Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1389957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #930 dnia: 16 Grudnia 2009, 13:54 »
Deneira ja tez będe robić tort makowy :)
Gabrysia ja tez bardziej się cieszę na myśl o gotowaniu :)

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #931 dnia: 16 Grudnia 2009, 14:10 »
ja tak zawsze przegladam te ksiazki i jest tyle smakolykow ktore chcialabym na raz zrobic ze pozniej nie moge sie zdecydowac...ostatnio robilam szarlotke z kruchym ciastem-poprostu przepyszna a przepis banalny;) polecam też jajka imieninowe (faszerowane pastą) i proponuje do kawy mrożonej do przepisu dodać banany-też pychotka  ;)

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #932 dnia: 16 Grudnia 2009, 19:47 »
Kochani podpowiedzcie mi jak ustawić thermomixa żeby zmielił mi mak, i kiedy go mielić skoro potrzebuję do potrawy robionej 23 grudnia.

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #933 dnia: 16 Grudnia 2009, 19:51 »
wsypujesz
ustawiasz najwyższe obroty ...
zatkaj górny otwór, żeby nie wyleciało...

powinno zadziałać... ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #934 dnia: 16 Grudnia 2009, 20:18 »
Lila ok, ale wsypuję do tego wysokiego dzbana? Ustawiam jak??? Co to znaczy na najwyższe obroty???

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #935 dnia: 16 Grudnia 2009, 20:19 »
do dzbana i obroty na 10-tke...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #936 dnia: 16 Grudnia 2009, 22:43 »
moonixx a w jakiej ksiazeczce jest ta pyszna szarlotka? :] ale smaka mi zrobilas.....
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #937 dnia: 17 Grudnia 2009, 09:51 »
dziewczyny odnośnie maku w książce Słodkie Inspiracje znalazłam tabelę miksowania dodatków do ciast i jest tam podana następująca proporcja:
mak - 250g - 1 min - 9 obr - masa makowa

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #938 dnia: 17 Grudnia 2009, 10:12 »
Deneira ja robiłam szarlotkę z przepisu z książeczki: Boże Narodzenie gdyż był najszybszy i najprostszy;) a wyszło wyśmienite ciasto:)

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #939 dnia: 17 Grudnia 2009, 12:18 »
moonixx to ja mam inna ksiazeczke na swieta :( wrzucisz ta szarlotke tutaj jak bedziesz miala chwile? plisssss  :-*
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #940 dnia: 17 Grudnia 2009, 13:25 »
spróbuje załączyć skan

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #941 dnia: 17 Grudnia 2009, 13:27 »
aaa i tak jak tam na końcu pisze wyrabiaj ciasto  na dwa razy i margaryna żeby miękka była, a jabłek możesz dać spokojnie więcej! to tyle moich uwag ;D

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #942 dnia: 18 Grudnia 2009, 13:29 »
extra!!! dziekuje :D
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #943 dnia: 18 Grudnia 2009, 16:21 »
Czy któraś z Was robiła Tort Grylażowy?   Ponoć lepszego no ma!
Jeśli tak, to z jakiego przepisu?

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #944 dnia: 20 Grudnia 2009, 17:11 »
Ja nie robiłam. Ale podaję z racji świąt przepis na uszka do barszczu:
     
   Farsz:
       50 g grzybów, suszonych (np. borowiki, podgrzybki)
       500 g wody
       150 g  cebuli, przekrojonej na połowę
       20 g oleju
       30-50 g bułki tartej
       1/2 łyżeczki soli
       2 szczypty soli

   Ciasto:
       250-270 g mąki pszennej
       15 g oleju
       150 g ciepłej wody

Sposób przygotowania:

    Farsz:
1. Do naczynia miksującego włożyć grzyby, rozdrobnić 3s/obr.6
2. Dodać wodę, gotować 20 min/100 stopni C/obr.1
3. Całość przecedzić przez koszyczek, odstawić do ocieknięcia.
4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i olej, rozdrobnić 3 s/obr.5, następnie poddusić 3 min/Varoma/obr.2.
5. Dodać grzyby, 30 g bułki tartej, sól i pieprz, dusić 1 min./100 stopni C/obr.2 zmiksować 10 s/obr.5 odstawić do ostygnięcia.
    Jeżeli farsz jest zbyt wilgotny należy dodać więcej bułki tartej.

