Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 514171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #1860 dnia: 2 Czerwca 2013, 22:28 »
a żebyś widziała... ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1861 dnia: 2 Czerwca 2013, 22:35 »
No to co piszesz że nie ma jak ma  ;) Na szczęście  ;)

Liwka też długo słodkiego nie jadła, teraz je ale bez szału, potrafi nawet loda odmówić ku zdziwieniu ludzi  ;) Jedyne czego nigdy nie odmówi to guma mamba  :D Jagodzia też długo słodkiego nie posmakuje bo nawet kaszek smakowych nie zamierzam dawać jej w ogóle. Ważne żeby dbać o to co dziecko je ( rozsądnie), sama byłam grubym dzieckiem i naprawdę nie polecam!

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1862 dnia: 3 Czerwca 2013, 06:04 »
Moja na Wielkanoc zjadła ok. 1/4 jaja z niespodzianką. Miała taką zdziwioną minę i jadła... Coś jednak w tej czekoladzie musi być, skoro nawet mój niejadek zje  :P No ale więcej nie daję, bo ona w ogóle słabo je i nie chcę, żeby się przyzwyczajała i potem nie chciała nic innego.
Kaszki słodzonej też nie zje, ale niesłodzonej też niewiele:P
Ostatnio dałam loda, to polizała ze 3 razy i oddała  :D Także chyba dobry materiał na dziką mam  :D

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #1863 dnia: 3 Czerwca 2013, 06:09 »
moja z jajek niespodzianka to lubi tylko środek czyli niespodzianke :D reszta ląduje w koszu zazwyczaj ...

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1864 dnia: 3 Czerwca 2013, 07:50 »
bo z cukrem taniej wychodzi  :P
Z owoców chyba jabłko jako pierwsze. Warto zwracać uwagę na właściwości "kupotwórcze" (ale twór mi wyszedł  ;D) poszczególnych owoców i warzyw, np. marchewka gotowana zatwardza, jabłko rozluźnia, dynia rozluźnia... i dostosowywać do potrzeb dziecka. Podobnie z kleikami - ryżowy zatwardza, kukurydziany rozluźnia.
u mojego wszystko działa na zasadzie tłoczni-> wchodzi górą a wychodzi dołem ;D na szczęście nie mamy z tym problemu ;D

Złudzeń nie mam, że całe życie cukru nie będzie jadł, ale im później tym lepiej. Jak dla mnie.
też mam takie samo zdanie i mam nadzieję, że mi się uda to jak najdłużej ;) ale wszystko wyjdzie w praniu

a kiedy podawałyście do picia wodę taką butelkową? byłam ostatnio u pediatry i zapomniałam zapytać...

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #1865 dnia: 3 Czerwca 2013, 13:03 »
Z kaszek nieslodzonych to (chyba od niedawna) Bobovita ma w swojej ofercie -ja mam  bananowa i gruszkowo-biszkoptowa

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1866 dnia: 3 Czerwca 2013, 14:21 »
niestety bez cukru i nie słodkie to dla firm prod. żarełko to niestety nie to samo ;)
ta kaszka którą wkleiłaś ma w składzie maltodekstrynę -> z wikipedii: Maltodekstryna występuje w postaci białego proszku, jest rozpuszczalna w wodzie. pH jej roztworów wodnych wynosi 5,5 - 7,0. Nie ulega fermentacji. Ma słabo słodki smak i jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka (wchłaniana jest równie szybko jak glukoza).
stałam ponad godzinę kiedyś w sklepie i nie znalazłam żadnej kaszki/ kleiku ani herbatki (poza rumiankową chyba) bez substancji słodzących

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #1867 dnia: 3 Czerwca 2013, 14:35 »
Mo_nka98 mylisz się.
Ta kaszka nie ma maltodekstryny.
Są dwa rodzaje kaszki bananowej. Pewnie chodzi Ci o tą bez naklejki "bez cukru".

