Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1388691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1230 dnia: 11 Czerwca 2010, 17:14 »
channel, jak to robisz??? Mój kochany TM powoduje ze przy mim...tyję, za duzo smacznych potraw mozna szybciutko zrobic. Coraz musze stosować oczyszczanie organizmu głodując. A teraz przy tych upałach to ciagle myśle i kombinuje jakie tu znów zrobic lody i kawę mrozoną. Jak tu utrzymac wagę w ryzach :D
Pozdrawiam

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1231 dnia: 11 Czerwca 2010, 20:29 »
ja tez robie hurtowa ilosc tych lodow :/ sa pyszneeeeeeeeee
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline anai

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1232 dnia: 13 Czerwca 2010, 11:27 »
A ja dzisiaj zasypie Was przepisami. . . . dla mnie nowymi
nie testowanym ale na pewno  pysznymi mmmmmm :D  :D :D  ;)
To zaczynamy od przpisów na grilla (w końcu sezon trwa)


Przyprawa grillowa

Składniki:
15 g ziarenek kolorowego pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
10 g granulowanego czosnku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki majeranku
30 g sproszkowanej, słodkiej papryki
30 g soli
½ łyżeczki gorczycy
5 g suszonej cebuli
Sposob przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego wsypać ziarenka pieprzu i ziela
angielskiego, zemleć 20 s/obr.  10.
2.  Dodać pozostałe składniki, wymieszać 20 s/obr.  6.
Wskazowki:
Przyprawa wzbogaci smak grillowanych mięs, kiełbas, drobiu
i ryb.
Można przygotować wersję bardziej pikantną: w punkcie
drugim dodać 5 g przyprawy chilli.
Po dodaniu, w punkcie drugim, 10 g suszonych ziół (majeranku,
bazylii, cząbru, pietruszki, oregano, tymianku) otrzymuje się
przyprawę ziołową.
Marynata winna
Składniki:
2 liście laurowe
10 goździków
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
100 g marchewki
100 g cebuli
50 g selera
100 g pora
500 g czerwonego wytrawnego wina
Sposob przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć liście laurowe, goździki
i ziele angielskie, nacisnąć 2-3 razy/ /Turbo.
2.  Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem wina, rozdrobnić
3 s/obr.  5.
3.  Dolać wino, gotować 10 min/100oC/obr.  1, wystudzić.
Wskazowki:
Marynata pasuje do karkówki i wołowiny.
Mięso należy marynować min.  4-5 godzin.  Najlepszy efekt
uzyskuje się, pozostawiając zamarynowane mięso na 1 dobę


Marynata z maślanki
Składniki:
½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub 6 gałązek świeżego
2 ząbki czosnku
30 g cebuli
300 g maślanki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki curry
 Sposob przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć rozmaryn, czosnek i cebulę,
rozdrobnić 3 s/obr.  5.
2.  Dodać pozostałe składniki, wymieszać 5 s/obr.  5.
Wskazowki:
Marynata nadaje się idealnie do marynowania twardych
mięs, np. : karkówki, steków wołowych i wieprzowych.
Dzięki marynacie mięso będzie bardziej kruche i delikatne.
Mięso należy marynować min.  4-5 godzin.



Marynata orientalna
Składniki:
5 g świeżego imbiru, obranego
2 ząbki czosnku
50 g cebuli
1 cytryna, sparzona, pokrojona na ćwiartki
100 g oleju rzepakowego
30 g sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Sposob przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i cebulę,
rozdrobnić 3 s/obr.  8, kopystką zgarnąć składniki ze ścianek
na dno naczynia.
2.  Dodać pozostałe składniki, zmiksować 12 s/obr.  6.
Wskazowki:
Marynata świetnie nadaje się do marynowania drobiu.
Mięso marynować min.  2 godziny.
Propozycja:
Filety z piersi kurczaka lub indyka pokroić w cienkie, długie paski,
zamarynować, następnie nadziać na patyczki do szaszłyków
(tworząc falę).



