś nieporozumienia w rodzinie i wypominanie ).

Sumując....wolimy się nawet zadłużyć , ale zrobić to po swojemu i za nasze pieniążki , żeby mieć czyste sumienia i satysfakcję ( też :)  ) , że daliśmy radę sami. Poza tym jesteśmy w pełni samodzielni , pracujemy , mieszkamy i utrzymujemy się sami , więc uznaliśmy , że ta kwestia też powinna należeć w całości do nas. :)

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #141 dnia: 19 Października 2007, 12:13 »
veronka17 100% racji :)

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline akayu
  • maniak
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #142 dnia: 19 Października 2007, 22:35 »
to piekne veronka ze taka decyzje podjecliscie :) ja tez mam teraz żałobe bo zmarła mi babcia  :'( :'( :'(ale akurat załoba minie  i dopiero po niej za 8 mies bedzie slub...zycie idzie dalej
niestety moja kochana babcia nie doczekała

Offline dorka_9

• uzależniony
  • data ślubu: 30 sierpnia 2008
« Odpowiedź #143 dnia: 19 Października 2007, 22:54 »
U nas za wesele i ślub płaca rodzice i wszystko podzielone jest na pół.My tylko sami płacimy na kamerzystę, fotografa,samochód, obrączki sami sie ubieramy i płacimy za wszystkie dodatki do ubioru.

Offline agatonek

• zapaleniec
  • data ślubu: 26.07.2008
« Odpowiedź #144 dnia: 24 Października 2007, 08:22 »
My mamy ten komfort, że oboje pracujemy i zarabiamy ale mieszkamy jeszcze u mamuś  :D Tym sposobem większą część wypłaty odkładamy sobie na wesele. Mam nadzieję, że za wszystko uda nam się samodzielnie zapłacić i wszystko będzie tak jak my chcemy. Moi rodzice mogliby nam pewnie pomóc, ale już rodzice narzeczonego nie bardzo - oboje są na emeryturze i po prostu nie mają z czego odkładać. Gdyby ktoś nam zasponsorował wesele to pewnie dawno już zamieszkalibyśmy razem, ale samemu się utrzymać i odkładać to już by było ciężko. No ale mam nadzieję, że się opłaci i wesele będzie takie jak sobie wymarzyliśmy.

Offline Klaudia Klistala
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.06.2008
« Odpowiedź #145 dnia: 25 Listopada 2007, 15:45 »
Witajcie dziewczyny.My za wesele postanowilismy plcic sami.Moi rodzice bardzo nalegali zeby nam pomoc finansowo,bo mojemu bratu wesele zoranizowali to mi tez chcieli.Mowili,ze nie moga jednemu dziecku pomoc a drugiemu nie.W sumie to maja racje i swietnie ich rozumiem.Ale niestety mama od mojego Nz(wdowa)nie ma pieniazkow,wiec to by bylo nie fair,ze moi daja a jego nie.Wiec powiedzieismy moim rodzica,ze skoro musza nam dac te pieniadze to niech je nam dzadza jako prezet slubny.Bardzo sie uciezyli z tego rozwiazania.A my teraz siedzimy w Szwecji i zarabiamy na ten piekny dzien...Choc takze jest to trozszke niesprawiedliwe,bo moj Michas zarabia duzo wiecej niz ja.Wiec wiekszy bedzie jego wklad finansowy.No ale co zrobic?Moje wyplaty wydajemy na biezaco na zycie tutaj,a jego odkladamy na slub.Trzeba to bylo jakos podzielic.A i tak mysle,ze pieniadze nie sa tu najwazniejsze.Ze powinien placic Ten kto ma te pieniazki.Wspolnie wszystko idzie zrobic.U nas mimo,ze gosci z mojej strony bedzie wiecej i to duzo wiecej,to i tak Michas za to zaplaci.Bo skad ja mam wziasc,skoro nie chcemy pomocy rodzicow...Mysle,ze potem za to przy prezetach wszystko sie wyrowna heheheh.Pozdrawiam serdecznie.

Offline Karmen

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #146 dnia: 30 Listopada 2007, 16:16 »
U mnie za sale, jedzenie,suknie, zaproszenia itp.płacą moi odzice (ja troszke sie dokładam) zas u mojego T. jest jeszcze inaczej...on płaci za kamerzyste, auto dla nas i dla gości,obączi,alkochol, muzyke itp. i jego mama mu troche dołozy... Ja nie dałabym rady nazbierać na wesele sama bez rodzicow gdyż niestety moja wypłata nie jest zbyt wysoka dlatego dłuuuuuuugo bym musialabym odkładac na wesele... mimo wszytsko jakos razem dajemy sobie rade...
Poznanie Ciebie otworzyło najpiękniejszy rozdział mojego życia :*

Offline kitty
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: 21 Stycznia 2008, 14:07 »
a moim zdaniem lepiej placic samemu za wszystko. tzn. mlodzi po polowie,bo to nie jest obowiazek rodzicow tylko ich dobra wola,a moim zdaniem naciaganie. a poza tym jak sie nie ma kasy,to lepiej sie wstrzymac ze slubem i brac po studiach ,a nie w trakcie. po co tak wczesnie?nic dobrego raczej z tego nie wynika.

Offline JulkaJ.
  • entuzjasta
« Odpowiedź #148 dnia: 18 Kwietnia 2008, 20:49 »
kitty nie zgadzam się z Tobą, ponieważ ja też biorę ślub w czasie studiów, i nie uważam to za jakiś problem.  A co do dokładania się, to u mnie dokładają się wszyscy, i ja i mój narzeczony i nasi rodzice.  My, dlatego, że chcemy, a nasi rodzice dlatego, że nie wyobrażają sobie, żebyśmy my za wszystko płacili.

Offline katarzyna_84

• Chuck Norris
  • Razem od 2-8-2000
  • data ślubu: 2.8.2008
« Odpowiedź #149 dnia: 19 Kwietnia 2008, 00:09 »
Jakoś dobra wola i naciąganie dla mnie się wzajemnie wykluczają, no cóż. Każdy ma inne kryteria.