Obie są w sprzedaży, ale ta z naklejką schodzi bardzo szybko.
Bobovita wypuściła 6 kaszek bezcukrowych, ale wszystkie są na mleku https://www.bobovita.pl/home/produkty/kaszki/

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1868 dnia: 3 Czerwca 2013, 14:48 »
Ja polecam jaglaną z Holle. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Podaję z owocami (np. banan rozgnieciony widelcem, utarta gruszka, jabłko _ trochę cynamonu, ewentualnie trochę owoców ze słoiczka), ale czasem też na obiad. Zamiast ziemniaków czy makaronu jest kaszka i do tego wkrojone mięsko i warzywka, trochę oliwy lub masełka...  i różne takie połączenia tworzę  :P
Marietka nawet lubi, pół talerzyka zje, a jak na nią to dużo.
Ryżowa z Holle (zwykłą, bezsmakowa) też jest fajna. 
Te kaszki są droższe, ale starczą na dłużej, bo dodajemy też inne składniki.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1869 dnia: 3 Czerwca 2013, 14:52 »
a to przepraszam
przeoczyłam naklejkę ;D
ale rzeczywiście szkoda, że na mleku...takie mleko pewno uczula ???

jaglaną zakupiłam,
zakupiłam też kaszkę gryczaną, już kurier z nimi jedzie ;) ciekawa jestem czy Małemu zasmakują

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1870 dnia: 3 Czerwca 2013, 14:56 »
Mon-ka, a gryczana to jaka? też z Holle?

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #1871 dnia: 3 Czerwca 2013, 14:59 »
Spoko.
Ale wiecie, te bezcukrowe mają swoje cukrowe odpowiedniki. Na półkach leża obok siebie, czasem nawet są pomieszane w kartonach i jeśli ktoś nie jest zorientowany to nie spojrzy, bierze jak leci.
Nie pamiętam jak wychodzą cenowo.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1872 dnia: 3 Czerwca 2013, 14:59 »
Nominal
o taka

kosztowała 10 zł, może zasmakuje ;)

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #1873 dnia: 3 Czerwca 2013, 15:05 »
Spoko.
Ale wiecie, te bezcukrowe mają swoje cukrowe odpowiedniki. Na półkach leża obok siebie, czasem nawet są pomieszane w kartonach i jeśli ktoś nie jest zorientowany to nie spojrzy, bierze jak leci.
Nie pamiętam jak wychodzą cenowo.

Ja dlatego od kiedy zauwazylam ze sa bezcukrowe to tylko te kupuje. Cenowo zawsze placilam tyle samo.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1874 dnia: 3 Czerwca 2013, 21:15 »
mój tej jaglanej już nie chce...
ale po wymieszaniu z ryżową wcina...
teraz mogę mu już dawać "zdrowy brzuszek" też jest bez cukru...ma go tylko tyle co powstaje z hydrolizy skrobi zawartej w kaszce
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1875 dnia: 3 Czerwca 2013, 21:57 »
mój tej jaglanej już nie chce...
ale po wymieszaniu z ryżową wcina...
teraz mogę mu już dawać "zdrowy brzuszek" też jest bez cukru...ma go tylko tyle co powstaje z hydrolizy skrobi zawartej w kaszce

swoją drogą ta jaglana nieciekawie pachnie. przypomniałaś mi o zdrowy brzuszek. musze zamowic z
pl. przy wprowadzaniu glutenu podawałam tą ze śliwką i lybiłła. to chyba jedyne kaszki ukrowe bezmleczne dostępne w markechta i

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1876 dnia: 3 Czerwca 2013, 22:04 »
wybaczcie. pisze z telefonu i jeszcze go nie opanowałam. miałam napisać jeszcze, że i tak macie lepiej, bo tutaj wszystkie kaszki mają konsystencje budyniu i nic bez cukru nie mogę znaleXzc. jest np kaszka o nazwie 'krem z owocòw' a w składzie 1 % owocow.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1877 dnia: 4 Czerwca 2013, 07:35 »
Mały pierwszy raz zjadł wczoraj mleko zagęszczone kaszką jaglaną
nie protestował więc chyba ok ;)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #1878 dnia: 4 Czerwca 2013, 14:27 »
Nie wiem jakim cudem przegapiłam ten wątek  ;).

Ale tą kaszkę jaglaną to taką zwykłą można, czy jakąś dla dzieci?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1879 dnia: 4 Czerwca 2013, 14:41 »
Zwykłą chyba też, ale trzeba gotować. No i nie wiem czy ona nie jest zbyt gruboziarnista na początek rozszerzania - może się krztusić, bo to takie kuleczki małe są. Można pewnie zmielić.
Ta z Holle jest instant - wsypujesz do lekko podgrzanego mm na przykład, tak jak te kaszki gotowe  ;)

A kiedyś z Intermarche kupiłam prażoną kaszę jaglaną. Jak prażony ryż  ;) Młoda tez jadła.