Pikantna glazura
Składniki:
świeży imbir, obrany, wielkości orzecha włoskiego
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
200 g pikantnego ketchupu
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki sproszkowanej, słodkiej papryki
Sposob przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i papryczkę
chilli, rozdrobnić 3 s/obr.  8.
2.  Dodać pozostałe składniki, wymieszać 10 s/obr.  3.
Wskazowki:
Glazurą można smarować zarówno kiełbasę, mięso, jak i warzywa.
Kiełbasę, mięso, jak i warzywa należy mocno ponacinać, opiec
po kilka minut z każdej strony, obficie posmarować glazurą
i dalej opiekać.
Drób (mięso) należy ponakłuwać widelcem, opiec, obficie
posmarować glazurą i dalej opiekać.
czas przygotowania: 3 min
Tzatziki
Składniki:
350 g ogórków, obranych, bez nasion, pokrojonych
na kawałki
1 łyżeczka soli
2-3 ząbki czosnku
350 g jogurtu naturalnego
30 g oliwy z oliwek
10 g octu (opcjonalnie)
5 gałązek koperku, posiekanego
Sposob przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć ogórki, dodać sól,
rozdrobnić 3 s/obr.  5.  Przełożyć do koszyczka i odstawić
na około 10 minut do odsączenia, następnie dokładnie
odcisnąć w rękach.
2.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić
3 s/obr.  7.
3.  Dodać ogórki, jogurt, oliwę z oliwek, ocet i koperek,
wymieszać 15 s/obr.  3.  Przełożyć do miseczki.
Przed podaniem schłodzić.
Wskazowki:
Podawać jako przekąskę na kromkach grillowanego pieczywa.
Zamiast octu można użyć soku z cytryny.


Offline anai

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1233 dnia: 13 Czerwca 2010, 11:31 »
Sos cygański
Składniki:
150 g cebuli, przekrojonej na połówki
180 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
60 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki
1 łyżeczka mąki pszennej
450 g ketchupu
kilka kropli Tabasco
20 g koncentratu pomidorowego
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, paprykę i ogórki,
rozdrobnić 5 s/obr. 5.
2. Dodać mąkę, ketchup, Tabasco i koncentrat pomidorowy,
gotować 10 min/100oC/obr. 1, przełożyć do innego naczynia,
pozostawić do ostygnięcia.
Wskazowka:
Bardzo smaczny sos do kiełbasy lub karkówki


Chutney z jabłek
Składniki:
2 ząbki czosnku
10 g imbiru, pokrojonego w cienkie plastry
80 g cebuli, przekrojonej na połówki
20 g wody
250 g cukru trzcinowego, surowego
1 łyżka pieprzu
700 g jabłek, obranych, pokrojonych na kawałki
120 g octu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki kurkumy
100 g rodzynek
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i cebulę,
rozdrobnić 3 s/obr. 8, przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier trzcinowy,
gotować 5 min/100°C/obr. 1.
3. Dodać pieprz, rozdrobnioną cebulę z imbirem, jabłka, ocet,
sól, kurkumę i rodzynki, gotować 45min/100°C/obr. 1.
Zamiast miarki na pokrywkę naczynia miksującego postawić
koszyczek.
4. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, wymieszać 10 s/obr. 4.
Przelać do 2 słoików typu twist, wypłukanych w gorącej
wodzie i natychmiast zakręcić. Obrócić słoiki dnem do góry,
pozostawić na 10 minut.
Wskazowki:
Podawać jako dip z pieczywem lub serem, bądź jako dodatek
do grillowanego/smażonego mięsa lub ryby.
Słoik po otwarciu przechowywać w lodówce.
Wariant:
Chutney można także przygotować z innych owoców: mango,
gruszek, śliwek, moreli lub papai


Pesto z orzechow włoskich

Składniki:
1 ząbek czosnku
50 g sera parmezan
50 g orzechów włoskich
100 g rukoli
100 g oliwy z oliwek
1 szczypta pieprzu
1 szczypta soli
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić
2 s/obr. 8.
2. Dodać parmezan, orzechy i rukolę, rozdrobnić 6 s/obr. 8.
3. Dodać oliwę, pieprz i sól, wymieszać 20 s/obr. 3.
Wskazowka:
Smaczny sos do sałatek, grillowanej ryby lub pasta do grillowanego
chleba.

