Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3528445 razy)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #41280 dnia: 19 Marca 2014, 13:24 »
Dokladnie jak Ania pisze, z Adasiem mialam czas na uzalanie sie nad soba i cierpienia lezac na kanapie, teraz nie ma juz tego luksusu (hehe, kto by pomyslal, ze tak kiedys napisze), ide wymiotowac, on sobie w tym czasie grzebie w szafkach w lazience, albo zjada papier, ogarniam sie i tyle. Tak na prawde, okolicznosci zmuszaja do trzymania sie w kupie. Ale przyznam, ze troche poleguje jak mi jest na prawde zle, on sie ladnie sam bawi, wiec nie mam problemu. No ale mowie, jeszcze takuego hardcoru nie ma, jak bedzie gorzej to poprosze psiapsiolke zeby na dwie-trzy godzinki wpadala troche pomoc, ona jest jak druga mama Adasia to sie tylko ucieszy :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #41281 dnia: 19 Marca 2014, 13:35 »
Ehh natura coś źle obmyśliła :P W drugiej ciąży nie powinno być żadnych dolegliwości by pierwsze dziecię nie "ucierpiało"

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #41282 dnia: 19 Marca 2014, 16:10 »
Ja w ciąży z Kajtusiem wymiotowałam do 30tc... w połączeniu z roczniakiem pod opieką łatwe to nie było, ale myślę, że gdyby nie NIkodem to bym się zupełnie poddała i w tych swoich dolegliwościach "zapadła" ;) A tak? trzeba było być na chodzie, pościskać z kibelkiem w razie potrzeby ( do dziś czuję te małe poklepujące Nikodemowe rączki na moich plecach :D ) i ... żyć.

Aniu-faktycznie-zapomniałam,że Ty też miałaś przeboje w drugiej ciąży:)
dziewczyny-ja bym nie ogarnęła! ale to pewnie właśnie tak jest-że jak nie masz wyjścia-to się nawet nie zastanawiasz i robisz co trzeba:):):)

a z innej beczki-jakie suplementy dla ciężarówek używacie? bo mi moje wycofali i teraz muszę szybko coś wybrać i zakupić!
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #41283 dnia: 19 Marca 2014, 16:45 »
Żadnych. Doktor nie kazał faszerowac się chemia.

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #41284 dnia: 19 Marca 2014, 17:20 »

A mój każe, szczególnie dha. Ale niestety te jego polecane niedostepne:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #41285 dnia: 19 Marca 2014, 17:22 »
Ps. Oczywiście martyna od 2 trymka. W pierwszym też miałam zabronione oprócz kwasu foliowego. ;)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41286 dnia: 19 Marca 2014, 18:04 »
Tak tak, w drugim. Mój już przed IVF mówił, że nie wyglądam na zagłodzoną z brakiem dostępu do świeżych warzyw i owoców to po co się szprycować chemią. Teraz powiedział, że jak baardzo będzie mi brakować przyjmowania czegokolwiek (Duphaston i folik już odstawiłam) to mogę sobie kupić jakiś suplement.

Offline kkotek
  • maniak
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #41287 dnia: 19 Marca 2014, 18:09 »

A mój każe, szczególnie dha. Ale niestety te jego polecane niedostepne:)

Ja biorę dhea eljot 25 mg- łączna dawka na dzień 75 mg + kwas foliowy  :)
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline Madinex

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #41288 dnia: 19 Marca 2014, 18:22 »
Ja w ciąży brałam Pharmaton Matruelle, z małym wszystko ok więc na pewno nie zaszkodziło.

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #41289 dnia: 19 Marca 2014, 18:39 »
Ją jem femibion. W pierwszej ciąży też to bralam.

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #41290 dnia: 20 Marca 2014, 09:11 »
dziękuję dziewczyny, zaraz poszukam co i jak.
ja ogólnie poza ciążą jestem przeciwna suplementacji-bo lubię naturalnie wdrażać, ale w ciąży jest większe zapotrzebowanie na pewne substancje, a i niektóre naturalne składniki, które zażywałam są niewskazane. a że odpukać jak dotąd żadne anemie i niedobory mi nie wyszły-i wyniki sa super-to chyba działa jak należy:)

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #41291 dnia: 20 Marca 2014, 09:45 »
ja brałam doppelherz mama a potem omegamed optima :)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #41292 dnia: 20 Marca 2014, 21:58 »
Ja w pierwszej ciąży brałam całą ciążę witaminy a teraz oprócz kwasu foliowego w pierwszym trymestrze i teraz magnezu to nic nie biorę.. Jakoś nie mogę się zmusić.. A morfologie mam za każdym razem idealną..

