Autor Wątek: ŁUCJA - dziewczyna urodzona o wschodzie słońca...  (Przeczytany 184422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: ŁUCJA - dziewczyna urodzona o wschodzie słońca...
« Odpowiedź #1080 dnia: 25 Maja 2009, 10:21 »
Pudło Macherku ;D

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1081 dnia: 25 Maja 2009, 10:23 »
No to może grusza?

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1082 dnia: 25 Maja 2009, 10:33 »
Brawo Ciociu Martulko, to grusza...póki co jeszcze można pod nią posiedzieć....ale za czas jakiś jest tam rój pszczół , os i innych pasiastych róznego kalibru..i niestety trza się przeprowadzić w inną część podwórka...

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1083 dnia: 25 Maja 2009, 16:12 »
:skacza: Poznałam po liściach :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1084 dnia: 25 Maja 2009, 17:03 »
a ja myślałam że czereśnia....no to pudło...

Wampira masz ślicznego, ale powiem Ci, że ma obrzęknięte kolejne brodawki zębowe (chyba tak się to nazywa)...zatem to nie koniec ząbkowania
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1085 dnia: 25 Maja 2009, 17:12 »
Piękne dekoracje Kasiu zrobiłaś

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #1086 dnia: 26 Maja 2009, 18:17 »
ale macie śliczną pamiątkę ::) zdjęcia są cudowne :szczeka: :szczeka:

Offline ASIA39

• Chuck Norris
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
« Odpowiedź #1087 dnia: 26 Maja 2009, 19:21 »
cudowne zdjęcia i jakie Łucja ma śliczne i długie rzęsy  ;D ;D

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #1088 dnia: 27 Maja 2009, 09:00 »
Całuski dla Łucji zostawiam  :-* :-* :-*

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1089 dnia: 27 Maja 2009, 09:38 »
Dziękuję Macher :-*

Wczoraj Łucja zaliczyła pierwszego guza....uklękła na kolanach z siadu prostego podpierając się na rękach...potem przekładając ciężar ciała na dłonie podniosła pupę do góry i zaryła głową w dywan....wystraszyła się, ale ja chyba bardziej...pojawił się guz...przykładałam zimną puszką z napojem...dziś nie ma już śladu...ale co sobie "nawkładałam" w ramach wyrodnej matki to moje....
...po tym incydencie obie z Łucją wyprowadziłyśmy się na cały dzień do mojej siostry...u nas wytrzymać się nie da...ocieplania bloku ciąg dalszy...i już nie chodzi i huk...tylko nawet okna otworzyć się nie da...bo wszystko wpada do domu...szkoda słów...

A wogóle to chyba odchodzi od nas nasz kotek senior...ma 14 lat...od momentu, kiedy rozstawili rusztowania nie chciał wracać do domu...po dniu i nocy nieobecności zwabiliśmy go na surowe mięso...obmacałam go i prawdopodobnie znów mu "poszła" kość w biodrze...przeszedł juz jedną operację...zamiast fragmentu kości ma drut...no ale w jego wieku wszystkiego można się spodziewać...boję się, że to też białaczka kocia...ma w środku białe uszy...sprawdzam język i dziąsła - są różowe ...może to nie to...jak Rafał wróci z giełdy to jedziemy do weta...jeśli to biodro..to prawdopodobnie ze względu na jego wiek nikt nie zechce go zoperować...nie chodzi biedak, do kuwety trzeba go nosić...dobrze, że chociaż siuśki mają prawidłowy kolor...starość jest okropna...

...No i jeszcze pogoda beznadziejna...wieje i pada...ze spaceru nici...dobrze chociaż , że i ekipa budowlana odpuściła....nie będą malować w czasie deszczu przecież....