Sałatka z kapusty pekińskiej
Składniki:
40 g oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
¼ łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
500 g kapusty pekińskiej, pokrojonej na kawałki
12 czarnych oliwek, bez pestek
1 mała, czerwona cebula, obrana, pokrojona
w piórka (ok. 50 g)
2 pomidory, pokrojone w kostkę (ok. 300 g)
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego wlać oliwę i sok z cytryny, dodać
cukier, sól, pieprz, kapustę pekińską i oliwki, rozdrobnić
8 s/obr. 4, przełożyć do dużej salaterki, posypać piórkami
cebuli i pomidorami.
Wskazowka:
Smaczna surówka, idealna jako dodatek do grillowanego mięsa


Sos winegret
Składniki:
45 g oliwy z oliwek
30 g soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
¼ łyżeczki soli
1 szczypta pieprzu
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na sos,
wymieszać 10 s/obr. 3.
Wskazowki:
Sos idealnie komponuje się z zieloną sałatą.
Aby otrzymać więcej sosu należy podwoić ilość składników
i postępować zgodnie z przepisem


Klopsiki z serem feta
Składniki:
3 gałązki natki pietruszki, bez łodyżek
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżka bułki tartej
200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, rozdrobnić
2 s/obr. 8.
2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem sera feta, wymieszać
10 s/obr. 4.
3. Z powstałej masy uformować małe klopsiki, każdy
nafaszerować kostką sera. Powstałe klopsiki nadziać
na patyczki do szaszłyków.
4. Piec, często obracając, około 15 min na rozgrzanym ruszcie.
Wskazowka:
Do klopsików idealnie pasują tzaziki oraz zielona sałata z sosem winegret.


Offline anai

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1234 dnia: 13 Czerwca 2010, 11:35 »
Ziemniaczki środziemnomorskie
Składniki:
½ pęczka mięty, bez łodyżek
½ pęczka natki pietruszki, bez łodyżek
4 ząbki czosnku
¼ łyżeczki kminku, zmielonego
1 szczypta pieprzu
1 ½ łyżeczki soli
30 g soku z cytryny
50 g oliwy z oliwek
500 g wody
800 g młodych ziemniaków
20 g soli morskiej, opcjonalnie
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć miętę, pietruszkę, czosnek,
kminek, pieprz, ½ łyżeczki soli, sok z cytryny i oliwę z oliwek,
wymieszać 10 s/obr. 5.
2. Uzyskaną marynatę przełożyć do dużej miski.
3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać łyżeczkę soli.
4. Ziemniaki dobrze oczyścić, umieścić w koszyczku, wstawić
do naczynia miksującego, gotować ok. 23 min/Varoma/
/obr. 1.
5. Ciepłe ziemniaki włożyć do marynaty i dobrze wymieszać.
Pozostawić na około 2 godziny.
Wskazowka:
Doskonałe do mięs lub ryb z grilla, można przygotować dzień
wcześniej i przed podaniem lekko opiec na ruszcie.
czas przygotowania:

Lemoniada
Składniki:
2-3 cytryny, ze skórką, dokładnie umyte, przekrojone
na połówki
1000 g zimnej wody
100 g cukru
10 kostek lodu

Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć cytryny, dodać wodę
i cukier. Założyć miarkę MT, przytrzymać ręką, wymieszać
2 s/ /Turbo.
2. Zdjąć pokrywę, do naczynia miksującego włożyć koszyczek.
Aby odcedzić lemoniadę, należy przytrzymać kciukiem
koszyczek i przelać napój do dzbanka. Dodać kostki lodu.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Warianty:
Lemoniadę można udekorować listkami mięty lub melisy.
Cytryny można zastąpić limonkami.
W zależności od preferencji można użyć mniej lub więcej cukru



Sałatka wiosenna
Składniki:
700 g wody
6 jajek
200 g żółtego sera, pokrojonego na kawałki
1 jabłko, obrane, wydrążone, pokrojone w ćwiartki (ok. 200 g)
1 pęczek rzodkiewek (ok. 150 g)
150 g pora, pokrojonego na kawałki
½ pęczka szczypiorku, posiekanego
Sos:
80 g majonezu
40 g kwaśnej śmietany
15 g białego octu winnego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować 16 min/Varoma/obr. 1. Jajka wystudzić i obrać. Opróżnić naczynie miksujące.
2. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 6 s/obr. 5, przełożyć do dużego naczynia.
3. Do naczynia miksującego włożyć jabłko i rzodkiewki, rozdrobnić 3 s/obr. 4, przełożyć do naczynia z serem.
4. Do naczynia miksującego włożyć jajka, rozdrobnić 6 s/obr. 3, przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionymi składnikami.
5. Do naczynia miksującego włożyć por, rozdrobnić 6 s/obr. 5, przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionymi składnikami.

