Autor Wątek: Maks już jest z nami !!! :)  (Przeczytany 197351 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
Odp: Maks już jest z nami !!! :)
« Odpowiedź #330 dnia: 10 Grudnia 2008, 10:12 »
Wczoraj znów było kongo...
Zasnął najpierw po kąpieli i cycku, ok. 22 sie obudził i dawaj gadać, włączyłam karuzele to oglądal ją i od czasu do czasu zagadywał, w końcu sie rozryczał to mąż zrobił mu herbatke, dalam herbatke to zasnął w końcu o 0:30!!!
Rano miał pobudkę, bo musiałam iść do lekarza.
Młody waży 10,670 :o , dostał szczepionke na żółtaczke, teraz marudzi...

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #331 dnia: 10 Grudnia 2008, 18:46 »
Ojojoj, dużo waży jak na swój wiek. A co na jego wagę lekarz? Chyba lepiej jak waży za dużo niż miałby mieć niedowagę.Teraz jak zacznie raczkować to może mu troche zejdzie.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #332 dnia: 10 Grudnia 2008, 19:23 »
Chyba lepiej jak waży za dużo niż miałby mieć niedowagę.

BETI nie byłabym tego taka pewna.

Offline sandrunia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2007
« Odpowiedź #333 dnia: 10 Grudnia 2008, 19:32 »
Wooow nie zła waga  :o :o :o

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #334 dnia: 10 Grudnia 2008, 19:50 »
ooooooo jaki chłop duży :o

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline agusia1213

• uzależniony
« Odpowiedź #335 dnia: 11 Grudnia 2008, 10:37 »
Lekarz co wizyte mówi mi to samo, "musi go pani oszukliwać, np. dając herbate"
Ja Maksa oszukuje, ale kurcze jak jest głodny to musze mu dać cyca, nie będę go głodzić. Poza tym tłuszczyk z naturalnego pokarmu szybko mu zejdzie jak zacznie śmigać na czworaka i próbować chodzić, ja się nie martwie. Mam szczęśliwe, zdrowe, uśmiechniete dziecko  ;D
PS. Wzrostowo tez jest ponad 97 centyl :P Dla dzieci, które rodzą się duże powinni zrobić inne siatki centylowe! Takie jest moje zdanie.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #336 dnia: 11 Grudnia 2008, 11:42 »
Eee kochana jak on na cycku jest i teraz je pomału nowości to się nie martw., najwyżej nie dawaj często słodkich kaszek a np. Kaszkę kukurydzianą czy ryżową z owocami mrożonymi rozgniecionymi... inaczej by było jakbyć go sztucznym mlekiem tylko karmiła (wtedy można przekarmić). Wzrostowo też jak widać duży chłopak także widocznie tyle potrzebuje....

Mój mąż był odchudzany jak był mały, ale on był na sztucznym tylko.. potem mama miała z nim ogromne problemy z jedzeniem a teraz ma 180cm i wazy 69kg i jest szczuplaczkiem.... więc jak widzisz, taka Twojego synusia natura i jak jest głodny to nie oszukuj herbatką, bo to nic dobrego nie przyniesie a tylko będziesz miała rozdraznione dzieciątko w domu.

Offline agusia1213

• uzależniony
« Odpowiedź #337 dnia: 11 Grudnia 2008, 12:23 »
To prawda co piszesz
Dlatego lekarzowi przytakuje, a i tak w domu robie to co mi intuicja moja podpowiada. Sama wiem, co jest dla mojego dziecka dobre. Lekarz który widzi go co 6 tygodni może mi tylko teorią i wiedzą "zabłysnąć", a to ja znam bardziej potrzeby Maksa i wiem jak z nim postepować... Waga do wzrostu nie jest aż tak przerażająca, bo mlody ma jakieś 77cm. Jest po prostu dużym dzieckiem.
I nie ma mowy o przekarmieniu, czasem odmawiam mu cycka jak za szybko po poprzednim posiłku chce, kontroluje godziny między posiłkami i jak się da, staram się wydłużac czas chociaż o pół godz. np.
Ale przy tym nie katuję siebie małego marudzeniem, jak jest głodny i się dobitnie domaga jedzenia to je dostaje. W końcu caly czas rośnie i się rozwija, więc jest mu pokarm potrzebny, tym bardziej,że jest bardzo ruchliwm dzieckiem, cały czas ręce, nogi i pupa w ruchu  ;D