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1090 dnia: 27 Maja 2009, 09:42 »
oj Kasiu nie pierwszy i nie ostatni a do wesela się zagoi uwierz  ;) Mati upatrzył sobie jedno miejsce na swoim czole i zawsze w to samo przywala i żyje  ;) u nas wieje ale nie pada i może się wybiorę na spacerek tym bardziej, że dzisiaj na konto wpływa Róży wypłata  ;D ;D ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1091 dnia: 27 Maja 2009, 16:46 »
Kaha jak moja się naparza...o stół o krzesło...futryne...i co jeszcze wolisz...

a co do wyrodnej matki to mnie nie przebijesz...nawet tu nie napiszę co mi się zdarzyło (znaczy Ewce) i to na dokładkę ja trzymałam dziecko....słów szkoda... ::)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1092 dnia: 29 Maja 2009, 09:08 »
Kaha chyba u was jeszcze nie pisałam....ale od czasu po cichutku podczytywałam watek. tylko jakos tak nigdy nie wiedziełam co napisać.
Łucja jest śliczna. Przepiękna. Nad samymi tylko zdjeciami ze chrztu szczęka mi opadła...nie wiem co bym napisała/powiedziała jakbym zobaczyła fotoksiażkę. A jak zobaczyłam dekorację sali to wyjsc z podziwu nie mogę. Matyś jakie ty cudeńka potrafisz wyczarowac.. :o :o

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1093 dnia: 29 Maja 2009, 19:23 »
Witaj Gosiaczek80 :)
Dziękuję za miłe słowa.

U Łucji szaleństwo ząbkowania. Dzisiaj wychyliła się górna prawa jedynka, ale dziąsełka jeszcze nie przebiła, więc wampirkowaty licznik bez zmian. Chyba dokuczają jej te górne jedynki, bo przebudziła się w nocy i marudziła...ostatni raz marudziła w nocy jak miała 3 tygodnie...oby jej to nie weszło w nawyk, bo tak dobrze mi sie przesypia całe noce.

Poza tym jest cwana...kiedy jadę do pracy zajmuje się nią moja mama...emerytowana nauczycielka...no i przed babcią czuje respekt...nie marudzi , nie płacze, jest grzeczna..a jak tylko w zasięgu jej wzroku pojawiam się ja, tatuś albo dziadek to pod skórę wskakuje jej jakiś rozrabiaka, wyciąga rączki do noszenia, pokazuje paluszkiem na zabawki na półce i zaprasza stanowczo do zabawy. Ponieważ jest już na tyle mobilna, że "chodzi" po całym domu - ze względu na rekonwalescencję naszego kota seniora i fakt, że kuweta stoi na podłodze - nie pozwalamy jej "chodzić" po przedpokoju...robimy jej bramkę z centrum muzycznego od Rybki...a ta cwaniara cyk i przechodzi pod spodem...stołej sobie odsuwa, otwiera przymknięte drzwi...poduszki boksuje i nie ma dla niej przeszkody. Cieszy mnie to, że umie już długo sama się sobą zająć, bierze sobie zabawki, siada w łóżeczku i bawi się sama nawet i 30 min.

Kotek senior czuje się lepiej, okazało się, że miał ogromny ropień na tylnej nodze..ten naciskał na miejsce, gdzie miał operację i na okoliczne mięśnie a to powodowało lekki paraliż. Ropień był zupełnie niewydoczny z zewnątrz. Pojechaliśmy do nowego weta, specjalisty od kotów...no i dziś już wiem, że zmieniłam weta swoich animalsów...po pierwsze tylko dotknął kota - z miejsca wiedział, co mu dolega, po drugie - przyjmuje w fartuchu, po trzecie - jest uczciwy...Puszek dostał maść do wpuszczania do rany, zapłaciłam za nią 4 zł...a dwa lata temu u innego weta za tą samą maść zapłaciłam....45zł.....poza tym widać, że to fachura a przy tym jego usługi nie są drogie. Puszek został zważony, zmierzył mu temperaturę, postawił diagnozę, zrobił zabieg z ogoleniem sierści, naciął skalpelem, oczyścił, podał antybiotyk, dał do domu antybiotyki do poniedziałku plus wspomnianą już maść i za wszystko wziął 44zł...siedzieliśmy u niego z godzinę.

A ja wróciłam właśnie z pracy i mam wolne, jutro też - bo już wszystko zrobiłam i naszykowałam, także dadzą sobie radę beze mnie....

