Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1388626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline channel
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1200 dnia: 16 Kwietnia 2010, 20:32 »
Bardzo proszę  :)

100g ugotowanych zimnych ziemniaków
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
3 - 3 i 1/2 ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

wszystkie składniki wlożyć do naczynia i wyrobić ciasto 3,5 min obr.  interwał,  odstawić do wyrośnięcia ok.  20 min.  Piec ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 na blaszce o dł 24 cm I już  ;) Ja piekę w krótszej blaszce i mocno wyrasta ale jest ok.

Offline monikaka
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.02.1992
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1201 dnia: 17 Kwietnia 2010, 20:12 »
Cytat: channel link=topic=11786. msg1235255#msg1235255 date=1271442777
Bardzo proszę  :)

100g ugotowanych zimnych ziemniaków
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
3 - 3 i 1/2 ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

wszystkie składniki wlożyć do naczynia i wyrobić ciasto 3,5 min obr.   interwał,  odstawić do wyrośnięcia ok.   20 min.   Piec ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 na blaszce o dł 24 cm I już  ;) Ja piekę w krótszej blaszce i mocno wyrasta ale jest ok. 
chanel.  a nie dodajesz nic oleju czy zapomniałaś wpisać?

Offline monikaka
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.02.1992
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1202 dnia: 17 Kwietnia 2010, 20:18 »
Cytat: monikaka link=topic=11786. msg1235897#msg1235897 date=1271527920
Cytat: channel link=topic=11786.  msg1235255#msg1235255 date=1271442777
Bardzo proszę  :)

100g ugotowanych zimnych ziemniaków
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
3 - 3 i 1/2 ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

wszystkie składniki wlożyć do naczynia i wyrobić ciasto 3,5 min obr.    interwał,  odstawić do wyrośnięcia ok.    20 min.    Piec ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 na blaszce o dł 24 cm I już  ;) Ja piekę w krótszej blaszce i mocno wyrasta ale jest ok.  
chanel.   a nie dodajesz nic oleju czy zapomniałaś wpisać?

Dzisiaj robiłam własne "kostki rosołowe" .  Mam przepis bo miałam szczęście na warsztatach kulinarnych wylosować książke której jeszcze nie ma w sprzedaży i tam są te przepisy .  jak będziecie chciały to podam.

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1203 dnia: 17 Kwietnia 2010, 23:35 »
monikaka a masz mozliwosc zrobienia zdjec tej ksiazeczki i podeslania na meila?  ;D
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline TASZA70

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.04.1997
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1204 dnia: 18 Kwietnia 2010, 11:14 »
monikaka, ja też poproszę jeśli można ;)

Na Dukanie od 14.03.2010

Offline monikaka
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.02.1992
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1205 dnia: 18 Kwietnia 2010, 14:01 »
Cytat: Deneira link=topic=11786. msg1236033#msg1236033 date=1271540145
monikaka a masz mozliwosc zrobienia zdjec tej ksiazeczki i podeslania na meila?  ;D
sprawdziłam,że te kostki rosołowe są też w "Pełną parą",więć pewnie dawno to robicie.  Jeśli chodzi o tę nową książkę to ma tytuł "Szybkie obiady "ale jak dotąd nigdy nie robiłam zdjęć i nie przesyłałam-bo wiesz,ja to jestem tak naprawdę "stara baba" a TM kupiłam sobie aby uczcić 65 urodziny, Ale pogadam przy okazji z synem i pewnie on coś pomoże. Ja mogłabym tylko zrobić zdjęcia komórką bo aparatu nie mam.

Offline channel
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1206 dnia: 19 Kwietnia 2010, 13:50 »
Monikaka -w przepisie nie ma oleju. Raz daję raz zapominam. Jak dasz olej tak ze 20 g chlebek będzie dłużej świeży. Teraz zaczęłam stosować dietę Dukana i TM sprawdza się rewelacyjnie przy przygotowaniu dań bez tłuszczu!!! Jestem zachwycona.

