Autor Wątek: " Że Ty i ja spośród tysięcy ... " ---> odliczam do 27.06.2009 :)  (Przeczytany 142087 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
Odp: " Że Ty i ja spośród tysięcy ... " ---> odliczam do 27.06.2009 :)
« Odpowiedź #900 dnia: 3 Marca 2009, 23:00 »
Super foteczki  :D
deserek - mój PM uwielbia tiramisu więc musze mu zrobić taki deserek  :D - dziękuję za przepis  ;)
Juz za miesiąc lecicie do Polski - super  :hopsa: :hopsa: :hopsa:

Offline anulka_211

• forumowicz
« Odpowiedź #901 dnia: 4 Marca 2009, 07:57 »
Ale się głodna zrobiłam widząc takie pyszności :D

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #902 dnia: 4 Marca 2009, 10:59 »
mhm tez zrobie taki deserek tylko szkoda ze mascarpone jest taki tłusciachne, musze kupic light :)
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #903 dnia: 4 Marca 2009, 17:51 »
Witam w dniu dzisiejszym  ;D

Super foteczki  :D

Justyś dziękuję  ;)

Juz za miesiąc lecicie do Polski - super  :hopsa: :hopsa: :hopsa:

Nasz urlop się zbliża i bardzo się z tego cieszę  :brawo:  :brawo: :brawo:

Już sobie układam w główce co kiedy załatwimy w ciągu tych kilku dni - jedną z tych spraw do załatwienia podczas urlopu jest spisanie protokołu w kościele . Ostatnio Karola tak fajnie wszystko wyjaśniła w swoim wątku, że prawie wszystko wiem. Prawie - bo nie wszystko  :P
Ładnie sobie wynotowałam co jest potrzebne do urzędu stanu cywilnego, a co do kościoła. Napiszę to tutaj, bo może ktoś nie czytał u Karoli, to przeczyta tutaj  ;)

Do urzędu stanu cywilnego trzeba przynieść:
- skrócony odpis aktu urodzenia (który sie wyciąga za 22 zł ,ale skąd  ??? )
- dowód osobisty
- 84 zł

Do kościoła trzeba przynieść:

- zaświadczenie o braku przeciwskazań do zawarcia związku małżeńskiego (które dostajemy w urzędzie stanu cywilnego)
- świadectwo chrztu (chyba że slub w swojej parafii to nie)
- świadecwo z bierzmowania (chyba że slub w swojej parafii to nie)
- kartka z nauk i poradni
- dowód osobisty
- ewentualnie świadectwo ukończenia religii ze szkoły średniej

- A kartka z pierwszej spowiedzi to nie  ???

- A pieniążki na zapowiedzi, albo w ogóle za udzielenie slubu  ???

No i reszta moich pytań  :)

- Skoro ślub bierzemy w moim mieście, to idziemy tylko do urzedu stanu cywilnego w moim mieście ? Czy do obu urzędów  ???

- Czy jak pójdziemy do urzędu stanu cywilnego np. w piątek, to w ten sam dzien otrzymamy to zaświadczenie o braku przeciwskazań do zawarcia związku małżeńskiego  :?:

- Czy to prawda że ważność 3 miesiące ma tylko to zaświadczenie, a reszta nie ma daty ważności ?  :?:

Pomóżcie  :P
« Ostatnia zmiana: 4 Marca 2009, 17:52 wysłana przez margolka »

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #904 dnia: 4 Marca 2009, 17:55 »
i ja jeszcze chciałam napisac ze naprawde ładna z ciebie dziewczyna:)

deser super wyglada jak bedziemy w Polsce napewno go zrobimy sobie :)

my kase ksiedzu dalismy jak zapisywalismy date i godzine slubu dalismy 200zl i wiecej nic nie daje na zadne zapowiedzi na nic, a co do reszty odp to nie wiem

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #905 dnia: 4 Marca 2009, 18:02 »
Skrócony odpis aktu urodzenia bierze się z urzędu stanu cywilnego w mieście w którym się urodziłaś  ;)

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #906 dnia: 4 Marca 2009, 18:12 »
Justynka dziękuję  :-* Ja się czuje brzydka  :-\ Chyba ten aparat tak kłamie  ::)

