Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1378568 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #900 dnia: 14 Listopada 2009, 22:17 »
ten przepis na rogaliki orzechowe wzielam z ksiazki z tego co pamietaj z przepisow na Boze Narodzenie albo Wielkanoc i nie bylo mowy o oleju:( dlatego dziwie się że wyszła taka ciapa:(

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #901 dnia: 14 Listopada 2009, 22:50 »
akuratnie nie mam ksiazeczki na wielkanoc. . . . . . . znalazlam gdzie na internecie tylko ten przepis co podalam wyzej- porownaj go moze da sie tamten zweryfikowac.
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #902 dnia: 15 Listopada 2009, 10:11 »
moonixx być może kwestia mąki, ja kiedyś kupiłam tipowską - połasiłam się na cenę - i robiłam ciasto na pierogi. Koszmar, myślałam,że mi TM rozwali, ciasto wyszło przeokropnie twarde. W życiu takiego ciasta nie widziałam. Pół dnia je potem wałkowałam a tydzień rąk nie czułam...ale czego się nie robi dla ulubionych pierogów ;) warto spróbować raz jeszcze na innej mące

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #903 dnia: 15 Listopada 2009, 11:57 »
orzechów mam mnóstwo więc spróbuje jeszcze raz tylko z innej mąki i zobaczymy czy będzie lepiej;)   a jak tam pasta do zmywarki...robila któraś jeszcze? jak z przechowywaniem??

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #904 dnia: 15 Listopada 2009, 21:31 »
Moonixx z orzechów proponuje zrobić masło ozrechowe  - wychodzi rewelacyjne !!

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #905 dnia: 18 Listopada 2009, 11:09 »
Wypróbuje to masło na weekendzie;)  mam pytanie co polecacie zrobić na imieniny???Tato ma w sobotę i chciałabym zaskoczyć i jego i gości...jest kilka przekąsek i dań, które mi się podobają ale ma któraś z Was wypróbowane potrawy na taką okazje?????????? ;)

Offline TASZA70

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.04.1997
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #906 dnia: 18 Listopada 2009, 12:35 »
Witam wszystkich,
Jestem nowym użytkownikiem i śweżym posiadaczem TM.  Robiłam już grahamki i serek ze szczypiorkiem, jogurt, kubusia i sok z grejpfruta, krupnik i rosół oraz pulpeciki w sosie pomidorowym.
Co raz bardziej mi się podoba to urządzonko
Mam 2 pytania do was
1. Czy ktoś z was ma sposób na Kubusia ale bez grudek . Moja mała nie chce tego pić - mówi że soczku jest piasek :D
i drugie: poproszę kogoś o przepis na makowy sernik - moja książka ma być dopiero w ciągu 2 tygodni,
a chciałabym zrobić to ciasto na najbliższą niedzielę
z góry dzięki

Na Dukanie od 14.03.2010

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #907 dnia: 18 Listopada 2009, 18:08 »
TASZA70 witaj :) Mi jeszcze nigdy nie wyszły grudki w Kubusiu :drapanie:, a robisz wszystko zgodnie z książką?

SERO-MAKOWIEC wg książki "Boże Narodzenie z TM":

Ciasto makowe:
400 g maku
3 1/2 MT cukru
6 jaj
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
olejek migdałowy

Do naczynia wsypać mak, wlać wodę, tak aby mak był zakryty (ok.600 ml), gotować czas 15 min., temp.100 stopni, obr. 2
Ugotowany mak odcedzić, następnie ucierać czas 1,5 min, obr.9, przełożyć do innego naczynia. Do suchego naczynia wsypać cukier i zemleć na puder, czas 15 sek., obr.8, dodać żółtka i ucierać- czas 1 min., obr.6.
Ustawić obr.5 i do utartych żółtek dodawać przez otwór w pokrywie zmielony mak, mąkę zmieszana z proszkiem, ucierać czas 30 sek., wyłożyć, dodać bakalie i olejek, wymieszać kopystką.

Ciasto serowe:
1 kg twarogu
1/2 kostki margaryny
3 MT cukru
6 jaj
1 cukier wanilinowy
rodzynki, bakalie, olejek cytrynowy

Rodzynki namoczyć. Do suchego naczynia wsypać cukier i cukier wanilinowy, zemleć czas. 15 sek., obr.8, dodać żółtka i margarynę i ucierać 1,5 min., obr.5. Ustawić obr.5 i do utartej masy dodawać przez otwór w pokrywie twaróg, wyrobić na pulchną masę czas 1 min., obr.5
masę serową przełożyć do miski, dodać rodzynki, bakalie i olejek, wymieszać.

Można polać polewą czekoladową.