Offline TASZA70

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.04.1997
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1207 dnia: 22 Kwietnia 2010, 19:35 »
mam skan książki "Szybkie obiady"
mogę podesłać chętnym na maila lub też znajdziecie ją tutaj:
http://chomikuj.pl/taszka70

Na Dukanie od 14.03.2010

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1208 dnia: 23 Kwietnia 2010, 00:27 »
tasza nie moge jej znalezc u ciebie na chomiku, za to sciagnelam sobie inne od Ciebie ;)....podeslesz na meila szybkie obiady? malgoss_ka@o2.pl dziekuje :]
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1209 dnia: 23 Kwietnia 2010, 22:22 »
"Szybkie obiady"  znajdziesz tu :

 http://chomikuj.pl/sarunia95/Kuchnia/Thermomix

Offline kokoszanel

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1210 dnia: 28 Kwietnia 2010, 12:24 »
Wklejam kilka nowych przepisów - dostępne po wypełnieniu ankiety na stronie hxxp: www. vorwerk. com/pl/thermomix/html/

Zupa krem z podgrzybków
Składniki:
50 g suszonych podgrzybków
120 g cebuli
2 ząbki czosnku
20 g oliwy z oliwek
100 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
200 g włoszczyzny, (marchewka, seler, korzeń pietruszki)
800 g wody
1 kostka bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
200 g śmietany 18% UHT

Sposób przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć grzyby, zmiksować 8 s/obr.  10, przełożyć do innego naczynia. 
2.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr.  5. 
3.  Dodać oliwę, dusić 3 min/Varoma/obr.  1. 
4.  Dodać ziemniaki i włoszczyznę, rozdrobnić 5 s/obr.  5. 
5.  Dodać rozdrobnione grzyby, wodę, kostkę bulionową, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, gotować 12 min/100ºC/obr.  1. 
6.  Dodać śmietanę, gotować 3 min/100ºC/obr.  1, następnie zmiksować 30 s/obr.  8, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Czas przygotowania: 10 min
Czas całkowity: 30 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 4

============================================
Potrawka z kurczaka
Składniki:
200 g cebuli, przekrojonej na połówki
50 g oliwy z oliwek
1000 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
100 g wody
4 żółtka
sok z jednej cytryny
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
posiekana natka pietruszki, do posypania

Sposób przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr.  5. 
2.  Dodać oliwę, dusić 5 min/100ºC/obr.  1
3.  Dodać kurczaka, dusić 8 minut/100ºC//. 
4.  Dodać wodę, gotować 10 min/100ºC//. 
5.  W osobnym naczyniu wymieszać żółtka z sokiem z cytryny i przyprawami, dodać do naczynia miksującego, dusić 5 min/90ºC/. 
6.  Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 

Wskazówka:
Można serwować z białym lub dzikim ryżem. 
Czas przygotowania: 10 min
Czas całkowity: 40 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
============================================

Uszka w pomidorowo-śmietanowym sosie
Składniki:
200 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
100 g cebuli, przekrojonej na połówki
1 ząbek czosnku
30 g oliwy z oliwek
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
100 g śmietany 18%
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 kostka bulionu warzywnego
250 g uszek z mięsem lub tortellini z mięsem

Sposób przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć paprykę, cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr.  5. 
2.  Dodać oliwę, dusić 3 1/2 min/Varoma/obr.  1. 
3.  Dodać pomidory, śmietanę, sól, pieprz i kostkę bulionową, wymieszać 15 s/obr.  8. 
4.  Dodać uszka, gotować ok.  14 min/100°C//obr. .