Olu - dzięki za odpowiedź  :D Widzisz, ja nie wiedziałam skąd  :glupek:  Urodziłam się w B-nie, tam mieszkam, tam będzie slub kościelny  :) Czyli ja nie muszę tego w ogóle wyciągać  ??? Czy i tak muszę  :?: Bo moja mama ostatnio pyta mi się czy wyciagnąć mi przed moim przyjazdem akt urodzenia - bo rodzice moga to wyciagnąć. Mama mówiła, że bratu mojemu wyciągali oni, tzn rodzice nasi, no i czekali na to 10 dni - ale rzeczywiście on się urodził w S-cu, to może dlatego trzeba było mu to wyciągać ...

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #907 dnia: 4 Marca 2009, 18:58 »
aparat nie klamie i nie ma co sie nakrecac naprwade jestes ładna dziewczyna :) i twoj pM napewno nie raz ci to mowil :)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #908 dnia: 4 Marca 2009, 19:30 »
Jeśli chodzi o dokumenty to ja się moze nie wypowiadam, bo coś tam wiem, a właściwie tylko mi się wydaje, więc wolę nie gadać bez sensu ;)
a ja oczywiście nie kapuje o jaki serek chodzi???hmmm
nie ty jedna. Tylko głupio było mi się przyznać ;) no ale od czego jest internet i sklepy, co by sprawdzić co to jest ;) ;D

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #909 dnia: 4 Marca 2009, 19:42 »
Justynka to nie o to chodzi, że ja jestem jakas zakompleksiona  :P Po prostu tutaj w Irlandii bardzo sie zniszczyłam, włosy, cera  ::) No i te zapadłe policzki  :-\ I mój M. też to widzi, choć mówi że dla niego i tak jestem piękna  :) No ale jeszcze 2 miesiące i będę w Polsce, i będę dbać o urodę, to już nie narzekam  :)

Hania my też dopiero pierwszy raz kupilismy ten serek, kiedy mama przepis z pracy przyniosła  :)

Dziewczynki - czekam dalej na odpowiedzi na moje pytania   :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #910 dnia: 4 Marca 2009, 19:45 »
Ja to zalatwiłam już więc odpowiem :
Twój PM musi wziąśc odpis aktu urodzenia w tym mieście w którym się urodził - 22 zł
Ty załatwiasz wszystko w Będzinie w Urzędzie Stanu Cywolnego - na miejscu wyciągsz odpis aktu urodzenia - Ty nic nie zapłacisz bo w tym samym miejscu zalatwiasz ślub konkordatowy i potem z tymi aktami idziecie do pani ona się pyta o nazwiska a potem do kierownika USC i tam on wam daje to zaświadczenie o braku przeciwskazań .
W urzędzie Was pokierują co gdzie i jak więc nie martw się  :D

Co jak z księdzem i kiedy kase to nie powiem bo jeszcze tego nie zalatwialiśmy  ;D

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #911 dnia: 4 Marca 2009, 19:48 »
Ty załatwiasz wszystko w Będzinie w Urzędzie Stanu Cywolnego - na miejscu wyciągsz odpis aktu urodzenia

Z USC dostaje się akt urodzenia?? Jezu zakręciłam się...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #912 dnia: 4 Marca 2009, 19:53 »
hania3033 tak dokładnie  ;)
Tylko nie pomylcie sal gdzie udzielają ślubów cywilnych z urzędem stanu cywilnego gdzie załatwia się papierki  ;)

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #913 dnia: 4 Marca 2009, 20:18 »
Justyś dziękuję  :-*
A ten opis dali Ci od razu ?? No bo mnie mama mówiła, że na ten odpis mojego brata to czekali 10 dni czy tydzień  ??? Tyle, że jak mówię, on się urodził w S-cu  :)
Bo to dla mnie ważne żeby od razu, bo tak myślę, żeby w piątek (3 kwietnia) załatwić urząd, a w poniedziałek (6 kwietnia) spisać protokół w kościele  ;)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #914 dnia: 4 Marca 2009, 20:28 »
Ja miałam w ciągu 3 minut  :D i załatwiałam w S-cu  ;) Chociaż pierwsza wersja pani wydającej była za 5 dni  :P trzeba zagadać że musisz to teraz załatwić i nie ma innej opcji - pomaga  ;D G w Katowicach też dostał od ręki  ;)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #915 dnia: 4 Marca 2009, 20:30 »
jak nie zamotam to może coś pomogę;-))