Sos:
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na sos, wymieszać 10 s/obr. 3, polać sosem rozdrobnione warzywa w naczyniu. Wymieszać przy pomocy kopystki.
2. Podawać posypane szczypiorkiem.

Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 8 -10


Koktajl gruszkowo- cynamonowy
Składniki:
1 dojrzała gruszka (ok. 150 g)
20 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
15 g soku z cytryny
100 g wody mineralnej, niegazowanej
40 g słodkiej śmietany 18%
1 łyżeczka mielonego cynamonu
250 g mleka
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć gruszkę, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i wodę, zmiksować 40 s/obr. 8.
2. Dodać śmietanę, cynamon i mleko, wymieszać 20 s/obr. 6.

Aby otrzymać większą ilość koktajlu należy podwoić ilość składników i wydłużyć czas miksowania w punkcie pierwszym o 30 s.
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 2 szklanki
Czas przygotowania: 3 min


Jajka z pikantnym farszem
Składniki:
700 g wody
6 jajek
1 awokado, duże, dojrzałe
1 limonka
1 czerwona cebula, przekrojona na połówki (ok. 60 g) 1 mała papryczka chilli, przekrojona na połówki, bez pestek
kilka gałązek kolendry
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować 16 min/Varoma/obr. 1.
2. Jajka wystudzić, obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć żółtka.
3. Awokado przekroić na pół usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i skropić go sokiem z limonki.
4. Do suchego naczynia miksującego włożyć cebulę, chilli i kolendrę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
5. Dodać awokado, żółtka i olej zmiksować 10 s/obr. 4, kopystką zgarnąć wszystkie składniki ze ścianek naczynia, powtórzyć czynność miksowania.
6. Doprawić solą i pieprzem. Nafaszerować jajka pastą, udekorować kawałkami limonki i listkami kolendry.

Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 20 min



Pudding z orzechów włoskich
Składniki:
200 g orzechów włoskich, wyłuskanych
180 g cukru
25 g masła
2 jajka
500 g mleka
70 g kaszy manny plus 1 łyżeczka
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 2 s/obr.4.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać 80 g cukru i rozdrobnione orzechy, kandyzować na małym ogniu, przez kilka minut, (aż cukier zacznie się kleić do orzechów).
3. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
4. Białka oddzielić od żółtek i umieścić w naczyniu miksującym, ubić na sztywną pianę 2 min 30 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
5. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać kaszę manną, pozostały cukier, skórkę otartą z cytryny i cukier wanilinowy gotować 9 min/100ºC/obr. 2.
6. Żółtka wymieszać z jedną łyżeczką kaszki manny i dodać razem z połową orzechów do naczynia miksującego wymieszać 10 s//obr. 3.
7. Dodać pianę z białek, lekko wymieszać kopystką. Przełożyć do pucharków, posypać pozostałymi orzechami.

Informacja:
Pudding można podawać na ciepło i na zimno, jednak najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu.
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min


Offline anai

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1235 dnia: 13 Czerwca 2010, 11:37 »
Składniki:
Farsz:
50 g marchewki
100 g cebuli
150 g ogórków kiszonego
sól i pieprz do smaku
Klopsy i dodatki:
300 g wołowiny, pokrojonej na kawałki
¼ łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
1000 g wody
1 kostka bulionu wołowego
150 g ryżu
1 brokuł
Sos:
100 g wywaru z gotowania
50g czerwonego wytrawnego wina
50 g musztardy sarepskiej
20 g mąki pszennej
60 g gęstej kwaśnej śmietany 22%
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć składniki na farsz, zmiksować 3 s/obr. 5, przełożyć do koszyczka i odstawić do osiąknięcia.
2. Do naczynia miksującego włożyć wołowinę, rozdrobnić 15 s/obr. 7, uformować osiem płaskich kotletów, na każdym położyć odciśnięty farsz i uformować klopsiki, umieścić na górnej części przystawki Varoma.
3. Na dolnej części przystawki ułożyć różyczki brokułu.
4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kostkę bulionową zamknąć naczynie, nałożyć Varomę, gotować 15 min/Varoma/obr. 2, odstawić Varomę, otworzyć naczynie miksujące
5. Do koszyczka włożyć ryż i przepłukać go pod bieżącą wodą, włożyć do naczynia, nałożyć Varomę, gotować 25 min/Varoma/obr. 2.
6. Varomę i koszyczek odstawić w ciepłe miejsce, opróżnić naczynie miksujące, zachowując wywar.

