Autor Wątek: Szczęśliwe 9 miesięcy...  (Przeczytany 94249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Odp: Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1560 dnia: 25 Czerwca 2007, 10:09 »
TYDZIEŃ 29
(27. tydzień po poczęciu)

Na ostatniej prostej

Twoje uczucia wahają się pomiędzy zniecierpliwieniem (wydaje Ci się, że jesteś w ciąży "od zawsze") a obawą przed porodem. No cóż, nikt nie powie Ci, kiedy urodzisz, ale jedno jest pewne: kiedyś z pewnością to nastąpi.
Końcówka ciąży to dobry okres, aby zastanowić się nad wyborem lekarza dla Twojego dziecka. Wybierz się do okolicznych przychodni i porozmawiaj z pediatrami. Dobrym źródłem informacji mogą okazać się sąsiadki, koleżanki.
Od tego tygodnia większość lekarzy zaleca wizyty co dwa tygodnie, aż do ósmego miesiąca ciąży, kiedy to będziesz odwiedzała położnika raz na tydzień.

Ty

Jak tu spać z tą piłką z przodu ? Na brzuchu odpada, na wznak - bolą plecy... Spróbuj ułożyć się na boku, z poduszką między nogami i pod brzuchem. Wygodnie ?
Twoje rozmyślania nad hierarchią wartości pomogą Ci w znalezieniu odpowiedniego miejsca dla czekającej Cię roli matki. To od Ciebie zależy, czy stojące przed Tobą zadania będą ważnym wydarzeniem w Twoim życiu, czy traktowane jako konieczny obowiązek. Od tego też zależy czy będziesz się czuła szczęśliwą matką.

Twoje dziecko

Twoje dziecko nie rośnie już tak szybko, jak w poprzednich tygodniach. Maluch waży ponad kilogram i ma ponad 40 cm długości (z wyprostowanymi nogami). U dziecka wykształcony jest zmysł odczuwania temperatury. Jeżeli środowisko, w którym znajduje się maluch znacznie się oziębi lub ogrzeje - reakcja dziecka będzie podobna, jak w przypadku działania innych stresujących czynników.

No i mamy juz 29 tydzien :) Co prawda majestatycznych rozmiarów jeszcze nie osiaglam ( mam wrazenie ze brzuch od jakiegos czasu wcale nie rosnie ) ale juz plecy coraz bardziej nawalaja a w nocy coraz niewygodniej sie spi.

U nas dzis 3 czesci remontu balkonu - po zdrapaniu chyba z 4 wasrtw farby ( rany kto tu mieszkał wczesniej ) i wygruntowaniu balkonu przyszedł czas na szlifowanie i zrobienie czyms tam tego balkonu ( zapomnialam jak to zwią ) . Niestety dzis Rafał ma ostatni dzien wolnego wiec malowaniem bedzie sie trzeb zajac juz na raty po pracy, nie mowiac juz o zainstalowaniu nowej barierki. Bedzie git :) Nie wazne jak dlugo to trwa - wazne by bezpiecznie to zrobic.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1561 dnia: 25 Czerwca 2007, 10:19 »
WOW  gonisz moja droga gonisz :) :) :)

jeszcze jakies 9 tygodni i zacznie sie karuzela :) całuski dla Was :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1562 dnia: 25 Czerwca 2007, 16:28 »
Martus juz nie moge sie doczekac :)   :tupot:
Ciekawe kiedy mi przejdzie i bede prosiła maluszka by wracał do brzuszka :P

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1563 dnia: 26 Czerwca 2007, 09:40 »
hi hi hi trzeba by wyciągnąć srednią kiedy u mamy pojawia sie pierwszy raz mysl pt:
"oj chyba lepiej było w ciazy" :)
"nie było az tak sie spieszyć" :)
"a miało byc tak rózowo i dziecko miało wynagrodzić wszystko" :)
"czy ja kiedys sie wyspie" :)
"moze to nie jest wcale tak fajnie byc mama" :)

ALE NAJWAZNIEJSZE ze to minie :) :) :) chociaz jak mi mówili to ja myslałam ze moze u innych przejdzie ale
u mnei bedzie tak zawsze i bede złą matka :) :) :)

