A ja dzisiaj zasypie Was przepisami. . . . dla mnie nowymi
nie testowanym ale na pewno pysznymi mmmmmm

To zaczynamy od przpisów na grilla (w końcu sezon trwa)
Przyprawa grillowa
Składniki:
15 g ziarenek kolorowego pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
10 g granulowanego czosnku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki majeranku
30 g sproszkowanej, słodkiej papryki
30 g soli
½ łyżeczki gorczycy
5 g suszonej cebuli
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego wsypać ziarenka pieprzu i ziela
angielskiego, zemleć 20 s/obr. 10.
2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 20 s/obr. 6.
Wskazowki:
Przyprawa wzbogaci smak grillowanych mięs, kiełbas, drobiu
i ryb.
Można przygotować wersję bardziej pikantną: w punkcie
drugim dodać 5 g przyprawy chilli.
Po dodaniu, w punkcie drugim, 10 g suszonych ziół (majeranku,
bazylii, cząbru, pietruszki, oregano, tymianku) otrzymuje się
przyprawę ziołową.
Marynata winna
Składniki:
2 liście laurowe
10 goździków
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
100 g marchewki
100 g cebuli
50 g selera
100 g pora
500 g czerwonego wytrawnego wina
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć liście laurowe, goździki
i ziele angielskie, nacisnąć 2-3 razy/ /Turbo.
2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem wina, rozdrobnić
3 s/obr. 5.
3. Dolać wino, gotować 10 min/100oC/obr. 1, wystudzić.
Wskazowki:
Marynata pasuje do karkówki i wołowiny.
Mięso należy marynować min. 4-5 godzin. Najlepszy efekt
uzyskuje się, pozostawiając zamarynowane mięso na 1 dobę
Marynata z maślanki
Składniki:
½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub 6 gałązek świeżego
2 ząbki czosnku
30 g cebuli
300 g maślanki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki curry
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć rozmaryn, czosnek i cebulę,
rozdrobnić 3 s/obr. 5.
2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 5 s/obr. 5.
Wskazowki:
Marynata nadaje się idealnie do marynowania twardych
mięs, np. : karkówki, steków wołowych i wieprzowych.
Dzięki marynacie mięso będzie bardziej kruche i delikatne.
Mięso należy marynować min. 4-5 godzin.
Marynata orientalna
Składniki:
5 g świeżego imbiru, obranego
2 ząbki czosnku
50 g cebuli
1 cytryna, sparzona, pokrojona na ćwiartki
100 g oleju rzepakowego
30 g sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i cebulę,
rozdrobnić 3 s/obr. 8, kopystką zgarnąć składniki ze ścianek
na dno naczynia.
2. Dodać pozostałe składniki, zmiksować 12 s/obr. 6.
Wskazowki:
Marynata świetnie nadaje się do marynowania drobiu.
Mięso marynować min. 2 godziny.
Propozycja:
Filety z piersi kurczaka lub indyka pokroić w cienkie, długie paski,
zamarynować, następnie nadziać na patyczki do szaszłyków
(tworząc falę).
Pikantna glazura
Składniki:
świeży imbir, obrany, wielkości orzecha włoskiego
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
200 g pikantnego ketchupu
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki sproszkowanej, słodkiej papryki
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i papryczkę
chilli, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 10 s/obr. 3.
Wskazowki:
Glazurą można smarować zarówno kiełbasę, mięso, jak i warzywa.
Kiełbasę, mięso, jak i warzywa należy mocno ponacinać, opiec
po kilka minut z każdej strony, obficie posmarować glazurą
i dalej opiekać.
Drób (mięso) należy ponakłuwać widelcem, opiec, obficie
posmarować glazurą i dalej opiekać.
czas przygotowania: 3 min
Tzatziki
Składniki:
350 g ogórków, obranych, bez nasion, pokrojonych
na kawałki
1 łyżeczka soli
2-3 ząbki czosnku
350 g jogurtu naturalnego
30 g oliwy z oliwek
10 g octu (opcjonalnie)
5 gałązek koperku, posiekanego
Sposob przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, dodać sól,
rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i odstawić
na około 10 minut do odsączenia, następnie dokładnie
odcisnąć w rękach.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić
3 s/obr. 7.
3. Dodać ogórki, jogurt, oliwę z oliwek, ocet i koperek,
wymieszać 15 s/obr. 3. Przełożyć do miseczki.
Przed podaniem schłodzić.
Wskazowki:
Podawać jako przekąskę na kromkach grillowanego pieczywa.
Zamiast octu można użyć soku z cytryny.