Warianty:
• Do sosu można dodać ponadto pokrojoną w kostkę szynkę, oregano i groszek. 
• Można posypać startym parmezanem i/lub podawać z bagietką. 
Czas przygotowania: 10 min
Czas całkowity: 30 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 4

============================================
Pasta z łososia
Składniki:
150 g wędzonego łososia
150 g szynki konserwowej
50 g śmietany 18%
½ łyżeczki sosu Worcestershire
koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na pastę, rozdrobnić 30 s zwiększając stopniowo obroty 5-10 , przy pomocy kopystki zgarnąć składniki na dno naczynia miksującego. 
2.  Powtórzyć czynność kilkakrotnie dopóki nie uzyska się jednolitej masy.

Wskazówka:
Otrzymaną pastę można podać do tostów, kruchych ciasteczek czy krakersów, przed podaniem udekorować koperkiem. 
Doskonałe jako przekąska na przyjęcie. 

Czas przygotowania: 5 min
Czas całkowity: 5 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 20

============================================

Włoskie bułeczki
Składniki :
130 g rodzynek
100 g wody
40 g drożdży
80 g cukru
450 g mąki pszennej
3 jajka
80 g skórki pomarańczowej, kandyzowanej
2 szczypty soli
40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja

Sposób przygotowania:
1.  Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na 20 min. 
2.  Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37ºC/obr.  1. 
3.  Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2 min//, z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
4.  Z ciasta uformować około 10 podłużnych bułeczek, ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. 
5.  Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez 15-20 min.

Wskazówki:
• Przed upieczeniem, bułeczki można posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. 
• Do ciasta można dodać np.  płatki migdałowe lub rozdrobnione orzechy włoskie. 
Czas przygotowania: 20 min
Czas całkowity: 2 godz.  30 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 10

============================================

Deser Straciatella

Składniki:
100 g czekolady mlecznej, połamanej na kawałki
50 g migdałów
50 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
500 g twarogu, półtłustego
200 śmietany 18% UHT

Sposób przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, migdały, cukier i cukier wanilinowy, rozdrobnić 5 s/obr.  7. 
2.  Dodać twaróg i śmietanę, wymieszać 10 s//obr.  2. 

Wskazówka:
Można udekorować kandyzowanymi wiśniami.
Czas przygotowania: 10 min Czas całkowity: 10 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 6

============================================

Shake bananowo-kawowy

Składniki :
250 g mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
150 g lodów waniliowych
1 banan pokrojony na plasterki, zamrożony (około 100 g)
cukier trzcinowy- opcjonalnie do smaku

Sposób przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zmiksować 1 min/obr.  10. 
2.  Przelać do wysokich szklanek, przybrać plasterkami banana.

Czas przygotowania: 10 min
Czas całkowity: 10 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 2

Smacznego   ;D
Jak ktoś chętny na przepisy ze zdjęciami to proszę wysałć adres na priv - wyślę mailem.

Pozdrawiam, Małgosia

Offline kokoszanel

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1211 dnia: 28 Kwietnia 2010, 12:37 »
Edit:
tam gdzie jest coś takiego "&frac12" - ma być 1/2
½ łyżeczki pieprzu = 1/2 łyżeczki pieprzu, nie zauważyłam i źle mi się skopiowało  ::)
Może moderator poprawi
Pozdrawiam, Małgosia

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1212 dnia: 29 Kwietnia 2010, 00:11 »
Ale SUPER...znów coś nowego do wypróbowania.
Kokoszanel....dziekuję :)

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1213 dnia: 2 Maja 2010, 20:34 »
Fajne te przepisy



Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1214 dnia: 2 Maja 2010, 22:09 »
kokoszanel aż się głodna zrobiłam ;)

Offline Gabrysia

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07.02.1999
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1215 dnia: 4 Maja 2010, 16:34 »
Mniam. . . .  Właśnie skończyłam lepic pierogi, bo po" majowych dniach"trochę sie resztek mięsnych zebrało. Wyszło 66 sztuk takich wycinanych szklanką.  Ciasto jest super.  A tu już nowe przepisy do pichcenia.  Normalnie z kuchni się wychodzic nie chce.  A jak człowiek pomyśli, że lato sie zbliża. . . .  tyle owoców i warzyw. . .  Ach życie z TM jest takie cudowne.  :))
Jak się nie ma co się lubi to się kocha własną żonę