Offline anai

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #908 dnia: 18 Listopada 2009, 21:47 »
przepis z ksiązki na rogaliki orzechowe
100 g orzechów włoskich
4 zółtka
100 g cukru
500 g mąki
1 margaryna

orzechy zemleć 10sek/obr. 8
cukier zemleć 10sek. /obr. 8
dołożyć zółtka i margaryne wymieszać 20sek. /obr. 4
ucierac dodajac mąke
formowac rogaliki  piec 15-20 min/200stopni

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #909 dnia: 18 Listopada 2009, 21:57 »
właśnie robiłam te rogaliki ale jak już pisałam wyżej coś nie za bardzo mi wyszły-w smaku dobre ale za kruche:-/

Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #910 dnia: 19 Listopada 2009, 11:10 »
moonixx ja zrobiłam kiedyś na imieniny taty w ramach deseru gruszki "Piękna Helena". Przepis jest w książce do Varomy. Goście byli zachwyceni. 

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #911 dnia: 19 Listopada 2009, 22:54 »
Ja tez na okraglo robie Kubusia i nie mam grudek. . . . .  tylko zamiast 150 gram cukru dodaje 100g. . . . . i uzupelniam woda do 2 litrow a nie do 1,5 jak jest w ksiazce. . . . . aaa i jablka obieram by nie mialy skorki---jest lepszy wtedy (bo za pierwszym razemw wrzucilam ze skorka  :-\ )
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #912 dnia: 20 Listopada 2009, 19:26 »
Te rogaliki z orzechami są boskie :)
Oto przepis;



Thermomix TM 31
Rogale Marcińskie
Składniki:

Nadzienie:
2 białka
100 g cukru
200 g migdałów, sparzonych, obranych
100 g orzechów laskowych, wyłuskanych
100 g orzechów włoskich, wyłuskanych
50 g orzechów arachidowych
70 g masła, miękkiego
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
50 g kandyzowanych daktyli

Ciasto:
600 g mąki pszennej
250 g masła, miękkiego
3 żółtka
30 g drożdży
150 g śmietany kwaśnej, 12%

Sposób przygotowania:
Nadzienie:
1. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
2. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na pianę 2 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20 s/obr. 10.
4. Dodać orzechy, rozdrobnić 15 s/obr. 6.
5. Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 6.
6. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczy i daktyle, wymieszać przy pomocy kopystki 10 s//obr. 6.
7. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki.

Ciasto:
9. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
10. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/ / .
11. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 2 mm, i wysokości około 20 cm, następnie podzielić na trójkąty (patrz. zdjęcie pomocnicze). Na koniec szerszej część każdego trójkąta nałożyć nadzienie, zwinąć w rogale.
12. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 30-40 min.
13. Ciepłe rogaliki można polukrować i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

 :)

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #913 dnia: 24 Listopada 2009, 20:45 »
dziewczyny robilyscie moze groszek ptysiowy wg przepisu z ksiazki?
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline anai

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #914 dnia: 1 Grudnia 2009, 12:45 »
czy ktoś możne się orientuje ile możne wynosić koszt zakupu torby to przewożenia Thermomixa?

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #915 dnia: 1 Grudnia 2009, 17:14 »
Kiedyś była wystawiona na allegro za 100,-zł :)

Offline Gabrysia

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07.02.1999
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #916 dnia: 5 Grudnia 2009, 22:27 »
Witam.  Jestem nowo-zarażoną termomisią.  Czekałam na ten cud 1,5 roku.  Mąż grymasił, bo budowa, kredyty ale nie odpuściłam mu.  Miałam także taki luksus, że koleżanka pożyczyła mi termisia na miesiąc.  Wtedy męża "ogłupiłam".  Jestem super zadowolona.  Dzięki niemu kuchnia to przyjemnośc a nie obowiązek  :). Przeczytałam cały wasz wątek i wiele cennych rad i uwag zaczerpnęłam.  Dzięki.  :skacza: :skacza: :skacza:
Jak się nie ma co się lubi to się kocha własną żonę

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #917 dnia: 9 Grudnia 2009, 16:37 »
Dziewczyny pomocy. . . . . zrobilam wlasnie ciasto marchewkowe z przepisu z ksiazki "miodowy tydzien" ze str.  45.  Wszystko robilam wg przepisu, nawet pieklam dluzej jak pisza w przepisie i wyszedl mi zakalec :( co zrobic by nie robil sie zakalec?
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #918 dnia: 9 Grudnia 2009, 20:05 »
Deneira może bć kilka przyczyn zakalca...
- nie rozgrzany piekarnik jak wsadzałaś ciasto
- zbyt szybkie otworzenie piekarnika przd upieczeniem
- zła jakość składników
- złe proporcje ( za mokre ciasto)
i pewnie wiele innych :)
Trzeba spróbowac jeszcze raz bo może miałas po prostu pecha :)

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #919 dnia: 9 Grudnia 2009, 22:46 »
ech. . . .
-piekarnik nagrzalam
- mozliwe ze zaszybko wyciagnelam. . . . . . po 40 minutach sprawdzilam wykalaczka czy jest ok- zostawilam go jeszcze na 10 minut potem jeszcze na 10. . . . . i wyciagnelam
- moze maka??? z niej robie bulki i sa ok. . . . . . sama nie wiem
- proporcje takie jak w ksiazce- co do grama- choc ciasto rzeczywiscie jak przelewalam do blachy wydawalo mi sie zbyt rzadkie. . . . moze wiecej maki dodac???

