Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1388311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1350 dnia: 26 Listopada 2010, 09:56 »
lidiakd wiem,że teraz właśnie są bardzo korzystne oferty ratalne. Poszukaj konsultanta w swojej okolicy i popytaj o szczegóły.

Offline lidiakd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1351 dnia: 26 Listopada 2010, 18:02 »
Dzięki loona. . .
Dzwoniłam dziś do przedstawicielstwa i nic nie wiedzieli o warunkach zakupu sprzętu na raty w grudniu.
Mam na decyzje jeszcze kilka dni.  Może się coś wyjaśni w międzyczasie?  ???

Offline channel
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1352 dnia: 28 Listopada 2010, 18:06 »
Dzięki loona. . .
Dzwoniłam dziś do przedstawicielstwa i nic nie wiedzieli o warunkach zakupu sprzętu na raty w grudniu.
Mam na decyzje jeszcze kilka dni.  Może się coś wyjaśni w międzyczasie?  ???

Dziwne  ???  Miałam u siebie prezentację TM i moja konsultantka już miała oferty kredytowe na grudzień! Nie znała nowej ceny TM - a ale słyszała cos o cenie 4800-5000 zł.

Offline lidiakd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1353 dnia: 28 Listopada 2010, 21:04 »
Co takiego?  ::) 4800-5000? Chyba już trochę przesadzą z ceną, jeśli taka ma być w nowym roku.  Nie wiem, kto to będzie kupował.
Chanel, a możesz uchylić rąbka tajemnicy, jak wyglądają te warunki? Faktycznie dziwne, że w Krakowie ich nie znali jeszcze kilka dni temu. . .
Dzięki z góry.

Offline channel
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1354 dnia: 28 Listopada 2010, 21:29 »
Nie słuchałam uważnie, ale to było chyba 10rat lub 20 rat bez odsetek ale z ubezpieczeniem kredytu. I jeszcze jakiś inny - odsetkowy. Przepłaca sie TM tyle co ubezpieczenie - w zależności od ilości rat - 200 czy 400 zł.

Offline lidiakd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1355 dnia: 29 Listopada 2010, 19:40 »
Dzięki, chanel.  No, w końcu sie zdecydowałam.  Kupuję jutro  ;D .
Mam nadzieję, że mój najdroższy wżyciu robot mi się nie znudzi i będzie spełniał właściwie swoją funkcję  :D.
Pozdrawiam cieplutko!

Offline mikka

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24.02.2001
« Odpowiedź #1356 dnia: 30 Listopada 2010, 22:06 »
Chciałabym napisać o nowym forum thermomixa, który znajduje się na oficjalnej stronie firmy, która go sprzedaje. Myślę, że warto się na nie zapisać, jest dużo przepisów i porad dotyczących gotowania i myślę, że będzie coraz więce. To jest link http://www.vorwerk.com/pl/thermomix/html/

Offline mikka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1357 dnia: 30 Listopada 2010, 22:08 »
Zapomniałam, rejestrując się do 5.12 można wygrać tm31! Chyba warto, może ktoś z naszego forum będzie miał szczęśćie  :).

Offline lidiakd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1358 dnia: 3 Grudnia 2010, 17:12 »
O! To ciekawe.  A gdzie jest to forum, bo za Chiny nie moge tego znalezc na stronie Vorwe :-\rku

Offline lidiakd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1359 dnia: 3 Grudnia 2010, 20:27 »
A, mam jeszcze pytanie.  Slyszalam, ze swietna jest ksiazka "Tak lubie gotowac".  Czy ktos z Was ja ma? Jest ona trudno dostepna, jak widze. . .
Prosze, podzielcie sie swoimi opiniami.

Offline mikka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1360 dnia: 3 Grudnia 2010, 21:19 »
lidiakd, masz rację, forum tam ciężko znaleźć, bo trzeba się zalogować w tzw. przepisowni, z tego linku co podałam, tam jest forum i dużo przepisów  ;)

Offline lidiakd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1361 dnia: 5 Grudnia 2010, 09:57 »
Dzieki chanel za blizsze wskazowki  :) .  Udalo mi sie znalez w koncu to forum.  Fajnie to wszystko wyglada i nagrody mozna wygrac.  Rowniez ksiazke, o ktora pytalam.  Ale, czy ktos z Was mial do czynienia z przepisami z "Tak lubie gotowac"? Slyszalam, ze to bardzo fajne wydanie.