Offline agusia1213

• uzależniony
« Odpowiedź #338 dnia: 11 Grudnia 2008, 20:20 »
Słuchajcie mam problem z mężem... pracuje - ok, stara się zarobić,żeby nam nic nie brakowało - ok, ale mało się Maksem zajmuje.
Jak wróci z pracy dobra ma prawo odpocząć (cały dzień prawie za kierownicą), jeść, ale potem bierze laptopa i ciagle przy nim grzebie, albo w necie... jak mały leży obok na kanapie albo na leżaczku to czasem zagada do niego, jak idziemy na spacer to dumnie wózek prowadzi. Ale jak kiedyś poprosiłam,ze moze by Maksa przewinął lub wykąpał, to mówi,ze nie, bo mi to szybciej pójdzie. A jak mu tłumacze,ze mi nie chodzi o to czy szybko czy nie, tylko to będzie dla mnie pomoc, nawiaze relacje z synem, to on na to,że jak bedzie musiał to go przewinie i wykąpie ( w sensie jakby mnie akurat w domu nie było i on byłby z Maksem sam). Kuźwa nie kumam czegoś takiego. Tłumaczyłam mu nawet,ze jak go xle przewinie i sie mały przesika czy coś, to trudno, nie bede mu robić uwag, tylko przebiore dziecko, ale on swoje. Nie wiem czy sie boi czy co???
Dzis to mnie wku...wił, bo mały marudził przed kąpielą, krzyczał płakal, niczym nie dałam rady go zająć, a tatus siedział sobie obok z laptopem, bo on musi gry oddać kuzynowi i musi je poinstalowac ::) noz ku...a myślałam,ze  nie wyrobie!! 10 min. by go nie zbawiło wziąć małego i z nim pochodzić po domu... teściowa Maksa wziela, a mąż wzruszył ramionami i grał dalej!!! Nie odezwałam się do niego slowem od tamtej chwili.
Jak u was jest??? Tatusiowie zajmują sie maluchami??? Jak to wygląda??? I jak mu wytłumaczyć zeby sie dzieciem zająl i mi pomógł troche wiecej???

• Chuck Norris
« Odpowiedź #339 dnia: 11 Grudnia 2008, 20:33 »
agusia, sorry, że to powiem, ale to Twoja wina. Nie wiem jak u innych, ale my z M przed narodzinami duuzo gadalismy o podziale obowiązków, jak to będzie, kto przejmuje kąpiel itp. Wiadomo, że nie jest ciągle super, czasami muszę M upomnieć. Jak wraca z pracy też jest zmęczony, ale kładzie się z małą na podłodze i się z nią bawi. Kolacja i kąpiel należą do niego, pieluchy też... Ja wstaje w nocy no i cały dzień (oprócz szkoły) jestem z nią. W weekendy dzielimy się obowiązkami, nie tylko przy małej, ale domowymi tez.