Sos:
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na sos, gotować 3 min/100C/obr. 2, zmiksować 20 s/obr. 7, ewentualnie doprawić do smaku.
2. Otrzymanym sosem polać klopsy.

Informacja:
Sos ma bardzo charakterystyczny smak. Klopsy można również podać z sosem pieczarkowym (przepis w książce „Dobre gotowanie” str. 57).
Stopień trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 min



Tort chałwowo- bezowy
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
200 g cukru
1 łyżka gorzkiego kakao
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kremy:
250 g chałwy królewskiej lub waniliowej
500 g mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
2 żółtka
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 kostka masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki (200 g)
1 kostka margaryny, miękkiej, pokrojonej na kawałki (250 g)
50 g spirytus
100 g gorzkiej czekolady
bezy, małe, około 30 sztuk
200 g płatków migdałowych, do posypania
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC.
2. Do naczynia miksującego założyć motylek
3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
4. Dodać żółtka, cukier i kakao, ubić 2 min/obr. 3.
5. Dodać resztę składników, wymieszać 30 s/obr. 2.
6. Przelać do natłuszczonej tortownicy, piec 40-45 min.


Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1236 dnia: 13 Czerwca 2010, 21:35 »
Super Anai, znowu nowe przypisy do wypróbowania... mniam... :Obiad:

Offline channel
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1237 dnia: 15 Czerwca 2010, 09:01 »
Sarunia, najpierw dieta 1000kcal - (-11 kg), a reszta na Dukanie (-5 kg).

Zmodyfikowałam przepisy, gatuję na varomie, robię pyszne surówki, sosiki beztłuszczowe, zupki, ciasteczka (zarabiam ciasto).

Korzystam z przepisów "lekka kuchnia" i innych od Was zaczerpniętych. Czasami nie dodaję oliwy, tłuszczu, zastępuję jogurtami, mlekiem.

Najbardziej jest pomocny przy przeróbce warzywek, zupkach i "parowaniu" no i lody sorbetowe mniam, mniam.
Teraz tylko żaluję, ze nie kupiłam go 8 lat wcześniej (jeszcze byl MT21), gdy miałam małe dzieci.

Offline Gabrysia

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07.02.1999
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1238 dnia: 15 Czerwca 2010, 12:04 »
Anai- jesteś kochana.  Wielkie dzięki :) ;D
I znów do kuchni marsz. . .  ;D ;D
Jak się nie ma co się lubi to się kocha własną żonę

Offline maggi-80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7834
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19-06-2010
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1239 dnia: 2 Lipca 2010, 15:58 »
Dostałam to cudo w prezencie ślubnym - ustawiłam, wsypałam co tam trzeba do placków ziemniaczanych, ale pokretlo z obrotami nie chce sie przekrecic. Co robie zle?

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1240 dnia: 2 Lipca 2010, 20:08 »
maggi-80 tzreba wszystko zamknąć aż kliknie. Inaczej nie można włączyć urządzenia.

Offline grawa
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.08.2000
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1241 dnia: 6 Lipca 2010, 22:13 »
Witam thermomaniaków  :) Od niedawna posiadamy to wspaniałe urządzenie i już wiemy, że to dobra inwestycja.   Trafiłam tutaj, poszukując opinii o TM.  Dzięki za cenne podpowiedzi dotyczące użytkowania i różnych przepisów. 

Maggi-80, ja też tak kilka razy miałam na początku. .  Niby kliknęło, a ruszyć nie chciało.  Trzeba jeszcze raz otworzyć i zamknąć, to załapie. 

Bardzo smakuje nam napój pietruszkowo-cytrynowy z dodatkiem mięty i kilku listków pokrzywy.  Do tego poprawił cerę !