- A kartka z pierwszej spowiedzi to nie  
mi ksiądz powiedział,że jak przyjdizmey spisać protokół to potem mamy odbyć pierwszą spowiedź;-)))
- A pieniążki na zapowiedzi, albo w ogóle za udzielenie slubu
zapowiedzi będą w waszych parafiach więc pieniążki na zapowiedzi idą do waszych parafii;-))))-możecie je dać przy wręczaniu kartki na zapowiedzi(jeśli jesteście z innych parafii gdzie będzie ślub)-kartka na zapowiedzi twojego P>M> musi dotrzeć do jego parafii,może to zrobić osoba trzecia bądź ksiądz ją po prostu prześle listownie.
- Skoro ślub bierzemy w moim mieście, to idziemy tylko do urzędu stanu cywilnego w moim mieście ? Czy do obu urzędów  Huh?
idziecie tylko do twojego urzędu w twoim mieście,chyba ,że twój P>M nie posiada odpisu aktu urodzenia(może być on stary gdyż akt nie posiada daty ważności-mój A. ma w swoich dokumentach jakiś stary akt  i go wykorzystamy)
-  Czy jak pójdziemy do urzędu stanu cywilnego np. w piątek, to w ten sam dzień otrzymamy to zaświadczenie o braku przeciwskazań do zawarcia związku małżeńskiego
a to już zależy od uprzejmości urzędniczek;-))))czy będą po kawce czy przed;-)))

Czy to prawda że ważność 3 miesiące ma tylko to zaświadczenie, a reszta nie ma daty ważności ?  Question
nie wiem o jakie inne zaświadczenia ci chodzi,ale do urzędu musisz isć trzy miesiące przed ślubem,aby nie zawrzeć w tym czasie innego związku małżeńskiego-tak pani w urzędzie to tłumaczyła mojemu bratu;-)))
niewiem czy coś pomogłam,bo mi sie wydaje,że tylko zamotałam bardziej jak to czytam w razie co to pisz;-)))

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #916 dnia: 4 Marca 2009, 20:39 »
I ja skopiowałam sobie przepis :) Co prawda moj A. nie cierpi niczego co związane z kawą... Ale ja z chęcią skonsumuję ;D

Wiecie co... Co do tych rzeczy które trzeba przynieść do kościoła, to ja juz zgłupiałam. U nas jest chyba tak że przychodzi sie bez kartki z nauk i poradni... Czy to możliwe że te nauki się potem odbywa? Bo tak chyba miała siostra A. u nas w parafi, ale ja już zgłupiałam totalnie.

Co do twoich pytań:
Kartka z pierwszej spowiedzi - a kiedy jest pierwsza spowiedź?

Pieniążki to dopiero chyba po ślubie, ale nie wiem.

Nie pomogę też z tym, do ilu urzędów idziecie... Czy do obu, czy do jednego. Ale w sumie skoro PM w innym urzędzie, to chyba w innym urzędzie musi załatwiać to zaświadczenie... Tak mi sie wydaje.

Nie wiem też ile trwa dokładnie załatwienie tego. Lepiej założyć że to zajmie dłużej, bo urzedy są naprawdę kiepskie, i zawsze mogą coś wymyślić.

Ważność: zaświadczenie z USC jest ważne 3 miesiące, i świadectwo chrztu też ma wazność - ale 6 miesięcy. Reszta ważności nie ma.