Byłam dziś po wyniki ze szpitala.. Bo jutro mam wizytę u gin w poradni.. I zajrzałam do tej dziewczyny z którą leżałam.. I co.... I dziś urodziła... W 33 tc.. Drugiego synka też w tym tygodniu urodziła.. Ale nawet sporo waży mały bo 2200g.. To nie tak mało..

Offline dagmaral
  • bywalec
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #41293 dnia: 21 Marca 2014, 12:42 »
Cześć dziewczyny,
Jestem tutaj nowa i mam od razu nurtujące pyt bo byłam na obciążeniu glukozy w 26tyg i na czczo wyszło mi 84mg/dl norma do 99 a po obciążeniu 75g 2h wynik miałam 135 ze wskazaniem że jest podwyższonym i normę nadal laboratorium wskazuje do 99.  Lekarka mi powiedziała że mam podwyższony stan i mówiła że będę musiała powtórzyć w 32 tyg ale nic mi na to nie dała w internecie natomiast przeczytałam że norma jest do 140 czy miałyście może podobne wyniki?? Będę wdzięczna za pomoc.

Jeśli można to proszę o wpisanie mnie na listę termin porodu mam wg miesiączki 15 czerwiec i spodziewam się córeczki.  Mam już synka, który ma 3 latka. 

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #41294 dnia: 21 Marca 2014, 13:06 »
Norma po 2h dla glukozy jest do 140. Nie wiem skąd granica 99?

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #41295 dnia: 21 Marca 2014, 13:17 »
ja też mam drugą normę do 140, a wyszło mi 126 i  było w porządku

a my dziś wskoczyłyśmy w 8 miesiąc :o

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #41296 dnia: 21 Marca 2014, 13:25 »
Mi glukoza wyszła 98... na czczo. Niby normy w tym lab są do 105, ale doktor powiedział, że dość wysoka... mam nadzieję, że to nie jest zwiastun czegoś niedobrego.

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #41297 dnia: 21 Marca 2014, 15:39 »
Dziewczyny zostało mi trochę małych rzeczy dla chłopca. zapraszam
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49012.0

Offline dagmaral
  • bywalec
« Odpowiedź #41298 dnia: 21 Marca 2014, 16:46 »
Dlatego też mi się wydaje że laboratorium się walnęło, bo to raczej niemożliwe żeby na czczo i po obciążeniu norma była taka sama.  Najgorzej mnie to martwi że lekarka powiedziała że będziemy powtarzać tą glukozę w 32tyg więc będę musiała to niestety jeszcze raz przejść :(

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41299 dnia: 21 Marca 2014, 17:37 »
będziemy powtarzać tą glukozę w 32tyg więc będę musiała to niestety jeszcze raz przejść :(

Przeżyjesz poród, to glukoza będzie przyjemnością :)

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41300 dnia: 21 Marca 2014, 17:59 »
Zoya koniecznie powtórz badanie.. Serio. U mnie w drugiej ciąży też glukoza na początku wyszła duża. Ginekolog kazał powtórzyć bo powiedział, że czasem tak bywa.. Np jak się zje bardzo dużo winogron.. Drugie badanie wyszło już dobrze.. Czego i Tobie życzę..

Dagmaral witamy serdecznie :)

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #41301 dnia: 21 Marca 2014, 19:13 »
Dlatego też mi się wydaje że laboratorium się walnęło, bo to raczej niemożliwe żeby na czczo i po obciążeniu norma była taka sama.  Najgorzej mnie to martwi że lekarka powiedziała że będziemy powtarzać tą glukozę w 32tyg więc będę musiała to niestety jeszcze raz przejść :(

no faktycznie-dziwna ta norma???
i powtórka w 32tc też jest dziwną sprawą-bo jak cukrzyca ciążowa ma wyjść to dużo wcześniej,ok 28tc już jest raczej ostatnim okresem w którym sie bada obciążenie,
a jeśli trzeba-uszy do góry-ja idę na glukozę 75 za kilka dni już po raz trzeci w tej ciąży-pomimo tego,że ostatnie wyniki mam super! ale lekarze wolą dmuchać i chuchać na mnie i córunię-to i ja się przemęczę-dla maluszka wszystko, prawda?