I jeszcze o myciu noży - np po wyrabianiu ciasta wystarczy wlać wody i włączyć na kilka sekund na szybkie obroty. 

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1242 dnia: 7 Lipca 2010, 23:08 »
Maggi-80 - jest jeszcze jeden powód dla którego noże się nie kręcą, jeżeli przekręcasz pokrętło a silnik chodzi to widocznie za drobno pokroiłaś ziemniaki. Też mi się tak kilka razy zdarzyło. Wystarczy wtedy otworzyć pokrywę, przemieszać kopystką i powinno pójść, jeżeli silnika nie słyszysz to dziewczyny dobrze odpisały, trzeba jeszcze raz otworzyć i zamknąć aż zaskoczy...

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1243 dnia: 7 Lipca 2010, 23:11 »


Jeszcze jedno. Channel - mogłabyś dać jakieś przykłady tej diety 1000 kcal?

Offline maggi-80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7834
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19-06-2010
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1244 dnia: 8 Lipca 2010, 13:59 »
Dzięki dziewczynki - już się ogranęłam :)

Ugotowałam na razie 2 obiadki z thermomixa - mój mąż jest zachwycony. Dziś w menu rybka na parze z thermomixa ;D

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1245 dnia: 12 Lipca 2010, 15:22 »
Kiedyś pisałam już że jestem wielką fanką:) thermomixowej lemoniady, a teraz chciałabym Wam przedstawić moją wersję przepysznego napojuu na upalne dni:)

Napój porzeczkowo-truskawkowy:
-do dwóch szklanek porzeczek (mogą być czarne lub czerwone....świerze bądź mrożone)
-szklanka mrożonych truskawek
-120-150g cukru (jak kto lubi)

wszystko miksujemy TURBO/10s

następnie dolewamy wode do poziomu 2l (czyli dwie kreseczki w dzbanie thermomixa) i mieszamy poz.3/10s. Przecedzamy przez sitko i gotowe:) jeśli napój wyszedł za gęsty można dolać wody.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1246 dnia: 12 Lipca 2010, 18:19 »
Pytanie do wszystkich użytkowników Thermomixa:

Czy ktoś z Was żałuje, że zakupił TM? Albo uważa, że te pieniądze mógł lepiej zainwestowac?

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1247 dnia: 12 Lipca 2010, 21:29 »
Ja nigdy nie żałowałam i uważam wręcz że to jedne z lepiej wydanych pieniędzy:)

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1248 dnia: 12 Lipca 2010, 22:17 »
My też nie żałujemy i ciągle z niego korzystamy.



Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1249 dnia: 12 Lipca 2010, 23:02 »
Mąż mojej koleżanki twierdzi, że to jest drugi najlepszy po zmywarce sprzęt domowy, ja nie mam zmywarki, więc uważam że TM jest najlepszy, a za każdym razem gdy go używam nie mogę się nadziwić jak każde jedzonko można zrobić łatwo i szybko  ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1250 dnia: 13 Lipca 2010, 09:42 »
Pytam bo we mnie ponownie dojrzewa myśl o zakupie tego cuda. Nawet przymknę oko na hałas ;)

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1251 dnia: 13 Lipca 2010, 12:07 »
Ja tez uwazam ze pieniadze wlozone na TM to bardzo dobra inwestycja :] Nie zaluje.......a tak apropo halasu, wczoraj wlaczylam swoja sokowirowke i stwierdzilam ze jest o wiele glosniejsza niz TM na 10 hehe no chyba ze wsadzilam do niego lod ;P a ostatnio zrobilam sobie z lodu.....snieg!!! haha boskie
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1252 dnia: 13 Lipca 2010, 15:58 »
ten hałas naprawdę nie jest uciążliwy i przeważnie trwa do kilkunastu sekund, więc to nic w porównaniu do efektu końcowego:) ja sobie nie wyobrażam już lata bez tego urządzonka-odkad mamy thermomixa nie kupiłam żadnego soku czy napoju! Wszystkie sałatki kroje w thermomixie co trwa naprawdę kilka sekund:) loona nie ma co się zastanawiać za długo:)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1253 dnia: 13 Lipca 2010, 16:40 »
TM-to  wspaniałe urządzenie, bez którego nie wyobrazam sobie pichcenia w kuchni. Stał sie dla mnie moja "prawa ręka" :D
Dużo kosztuje- to fakt, ale ja tego zakupu nie załuję :)

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1254 dnia: 13 Lipca 2010, 16:43 »
Ja tez nie żałuję...
Na poczatku oczywiście korzystaliśmy więcej ale teraz tez używam przynajmniej 2-3 razy w tygodniu....