Ja już sama nie wiem jak to z tymi papierami, ile się czeka, kto to musi załatwiać. Eh, a trzeba zacząć nad tym myśleć ;)

Ah i jeszcze jedno! Aparat nie kłamie :)

PS. ja, to dopiero zamotałam ;D

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #917 dnia: 4 Marca 2009, 21:03 »
Hihi  :) Daria, Madzia - dziękuję za pomoc  :D

Jeśli chodzi o urząd stanu cywilnego, to już wszystko wiem  :) Dzięki Wam forumki  :-* Czyli idziemy tylko do jednego urzedu stanu cywilnego, mojego - tzn w moim mieście :D
A to, że PM musi mieć odpis aktu urodzenia, to druga sprawa, ale z tego co mówiła mi moja mama, to ten odpis może wyciągnąć rodzic, więc wyślemy jego mamę, tak z  tydzien przed naszym przylotem do Polski, myślę, że będzie ok  ;) Tylko fajnie byłoby jakby ten papierek był już u mnie w domku, jak przylecimy, a nie w Zawierciu, ale to jeszcze pomyślę, jak to zrobić, żeby się znalazł u mnie - może go siostra M. do mnie przywiezie  ::) Albo mama M.  ::) No zobaczymy  :)

A jeśli chodzi o kościół to jeszcze wszystkiego nie wiem  ;) Ale może poproszę mamę, żeby poszła zapytać księdza co mamy przynieść, zapyta o tą spowiedź, o te zapowiedzi (bo tego troche nie skumałam z odpowiedzi Darudy ) i w ogóle umówi nas na spisanie tego protokołu.
Bo my nie jesteśmy umówieni na żaden dzien, no bo nie wiedzieliśmy kiedy bedziemy w Polsce.
A Wy się umawiacie z księdzem na spisanie protokołu czy idziecie kiedy Wam pasuje ??
« Ostatnia zmiana: 4 Marca 2009, 21:09 wysłana przez margolka »

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #918 dnia: 4 Marca 2009, 21:11 »
idziecie do księdza z którym spiszecie protokół -to pewnie zależy od księdza,ale lepiej sie umówić,ksiąz wystawia wam kartkę z zapowiedziami -jesli twój P>M jest z innej parafii to zapowedzi trzeba również tam dostarczy;-)))popatrz na mój przykład może będzie łatwiej;-)))
Ja jestem z Bydoszczy,mój A. z Wodzisławia,ślub będzie w Bydgoszczy ,ale w zupełnie innej parafii,ksiądz który spisze z nami protokół da dwie kartki z zapowiedziami-pierwsza idzie do mojej parafii ,drugą musimy dostarczyć do Wodzisławia do parafii A.;-)))może teraz lepiej,a jesli chodzi o spowiedź-niesądzę że musisz miec kartke od spowiedzi do spisania protokołu-wystarczycie wy,wasze zaświadczenia o kursach,świadectwo,akty chrztu i bierzmowania i zaświadczenie z USC.

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #919 dnia: 4 Marca 2009, 21:29 »
Dzięki Daria! Ślub jest w mojej parafii, a PM jest z innej ( no bo jest z innego miasta, więc to logiczne  ;) ). Czyli jak spiszemy protokół to dopiero dostaniemy kartkę z zapowiedziami dla niego, tzn dla jego parafii  :) I jak go znam to on da babci, żeby księdzu zaniosła  :D  Bo ja chyba nie dostanę tej kartki skoro to moja parafia  :)

Jeśli chodzi o pierwszą spowiedź, to ja tak pomyślałam, że może trzeba, bo my mamy ją na tej samej kartce co nauki i poradnię. Tzn, mamy miejsce na datę i podpis księdza  :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #920 dnia: 4 Marca 2009, 21:31 »
 ;) ;) ;) ;)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #921 dnia: 4 Marca 2009, 23:28 »
Ja jutro idę próbować załatwić akt urodzenia mojemu A ::) Można tez podanie wysłac chyba....
No a, Daruda, jesli mój A. urodził się, był ochrzczony gdzieś w kujawsko pomorskim, a potem od razu przeprowadził się na sląsk i resztę miał na śląsku, to do jakiej parafii te zapowiedzi musza iść?
A to możliwe że od nas ksiądz nie wymaga zaświadczenia o bieżmowaniu? ::) i że te kursy będziemy mieli dopieropo podpisaniu protokołu ::) ?
Margolko wybacz że w Twoim watku  :-*

