I oczywiście przepis na sałatkę imieninową:Składniki:
- 300 g marchwi, obranej, pokrojonej na kawałki
- 300 g pietruszki, obranej, pokrojonej na kawałki
- 150 g selera, obranego, pokrojonego na kawałki
- 300 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 500 g wody
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 jabłko, obrane, pokrojone w ćwiartki (ok.150g)
- 150 g ogórków kiszonych
- 70 g pora, pokrojonego w plasterki
- 1 puszka groszku konserwowego, odsączonego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 300 g majonezu wykonanego w TM
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i pietruszkę, rozdrobnić 8s/obr.5, przełożyć na przystawkę Varoma.
2. Do naczynia miksującego włożyć seler i ziemniaki, rozdrobnić 7 s/obr.5, przełożyć na przystawkę Varoma.
3. Do naczynia miksującego wlać wodę, zamknąć naczynie, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 30 min/Varoma/obr.2.
4. Warzywa przesypać do innego naczynia.
5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 2s/obr.8.
6. Dodać jabłko i ogórki, rozdrobnić 10s/obr.4, przełożyć do naczynia z warzywami.
7. Do naczynia miksującego włożyć obrane i ostudzone jajka, rozdrobnić 3s/obr.3, razem z porem, groszkiem, musztardą, przyprawami, majonezem i sokiem z cytryny dodać do naczynia, w którym są warzywa, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Informacja:
Przepis na majonez znajduje się w książce Dobre Gotowanie na str.138
Życzę smacznego
