Te rogaliki z orzechami są boskie

Oto przepis;
Thermomix TM 31
Rogale Marcińskie
Składniki:
Nadzienie:
2 białka
100 g cukru
200 g migdałów, sparzonych, obranych
100 g orzechów laskowych, wyłuskanych
100 g orzechów włoskich, wyłuskanych
50 g orzechów arachidowych
70 g masła, miękkiego
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
50 g kandyzowanych daktyli
Ciasto:
600 g mąki pszennej
250 g masła, miękkiego
3 żółtka
30 g drożdży
150 g śmietany kwaśnej, 12%
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
1. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
2. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na pianę 2 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20 s/obr. 10.
4. Dodać orzechy, rozdrobnić 15 s/obr. 6.
5. Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 6.
6. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczy i daktyle, wymieszać przy pomocy kopystki 10 s//obr. 6.
7. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki.
Ciasto:
9. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
10. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/ / .
11. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 2 mm, i wysokości około 20 cm, następnie podzielić na trójkąty (patrz. zdjęcie pomocnicze). Na koniec szerszej część każdego trójkąta nałożyć nadzienie, zwinąć w rogale.
12. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 30-40 min.
13. Ciepłe rogaliki można polukrować i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