    Ciasto:
6. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/naczynie zamknięte/Interwał.
7. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, miarką MT wykroić kółka. Na środek każdego nałożyć farsz, zlepić
    jak pierogi i skleić ze sobą dwa przeciwległe końce.
8. Gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię wody.

Robiłam i bardzo polecam. Pyszne!!!
 
Następny przepis na święta to kompot z suszu

    Składniki
       1500 g wody
       100 g miodu
       100 g rodzynek
       250 g suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki)
       3-4 szt. goździków
       laska cynamonowa
       1 cytryna, sparzona pokrojona w plasterki

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego wlać 1500 g wody i miód, włożyć koszyczek, umieścić w nim pozostałe składniki, gotować 25 min/100 stopni C/obr.1.
2. Zawartość koszyczka przełożyć do dzbanka, zalać kompotem, odstawić do ostygnięcia.

Informacja - W zależności od upodobań można dodać więcej miodu lub soku z cytryny.
Dziękuję za odpowiedzi w sprawie wagi. Rzeczywiście miałam opartą o termomix deskę do krojenia ale już się poprawiłam i mój temomiksio niczego nie dotyka.
Podaję jeszcze jeden przepis na ciasto, które koleżanka robiła w TM, jest przepyszne:

-  biszkopt z książki "Słodkie inspiracje" na tort z 5 jaj
-  masa budyniowa na karpatkę z książki "Słodkie inspiracje"
 
Upiec biszkopt, wystudzić, przekroić, przełożyć masą budyniową, na wierzch masę krówkową (dostępna w sklepach, w puszcze takiej jak mleko skondensowane),  na krówkę całe krakersy, na krakersy bitą śmietanę. Ciasto naprawdę palce lizać!!!
 
Skany książek można sobie ściągnąć z chomika, ale to już dziewczyny pisały. Smacznego!!!

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #945 dnia: 22 Grudnia 2009, 13:07 »
mikka to ciasto z tą masą budyniową brzmi przepysznie a jaka to bomba kaloryczna  ;)

Ja wypróbowałam ciasto marchewkowe z połowy podanych składników w przepisie (wykorzystując tylko jedną blachę a nie 2 jak jest w przepisie) i wszystko wyszło rewelacyjnie-cała rodzinka się zajadała i nikt nie zgadł z czego ciasto zostało zrobione, naprawdę wszystkim polecam ;D


Mam pytanie czy nie ma ktoś skanu z włoskiej i francuskiej kuchni bo nigdzie nie mogę znaleźć??? Może któraś z Was posiada???

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #946 dnia: 28 Grudnia 2009, 11:42 »
moonixx  z ktoreggo przepisu robilas ciasto marchewkowe? Bo ja raz robilam i mi nie wyszlo. A tort makowy rewelacja!!! Polecam- wszyscy sie zajadali :]
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #947 dnia: 28 Grudnia 2009, 13:22 »
Ciasto marchewkowe robiłam z przepisu z książki " Miodowy tydzień"   ;) tylko tak jak tam pisze ciasto jest na dwie blaszki chyba ze zrobisz je z polowy skladnikow !