Offline mikka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1362 dnia: 5 Grudnia 2010, 21:55 »
lidiakd, ja miałam ją przez pięć minut na jakiejś prezentacji, bo prezenterka przywiozła, moim zdaniem to jak na razie najlepsza książka jaka jest do tm31. A, dziewczyny, kalendarz 2011 jest również do kupienia w sklepie on-line na stronie vorverk.pl ;D kosztuje 25 zł

Offline lidiakd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1363 dnia: 6 Grudnia 2010, 20:48 »
No wlasnie.  A nie wiesz mikka, ile ta ksiazka kosztuje? Nigdzie nie moge jej znalezc  :o.  Bede musiala podpytac moja konsultantke, jak ja zdobyc.

Offline mikka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1364 dnia: 7 Grudnia 2010, 07:57 »
Książka w tej chwili nie jest na sprzedaż, krąży jako nagrody w różnych konkursach dla przedstawicieli, była też dostępna jeden raz chyba do termomixa, jak już będzie w sklepie vorverk to prawdopodobnie ma kosztować ok. 100 zł, ale jeszcze trochę czasu minie   :-[

Offline lidiakd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1365 dnia: 7 Grudnia 2010, 18:30 »
Alez Ty mikka sie orientujesz  :).  No nic, trzeba bedzie poczekac, no chyba ze moze w jakims konkursie uda sie wygrac  ;D .

Offline piigii
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1366 dnia: 8 Grudnia 2010, 14:40 »
Bezpośrednie wejście na tę nową stronkę z przepisami na TM oraz na forum jest tutaj  hxxp: www. przepisownia. pl/

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #1367 dnia: 10 Grudnia 2010, 12:24 »
I ja zabiorę głos w wątku o Thermimixie.
Od razu się przyznam, że nie czytałem wątku, więc wybaczcie jeżeli różne wątpliwości już się w nim pojawiały. Liczę na rzeczową pomoc z Waszej strony. Jak mniemam pomóc mogą także osoby które nie posiadają tego urządzenia.

Ale do rzeczy:

Mieliśmy w domku pokaz.
Oczywiście wspaniały, niemniej naszły mnie pewne wątpliwości i spostrzeżenia, które chciałbym tu poruszyć. Mam nadzieję, że dalsza dyskusja pomoże mi w podjęciu decyzji, ale także pewnie wielu innym osobom.

Sam pokaz - profesjonalnie. Tu widać od razu znakomite przeszkolenie speców od sprzedaży bezpośredniej.
Pierwsza rzecz, pokaz odbywa się na produktach przedstawiciela. To stary trik MLM - od razu wywołuje pewien rodzaj myślenia w kategorii „zobowiązania” wobec sprzedającego
Drugie spostrzeżenia: aby wywołać większy efekt błyskawiczności przyrządzanych potraw półprodukty są przygotowane  wcześniej - np. obrane.

Nie kwestionuję oczywiście faktu, iż zarówno prezenterowi jak i gospodarzom chodzi o to aby nie zabierać sobie nawzajem czasu niepotrzebnie. Jednak sami przyznajcie efekt zrobienia obiadu w 20 minut, nie byłby tak spektakularny gdyby trzeba było otwierać szafki, szuflady w poszukiwaniu składników, obierać czy myć warzywa  itp. - a tak się przecież dzieje na co dzień!

Idealne byłoby protestowanie urządzenia przez jakiś czas.! W zwykłych codziennych warunkach domowych.

Bezapelacyjnie THMX ułatwia pracę i wiele rzeczy można zrobić szybciej. Ale mam wrażenie, że cały „bajer” opiera się głównie na filozofii zdrowego odżywiania i robienia rzeczy których na co dzień nie robimy.

Po takim pokazie człowiek ma w głowie milion pomysłów czego też nie przyrządzi w Thermomixie - tylko czy potem powietrze z nas nie zejdzie?

Na mnie ogromne wrażenie zrobiło masło - uczynione ze śmietanki na samym początku.
Hurra własne masło, bez konserwantów. Czyż jednak nie mogę zrobić podobnego zwykłym robotem kuchennym? Mogę! Dlaczego więc nie robię ? Pewnie dlatego, ze mi się nie chce.
Czy więc kupując urządzenie za 4 tys. będzie mi się chciało?