ale zakalec bardzo smaczny hehe. . . . . . :]
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #920 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:39 »
Deneira pamiętaj, ze to że dasz takie same proporcje jak w książce to nic nie znaczy.... Zobacz, że np. masło na opakowaniu masz napisane 200g a jak wrzycisz na wage to masz 150g-180g..... Troszkę więc oszukują... Poza tym np. jajko jajku nierówne. Wrzucisz większe i juz masz za rzadkie. Ja zawsze przepis troszke musze modyfikować... i jak jest napisane 200g masła to nie wrzucam ślepo kostki tylko prawie 1,5kostki albo daje odpowiednio mniej mąki. Jak mam duże jajka to wiadomo że musze mąki dac troszkę więcej.

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #921 dnia: 10 Grudnia 2009, 14:05 »
Gabiś to celna uwaga...juz kiedys tak sie zastanawialam jak to oszukują, bo cokolwiek by nie wrzucil czy masło czy serek to w thermomixie zawsze waga wskazuje mniej niż na opakowaniu! :-\

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #922 dnia: 11 Grudnia 2009, 20:02 »
Tak Was  dziewczyny czytam i się zastanawiam nad wagą w termomixie. Mi się wydaje że moja też źle waży, a to z tego powodu że specjalnie jak kupiłam twaróg to położyłam go na wadze sklepowej i było 200 g (tak jak na wadze na opakowaniu).  Waga w termomixie wskazywała 180 g, więc nie wiem czy na pewno dobrze waży. Ale myślałam że to tylko u mnie ale z tego co czytam to znaczy że nie tylko.

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #923 dnia: 11 Grudnia 2009, 23:20 »
hmm. . . . . no ja waze na thermomixie. . . . . nie pocieszylyscie mnie ze moze zle wazyc.  No a jesli chodzi o przepisy to rzeczywiscie trzeba je modyfikowac. . . . . . . tylko ze ja w plackach to poczatkujaca ale jest coraz lepiej.  Polecam biszkopt z ksiazki dobre gotowanie- wyszla mi! hehe i jest przepyszna :D
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #924 dnia: 12 Grudnia 2009, 09:41 »
hmmm według mnie waga waży ok... mam tez zwykła wage i różnice są minimalne jeśli w ogóle sa...

Offline Gabrysia

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07.02.1999
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #925 dnia: 12 Grudnia 2009, 23:11 »
zauważyłam, że wystarczy oprzec coś o thermomix a waga bedzie błędnie wskazywała.  Jako nowicjuszka jestem na etapie próbowania i czytając wasze uwagi zastosowałam sie do nich i piekąc wczoraj chałkę mąki wsypałam nie 500 g jak było w przepisie a ok.  700 g.  Poprostu obserwowałam wyrabiane ciasto i ponieważ było zbyt kleiste dosypywałam stopniowo mąkę.  Wydłużyłam także czas wyrabiania.  No i wiecie zapewne,że nie mogło byc inaczej . . . . chałka wyrosła tak cudnie, że mężowi "kopara" opadła.  I dobrze mu tak bo był przeciwny tej maszynie.  Jeszcze nie raz go zaskoczę.  Wszystkim na forum dziękuję za cenne rady.  :)
Jak się nie ma co się lubi to się kocha własną żonę

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #926 dnia: 13 Grudnia 2009, 09:11 »
dokładnie
jeśli TM się o coś opiera waga źle wskazuje
musi być wolny z każdej strony...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #927 dnia: 14 Grudnia 2009, 13:35 »
i uważać aby TM niczym nie dotykać :)

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #928 dnia: 14 Grudnia 2009, 13:46 »
Teraz na swieta zamierzam zrobic tort makowy z ksiazki dobre gotowanie.  Slyszalam ze jest rewelacyjny.  Robila  go moze juz ktoras z was? Macie jakies uwagi albo na co zwrocic uwage? Dobrze by bylo, by wyszedl hehe. . . . . . aaaa polecam kruche pierniczki ze swiatecznej ksiazeczki- wychodza pyszne, a pomalowane kolorowym lukrem swietnie sie prezentuja na choince :] Z tej porcji co jest podana wychodzi ok 2 blach ciasteczek.
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline Gabrysia

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07.02.1999
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #929 dnia: 16 Grudnia 2009, 11:48 »
Ja to jestem "zerówkowicz" czytam i stosuję się do Waszych uwag.  Coś czuję, że to będą wyjątkowe święta. . . Sama myśl o przygotowywaniu potraw nie napawa mnie, jak co roku lękiem, tylko czuję dreszczyk miłych emocji.  Jeszcze nie mam doświadczenia ale uważam, że zakup jest trafiony. 
Jak się nie ma co się lubi to się kocha własną żonę