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #948 dnia: 29 Grudnia 2009, 11:52 »
robilam z tego przepisu i mnie nie wyszlo :( zakalec straszny wyszedl ale bardzo dobry hehe... moze moje marchewki byly zbyt wodniste- mysle ze kiedys zrobie jeszcze raz, moze wyjdzie w koncu.
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #949 dnia: 2 Stycznia 2010, 14:17 »
moonixx moja mama ma książkę z kuchnią włoską ale musiałabyś dać mi trochę czasu na zeskanowanie więc jesli jesteś chętna to możesz mi przesłać adres i jak zeskanuję to wyślę Ci

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #950 dnia: 3 Stycznia 2010, 18:07 »
Podaję przepis na drinka dla dwojga z kalendarza TM na 2010 r. Dobry na karnawał:

    Składniki:

-  50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150g malin, mrożonych
- 100 g wódki
- 200 g szampana

Sposób przygotowania:

1. Do naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, zmiksować 15s/obr.10
2. Dodać maliny i wódkę, zmiksować 15c/obr.10
3. Całość, aby pozbyć się pestek, przetrzeć przez drobne sito, przelać do wysokich kieliszków, uzupełnić szampanem.


Informacje:
Można użyć innych mrożonych owoców.
Aby wykonać dekorację kieliszków można zanurzyć ich brzegi w zmiksowanych malinach, a następnie w cukrze.

Smacznego  :)

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #951 dnia: 3 Stycznia 2010, 21:22 »
Robiłam dziś ciasteczka z przepisu na "rogaliki orzechowe" z książki "Boże Narodzenie".
Tzn. zamiast rogalików wykroiłam ciasteczka. Bardzo dobre jak dla mnie, ale dla dzieci za mało słodkie. Posypały cukrem pudrem.
I uwaga co do wagi. Dziś jestem pewna, że dobrze waży. Wsypałam 100 g orzechów włoskich i dokładnie tyle wskazywała waga.
Niestety jak robię bułki z serem i kupuję wg opakowań 500 g twarogu to jest zawsze trochę mniej i dlatego to mnie zmyliło.

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #952 dnia: 4 Stycznia 2010, 09:33 »
mikka...co jeszcze ciekawego jest w tym kalendarzu????

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #953 dnia: 4 Stycznia 2010, 12:59 »
a skąd macie te kalendarze?

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #954 dnia: 4 Stycznia 2010, 20:16 »
Moja koleżanka kupiła thermomix w grudniu u siebie na prezentacji i do tego dostała książkę słodkie inspiracje i właśnie ten kalendarz.

Są przepisy na:
- babeczki karnawałowe
- koktajl piękności,
- pasztet wielkanocny,
- lasagne,
- dzieciakowe lody jagodowe,
- urodzinowy tort kokosowy,
- tarta piknikowa,
- drożdżówki cynamonowe,
- konfitura z dyni,
- sałatka imieninowa,
- śledzie w sosie słodko kwaśnym.
 
Jeżeli Was interesują jakieś przepisy to podajcie które, postaram się w miarę szybko napisać na forum.  ;)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #955 dnia: 4 Stycznia 2010, 20:20 »
Ja poproszę drożdżówki cynamonowe, tarta piknikowa, sałatka imieninowa i śledzie :)
dziękuję

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #956 dnia: 4 Stycznia 2010, 20:27 »
Proszę:

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym:
 
Składniki:
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 200 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 100 g ogórków konserwowych
- 200 g przecieru pomidorowego
- 100 g ketchupu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 30 g oleju
- 50 g octu winnego
- 1 liść laurowy
- 400 g śledzi solonych

Sposób przygotowania:

1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę, paprykę i ogórki, rozdrobnić 10s/obr.4, przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć przecier pomidorowy, ketchup, cukier, pieprz, mąką ziemniaczaną, olej, ocet i listek laurowy, gotować 6 min./100 stopni C/obr.3
3. Dodać rozdrobione warzywa, gotować 10 min/100 stopni C/obroty wsteczne/obr.2, przelać do innego naczynia, wystudzić.
4. Jeśli śledzie są bardzo słone, można namoczyć je w wodzie. Śledzie pokroić w 2-3 cm kawałki i wymieszać z zimnym sosem.

Resztę przepisów napiszę za około godzinkę.  ;)

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #957 dnia: 4 Stycznia 2010, 21:47 »

Przepis na drożdżówki cynamonowe.

