Autor Wątek: Szczęśliwe 9 miesięcy...  (Przeczytany 91418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Odp: Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1620 dnia: 2 Lipca 2007, 09:49 »
Olaboga, Antalis, Ty niedługo wyprawkę do szkoły będziesz kupowała:) Ja tez jestem taka, ze wszystko wolałabym mieć wczesniej, ale bez przesady. Daj się też Mężowi wykazac, tym bardziej, że jest farmaceutom i jak tylko będzie coś potrzebne na pewno szybciutko załatwi.

Pozdrawiam

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #1621 dnia: 2 Lipca 2007, 09:59 »
Antalis - no jak? jakie kolorki :D :D :D
oczywiście - zielony  :P :P :P
czerwony i żółty :ok:

a chałki sama robiłaś? jeśli tak to zdolna z Ciebie bestia :brawo:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1622 dnia: 2 Lipca 2007, 10:22 »
jezu kobieto poco ci tyle tego??????????
takiemu noworodkowi to nawet paracetamolu podac nie mozesz nie wspominając o czopkach glicerynowych bo mnie tez pediatra zakazała
a rumiankiem bym uwazała bo uczla a ty jestes uczuleniowcem wiec trzeba dmuchac na zimne
ja przemywam solą fizjologiczną i nosek tez tak czyszcze

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1623 dnia: 2 Lipca 2007, 10:33 »
Witamy cioteczki :) Dzis zaczynamy 30 tydzien w brzuszku wiec jak co tydzien na pozcatek odrobinka wiadomosci  :) :
TYDZIEŃ 30
(28. tydzień po poczęciu)

Ćwiczenia i randki
Mimo że przybrałaś już majestatyczne rozmiary, nie rezygnuj z ćwiczeń. Świetnym sposobem na utrzymanie kondycji są spacery i pływanie. W wielu klubach organizuje się zajęcia dla ciężarnych i młodych mam - oprócz poprawy formy, dają one okazję do nawiązania nowych znajomości. Pamiętaj, aby przed podjęciem ćwiczeń skonsultować się z lekarzem.
W miarę zbliżania się magicznej daty, zmieniają się Twoje relacje z partnerem. Z kochanków stajecie się rodzicami. Warto w tym gorącym czasie pamiętać o sobie i pielęgnować Wasz związek. Wybierzcie się do kina czy kawiarni - później NAPRAWDĘ nie będzie na to czasu!

Ty
Zwróć uwagę na swoją dietę - potrzeby dziecka w trzecim trymestrze są szczególnie duże. Potrzebujesz dużo białka, witaminy C, żelaza i wapnia (każdego dnia ok. 200 mg wapnia odkłada się w kościach płodu).
Rozmowy z mężem na temat zmian w Waszym życiu (zarówno teraz jak po porodzie) są jak najbardziej wskazane. Być może warto zacząć pracę nad bardziej otwartym i bezpośrednim sposobem komunikacji między sobą ? Nie czekaj, aż mąż domyśli się, o co Ci chodzi. Lepiej konkretnie powiedzieć, czego oczekujesz i jak wyobrażasz sobie realizację tych oczekiwań. Ten sposób porozumiewania się z pewnością zaprocentuje, gdy większość Waszej energii pochłonie opieka nad noworodkiem.

Twoje dziecko
Dziecko ma już prawie 45 cm długości. Jego szkielet twardnieje, dojrzewają mózg, mięśnie i płuca. Mimo, że maluch przebywa w środowisku wodnym, wykształcony jest u niego zmysł... węchu. Doznania węchowe i zapachowe z okresu prenatalnego są pamiętane przez dziecko także po urodzeniu. Dzięki temu noworodek będzie potrafił rozpoznać po zapachu Ciebie i Twoje mleko.

Wczoraj wrociłam z mezem i siostra po 22 z koncertu - ze tak powiem rewelacyjnie nie było, duzo ludzi , scisk straszny  :(
Zaraz zabieram sie za pranie ciuszków. Zobaczymy czy kolory pozostana bez zmian :P

A co do leków - taka liste znalazłam w internecie wiec dlatego pytalam co z tego mi potrzeba. Pod hasłem apteczka niemowlaka jest taka lista, a ze Kacperek to moja pierwsza dzidzia ( i miejmy nadzieje nie ostatnia ) dlatego pytam. Tak jak pisalam wczesniej kupie tylko zakraplacz , mleko i herbatke :)

Tajusiu a chałeczki piekłam sama samiuska - no przy małej pomocy Kacperka :P

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
« Odpowiedź #1624 dnia: 2 Lipca 2007, 10:38 »
Te CHAŁECZKI TO TWOJE WYPIEKI????
O rany!Ale Ci zazdroszcze kunsztu kucharskiego!!!mniam mniam! :brawo_2:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1625 dnia: 2 Lipca 2007, 10:52 »
ale te chałki to zazdroszcze

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1626 dnia: 2 Lipca 2007, 11:09 »
Noo Antalis chałeczki wyglądają jak z piekarni mniaaaam! Pwnie długo się je robi co :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1627 dnia: 2 Lipca 2007, 11:15 »
Czy długo ?? Cóz ciasto troszke musi rosnac ale w tym czasie mozna zrobic wiele innych rzeczy :)
Oto przepis  z ktorego je piekłam :)

SKŁADNIKI:

*40g drożdży
*550g mąki pszennej
*pół szklanki mleka
*duże jajo
*2 łyżki masła
*4 łyżki wody (lub trochę więcej)
*2-3 łyżki cukru
*żółtko
*mak lub sezam
*szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło,sol, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.

