Wklejam kilka nowych przepisów - dostępne po wypełnieniu ankiety na stronie hxxp: www. vorwerk. com/pl/thermomix/html/
Zupa krem z podgrzybków Składniki:
50 g suszonych podgrzybków
120 g cebuli
2 ząbki czosnku
20 g oliwy z oliwek
100 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
200 g włoszczyzny, (marchewka, seler, korzeń pietruszki)
800 g wody
1 kostka bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
200 g śmietany 18% UHT
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć grzyby, zmiksować 8 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
3. Dodać oliwę, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
4. Dodać ziemniaki i włoszczyznę, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
5. Dodać rozdrobnione grzyby, wodę, kostkę bulionową, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, gotować 12 min/100ºC/obr. 1.
6. Dodać śmietanę, gotować 3 min/100ºC/obr. 1, następnie zmiksować 30 s/obr. 8, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 10 min
Czas całkowity: 30 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
============================================
Potrawka z kurczaka Składniki:
200 g cebuli, przekrojonej na połówki
50 g oliwy z oliwek
1000 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
100 g wody
4 żółtka
sok z jednej cytryny
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
posiekana natka pietruszki, do posypania
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
2. Dodać oliwę, dusić 5 min/100ºC/obr. 1
3. Dodać kurczaka, dusić 8 minut/100ºC//.
4. Dodać wodę, gotować 10 min/100ºC//.
5. W osobnym naczyniu wymieszać żółtka z sokiem z cytryny i przyprawami, dodać do naczynia miksującego, dusić 5 min/90ºC/.
6. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Wskazówka:
Można serwować z białym lub dzikim ryżem.
Czas przygotowania: 10 min
Czas całkowity: 40 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
============================================
Uszka w pomidorowo-śmietanowym sosie Składniki:
200 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
100 g cebuli, przekrojonej na połówki
1 ząbek czosnku
30 g oliwy z oliwek
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
100 g śmietany 18%
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 kostka bulionu warzywnego
250 g uszek z mięsem lub tortellini z mięsem
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
2. Dodać oliwę, dusić 3 1/2 min/Varoma/obr. 1.
3. Dodać pomidory, śmietanę, sól, pieprz i kostkę bulionową, wymieszać 15 s/obr. 8.
4. Dodać uszka, gotować ok. 14 min/100°C//obr. .
Warianty:
• Do sosu można dodać ponadto pokrojoną w kostkę szynkę, oregano i groszek.
• Można posypać startym parmezanem i/lub podawać z bagietką.
Czas przygotowania: 10 min
Czas całkowity: 30 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
============================================
Pasta z łososia Składniki:
150 g wędzonego łososia
150 g szynki konserwowej
50 g śmietany 18%
½ łyżeczki sosu Worcestershire
koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na pastę, rozdrobnić 30 s zwiększając stopniowo obroty 5-10 , przy pomocy kopystki zgarnąć składniki na dno naczynia miksującego.
2. Powtórzyć czynność kilkakrotnie dopóki nie uzyska się jednolitej masy.
Wskazówka:
Otrzymaną pastę można podać do tostów, kruchych ciasteczek czy krakersów, przed podaniem udekorować koperkiem.
Doskonałe jako przekąska na przyjęcie.
Czas przygotowania: 5 min
Czas całkowity: 5 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 20
============================================
Włoskie bułeczki Składniki :
130 g rodzynek
100 g wody
40 g drożdży
80 g cukru
450 g mąki pszennej
3 jajka
80 g skórki pomarańczowej, kandyzowanej
2 szczypty soli
40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja
Sposób przygotowania:
1. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na 20 min.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37ºC/obr. 1.
3. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2 min//, z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. Z ciasta uformować około 10 podłużnych bułeczek, ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez 15-20 min.
Wskazówki:
• Przed upieczeniem, bułeczki można posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
• Do ciasta można dodać np. płatki migdałowe lub rozdrobnione orzechy włoskie.
Czas przygotowania: 20 min
Czas całkowity: 2 godz. 30 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 10
============================================
Deser Straciatella Składniki:
100 g czekolady mlecznej, połamanej na kawałki
50 g migdałów
50 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
500 g twarogu, półtłustego
200 śmietany 18% UHT
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, migdały, cukier i cukier wanilinowy, rozdrobnić 5 s/obr. 7.
2. Dodać twaróg i śmietanę, wymieszać 10 s//obr. 2.
Wskazówka:
Można udekorować kandyzowanymi wiśniami.
Czas przygotowania: 10 min Czas całkowity: 10 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 6
============================================
Shake bananowo-kawowy Składniki :
250 g mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
150 g lodów waniliowych
1 banan pokrojony na plasterki, zamrożony (około 100 g)
cukier trzcinowy- opcjonalnie do smaku
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zmiksować 1 min/obr. 10.
2. Przelać do wysokich szklanek, przybrać plasterkami banana.
Czas przygotowania: 10 min
Czas całkowity: 10 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 2
Smacznego

Jak ktoś chętny na przepisy ze zdjęciami to proszę wysałć adres na priv - wyślę mailem.