Składniki:

Ciasto:
-250 g mleka
-  50 g drożdży
-  50 g cukru
-  50 g masła, miękkiego
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
- 50 g masła
- 70 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany


Sposób przygotowania:

1. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37 stopni C/obr.1
2. Dodać 50 g masła, mąkę i sol, syrobić, 2 min/zamknięte naczynie/interwał, ciasto przełożyć do innego naczynia, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
3. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe masło, roztopić 1 min.30 s./60 stopni C/obr.1. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 45cm x 30 cm, posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto.
4. Ciasto zwinąć jak roladę. Wymieszać żółtko ze śmietaną i posmarować roladę po wierzchu. Roladę pokroić na 3-4 cm kawałki. Każdy kawałek mocno przycisnąć wzdłuż drewnianą łyżką.
5. Piec  w rozgranym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut.

Informacja:
Drożdżówki można posypać cukrem z rozdrobnionymi orzechami.



Tarta piknikowa

Składniki:

Ciasto:
- 100 g pszenicy
- 150 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g wody
- ok. 500 g suchego grochu

Farsz:
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 150 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 150 cukinii, pokrojonej na kawałki
- 150 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 150 g różyczek brokuła
-  30 g oleju
- 3 jajka
- 200 g śmietany 30%
- 200 g mleka
- 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2. Do naczynia miksującego włożyć pszenicę, zemleć 40s/obr.10.
3. Dodać masło, mąkę, sól i wodę, wyrobić 2 min/naczynie zamknięte/interwał.
4. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy do tarty (średnica ok. 28cm), spód nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym grochem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min. w temp. 200 stopni C.
5. Do naczynia miksującego włożyć warzywa, rozdrobnić 10s/obr.4
6. Dodać olej, dusić 6 min/Varoma/obr.wsteczne/obr.2, przełożyć na popieczone ciasto.
7. Do naczynia miksującego włożyć jajka, śmietanę, mleko, sol, pieprz i zioła, wymieszać 5s/obr.5, otrzymanym sosem polać warzywa.
8. Tartę wstawić do piekarnika, zmniejszyć temp. do 180 stopni C, piec ok. 30-35 minut.

Informacja:
Formę do tarty możemy zastąpić tortownicą o podobnej średnicy.

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #958 dnia: 4 Stycznia 2010, 22:00 »

I oczywiście przepis na sałatkę imieninową:

Składniki:
- 300 g marchwi, obranej, pokrojonej na kawałki
- 300 g pietruszki, obranej, pokrojonej na kawałki
- 150 g selera, obranego, pokrojonego na kawałki
- 300 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 500 g wody
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 jabłko, obrane, pokrojone w ćwiartki (ok.150g)
- 150 g ogórków kiszonych
- 70 g pora, pokrojonego w plasterki
- 1 puszka groszku konserwowego, odsączonego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 300 g majonezu wykonanego w TM
- sok z połówki cytryny


Sposób przygotowania:

1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i pietruszkę, rozdrobnić 8s/obr.5, przełożyć na przystawkę Varoma.
2. Do naczynia miksującego włożyć seler i ziemniaki, rozdrobnić 7 s/obr.5, przełożyć na przystawkę Varoma.
3. Do naczynia miksującego wlać wodę, zamknąć naczynie, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 30 min/Varoma/obr.2.
4. Warzywa przesypać do innego naczynia.
5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 2s/obr.8.
6. Dodać jabłko i ogórki, rozdrobnić 10s/obr.4, przełożyć do naczynia z warzywami.
7. Do naczynia miksującego włożyć obrane i ostudzone jajka, rozdrobnić 3s/obr.3, razem z porem, groszkiem, musztardą, przyprawami, majonezem i sokiem z cytryny dodać do naczynia, w którym są warzywa, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Informacja:
Przepis na majonez znajduje się w książce Dobre Gotowanie na str.138

Życzę smacznego  :)


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #959 dnia: 4 Stycznia 2010, 22:10 »
Dzięki! Bułeczki może jutro zrobię. mniam mniam