Pierwsze pranie czas zaczac :) Za 30 minut bedzie gotowe. Cza by cos na obiad wymyslec tylko ze pomysłów nie mam  :drapanie:
Ale mnei noga boli - dzis w nocy mialam mega skurcz łydki, tak wyłam z bólu ze spiąca u nas moja siostra sie obudzila. Biedny Rafal nie wiedzial co ze mną zrobic :( Wcinam magnez ale g**** daje :(

Offline Yukari-chan

• uzależniony
  • z perspektywy podłogi wszystko jest metafizyką..
  • data ślubu: 26.09.2009
« Odpowiedź #1628 dnia: 2 Lipca 2007, 11:25 »
Wczoraj wrociłam z mezem i siostra po 22 z koncertu - ze tak powiem rewelacyjnie nie było, duzo ludzi , scisk straszny

Eeee tam :P Rewelacyjnie było :P

A chałeczki piękniste :) Moze też spróbuję hmmm....

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #1629 dnia: 2 Lipca 2007, 11:28 »
bardzo apetycznie wyglądają te wypieki,  chętnie bym spróbowała upiec, ale w moim domku to mąż jest od pieczenia, bo mu to dużo lepiej wychodzi niż mi  :P

Czytając listę leków tak sobie pomyślałam, że my będziemy musieli zaopatrzyć się w podstawowe, żeby później w razie czego nie panikować bo angielskich aptekach ;)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1630 dnia: 2 Lipca 2007, 12:20 »
Yukari-chan moze i fajnie ale nie dla cięzarowki :P Zle mi sie siedziało, zle mi sie stalo ( wszystko przez ten bol plecków ) i do kibelka była dłuuuugasna kolejka :( a to naglosnienie ... no comments

Pierwsza porcja ciuszków wyprana i kolory pozostały bez zmian :) Zajeły mi całą suszarke - teraz poczekam az wyschna i kolejne pranie :) Bedzie tego jeszcze ze 3-4  pralki :)

Chyba pojde sie połozyc - jestem padnieta :(

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1631 dnia: 2 Lipca 2007, 15:54 »
No i zaraz bedzie chyba lało :( Zaczyna grzmiec :( Cos czuje ze bede musiala przytargac do domu pranie  z balkonu :(
Zrobiłam zdjatka 30-tygodniowego "zamku mojego księciunia" ale ImageShack cos szwankuje wiec wkleje potem :)

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #1632 dnia: 2 Lipca 2007, 16:18 »
ale zrobiłas mi smaka na takei smaczne "pieczywko"  ::) ::) ::) ale sklepowoe to nei to smao co domowe...ehhh  :-\

Kochana a czkawka malucha jest oznaka, ze i po urodzeniu będzie sobie tak czkał  ;) mały mojej sis..w brzuszku non-stop miał ta przypadłośc i teraz zdarza się, ze co jakis czas miewa kilkukrotnie jednego dnia  :)

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #1633 dnia: 2 Lipca 2007, 16:32 »
Antalis, zdolniacha z Ciebie.
Chałeczki wyglądają bardzo profesjonalnie i apetycznie:)

Trochę Ci sie uzbierało tych ciuszków więc i pranie, a potem prasowanie może potrwać. Ale to chyba przyjemne czynności:) Chociaż ja tam jeszcze nie wiem, jak z samopoczuciem w zaawansowanej ciąży.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1634 dnia: 2 Lipca 2007, 16:36 »
Kurde, sama bym zjadła taką chałkę z masełkiem i dżemikiem i popiła mlekiem mniam!!!!!! Ale jestem za leniwa, zeby takie cudo zrobic, a poza tym nie umiem nic drożdżowego:) Ale chyba skuszę się i zrobię babkę piaskową.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1635 dnia: 2 Lipca 2007, 16:42 »
~monika~ masz takie przygotowanka dla dzidziusia to sama przyjemnosc :)
Teraz jestem na takim etapie ciazy ze w sumie samopoczucie rewelacyjne za to organizm odmawia troszke posłuszenstwa - te moje nieszczesne plecki i skurcze łudek  :-\
Z racji tego ze uwielbiam prasowac - bede miala co robic przez pare dni :) Przytachałam tez od siostry 2 komplety poscieli ( były tam bo tam przyszło łozeczko ) i tez bede ja prac :) Fajnie wyglada suszarka zawalona takimi małymi ubrankami :) Zobaczymy co maz powie jak wroci :)