Acha, rada. Zostaw go któregoś wieczora i wyjdź. Chociaż na pół godziny, niech zobaczy, ze nie leżysz cały dzień na kanapie i nie malujesz pazurów.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2008, 20:36 wysłana przez martyna1985 »

Offline agusia1213

• uzależniony
« Odpowiedź #340 dnia: 11 Grudnia 2008, 21:33 »
To,ze ja nie leże cały dzień to on wie.
Mój mąż wychowywał się bez ojca, może dlatego za bardzo nie wie co i jak?
Moze troche zbyt dramatycznie wyszedł mój opis..
 No ale chciałabym,zeby robił troche wiecej,już nie koniecznie dla mnie, ale dla siebie i Maksa, zeby zbudował relacje z synem...
Bo przecież dziecko wychowuje się od pierwszych dni... na razie ja go wychowuje, a tata jest do śmiania sie, spacerku czy pochodzenia po domu, bo mama je albo prasuje czy coś tam robi...
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2008, 21:36 wysłana przez agusia1213 »

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #341 dnia: 11 Grudnia 2008, 22:48 »
 :o :o :o

przepraszam ale postępowanie Twojego męża i ojca Waszego dziecka jest....przerażające
brak mi słów....ehhhh
nie szukaj powodu takiego zachowania w tym, że wychowywał sie bez ojca...mój P również...
jednak...
gdy wraca z pracy dziecko należy do niego...ja nie robię już przy Adulku NIC...(+kapiel) to są zaledwie 4 godz dopóki Adi nie zaśnie...mało tego, często zamykają się w pokoiku Młodego i tylko słychać piski, śmiechy, śpiew P ::) oboje zadowoleni i ja również ;D
gdy w nocy mały płacze to zanim ja zajarzę to P już jest w pokoju przy nim...i jeśli jest godzina karmienia to mi go przynosi a jeśli nie to go uspakaja...no chyba że zaczyna sie histeria to działamy razem ;)
U nas nawet nie było ustalania tego...po prostu...każdy jest tak samo odpowiedzialny i ma świadomość obowiązków, bo dziecko jest NASZE a nie tylko moje czy jego...
I wiesz co...widać tego efekty...Młody na sam widok taty wracającego z pracy aż się trzęsie i piszczy...wyciąga rączki do niego i wie że teraz ma czas na bycie z tatą...zrobił się z tego rytułał
Zauważyliśmy wręcz że Adik całkiem inaczej bawi się ze mną i inaczej z P...Z mamunia robi tany tany a z tatą w pszczółka ub samolocik..i jak ja kiedyś spróbowałam się z nim bawić w pszczółkę to się na mnie dziwnie patrzył ;D

szkoda mi Twojego męża...bo tak wiele traci...

postaraj się wbić mu do głowy, że on musi Ci pomagać, że się nie godzisz na taką sytuację...
komputer owszem ale gdy mały pójdzie spać...

podziwiam Cię, ja bym  chyba nie dała radę psychicznie i fizycznie ::)

Offline sandrunia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #342 dnia: 11 Grudnia 2008, 23:03 »
oj nie mam słów, z Waneską byłam samotną matką i to wszystko wiedziałam że będzie tylko na mojej głowie, poznaliśmy się z Łukaszem postanowiliśmy wziaść

ślub i odrazu od kąd się poznali z Waneską natychmiast zaczął się kontakt między nimi po jakimś czasie mimo że nie była jego córką zajmował się nią po pracy itp...

teraz jak jest jeszcze Lili ma czas na nie dwie no wiadomo nie zawsze tyle samo, nie raz jest bardziej padnięty ale i kąpie np wczoraj po jednym mieliśmy on Lili

ja Wan i nie kapuje facetów, takich którzy tracą chwile tak ważne i nie powtarzalne ze swoim rodzonym dzieckiem...bo Łukasz teraz widząc jak jest z maluszkiem

mówi mi że podziwia mnie ze dałam rade sama...musicie o tym pogadać...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #343 dnia: 11 Grudnia 2008, 23:59 »
Zaneta u mnie to samo....dokładnie tak jak piszesz...