Moze ankieta jakas kiedy zaczyna byc fajnie jako mama :) ?
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #1564 dnia: 26 Czerwca 2007, 09:43 »
hihihi...dobre, dobre.....
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1565 dnia: 26 Czerwca 2007, 09:53 »
Marta Ty tu nas nie strasz dobra???  ;)
Antalis masz racje nie ma co czekac na przygotowania bo nigdy nie wiadomo kiedy nas złapie :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #1566 dnia: 26 Czerwca 2007, 10:06 »
heheh Marta ma rację :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1567 dnia: 26 Czerwca 2007, 10:22 »
no wlasnie dziewczyny to nie jest tak rozoweo
ile mozna miec nieprzespanych nocek jedną, dwie po 10 człowiek zaczyna sie zastanawiac jak to bylo jak przesypiał całe noce

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1568 dnia: 26 Czerwca 2007, 10:38 »
Oj dziewczyny kazda z nas to wie ze jak kazda strona zycia , macierzynstwo ma swoje blaski i cienie.
I nie kazda z nas zasmakuje nieprzespanych nocy, kolek itp.
Wiem jedno - skoro wybor i decyzja były swiadome to pretensje do samych siebie miec mozemy :)

Poki co ja jestem znowu przeziebiona i to ostro :( Kaszle tak ze chyba płuca wypluje :( A maz w pracy :(
Szef go "molestuje" by zdeklarował sie kiedy chce urlop bo teraz taki czas wakacyjny, Rafal chce na wrzesien jak sie maluszke urodzi planowo to bedzi ejak znalazła , niestety szef tego nie rozumie ze ciezko juz teraz zdeklarowac konkretna date :( Wiec musielismy wybrac jakis termin - padło na 14 wrzesnia - dwa tygodnie urlopu. Wg tych planow maluszek moze sie urodzic ok 10 wrzesnia - to sobie poradzimy :)

Kacperku kochany poczekaj az tatus bedzie miec urlop.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1569 dnia: 26 Czerwca 2007, 10:41 »
Antalis to gdzie sie podziębilaś?? kuruj sie kochana i to szybko ..teraz taka pogoda człowiek spocony a wiatr zawieje i chorubsko gotowe ...

wiesz Ci szefowie to jacyś nienormalni jakby nie rozumieli ja nawet nie mam 100% pewności czy mój małż wogóle urlop dostanie bo jego firma to już wogóle jakaś chora jest  >:(
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1570 dnia: 26 Czerwca 2007, 10:44 »
Antalis wracaj szybciutko do zdrowia  :uscisk:

Mam nadzieje ,ze porod z urlopem uda Wam sie zgrac a szef to z pewnoscia facet dlatego nie potrafi zrozumiec  :P

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1571 dnia: 26 Czerwca 2007, 10:56 »
Jagus facet, facet i do tego ojciec 2 dzieci  >:(
Moj Rafal nawet jak ma wolne to wciaz dostaje telefony typu " Panie Rafale gdzei Ania zostawila recepty " itp. A niby skad On to ma wiedziec ?? Ta apteka w d**** rady dac sobie nie umie przez Rafała :(
Najgorsze jest to ze dziewczyny ktore  z nim pracuja ( Raf jest jedynym pracujacym w tej aptece facetem ) tez nie rozumieja ze my nie mamy pojecia kiedy Kacperkowi zechce sie przyjsc na swiat.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1572 dnia: 26 Czerwca 2007, 11:00 »
Antalis sa ludzie i  .................  :mdleje:

Trzymam kciuki aby sie wszystko zgralo tak jak chcecie  :uscisk:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1573 dnia: 26 Czerwca 2007, 11:01 »
boże co za ludzi brak mi słów

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1574 dnia: 26 Czerwca 2007, 11:07 »
Ja tam dałabym sobie rade ale strasznie bym chciala by Rafal towarzyszył nam w pierwszych tygodniach zycia Kacperka, zwłaszcza ze ja moge sie nienajlepiej czuc i nie wszystko bede umiala przy nim zrobic.

Najgorsze jest to ze Raf pracuje w mlodej kadrze i sa tam dziewczyny w moim wieku o zupełnie innym spojrzeniu na swiat niz ja. W moim wieku slub i dziecko ?? A kiedy sie bawic, zwiedzac swiat itp ?  A o ciazy i dziecku nie maja pojecia - co, jak i kiedy. Maz puszcza mimo uszu zaczepki typu " Po co to juz kupujecie" , "Po co Wam tyle ubranek przeciez dziecko si =e tak nei brudzi" . No normalnei zabic to mało.
Rany ale glupi rocznik - ja to chyba jakis wybryk natury jestem.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1575 dnia: 26 Czerwca 2007, 11:13 »
Antalis po prostu kochana Ty jzu dojrzalas do swojego wieku i maciezynstwa a one nadal pozostaly malolatkami  :)

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #1576 dnia: 26 Czerwca 2007, 11:14 »
Niestety takich "panienek" jest wiele:/
Niech sobie będą i myślą co chcą, ich sprawa ale komentarzy dotyczących ciąży, dziecka itp. to nie znoszę wprost i mam ochotę wtedy udusić .... też mam z takimi do czynienia ....

Kaszel, no nieciekawa sprawa, mam nadzieję, ze szybko minie

Offline Yukari-chan

• uzależniony
  • z perspektywy podłogi wszystko jest metafizyką..
  • data ślubu: 26.09.2009
« Odpowiedź #1577 dnia: 26 Czerwca 2007, 12:19 »
Kuruj się kochana :)

A tymi babskami się nie przejmuj - masz swoje życie, poukładane bardzo ładnie, kochajacego męża... a jak zazdroszczą to ich sprawa :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #1578 dnia: 26 Czerwca 2007, 12:26 »
Witam i o zdrowie pytam? :)
Ty to masz szczęście w lecie sie przeziębić :(

Z tym urlopem męża to moim zdaniem super pomysł :ok:
będę trzymać kciuki zeby dostał i zeby akurat Mały pojawił sie na świecie :D

My tez taki mamy plan - mąż bierze urlop od 9 lipca i będzie z nami przez pierwsze dni :D bardzo sie z tego cieszę :jupi:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #1579 dnia: 26 Czerwca 2007, 12:34 »
Ja np.mając 22 lata- owszem myslałam że fajnie byłoby mieć juz męża (i prawie go miałam), ale o dzieciach jeszcze nie myslałam...choć jakiś czas póżniej byłam w ciąży..

Teraz mam 26 lat i uważam,że właśnie teraz dojrzałam do macierzyństwa. Zwiedziłam i Anglię i Hiszpanie i Niemcy i Holandię i całą Polskę wzdłuż i wszerz....
Poznałam super ludzi, wyszalałam się, poznałam super faceta, wyszłam za mąż...i przyszedł czas na decyzję o dziecku... :serce: :serce:

Jedne dziewczyny chcą już, teraz..inne trochę później, ale to nie znaczy,że trzeba kogoś za to potępiać.....

Choć komentarze w stylu ,,po co to Wam" są nie na miejscu...Ja bym pewnie odpowiedziała,że jako ozdoba świąteczna ;D ;D ;D ;D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1580 dnia: 26 Czerwca 2007, 12:56 »
No takie panienki sa najgorsze same nie mają nic w tych czaszkach i innym pożyć nie dają  :biczowanie: ale może Kacperek poczeka na urlop tatusia i akurat wyjdzie wszystko tak jak powinno
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #1581 dnia: 26 Czerwca 2007, 20:20 »
Kochana kuruj sie kuruj :D Kacperek na pewno poczeka na urlop Tatusia a może urodzi się dzień- dwa przed... na narodziny dziecka tez przysługuje wolne :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1582 dnia: 27 Czerwca 2007, 07:27 »
Witamy z samego rana :)
Nie spimy od 5:30 - ostatnio czesto tak mam :) Mało spie - chyba cwicze przed urodzinami maluszka ;)
A tak na serio to miedzy 8 a 10:30 ma przyjsc dwoch facetow wymienic nam w piecu ( mamy ogrzewanie centralne gazowe wiec z tym nie ma zartow ) jakas uszczelke bo cos cieknie - w poniedzialek byli bo chcielismy przedluzyc gwarancje  ( swoja droga prawie 200 zł za glupią pieczatke to przesada ) no i majstrowali nam przy tym piecu - rezultat - wymiana uszczelki :)