Ok. Prawdą jest, że robot jest w pudełku w szafce, trzeba go wyjąć postawić, zrobić coś a potem umyć. To może być zniechęcające. Ale tak naprawdę nabieramy przeświadczenia o cudach które będziemy robić, a potem weryfikuje nas życie!
Jeśli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu.

Soki - pycha. Znowu jednak mam wrażenie, że dużo z nich dało by się zrobić przy użyciu zwykłych posiadanych już urządzeń kuchennych. Jednak kto z nas je robi?
Albo majonez własnej roboty. Kupujemy w słoiku i już!

Po prostu się boje, że po początkowym entuzjazmie, potem „niechciejstwo” znowu weźmie górę i wrócą słoiczki, bułki i chleb w sklepie - bo szybciej
Chciałbym się mylić.

Pewną siłą są z pewnością książki z przepisami. Jednak znowu ALE, wielu z nas ma w domu książki z fajnymi przepisami kulinarnymi, drinkami etc.
Zwykle po ich otrzymaniu, lub zakupie, kartkujemy i już widzimy oczami wyobraźni co też zrobimy. A finał zwykle taki sam. Książka na półkę i tyle.

Jednak właściciel thermomixa musi się mocno przestawić. Jak dajecie radę?
Ja dochodzę do wniosku, że jeżeli się nie przestawię, a tylko będę robić soczki bo wygodniej i czasem jakiś chleb/bułki/ciasto to szkoda takiej kasy.
Wszakże Thermomix ma zastąpić ileś tam urządzeń kuchennych, tylko po co ma zastępować coś czego się rzadko używa.
Należałoby sobie zadać pytanie. Czy dlatego rzadko czegoś używam bo jest niewygodne ? niepraktyczne? A jak będzie praktyczne - to zacznę? Chyba nie…

A przepisów dziesiątki tysięcy można znaleźć choćby w sieci. I tez nam się raczej nie chce.

Myślę, że Thermomix jest idealny dla tych, którzy i tak dużo robią sami  a teraz będzie im po prostu łatwiej. Druga grupa to tacy co się nie garnęli ale się przestawią.
Ale jak ktoś nie ma pociągu do pichcenia to pewnie Thermomix tego nie zmieni…

No i co zrobić?  kupić nie kupić…
Mimo całego elaboratu powyżej zalet jest równie wiele, jak nie więcej…. Ale… no właśnie. Pozostaje „Ale”

Offline piigii
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1368 dnia: 10 Grudnia 2010, 13:21 »
To prawda, jeśli nie lubisz gotować TM nie uczyni z Ciebie nagle szefa kuchni, ale może bardziej chętnie będziesz do niej zaglądał (jak ja  :))
Mam kilka książek kucharskich i Twoje spostrzeżenia są zupełnie trafne, zwykle rzucamy je w kąt i nigdy lub prawie nigdy do nich nie zaglądamy.  Ale wyjątkiem w moim przypadku jest książka TM Dobre Gotowanie (tylko taką mam z TM), bo zwykle kombinuję tylko co by tu zrobić żeby się nie narobić  ;) Chyba wygląda to jak reklama TM, choć szczerze mówiąc staram się być obiektywna.  Dostałam TM w prezencie i może inaczej bym na to patrzyła jakbym musiała wybulić, jakby nie patrzeć, dość sporą sumkę. 
Ale skoro już tu trafiłeś sam możesz zobaczyć ilu tu entuzjastów TM i to chyba mówi samo za siebie.
PS.  Akurat majonez robię tylko w TM, bo uważam, że jest zdrowszy i na pewno smaczniejszy (brak octu), a w końcu robi się go tylko minutkę  :)

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1369 dnia: 10 Grudnia 2010, 14:41 »
dzięki,
to co piszesz jest budujące.
ale zadam pytanie pomocnicze.
czy gdyby nie thermomix tez robiłabyś majonez?
zgadzam sie całkowiecie swój jest zdrowszy.