Offline maggi-80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7834
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19-06-2010
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1255 dnia: 22 Lipca 2010, 20:00 »
Ma któraś może przepis na zupę gulaszową z Thermomixa?

Offline channel
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1256 dnia: 26 Lipca 2010, 22:12 »


Jeszcze jedno. Channel - mogłabyś dać jakieś przykłady tej diety 1000 kcal?

Wróciłam z urlopu, jutro coś zapodam  ;D


Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1257 dnia: 30 Lipca 2010, 21:55 »
Channel - czekam niecierpliwie  ;D

Offline SOMM

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1258 dnia: 6 Sierpnia 2010, 09:09 »
Witam wszystkich, rzetelnie przeczytała wszystkie czterdzieści stron wątku i jestem Wam ogromnie wdzięczna - Wasze opinie pomogły mi podjąć decyzje że warto zainwestować w to urządzonko - w moim przypadku chodzi głównie o oszczędność czasu i urozmaicenie kuchni żeby mój świeżo nabyty małżonek nie umarł z nudów - oboje dużo pracujemy a szybkie rozwiązania z torebek nie wchodzą w grę :D.   Teraz pozostaje mi tylko czekać na koniec sierpnia na prezentacje i zakup!!! Mam nadzieję że się rozbrykam i będe mogła podzielić się przepisami i pomysłami.  Jeszcze raz wielkie dzięki.  :D

Offline channel
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1259 dnia: 6 Sierpnia 2010, 11:35 »
Mikka. :) Proporcje tak "na oko".
1. Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym.
ok. 500 g mięsa drobiowego (ja dałam filety z piersi kuraka)
30 g marchewki
1 średnia cebula
1 jajko
1/2 miarki MT wody mineralnej gazowanej (w zależności od konsystencji )
ok. 2-3 łyżek płatków owsianych (ja daję otręby, ale płatki mogą być)
i tak: mięso pokroić w kostkę, lekko zmrozić, do naczynia włożyć marchew, cebulę (6-7 sek, obr.5-7) zmiksować, dodać zmrożone mięso- miksować (ok. 20 sek. obr.5-6), dodać pozostałe składniki + przyprawy do smaku sól, pieprz, jakieś zioła, wymieszać - 10-15 sek obr. 4 "wsteczne". Sprawdzam konsystencję (ma być taka jak na kotlety mielone), jak trzeba dodaje płatków lub wody. Mięso wyjmujemy do miski, robimy kuleczki i układamy na Varomie.
Sosik.
ok. 600ml wody, marchew, cebulka (po ok. 30-50 g), ząbek czosnku, puszka pomidorów lub ok. 2-3 świeże pomidory, sól, pieprz, zioła (ja daję bazylię), ziele angielskie listek laurowy.
Do koszyczka włożyć marchew, cebulkę, pokrojony czosnek, przyprawy, wlać wodę, zamknąć pokrywkę, ustawić Varomę i nastawić "soft" czas 30 min, temp. varoma i włączyć.
Następnie zdjąć pulpety z Varomy, otworzyć naczynie, wyjąć koszyczek, do wywaru wrzucić marchew i cebulkę, dodać pomidory - zmiksować 20 sek, poz.6-9. Przyprawić do smaku. Zamknąć naczynie zagotować sos - 5-7 min, obr.2. Na koniec włożyć pulpety do sosu na chwilę aby się zagrzały. Można dodać kleksa z jogurtu, lub bardziej kalorycznie (ale może być) ok. 30 ml słodkiej  śmietanki 30%  (mimo diety używam czasami śmietanki 30 % jest kaloryczna, ale daję jej naprawdę mało, a jedzonko ma super smak, no i nie waży mi się w zupie czy sosie)

Mięso drobiowe jest zdrowe, nisko kaloryczne, ta porcja jest na 4 osoby. Pulpety można jeść z ciemnym ryżem, lub ziemniakami (ja nie jadam).