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1216 dnia: 4 Maja 2010, 21:09 »
Gabrysia podpisuje sie pod Twoja wypowiedzia rekami i nogami hehe......i potwierdzam ze ciasto na pierogi jest wysmienite :]
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline Gabrysia

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07.02.1999
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1217 dnia: 18 Maja 2010, 13:00 »
Przez przypadek natknęłam się w osiedlowym sklepiku na makę pszenną do wypieku domowego chleba firmy Melvit . . . i wyobrażcie sobie, że jest to jednocześnie maka polecana do TM.  Na opakowaniu jest sposób przygotowania w TM i piękne zdjecie całego urządzenia.  Pani w sklepie poinformowała mnie, że to automat do pieczenia chleba.  Hi hi. . . .  ale się uśmiechnełam i jej wytłumaczyłam co to takiego, a ona, że to nie mozliwe, że tyle potraw mozna robic w takim dzbanku. . .  patrzyła na mnie z politowaniem i przytakiwała- czuję, że uważa mnie za kłamczuchę o bujnej wyobrazni.  No cóż. . . moze kiedyś uwiezy.  Ale wracajac do mąki- kupiłam ale jeszcze nie piekłam chleba.  Zbieram sie w sobie, bo tyle sie naczytałam o tym pieczeniu.  Odezwę sie jak upiekę.  :)
Jak się nie ma co się lubi to się kocha własną żonę

Offline topyciu

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1022
  • Płeć: Mężczyzna
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1218 dnia: 18 Maja 2010, 21:17 »
Dzisiaj spróbowałem zrobić chleb z cebulą i wyszedł znakomicie. Aż mi ślinka jeszcze cieknie co by jeszcze kawałek sobie go zjeść.
Dałem do niego
500g mąki
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
350g wody - można było troszkę mniej
2 łyżeczki soli
i dwie miarki smażonej cebuli (wysuszonej) - takiej jaką można kupić w sklepie np Kamisa
Pewnie przez następne kulka dni będziemy się tym chlebkiem objadać.

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1219 dnia: 19 Maja 2010, 20:19 »
oooo cos nowego.....o mace nic nie wiedzialam ze taka jest, gabrysiu jak upieczesz napisz czy widzisz jakas roznice od takiej zwyklej.
Topyciu- mniaaaaam tez cos nowego :] bede musiala kupic taka cebulke i upiec.
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline anai

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1220 dnia: 25 Maja 2010, 21:30 »
Mąka taka rzeczywiście istnieje. . .
ja z tej serii używam ziarna oczyszczonego orkiszowego.
I w TM miele na mąkę (trzeba dłuzej niż podano w książce podstawowej. . . spokojnie nie da sie przedobrzyć ;-) )
piekę chleb z takiej mąki ponieważ nie mogę glutenu pszennego.
. . . . zresztą nikt nie powinien. 
i o dziwo bardzo łatwo go wyeliminować z jadłospisu
Moim hitem jest mąka orkiszowa typ 700
Biała jak zwykła mąka.  pieke na niej wszystko nawet biszkopty.

i do tego jest super zdrowa!!!!!!!!!!!!!! ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
polecam mozna w internecie zamówic.

Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1221 dnia: 25 Maja 2010, 21:37 »
Przecież orkisz to też pszenica i też zawiera gluten!