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1094 dnia: 29 Maja 2009, 19:34 »
Dzisiaj dostałam resztę fotek od fotografa.

Taka moja bańkowa córcia ;D (mama miała większą radochę przy puszczaniu baniek niż córka przy ich łapaniu)  ;D

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1095 dnia: 29 Maja 2009, 20:28 »
no to Łucja miała zagadkę co to tak lata  ;D ;)  :-* :-* :-* :-*

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1096 dnia: 29 Maja 2009, 21:28 »
cudniasta ta Twoja mała :D :D :D
zdjęcia z bańkami rewelacyjne :D

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1097 dnia: 29 Maja 2009, 21:47 »
Ale w jakim skupieniu Łucja je łapie  :D
 :-* :-* :-* zostawiam

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1098 dnia: 1 Czerwca 2009, 11:22 »
Świetny pomysł z tymi bąbelkami, fajne fotki wyszły

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1099 dnia: 1 Czerwca 2009, 22:13 »
Wszystkiego szczęśliwego dla Ślicznej Łapaczki Banieczek w jej pierwszym Dniu Dziecka!

Offline ASIA39

• Chuck Norris
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
« Odpowiedź #1100 dnia: 3 Czerwca 2009, 13:37 »
cudna jest i śliczne te zdjęcia z bańkami  :)

:-*

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #1101 dnia: 4 Czerwca 2009, 22:40 »
Nie dość że śpiewaczka to jeszcze piękna koordynacja ruchowa, i mamy łapaczkę.  ;)

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1102 dnia: 6 Czerwca 2009, 23:49 »
Wieczorowe całuski dla Łucji  :-* :-* :-*

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1103 dnia: 11 Czerwca 2009, 14:06 »
Gorace buziaczki dla Lucji :* a dla mamy pozdrowionka....

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1104 dnia: 12 Czerwca 2009, 12:51 »
Kasiu, co u Was?

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #1105 dnia: 12 Czerwca 2009, 13:05 »
a ja musze dodać, do zachwytu nad fotkami, jeszcze jeden zachwyt: PRZEPIĘKNE DEKORACJE BALONOWE !!! Chylę czoła.....
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1106 dnia: 16 Czerwca 2009, 08:07 »
Kasiu wiem, że jesteś zabiegana w "sezonie ogórkowym" znaczy balonowym  ;D bo praca i tu i tam ale może czasami tu :?:  ;) Ogromne całuski dla Łucji  :-* :-* :-* :-*

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1107 dnia: 16 Czerwca 2009, 09:23 »
No racja Mirku, zawsze w niedzielę sobie obiecuję, że napiszę raporcik z rozwoju Łucji a wychodzi tak....ze wychodzimy z domu z panną z prowiantem i wracamy tuż przed porą wieczornej kąpieli i jestem lekko zmęczona i ....wiadomo.

Wszystkim dziękuję za odwiedzanie wątku Łucji i  miłe słowa.

demka dziękuję, dekoracją była bardziej "poukładana", ale pewien młody jegomość zanim dojechaliśmy na salę zrobił i poprzestawiał wszystko po swojemu, łącznie z balonowymi ściankami imiennymi - jedną dokładnie zdjął - i obsługa na szybciocha to poprawiła. W poniedziałek przy sprzątaniu sali nie musieliśmy balnów przebijać i wyrzucać, mój tata poszedł do domu, gdzie są małe dzieci i spytał, czy nie chcą balonów....wiadomo jaka była odpowiedź ;D, potem po wiosce wieść się rozeszła...i balony też hehe...teraz kiedy jedziemy na działkę to zawsze mam w aucie balony, bo dzieci lecą do nas jak muchy do....lepu ;D ;D ;D. Ja chyba w przyszłym roku w dzień dziecka przebiorę się za clowna i pokręcę tym dzieciakom ze wsi długie balony modeliny...jak sobie gębę pomaluję to mnie nikt nie pozna, a perukę pożyczę od Machera ;D. Serio. Widziałam już wielokrotnie jak dzieci napierają się na balony, ale TE są wyjątkowe...i co dziwne - grzecznie pytają, czy przypadkiem gdzieś na podłodze w aucie mi się balony nie wysypały....