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #1880 dnia: 4 Czerwca 2013, 16:31 »
tzn ta holle mozna wrzucic bezposrenio do odciagnietego mleka czy to bylaby za niska temperatura? a moze tak jak inne trza wpierw na wodze gotowac, a pozniej wymieszac z wlasnym mlekiem?

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #1881 dnia: 4 Czerwca 2013, 20:38 »
Kaszę jaglaną podawałam najzwyklejszą gotowaną. Jst bardzo drobna, a można ją rozgotować dosłownie na ciapke, jeśli potrafi jeść kaszkę dla niemowlaków to i z taką ciapką sobie poradzi. O ile będzie miał ochotę :P

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1882 dnia: 4 Czerwca 2013, 21:18 »
Jakby co to mogę ją przecież blenderem zmiksować, żeby jeszcze bardziej papka była...

Strasznie dłuży mi się to rozszerzanie, nowość co kilka dni, a tyyyle rzeczy jest do spróbowania :-).

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1883 dnia: 4 Czerwca 2013, 21:31 »
Selena, no pewnie, że możesz  ;) Ja nigdy nie próbowałam, bo nie miałam na to czasu  :P wolałam wsypać gotową  ;)
Takie skutki posiadania biura, żłobka i domu 3w1 oraz nie posiadania nikogo z kim można by zostawić dziecko choćby na 10 minut ;)
Dlatego kasz nie gotuje, obiadki tak  ;)
Zaba, nie wiem jak z mlekiem mamy...Marietka od czasu kiedy miała 4,5 m-ca jest na mm, ale podejrzewam, że wystarczy lekko podgrzać - tak robię z mm.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1884 dnia: 4 Czerwca 2013, 21:54 »
He he, mam ten sam system :-D Z tym, że jakby 4 w 1, bo poza pracą w domu chodziłam z mały na trochę do pracy  8). No ale jak się pracuje rękami, to tak jest  ;). Ale ja uwielbiam sobie utrudniać, więc pewnie będę gotować  8).

Zaba, ja na moim daję narazie tylko kleik ryżowy, wrzucam normalnie do takiego lekko podgrzanego w kąpieli wodnej, takie letnie jest. Nie wiem jak z kaszkami.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1885 dnia: 4 Czerwca 2013, 22:02 »
He he, mam ten sam system :-D Z tym, że jakby 4 w 1, bo poza pracą w domu chodziłam z mały na trochę do pracy  8). No ale jak się pracuje rękami, to tak jest  ;). Ale ja uwielbiam sobie utrudniać, więc pewnie będę gotować  8).
to pewnie Twój mąż ma weekendy i kończy pracę przed 22  ;)  he he no dobra nie będziemy się przepychać już  :D
ja w sumie kaszek nie gotowałam ze względu na to, że mała nie jadła z łyżeczki (nie chciała), dodawałam tylko trochę do mleka ... a jak chciała mleko to chciała natychmiast! Teraz gotuję mannę.. ale upraszczam... chyba ja dla odmiany lubię upraszczać  :P Obiady też tak kombinuję, żeby pasowało dla wszystkich, coś tam komuś dodam, innemu odejmę i wszyscy zadowoleni. No ale jak akurat nie jestem zasypana zleceniami, to lubię sobie pogotować i pofantazjować w kuchni  ;)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1886 dnia: 4 Czerwca 2013, 22:09 »
Nie aż tak, ale też zapracowany  8).

A jak upraszczasz kaszę mannę? :D. Mi się kiedyś też wydawało, że lubię gotować... Teraz też wszystko na szybko. Ale zdrowo  ;).

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1887 dnia: 4 Czerwca 2013, 22:21 »
Błyskawiczną .. teraz w garnku, ale robiłam też w mikrofali  8)
A tu tak w temacie ... o kaszkach

http://taniamama.blogspot.gr/2011/01/kasza-jedzenie-dla-ubogich.html

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1888 dnia: 4 Czerwca 2013, 23:29 »
ja jako matka wygodna....zapłacę z kaszkę Holle ;D
— Richard M. Devos

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #1889 dnia: 5 Czerwca 2013, 00:48 »
Ja tez jestem w temacie kaszek wygodna. Choc raczej bylam, bo moje dziecie z okresu milosci do kaszek wyroslo..