Tatus wczoraj przeprowadził meska rozmowe z synem  :) Siedzial pod kocem i szeptał do brzuszka co by mamusia nie słyszała - juz maja swoje meskie tajemnice :) Oj biedna bede z tymi moimi chłopakami :)
Mąz przekonywał małego ze nie moze wczesniej niz 10 wrzesnia przyjsc na swiat  :mdleje: - zobaczymy czy posłucha :)

Demko masz racje - nalezy sie 2 dni urlopu okolicznosciowego i maz chce go wykorzystac gdyby tak wczesniej sie zaczelo . Reszte urlopu zostawia na awaryjne sytuacje no i na chrzciny - bo to by juz były szczyty szczytów by w dniu chrztu mezus poszedł do pracy - no chyba bym zabiła własnymi recami  >:(

Wczoraj była u nas siostra :) Meczyłam ja, meczyłam az w koncu posegregowałam rzeczy i mam na bok odłozone wszystko do szpitala dla mnie i dla małego :) Na poczatku miesiaca zaczynam pranie a potem wielkei prasowanie :) tak by w sierpniu moc sie spokojnie spakować. Zastanawiam sie tylko jakl ja mam wyprac te ciuszki - boje sie ze mi zafarbuja te kolorowe :( Prosciej bedzie moze prac recznie - głownie o te welurkowe chodzi. No kurcze pojecia nie mam  ??? Co prawda moja pralka posiada specjalny program do prania dzieciecych ubranek ale to mi przeciez nie zagwarantuje trwałosci kolorów .

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1583 dnia: 27 Czerwca 2007, 07:53 »
Aga ręcznie nie pierz bo nigdy nie wypłuczesz tak dobrze jak pralka
ja prałam ciuszki w 30 stopniach i kolory są takie same
chyba zresztą w 30 stopniach nie ma prawa nic zafarbować więc się nie martw :):):):)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1584 dnia: 27 Czerwca 2007, 08:03 »
Masz racje - nigdy tak dobrze sie nie wypłucze recznie jak mechanicznie.
Własnie sprawdziłam instrukcje mojej pralki - fakt jest tam opcja prania dzieciecych ciuszków a dokładnie bielizny tyle ze tam jest temp. 60 stopni wiec chodzi chyba glownie o pieluszki  :drapanie:

Racja 30 stopni to temp. najbezpieczniejsza - zawsze jak sie boje ze cos farbnie ( np. moja bluzka ) a przepieram ja recznie to piore własnei w takiej letniej wodzie - wtedy kolory sie trzymaja :)

Zreszta najwyzej Kacperek bedzie miał oryginalne kolory ubranek :P

Dzieki za pomoc :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #1585 dnia: 27 Czerwca 2007, 10:13 »
spoko możesz prać w pralce bez obaw :)

ja prałam nawet bez specjalnego programu - tylko na normalnym (30 stopni) i nic się nie stało - a miałam niektóre bardzo kolorowe :D

swoją drogą to cieszę sie ze już to pranko i prasowanko mam za sobą :jupi:

P.S. Mój mąż też tak robi, gada z Maluchem jak ja jeszcze śpię !!! I też mają swoje tajemnice :)
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1586 dnia: 27 Czerwca 2007, 10:47 »
Antalis dobrze ,z emi przypomnialas z instrukcja pralki  :) my mamy nowa jeszcze nie podlaczna ale przydalo by sie juz przestudiowac instrukcje  :D

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1587 dnia: 27 Czerwca 2007, 12:12 »
Ja prałam w 50 stopniach i nic mi nie zafrabowało, a temperatura 60 stopni ma swoje uzasadnienie bo dopiero w takiej temperaturze zaczynają ginąć roztocza i bakteria tak gdzies wyczytałam.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1588 dnia: 27 Czerwca 2007, 12:15 »
No i zgłupiałam  :|| :Blee: :biala_flaga:

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1589 dnia: 27 Czerwca 2007, 12:22 »
Posegreguj kolorami i tyle, albo najpierw namocz i zobacz czy puszcza farbę i do pralki.