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #922 dnia: 4 Marca 2009, 23:44 »
był ochrzczony gdzieś w kujawsko pomorskim, a potem od razu przeprowadził się na sląsk i resztę miał na śląsku, to do jakiej parafii te zapowiedzi muszą iść?
to,że był ochrzczony w kujawsko-pomorskim niema teraz znaczenia,zapowiedzi idą do jego parafii tam gdzie teraz należy czyli na Śląsk-tam jest zameldowany prawdopodobnie i tam do parafii przynależy,musisz jednak pamiętać,że akt chrzczenia i powinno być bierzmowania musicie załatwiać w tej parafii w której był chrzczony!!!tak miał mój brat.
że te kursy będziemy mieli dopiero po podpisaniu protokołu
dla mnie dziwne trochę,moim zdaniem niemożliwe,ale znając sytuację z jaką się spotykałam do tej pory jeśli chodzi o sprawy ślubne w kościele i problemy jakie robią księża to ........hmmmm mozliwe;-)))
znowu zamotałam;-)chodzi o to ,że każdy ksiądz mówi co innego;-))))

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #923 dnia: 5 Marca 2009, 00:00 »
Ooo no to super :) Bo A.należy do tej samej parafii co ja :) Więc dlatego ksiądz nam powiedział że nie potrzebujemy zaświadczenia - bo ono jest w parafi ;D
No a te kursy ::) Jeszcze zobaczę... ;) Popytam świadkowej, powinna wiedzieć.
Dziękuję :)

PS. Nie namieszałaś, po prostu prawda wychodzi na jaw - wszystko w kościele może być możliwe ;D ;D ;D

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #924 dnia: 5 Marca 2009, 10:42 »
oj pamietam te formalnosci.....w sumie si eokazalo ze najlatwiej piszlo z USC, gorzej u ksiedza, bo ten byl jakos malo przychylny. Protokul spisywalismy na dwa razy bo niechcial za jednym razem, i za drugim dalismy "ofiare" przy pierwszym protokole ksiadz wpisal zapowidzi do ksiegi (oboje ta sama parafia) i dal karteczki do spowiedzi na korych byl nr zapowiedzi z tej ksiegi. Przy 2 czesci protokolu skiadz sie spytal czy mieskzamy razem, i po twierdzacej odpowiedzi powiedzial ze mamy isc raz do spowiedzi dzien przed slubem :)
Ogolnie to protokoly spisywalo 2 roznych ksiezy a 3 nam udzielal nam slubu, ale akurat ten 3 byl najfajniejszy:)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #925 dnia: 5 Marca 2009, 10:50 »
zakrecilam sie jak nic :)
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #926 dnia: 5 Marca 2009, 13:31 »
witam czwartkowo  :-* :-* :-* poprosiłam mamę,aby zadzwoniła do USC aby potwierdzić moje informację i tak miałam rację- do USC zabieramy dowodziki i odpisy aktów urodzenia-jeśli ktoś jest z innego miasta

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #927 dnia: 5 Marca 2009, 13:38 »
dokladnie :) i wystawiaja od reki :) a no i pieniazk zabieramy co by im zaplacic :) u nas byla kasa na miejscu :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #928 dnia: 5 Marca 2009, 14:08 »
acha odpis może być stary!!!

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #929 dnia: 5 Marca 2009, 18:10 »
zakrecilam sie jak nic :)

Hihi, ja natomiast wszystko zrozumiałam  :D Dziękuję Wam dziewczyny  :-* :-* :-*

Izulek a Ciebie chciałam spytać w jakiej odleglości czasowej spisywaliście ten protokół ? Bo napisałaś że na dwa razy  ???

Dziś dostaliśmy wiadomośći od naszych znajomych z Londynu, że zaproszenia dla nich na nasz ślub dotarły  ;D Tak dla przypomnienia napiszę Wam, że jedno z nich było dla świadka PM-a, a drugie dla mojej dobrej koleżanki ( z którą kiedyś mieszkałyśmy w jednym bloku)  ;D Koleżanka mi napisała, że na 99% przylecą (ze swoim chłopakiem Niemcem), ale jeszcze mi napisze tradycyjnym listem odpowiedź, jak sobie zabukują loty  :D Ojj, tak bym chciała, żeby Asia przyleciała  :hopsa: