Witamy cioteczki

Dzis zaczynamy 30 tydzien w brzuszku wiec jak co tydzien na pozcatek odrobinka wiadomosci

:
TYDZIEŃ 30
(28. tydzień po poczęciu) Ćwiczenia i randkiMimo że przybrałaś już majestatyczne rozmiary, nie rezygnuj z ćwiczeń. Świetnym sposobem na utrzymanie kondycji są spacery i pływanie. W wielu klubach organizuje się zajęcia dla ciężarnych i młodych mam - oprócz poprawy formy, dają one okazję do nawiązania nowych znajomości. Pamiętaj, aby przed podjęciem ćwiczeń skonsultować się z lekarzem.
W miarę zbliżania się magicznej daty, zmieniają się Twoje relacje z partnerem. Z kochanków stajecie się rodzicami. Warto w tym gorącym czasie pamiętać o sobie i pielęgnować Wasz związek. Wybierzcie się do kina czy kawiarni - później NAPRAWDĘ nie będzie na to czasu!
TyZwróć uwagę na swoją dietę - potrzeby dziecka w trzecim trymestrze są szczególnie duże. Potrzebujesz dużo białka, witaminy C, żelaza i wapnia (każdego dnia ok. 200 mg wapnia odkłada się w kościach płodu).
Rozmowy z mężem na temat zmian w Waszym życiu (zarówno teraz jak po porodzie) są jak najbardziej wskazane. Być może warto zacząć pracę nad bardziej otwartym i bezpośrednim sposobem komunikacji między sobą ? Nie czekaj, aż mąż domyśli się, o co Ci chodzi. Lepiej konkretnie powiedzieć, czego oczekujesz i jak wyobrażasz sobie realizację tych oczekiwań. Ten sposób porozumiewania się z pewnością zaprocentuje, gdy większość Waszej energii pochłonie opieka nad noworodkiem.
Twoje dzieckoDziecko ma już prawie 45 cm długości. Jego szkielet twardnieje, dojrzewają mózg, mięśnie i płuca. Mimo, że maluch przebywa w środowisku wodnym, wykształcony jest u niego zmysł... węchu. Doznania węchowe i zapachowe z okresu prenatalnego są pamiętane przez dziecko także po urodzeniu. Dzięki temu noworodek będzie potrafił rozpoznać po zapachu Ciebie i Twoje mleko.
Wczoraj wrociłam z mezem i siostra po 22 z koncertu - ze tak powiem rewelacyjnie nie było, duzo ludzi , scisk straszny

Zaraz zabieram sie za pranie ciuszków. Zobaczymy czy kolory pozostana bez zmian

A co do leków - taka liste znalazłam w internecie wiec dlatego pytalam co z tego mi potrzeba. Pod hasłem apteczka niemowlaka jest taka lista, a ze Kacperek to moja pierwsza dzidzia ( i miejmy nadzieje nie ostatnia ) dlatego pytam. Tak jak pisalam wczesniej kupie tylko zakraplacz , mleko i herbatke

Tajusiu a chałeczki piekłam sama samiuska - no przy małej pomocy Kacperka