A teraz słów kilka o Łucji. Ja wskazuje ząbkowy licznik - mamy już 8 perełek. Córci rosną wielkie łopaty - tak jak u mamy onegdaj. Ząbki szorujemy już szczoteczką do zębów a nie nakładką na palec, ponieważ panna w przypływie fali uczucia do mamusi w czasie mycia ząbków - odgryzła mamie palec - no prawie...paznokieć pękł na pół...tak więc teraz męczy szczoteczkę dla takich maleńtasów.
Poza tym na policzkach i przedramionach pojawiły się Łucji krosteczki z białym czubkiem - jakby prosaczki...coś w ten deseń, pani pediatra powiedziała, że to niedoskonałość skóry i wystarczy smarować tłustym kremem dla dzieciaczków w jej wieku...ale ja - ponieważ od czasu "masła do wit. D" naszej pani doktor nie ufam - skonsultowałam się z drugim pediatrą...i miałam nosa - owszem jest to niedoskonałość skóry i pewnie córa będzie miała po mnie cerę mieszaną z tendencją to tłustej "T"....ale emolium jest znacznie lepsze od tłustego kremu....po dwóch dniach smarowania mamy już widoczne efekty poprawy.

Teraz słów kilka o mobilności. Łucja sama siada już od dawna, sama wstaje również, podciąga się do pionu na wszystkim co się da. Stojąc w łóżeczku tupta sobie bokiem trzymając się za barierkę. Nie chodzi na czworaka, ale myślę, że ten etap sobie odpuści i przejdzie do chodzenia czyli do konkretów.

Uwielbia muzykę - chyba jak każde dziecko w jej wieku - jak słyszy muzykę - z miejsca zaczyna się bujać.

Nie można przy niej nic jeść. Jak tylko widzi coś do jedzenia natychmiast domaga się spółki. Do menu panienki doszedł chlebek z masłem, jabłka, truskawki (te je oczami...krzywi się, ale je, bo jej się zwyczajnie podobają). Polubiła herbatki - dorosłe, tzn. parzone z rózy, malinek, jabłuszek...bez cukru!!! Soków pić nie chce za nic - to akurat ma po mnie.

Poza tym jest bardzo kontaktową dziewczynką, na spacerku zaczepia wszystkie psy, koty i dzieci. Ma też charrrrakterek....też po mamusi.

Uwielbia nasze domowe zoo..ale zoo nie pała do niej miłością niestety, no może z wyjątkiem psa, który pozwala na sobie pokazywać, gdzie piesek na nosek, uszko, oczko...koty śmigają jak tylko ją zobaczą w progu pokoju...jest dla nich za głośna i za szybka.

A ja teraz kombinuję, co fajnego zrobić na 1 urodzinki....

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1108 dnia: 16 Czerwca 2009, 09:28 »
...ekstra  ;D  to widzę, że mały żarłacz z Łucji nie tylko dań szykowanych ale i paluchów wpychanych  ;D ;) oj żeby tak nasz to nawet nie do społu ale całość bym mu oddał   ;) Postępy Łucji imponujące ucałuj ją mocno  :-* :-* :-* :-* :-*

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1109 dnia: 16 Czerwca 2009, 09:32 »
Nie chodzi na czworaka, ale myślę, że ten etap sobie odpuści i przejdzie do chodzenia czyli do konkretów.
lepiej dla dziecka jest jak nie pominie żadnego etapu w rozwoju...
więc jak dziecko nie chce raczkować to powinniśmy robić wszystko żeby jednak raczkowało czyli np. kładziemy dziecko na piłce i wysuwamy je do przodu żeby wyrzucało rączki jak do raczkowania...
mojej koleżanki dziecko też nie chciało raczkować, a po tej zabawie śmigało na kolankach po domu jak szalone ;D ;D Poza tym raczkowanie rozwija równowagę i naprzemienne używanie kończyn...