Fajnie Sarunia, że Ci smakowało. Ale Martulka fakt, większość przepisów jest z tych książek, które już mamy oryginalne lub skany, ale dodam przepisy z kalendarza, których nie ma w książkach dostępnych w sprzedaży. Są to:
KIEŁBASA WIEPRZOWA NA VAROMIE (z książki Nasi Przedstawiciele polecają):Składniki:- 500 g wieprzowiny, pokrojonej na kawałki, np. szynki, łopatki
- 200 g surowego wędzonego boczku,pokrojonego na kawałki
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
- mieszanka przypraw i ziół do obtoczenia kiełbasy, np. papryka w proszku, płatki czosnku, gorczyca itp.
- 700 g wody
Sposób przygotowania:1. Do naczynia miksującego włożyć połowę porcji wieprzowiny, zemleć
10 s/obr.7, przełożyć do innego naczynia. Czynność tę powtórzyć z drugą połową mięsa.
2. Do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić
10 s/obr.7, przełożyć do naczynia ze zmieloną wieprzowiną.
3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić
2 s/obr. 8.4. Dodać mięso, sól, pieprz i gorczycę, wymieszać
30 s/naczynie zamknięte/Interwał.5. Z mięsa uformować dwa walce, obtoczyć w mieszance przypraw, dokładnie zawinąć w folię spożywczą, zawiązać końce folii, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma.
6. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować
30 min/Varoma/obr. 1.Wskazówka:Mięsem można również napełnić osłonki do wędlin.
ChLEB Z SEREM FETA Z OLIWKAMI (z nowej książki "Tak lubię gotować":Składniki na 50 kromek:- 300 g wody
- 80 g oliwy z oliwek
- 30 g świeżych drożdży
- 700 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 170 g sera feta, pokrojonego na małe kawałki
- 50 g cebuli
- 100 g oliwek, bez pestek
Sposób przygotowania:1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać oliwę z oliwek i świeże drożdże, wymieszać
1 min 30 s/37 stopni C/obr. 2.2. Dodać mąkę i sól, wyrobić
3 min/naczynie zamknięte/Interwał. Ciasto wyjąć z naczynia. Na oprószonej mąką powierzchni podzielić ciasto na 2 równe części.
3. Do naczynia miksującego włożyć jeden kawałek ciasta i ser feta, wyrobić
30 s/naczynie zamknięte/Interwał, za pomocą kopystki wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię.
4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić
5 s/obr. 5.5. Dodać drugi kawałek ciasta i oliwki, wyrobić
30 s/naczynie zamknięte/Interwał, przy pomocy kopystki wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię.
6. Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni C.
7. Z każdego kawałka ciasta uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż zwiększą swoją objętość dwukrotnie (około 20 minut). Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni C przez 45 minut.
Przed pokrojeniem na kromki pozostawić do ostygnięcia.
Wskazówki:Przed włożeniem do piekarnika chleb zwilżyć wodą i posypać sezamem. Można przygotować chleb tylko z fetą lub tylko z oliwkami.
PASTA AJVAR Z PAPRYKI I BAKŁAŻANA (z książki "Podróże z thermomixem"):Składniki na 2 słoiki:- 6 strąków czerwonej papryki, przekrojonych na połówki, bez pestek (1200 g)
- 1 bakłażan, przekrojony wzdłuż na połowę
- 4 ząbki czosnku
- 60 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 1/2 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:1. Włączyć górną grzałkę piekarnika i rozgrzać do temperatury 230 stopni C.
2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połówki papryk i bakłażana (skórką do góry). Grillować w piekarniku w temperaturze 230 stopni C przez 15-20 minut, aż skórka warzyw nieco ściemnieje. Wyjąć warzywa z piekarnika, przykryć mokrą ściereczką, pozostawić na około 10 minut. Zdjąć ściereczkę, przy pomocy małego nożyka zdjąć z papryk skórkę, przełożyć je do koszyczka i pozostawić, aby obciekły.
3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić
2 s/obr. 8.4. Przy pomocy łyżki wyskrobać miąższ z bakłażana, włożyć do naczynia miksującego, dodać paprykę, rozdrobnić przy pomocy kopystki
8 s/obr. 5. Gotować
5 min/90 stopni C/obr. 3.5. Dodać oliwę z oliwek oraz sól, gotować
10 min/90 stopni C/obr.2. Przełożyć pastę do 2 wyparzonych wcześniej słoików, odwrócić do góry, pozostawić aż pasta ostygnie. Przechowywać w lodówce.
Warianty: Można dodać octu lub cytryny.
Można dodać 70 g przecieru pomidorowego.
Można dodać 1 - 2 małe papryczki chili bez pestek lub pieprz kajeński.
Wskazówka: Pasta ajwar doskonale pasuje do pieczonego lub grillowanego mięsa. Wyśmienicie smakuje także rozsmarowana na świeżym pieczywie lub jako sos do makaronu.
I jeszcze jeden przepis, tym razem nie z kalendarza, dostałam ją na prezentacji:
ZUPA CHRZANOWA ŚWIĄTECZNA:Składniki:1 pojemnik - 3-4 kiełbaski białe (cienkie, parzone)
2 pojemnik - 2 kostki rosołowe
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżeczki chrzanu (motyl)
- 2 ziarna ziela
- 1/2 listka laurowego
- 2 łyżki majeranku (rozetrzeć)
Wykonanie:Do 1 l ciepłej wody wrzucamy zawartość drugiego pojemnika
10 s/obr. 5, następnie gotujemy
10 min/obr. 2/wsteczne/100 stopni C.Na 2 min. przed końcem zmniejszamy temperaturę do
80 stopni C i wrzucamy pokrojoną kiełbaskę. Na
30 s. przed końcem dodajemy 200 ml śmietany 18%.
Smacznego