Offline anai

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1222 dnia: 25 Maja 2010, 21:56 »
Zgadza sie to tez pszenica. . . . ale dzika pszenica.  nie można jej nawozić bo nie wyrośnie.
a nie jak zwykła pszenica która można modyfikować dowoli. . . . ze wszystkich zbóż to ona właśnie najwiecej "przeszła"
a mąki pszenne. . . . to mozna przyrównać zawartość zboża co ilości cukru w cukrze  ;)

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1223 dnia: 31 Maja 2010, 16:13 »
Urządzam imieniny i urodziny ( 2w1 ;)  mojego męża i oczywiście ma być rodzinka, a ja jak zwykle nie mogę się zdecydować co przygotować. Może pomożecie mi wybrać, jeśli macie sprawdzone przepisy piszcie, łącznie z tortem i deserem;)  ja cały czas przeglądam książki i sama nie wiem co wybrać:)

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1224 dnia: 2 Czerwca 2010, 20:30 »
Monix ja na takie specjalne okazje zawsze robie tort makowy z podstawowej ksiazki- pychota!!!! Proponuje polozyc wlasne pieczywko z ziarnami :] na deser moze lody/sorbet???
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1225 dnia: 3 Czerwca 2010, 13:41 »
aaaa i pyszna jest pizza rozmaitosci z ksiazki miodowy tydzien- duzo lepsza niz z podstawowej. Ciasto jest miekkie jak puch nawet na nastepny dzien.
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline Gabrysia

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07.02.1999
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1226 dnia: 7 Czerwca 2010, 14:09 »
No upiekłam ten chlebek z mąki firmy Melvit- żadne cudo.  Nie jest zła, ale nie ma sie też co zachwycac.  Myślę, że można używac na początek by  się wprawic w pieczeniu, a potem i tak bedzie sie poszukiwało czegoś bardziej wymyślnego (tak jak Wasze chleby i chlebki).  Ja zaczęłam od Waszych przepisów wiec mnie ta mąka wydaje sie taka zwyczajna.  ;D
Jak się nie ma co się lubi to się kocha własną żonę

Offline Rubinek
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.07.2000
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1227 dnia: 8 Czerwca 2010, 12:53 »
Witajcie :)
Trafiłam na to forum w poszukiwaniu przepisów do wykorzystania w TM.
Od dwóch tygodni testuje to cudo i naprawdę mi się podoba ta zabawa :)  ;D
TM nie jest mój, "wypożyczyłam" go od mamy i chyba sie z nim nie rozstanę tak prędko ;)
Nie uczestniczyłam w pokazie i tylko na podstawie instrukcji i książki próbuje coś w nim robić.
Do tej pory zrobiłam masło, serek homogenizowany, kilka surówek (uwielbiam :) ), sok pomarańczowy, mięska na parze, sos pieczarkowy, pizzę no i najważniejsze - chlebek z ziarenkami :) Nikt już nie chce jeść innego, a niestety nie zawsze mam czas upiec. 

Podpowiedzcie jak zrobić bułke tartą? Zostały mi kajzerki (przegrały z chlebem własnego wypieku) a wiadomo teraz nie moze sie nic marnować :)
Pozdrawiam :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1228 dnia: 8 Czerwca 2010, 15:43 »
Podpowiedzcie jak zrobić bułke tartą? Zostały mi kajzerki (przegrały z chlebem własnego wypieku) a wiadomo teraz nie moze sie nic marnować :)
Pozdrawiam :)

Wrzucasz do naczynia i miksujesz na najwyższych obrotach aż się zmielą. Tylko przykryj MT, bo się zakurzysz :)

Offline channel
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1229 dnia: 8 Czerwca 2010, 23:29 »
A ja przy pomocy TM schudłam i to nie mało - 16 kg  :D Pomagał dzielnie w diecie. U nas wykorzystywany jest na maxa. Syn śmieje sie i mówi, ze pierwszym jego zakupem jak będzie sie kiedys wyprowadzal bedzie Thermomix.
Dzisiaj pomagała przy torcie dla córki. Biszkopt z podstawowych przepisów jest pyszny i taki lekko wilgotny. Naprawdę polecam.