Offline channel
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1370 dnia: 10 Grudnia 2010, 18:08 »
Zibi - gdyby nie TM nie robiłabym majonezu, po prostu zwykłym robotem trwa to zdecydowanie dłużej i jest więcej bałaganu dookoła. Ja nie  żałuję ani złotówki - lubię gotować, zawsze gotowałam, teraz robię więcej i szybciej. Dzięki TM odrzuciłam konserwanty, wiele rzeczy robię sama i pomógł mi schudnąć (18 kg) a teraz dba o moja wagę. 8) Najpierw byłam zachwycona, potem przez jakiś czas chciałam go wyrzucić przez okno, a jak dopracowałam "swoje" przepisy na TM stał sie prawdziwym przyjacielem. I co bardzo ważne - przestałam wyrzucać jedzenie do kosza, bo zawsze cos można przerobić i upitrasić.

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #1371 dnia: 10 Grudnia 2010, 18:35 »
Zibi, jakbym słyszała siebie.
Po głębokim i wnikliwym przemyśleniu sprawy nie zasiliłam klanu termomiksowiczów.

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #1372 dnia: 10 Grudnia 2010, 18:35 »
p.s. a majonez z doskonałym skutkiem robię blenderem.

Offline piigii
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1373 dnia: 11 Grudnia 2010, 06:50 »
Gdyby nie tm nie robiłabym majonezu i innych sosów, past do kanapek, zup, ciast, soków, chleba, sałatek itp.

Offline mikka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1374 dnia: 11 Grudnia 2010, 13:36 »
Witaj zibi. Na wstępie do Twojej wypowiedzi napiszę, iż proponuję Ci jednak przeczytać cały wątek a dopiero wtedy pisać o wątpliwościach. Są różne opinie na temat tego naszego cudeńka, bardzo sporadycznie negatywne (jedynie co do ceny). Ja sama osobiście posiadam go ponad rok i nie wyobrażam sobie już kuchni bez niego. Wcześniej lubiłam gotować, ale potrawy, które się szybko przyrządza. TM bardzo ułatwia życie w kuchni, więc do tego nadaje się doskonale. Chociażby do posiekania 10 cebul, które tu się kroi w kilka sekund, posiekania np. 5 kg kapusty na bigos, też ekspresowo. Nic nie mówiąc, że z pieczenia byłam straszną nogą. Żadne ciasto mi nie wychodziło. A teraz proszę: bułeczki na śniadanie, czasami chlebek, słodkie bułeczki z serem, różnego rodzaju ciasta, dzieciaki są wniebowzięte. TM poradzi sobie ze wszystkim. Też myślałam, że z czasem będę go mniej używała. Ale po co? Skoro tu się robi wszystko o wiele, wiele szybciej. I jeszcze jedno. Miałam inne roboty, ale wszystkiego się pozbyłam, bo nie używałam. Ciężko mi było wyciągnąć z szafki, umyć a potem z powrotem schować. W TM nie ma tego problemu. Stoi na blacie w kuchni, jest pod ręką, a do mycia tylko dzbanek z TM. Niestety decyzję musisz podjąć sam. Nikt tego za Ciebie nie zrobi, ja w każdym bądź razie nie żałuję. I jeszcze raz namawiam do przeczytania całego wątku od początku. Pozdrawiam  ;)

Offline mika88
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1375 dnia: 12 Grudnia 2010, 00:58 »
Witam wszystkich na forum, piszę po raz pierwszy, chociaż wątek śledzę od 1,5 roku.  Przeczytałam cały pracowicie, przygotowując się do zakupu Termomixa i bardzo mi to pomogło.  Tu zwracam się do Zibiego: pomogło mi właśnie rozwiać moje wątpliwości! Znalazłam tu mnóstwo cennych informacji i porad , przekonałam się też, że forumowiczki są zawsze chętne do pomocy i potrafią człowieka zmobilizować.  Tmxa używam własnie od 1,5 roku i jak większość, nie wyobrażam sobie życia bez niego.  To prawda, nie wykorzystuję wszystkich możliwości, ale jest mi bardzo pomocny.  Nauczyłam się wypiekać pyszne domowe chleby (pieczywa praktycznie nie kupuję), często robię rybę po grecku, którą bardzo lubię, a do której nigdy nie miałam cierpliwości, to samo z plackami ziemniaczanymi itp.  Nie robię soków, to prawda, wolę wyciskane w sokowirówce.  Ale za to koktajle namiętnie.  Poza tym urządzenie to jest dla mnie niezastąpione z bardzo osobistego powodu: choruję na RZS i mam bardzo słabe ręce, więc z wyrabianiem ciasta, tarciem i siekaniem miałam duże problemy i kosztowało mnie to mnóstwo czasu.  Teraz jestem samodzielna i mogę gotować sobie co chcę.  I zdecydowanie rozwijam się kulinarnie! Niestety nie schudłam, ale to tylko moja wina. . .   
Pozdrawiam wszystkich, a decyzję o kupnie naprawdę każdy musi podjąć na własną rękę - a jeśli już się tak stało, że został kupiony i stoi bezczynnie, to lepiej podarować go komuś, kto będzie z niego korzystał.

Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14.08.1982
« Odpowiedź #1376 dnia: 12 Grudnia 2010, 15:03 »
Swojego Tm uzytkuję prawie 2 lata i jestem mega zadowolona, fakt że gotowałam od zawsze i bardzo to lubię, ale teraz robię wszystko szybciej i mam więcej wolnego czasu :)

Offline sarunia

• bywalec
  • data ślubu: 31.12.19
« Odpowiedź #1377 dnia: 13 Grudnia 2010, 12:29 »
Napiszę tez cos od siebie:)
Jako posiadaczka TM31....jestem z tego urządzenia bardzo zadowolona i nie żałuję pieniążków, jakie za niego wydałam.
To prawda że nie zawsze z niego korzystam a mogłabym dużo więcej....jakoś tak czasami wychodzi.
Dania gotowane na parze są dla mnie rewelacyjne.
Moja rodzina uwielbia pierogi z przeróżnym nadzieniem, a wyrabianie ciasta rękoma było dla mnie katorgą :(((....teraz TM robię to błyskawicznie i czyściutko, no i tak wyrobionego ciasta TM nigdy bym  nie zrobiła.
 Surówki...i to kolejna rzecz która w moim domu jest lubiana...do obiadu mogę tworzyć po kilka różnych smacznych surówek i nie przeszkadza nam że sa nierówno pokrojone, :D
TM jest mi bardzo pomocny i dzis nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego urządzenia. Ja nie załuje :)
Jednego czego jeszcze nie zrobiłam  to poprzerabiac moje stare ,sprawdzone przepisy na TM- po prostu brakuje mi tego.
Jednak decyzja o zakupie  jakby nie patrzec ,drogiego urzadzenia , należy do Ciebie Zibi :)
Pozdrowienia dla wszystkich :)

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1378 dnia: 15 Grudnia 2010, 11:23 »
"i weź tu babo zdecyduj" :)

tak, czy owak wielkie dzięki za Wasze spostrzeżenia
nadal myślę...

Offline wrochenka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.12.2004
« Odpowiedź #1379 dnia: 21 Grudnia 2010, 19:47 »
Witam,
podczytuję wątek od około miesiąca.  Trzy tygodnie temu kupiłam TM31 oczywiście na raty  ;) i kosztuje mnie on 7,5 zł dziennie (mąż wydaje na fajki 11,2 zł :-\)
Miałam dużo wątpliwości co do ceny, bo innych nie było wcale. 
TM pierwszy raz widziałam 15 lat temu u koleżanki i wtedy już wiedziałam, że kiedyś go sobie kupię.
Teraz jak z niego korzystam to wiem, że moja decyzja była w 100% trafna  :D
Urzekły mnie dania na parze, od trzech tygodni jedliśmy smażone kotlety tylko dwa razy.  Ostatnio robiłam karkówkę na parze SUPER! na zimno jak i na ciepło.  Surówka na obiad w 5 sek.  oczywiście po obraniu i umyciu warzyw  ;) Nigdy nie zrobiłabym sosu brzoskwiniowo-musztardowego a jest super do mięs, polecam.
Mój mąż bardzo sceptycznie podszedł do mojego entuzajstycznego zakupu  ::) ale teraz widzi ile korzyści mamy z robienia jedzenia w TM.  Chociaż trzeba przyzwyczaić się trzeba również do nowych smaków :) bo nie które potrawy smakują zupełnie inaczej  ;)
Ja szczerze polecam, ale decyzja należy do was.