Agusia co Ci radzić...chyba tylko rozmowa pomoże...
jak nie to rozwal mu coś na głowie, wazonik jakiś...inny duperel... ;D ;D

inny pomysł to szybki powrót do pracy, wtedy Ty też będziesz po południu zmęczona...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #344 dnia: 12 Grudnia 2008, 08:03 »
Mój mąż też wychowywał się bez ojca...najpierw pływał, a później go zostawił i teraz nie ma go wśród nas. Wg mnie to dało nauczkę Michałowi jaki ma nie być. Każdą chwilę spędza z Małą, nawet jak lezy na kanapie i nie chce mu się d... ruszyć to Mała siedzi przy nim i jest szał ciał. Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że on tak będzie potrafił, bo nigdy za małymi dziećmi nie przepadał. Ale od pierwszych dni ją kąpie (ja ją kąpałam może 4 razy przez ponad 11m-cy), to on mi mówił kiedy Mała płacze z głodu, a kiedy z bólu. I choć żadnej książki specjalist. nie przeczytał miał czasami większą wiedzę ode mnie. Nie było od początku kolorowo, M. wdrożył się na maksa jak Mała miała ok 4 m-ce i zaczęła poznawać, uśmiechać się. Odkąd raczkuje, M wchodząc do domu jest witany przez nią z dzikim piskiem. To pewnie też go podbudowuje jako ojca. Nie wyobrażam sobie, że ona do niego podbiega, a on ją odsuwa, bo jest zmęczony.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #345 dnia: 12 Grudnia 2008, 08:50 »
Agusia - dziewczyny dużo i madrze napisały
Moze troche zbyt dramatycznie wyszedł mój opis..
a ja myslę, że nie, że tak jak napisałaś to tak jest
piszę tak bo u nas był czas, że było podobnie (choć kąpiel zawsze była maćka obowiązkiem)
im dzieć starszy tym więcej ojciec może sie nim zajmować
na początku nie było różowo bo mały płakał u macka na rękach
ale ja cały czas mu mówiłam, ze musi budowac relację z dzieckiem

teraz jak wraca z pracy bawi się z dzieckiem, przewija, w soboty wszystkie koopy sa jego ;-)
ale nie powiem kosztowało mnie to troche pracy
aaa i M też nie miał dobrego wzroca ojca w domu  :(

Offline agusia1213

• uzależniony
« Odpowiedź #346 dnia: 12 Grudnia 2008, 12:52 »
no będę musiała z nim pogadac, tylko gdzie i kiedy? chyba bedziemy musieli wyjsc gdzies bez małego, bo w domu można by przy małym w sumie, ale teściowa obok w pokoju, a po co ma słuchać? to w końcu sprawa miedzy nami...
to też nie jest konfortowa sytuacja, mieszkac z tesciową, ona jest bardzo w porzadku, ale są momenty kiedy wolałabym żebyśmy byli sami z małym, np jak on śpi,zeby go samego zostawic w pokoju i w drugim posiedziec pogadac, tak sie nie da bo w drugim mieszka tesciowa...

chyba przez tą pogode na marudzenie mnie bierze

z miłych rzeczy: Maks umie gryźć chrupki  ;D ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #347 dnia: 12 Grudnia 2008, 13:02 »
Aga, to zostawcie dziecko teściowej i wyjdźcie gdzieś pogadać
wierzę, że się uda

a przy okzaji zacznij bardziej angażowac męża np. w dziesiejszą wieczorną kąpiel
małymi kroczkami a zobaczysz, ze bez gadania bedzie zmieniał peiluchy ;-)

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #348 dnia: 12 Grudnia 2008, 13:10 »
a jeśli rozmowa nie pomoże zostaw tatę z Maksiem przynajmniej na 2 godz i niech się wykaże w roli ojca...
trzymam kciuki abyście rozwiązali ta sytuację :-*

Offline sandrunia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #349 dnia: 12 Grudnia 2008, 13:15 »
no dobrze dziewczyny mówią, powoli i się uda dojść do czegoś :) trzymam kciuki a z teściową nawet złotą nie zazdraszczam mieszkać, nie dałam bym rady

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #350 dnia: 12 Grudnia 2008, 13:20 »
czasem trzeba rzucić na głęboką wodę...
zostawić na kilka godzin i niech sobie radzi...i gwarantuję, że sobie poradzi
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline agusia1213

• uzależniony
« Odpowiedź #351 dnia: 12 Grudnia 2008, 13:52 »
tak zostawić go z malym... musiałabym przy okazji teściowa z domu na ten czas też wygonić... bo jakby została w domu, to by ona Maksa wzieła i sie z nim bawiła  :)

no nic trzeba jeszcze w tym starym roku tatusiowi do d..py nakopać ;D nie ma innej rady...