Offline Karolla77

• uzależniony
  • Zakochani i świadomi że ich miłośc to nie wiatr...
  • data ślubu: 23.05.2009  :serce:
« Odpowiedź #41302 dnia: 21 Marca 2014, 21:14 »
u mnie w drugiej ciąży glukoza po 2 godz wyszła 141 lekarz nie kazał powtarzać tylko skierował do diabetologa, a żałuje bardzo ze nie powtórzyłam na własną rękę bo męczyłam się strasznie do końca ciąży na diecie i z glukometrem, tym bardziej że dzień przed badaniem objadłam się słodkości... :-\
Zuzanka 06.03.2010 godz. 20:30 2950 g, 51 cm
Antoś 11.06.2013 godz. 8:15 3230 g, 55 cm
Pola 21.04.2015 godz. 8:40 3000 g, 53 cm
Moje dzieci - moje najwieksze szczescie

http://www.ziabka.pl/ ART. DLA NIEMOWLĄT

Offline dagmaral
  • bywalec
« Odpowiedź #41303 dnia: 23 Marca 2014, 21:04 »
Pewnie że dla dziecka to wszystko się przeżyje tylko żeby to miało sens.  Zobaczymy do 32 tyg jeszcze trochę czasu ja się w sumie tak nie objadałam słodyczami przed glukoza tylko dużo owoców jadłam i niby tam jest też dużo cukrów prostych które wpływają na wyniki.

Teraz za to mam non stop ochotę na coś czekoladowego i ogólnie mam pociąg do słodkiego.  Ale to chyba taki okres w ciąży teraz jakoś jestem w 27tyg.  Nie wiem już sama.

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41304 dnia: 23 Marca 2014, 21:11 »
Jak cię ciągnie do słodkiego to zbadaj sobie magnez.. U mnie w pierwszej i tej ciąży pociąg do słodkiego oznaczał duży niedobór magnezu.. Oczywiście u Ciebie nie musi tak być..

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #41305 dnia: 24 Marca 2014, 12:07 »
no mój gin też mówi-że mam trochę te badania nad wyrost-i trzymam go tutaj za słowo!  ja właśnie jestem po ogtt 75 i niestety paw przyleciał. ale całe szczęście na czczo-a nie podczas badania:) przed badaniem trzeba jeść normalnie-ani bez oszczędzania się ani bez objadania-żeby wyniki były wiarygodne.
a jutro kolejne badania na czczo-zobaczymy czy się znów przywitam z ptactwem wszelakim. jak dobrze,że są taxówki-inaczej nie dałabym rady dojechać bez przebojów:):):)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #41306 dnia: 24 Marca 2014, 12:13 »
Marcella - a jaki konkretnie magnez przyjmowałaś? Bo mnie ostatnio też bardzo do słodkiego ciągnie  ::)

A moja Młoda wbija mi od wczoraj głowę pod prawą pierś i średnio mi z tą Jej pozycją wygodnie ;)

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41307 dnia: 24 Marca 2014, 12:23 »
Aspargin na zmianę z ChelaMagnez.. Ten drugi bardziej mi służy.. Jak się pilnuję i biorę dwa razy dziennie to nie cięgnie mnie już tak bardzo.. Będę teraz badać za dwa trzy tygodnie czy wzrósł poziom czy nie..

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #41308 dnia: 24 Marca 2014, 12:24 »
Rozumiem,że obydwa dopuszczalne dla kobiet w ciąży?

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #41309 dnia: 24 Marca 2014, 12:32 »
Loona mi lekarka przepisała chela mag b6, jest też chela mag b6 mama, ale ma taką samą dawkę magnezu jak ten zwykły, tylko podobno te tabletki są mniejsze ;) ja biorę 2x1, słodkie jem, ale skurczy żadnych jeszcze nie doświadczyłam (tfu, tfu).
A powiedz mi też Ci tak niewygodnie spać, leżeć i siedzieć? bo mi już ciężko i robię się maruda :P
a jak przeprowadzka?