Martyna1985 tu nie ma nic do " umienia " :) Moje poczatki tez byly kiepskie - niestety duzo zalezy od drozdzy.
Ja natomiast nigdy piaskowej baby nie piekłam :) A teraz mam taka faze n apieczenie wiec chyba trzeba bedzie sprobowac - kiedys musi byc ten pierwszy raz :D

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1636 dnia: 3 Lipca 2007, 12:07 »
Antalis super ,  ze u Was wszystko w porzadku  ;D

Czekamy na fotke brzuszka  :D

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
« Odpowiedź #1637 dnia: 3 Lipca 2007, 12:09 »
Wypieki pierwsza klasa :brawo: Korzystam z identycznego przepisu - jest bardzo dobry ;D Ponoć drożdżowe ciasta są idealne dla matek z małymi dziećmi, bo kolejne etapy ładnie zgrywają się z opieką nad maleństwem - tak twierdzi moja przyjaciółka, która wszelkie "drożdżowce" zaczęła piec właśnie w tym okresie :)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1638 dnia: 3 Lipca 2007, 14:02 »
mniam taka chałkę  to bym wciągnęła bez zastanowienia :)
pranie i prasowanie szybko zlecą :)
gratulujemy 30 tygodnia ...ale to zleciało :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1639 dnia: 3 Lipca 2007, 20:02 »
Heloł dziewczynki :)
Dzis cały dzien poza domkiem bo maz na 12 h poszedl do pracy a mnie by sie samej nudzilo wiec ... pojechałam poprzeszkadzac rodzicom :) Byłam tez w Tesco z wujaszkiem i oczywisci emusialam wyjsc z czyms dla Kacperka :)
Tak  to w piatek moze bede miała dla Was niespodziewanke :) ale to wieczorkiem :)
A w sobote albo niedziele - zalezy od pogody - robimy na ogrodku rodziców grilla :) Musze pomyslec nad menu :)
A teraz obiecane fotki "zamku Ksieciunia" :)

A oto Kacperkowy "zakupek" - polowałam na to od dawna ale jakos nie było mi po drodze do Tesco - a teraz Cheeroke ma przecene i cały komplecik kupiłam za 22,50 zl :D

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1640 dnia: 3 Lipca 2007, 21:20 »
Piękny prezencik dla Kacperka!!!

A domek super:) W bluzce wygląda o wiele mniejszy niż goły:)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1641 dnia: 3 Lipca 2007, 21:38 »
Antalis super brzusio  ;D

Ja juz sie nie moge doczekac takiego  :D

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #1642 dnia: 3 Lipca 2007, 21:54 »
Goły brzuszek z przodu faktycznie wydaje się znacznie większy niż "ubrany" ale zdążyłam zauważyć, ze takie fotki z przodu zawsze "powiększają".
Śliczny, zgrabny zameczek ;)

NO a strój dla Kacperka pierwsza klasa ... jak brytyjski lord będzie wyglądał ;)

Offline Igraszka
  • bywalec
« Odpowiedź #1643 dnia: 3 Lipca 2007, 23:10 »
Antalis piękny ten Twój brzusio. Pogłaskaj Kacperka od Cioci. to ja już piątku się doczekać nie mogę. Pozdrowionka.

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #1644 dnia: 4 Lipca 2007, 07:41 »
Antalis - bardzo zgrabniutki ten domek Księciunia   ;D ;D ;D Super  :)

A prezent dla maluszka - śliczny  - "tajki dorosły"  ;D

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1645 dnia: 4 Lipca 2007, 08:40 »
Domek Kacperka już się okazale prezentuje a prezencik pierwsza klasa - stylowy

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #1646 dnia: 4 Lipca 2007, 09:18 »
Śliczny Brzunio :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #1647 dnia: 4 Lipca 2007, 09:45 »
ładniutki domek :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1648 dnia: 4 Lipca 2007, 10:21 »
Dzieki dziefcynki za miłe słowa :)
My znowu sami w domku - maz  w pracy. Pogoda za oknem troszke nie teges wiec pranie ciuszków sobie daruje. Zupke mam ugotowana, mysle nad drugim dankiem, mieszkanko tylko musze troszke ogarnac i nie bede miala nic do roboty.
Senny dzien dzisiaj ...

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #1649 dnia: 4 Lipca 2007, 10:27 »
ŚLiczny brzuniu :D
jaki okrąglutki :D

:brawo: :brawo: :brawo:

Ten komplecik - rewelacja :skacza:

też oststnio byłam w Tesco i go oglądałam i właśnie ta przecena :D no ale na razie nie kupuję bo czekam na naszą niespodzianeczkę, a nuż bedzie dziewuszka :D :D :D
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."