Offline sandrunia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #352 dnia: 12 Grudnia 2008, 13:56 »
no to z teściowa na zakupki babskie iść ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #353 dnia: 12 Grudnia 2008, 13:58 »
mały wstrząsik dla męża...przyda się...
i w strarym roku, żebyś w nowym juz miała problem na prostej...

Aga weź idź z tesciową na zakupy....wtedy mąż zostanie sam z synem.... ;D ;D ;D

Sandrunia mnie uprzedziła...
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #354 dnia: 12 Grudnia 2008, 15:38 »
Aga, a nie możesz powiedzieć teściowej, że jest jak jest i chcesz męża bardziej zaangażować w wychowanie dziecka?? Jak nie zrozumie aluzji i będzie męża wyręczać z obowiązków to tak będzie, on zawsze machnie ręką, bo mama zrobi to za niego, albo ty...
Powodzenia.

Offline agusia1213

• uzależniony
« Odpowiedź #355 dnia: 17 Grudnia 2008, 12:33 »
Witam
Mąż dostał "kopa" i się poprawił, pomaga mi wieczorami nosić małego jak ma jazdy.
Dziś były takie nocne manewry,ze myślalam,ze wyjde z domu... ::)
Młody zasnął o 20:30 przy cycku po kąpieli, pospał 2 godziny, po czym obudził się z płaczem "jestem glodny" dostał trochę cyca, prawie zasnał, ale jak go położylam do łóżeczka to oczy szeroko sie otworzyły i zaczął gadac.
Polożyłam się do łóżka pogasiłam światła i tv i czekałam aż młody skończy...taak...on w najlepsze sobie gaworzył i pokrzykiwał... w końcu zaniepokoilo mnie trzeszczenie szczebelków... wstaję...patrze, a mlody z "bananem" na twarzy leży w poprzek lózeczka z nogami do góry ::) ;D
Poprawiłam go, włożylam smoka, przykryłam, położylam sie znów do lózka i czekam...a ten chwile cicho i potem znów gadanie i pokrzykiwanie...w końcu zacząl się tak kręcic i wiercić,że wylądował na brzuchu i w końcu tak sie zmęczyl,że na brzuchu zasnał ::)
Po jakiś dwóch godzinach natura złośliwa mnie obudzila i musiałam wstać do łazienki, jak wrociłam Maks troszkę stękał, położyłam go na boczek i spal tak do 8. Mój mały wariat.

Offline agusia1213

• uzależniony
« Odpowiedź #356 dnia: 19 Grudnia 2008, 18:55 »
Jeszcze chwila i półrocze nam minie..
Wczoraj znów były nocne manewry...już nie wiem co z tym małym manewrowiczem zrobić...???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #357 dnia: 19 Grudnia 2008, 18:58 »
może zębisko się pcha i stąd niepokój...

a może po prostu lubi sobie do księżyca pogadać...
— Richard M. Devos

Offline agusia1213

• uzależniony
« Odpowiedź #358 dnia: 19 Grudnia 2008, 19:01 »
on chyba trenuje niespanie do północy na sylwestra??? bo już nie wiem jak to tłumaczyc, ząb to jeszcze chyba nie, bo generalnie jest spokojny, poprostu obudzi się i sobie gada :D

Offline agusia1213

• uzależniony
« Odpowiedź #359 dnia: 22 Grudnia 2008, 08:15 »
Witam  :hello:
Maksio ma pół roczku !!!
 :skacza: :skacza: :skacza: :skacza: