Autor Wątek: Moje wielkie bydgoskie wesele ;) czyli M&M biorą ślub (27.06.2015)  (Przeczytany 103444 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline magna

• uzależniony
  • data ślubu: 27 czerwiec 2015
Odp: Moje wielkie bydgoskie wesele ;) czyli M&M biorą ślub (27.06.2015)
« Odpowiedź #180 dnia: 28 Marca 2014, 14:02 »
dziękuję :) mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.. wiem, że jest w dobrych rękach :)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #181 dnia: 31 Marca 2014, 00:09 »
Z babcią jest coraz lepiej. :) Już od drugiego dnia ma rehabilitantkę, także robi szybkie postępy. Najgorzej jest z mową, śmiejemy się, że babcia tworzy nowy język :) Biedna.. przypomina mi teraz taką małą dziewczynkę. Bardzo Ją kocham :( mam nadzieję, że szybko wróci do pełnego zdrowia.

Z Michałem rozmawialiśmy, ale tak jak sądziłąm do żadnych konkluzji nie doszliśmy...

Krok 13: dekoracja sali - pomysły

Ogarnęłam kwestię dekoracji.. póki co w głowie. Mam już pomysł na to, jak ma to wszystko wyglądać. To jest tylko zarys. Nie konsultowałam tego z dekoratorką, ponadto liczę się, że ze względów technicznych i finansowych, być może będę musiała z pewnych rzeczy zrezygnować. Ale jeśli chodzi o sam zamysł, to wygląda on tak:

1. Na podłodze chcemy położyć białą wykładzinę, żeby wyglądąło o tak:

2. Wszystkie kwiaty mają być takie: pastelowe piwonie

3. Na schodach, które prowadzą do pałacu i na schodach prowadzących na taras (czyli pod namiot, w którym będzie wesele) planujemy śiwiece

podobnie na około namiotu, gdzie są ławki i stoliki, przy których można usiąść
zastanawiam się też jeszcze, czy te świeczniki-klatki będą paskowały do całości, czy nie lepiej świczniki- szklane tuby

4. Przy zejściu ze schodów, które prowadzą pod namiot, takie mniej więcej kompozycje kwiatowe (tylko trochę mniejsze)

5. Jeśli chodzi i kompozycje na stołach, to myślałam, o takim coś układzie (stoły będziemy mieć okrągłe):

czyli dość duży, okrągły bukiet, ale niewysoki, złamany 2-3 wysokimi świecznikami + małe świeczki na stole
wciąż gdzieś po głowie jednak chodzą mi te wysokie kielichy.. Byłoby więcej miejsca na stołach.. Obaiam się, że taka kompozycja może zabrać za dużo miejsca. Muszę się jeszcze przyjrzeć, jakie duże te stoły są w Pałacu

białe obrusy
no i złote dodatki... taki jak pisałam:
sztućce, jeśli będzie nimi dysponował pałac, lub dekoratorka ( w wypożyczeniu się orientowałam - dość cięzka sprawa)

złote numerki na stoły

w złotej kolorystyce tablica z rozsadzeniem gości

no i złote talerze podstawowe:

6. Jeśli chodzi o nasz stół, to nie chcemy żadnych specjalnych dekoracji na stole, mi się też nie podobają te wielkie, leżące bukiety, więc wymyśliłam małe bukieciki na stole, obok stołu duży bukiet w szklanej tubie, a za nami nasze inicjały z kwiatów (coś takiego, jak na zdjęciu, tylko kwiaty mają być ułożone nie jak na zdjęciu w ramkę, tylko w nasze inicjały)

7. Marzą nam się też krzesła bez pokrowców (takie mniej więcej, jak na zdjęciu-tylko bez ozdób):

ale jeśli chodzi o to, to jeszcze do weryfikacji, bo nie wiem, jakie krzesła są w Pałacu, jakie będzie miała dekoratorka i jaki jest ewentualnie koszt wypożyczenia.

8. Na środku tarasu, pod namiotem stoi też fontanna - myślałam o tym, żeby przyozdobić ją pływającymi świecami

Ale Was zasypałam zdjęciami... :) Mam nadzieję, że widzicie to oczyma wyobraźni, tak jak ja widzę ;) Wszelkie sugestie - mile widziane :)

Krok 14: pomysł na tort

Wybrałam też z Michałem, jak chcemy żeby wyglądał nasz tort. Jednak to, czy taki będzie zależy od tego, czy zasmakują nam torty w Awangardzie, bo nie sądzę, żeby zrobili taki w Sowie.. ;)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #182 dnia: 31 Marca 2014, 07:49 »
wszystko robi wrażenie. ale wiesz że ten ogód to też minus...

goście mogą sie rozleźć pod dworze zamiast sie bawić.

ale skoro masz Jacka to nie sądzę ;)

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #183 dnia: 31 Marca 2014, 09:20 »
pastele i złoto to myślę dobry pomysł :)

tort przepiękny  ;)

zastanawiam się tylko czy ten biały dywan to dobry pomysł bo co prawda robi klimat na sali ale po kilku godzinach może być pełen śladów butów bo w ogrodzie pałacowym nie ma chodników tylko piaskowe drogi ale to taki szczegół  ;) ;) ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #184 dnia: 31 Marca 2014, 10:01 »
A wg mnie-ale nie gniewaj się, luźna myśl, ale uważam, że trochę za dużo bierzesz sobie na głowę, za bardzo się przejmujesz- tu dywan (ze śladami fakt- Alis ma rację), dodatkowo chcesz wynajmować złote talerze, wymienić krzesła....myślę, że takie przemeblowanie wszystkiego chyba nie jest najlepszym pomysłem....może po prostu miejsce Ci nie odpowiada? Może warto by zmienić na takie, które bedzie Ci odpowiadało w każdym calu?
Ja ze swojej sali nie zmieniłabym niczego, ma IDEALNY klimat, umeblowanie, kolory....może nie trafiłaś na salę marzeń i stąd tyle...zmian, udziwnień?

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #185 dnia: 31 Marca 2014, 10:02 »

Piękny tort sobie wymarzyliscie ;)
jestem ciekawa jak Wam go wycenią w Awangardzie  ::)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #186 dnia: 31 Marca 2014, 15:38 »
Alicja wierzę w Jacka ;)

Alis też mnie to trochę przeraża.. piasek piaskiem, ale jak się komuś coś rozleje...  :-\ Może te wykładziny są jakoś inaczej skonstruowane ;) często są na imprezach, no i na targach, a tam tysiące ludzi się przewala... Jeśli chodzi o ogród botaniczny, to zejście do niego z Pałacu w trakcie wesela jest zamknięte, a cały taras jes twyłożony kostką, więc chyba nie powinno być tak żle... ::)

doksik Faktem jest, że to właśnie sala najbardziej spędza mi sen z powiek, ale nie wiem, czy to kwestia miejsca... chyba bardziej mojego bzika  ::) Nie mam poczucia, że dużo biorę na siebie, ale to pewnie dlatego, że ja to lubię.

Vivka Mam nadzieję, że cena nie będzie się jakoś różniła od tych i tak już kosmicznych ;) Wydaje mi się, że ten tort jest prostszy od tych, które awangarda ma w katalogu. Ten wzór na torcie robi się chyba przy pomocy szablonu. :)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #187 dnia: 31 Marca 2014, 15:51 »
Taras jest wyłożony kostką ale wierz mi ze ludzie się rozchodzą do tego parku a taras raczej zamknięty nie jest - nigdy nie widziałam żeby był a wesela są co weekend w sezonie ale uwierz ze spacerowicze tam nie chodzą jak jest wesele  ;)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #188 dnia: 31 Marca 2014, 16:10 »
Jacek da radę, uwierz. :)

co do to tarasu... chyba aż tak sie nie rozlezą goście, panie w szpilkach będą raczej uważać gdzie chodzą. A gdzie pani tam i pan:)

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #189 dnia: 31 Marca 2014, 17:59 »
Magna

jeśli chodzi o tort to Awangarda na pewno podoła tylko żeby smaki Ci podpasowały ;)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #190 dnia: 31 Marca 2014, 18:11 »
No właśnie o te smaki się obawiam... Dzwoniłam tam już dziś, mam się odezwać pod koniec roku :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #191 dnia: 31 Marca 2014, 18:14 »
No właśnie o te smaki się obawiam... Dzwoniłam tam już dziś, mam się odezwać pod koniec roku :)

No ponad rok wcześniej to trochę za dużo ;)

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #192 dnia: 31 Marca 2014, 18:21 »

ale jakbyś była w BDG 20 kwietnia to możesz podjechać do nich na degustację ;)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #193 dnia: 31 Marca 2014, 18:29 »
No właśnie tak sobie myślałam, ale Pan, z którym rozmawiałam powiedział, że w przyszłym roku mogą być nowe smaki, albo jakiegoś z tych co teraz są może już nie być... Ale tak sobie myślę Vivka, że Ty masz rację.. bo tu nie chodzi o to, że ja już mam wybrać konkretny smak, tylko sprawdzić, czy mi te torty w ogóle smakują.. A wiesz może, o której jest ta degustacja i jak to się w ogóle odbywa?

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #194 dnia: 31 Marca 2014, 19:37 »

jeszcze nie wiem dokładnie, ale będę się z nim kontaktować bo my też się wybieramy bo nie jesteśmy zdecydowani na konkretny smak ;) tzn. tylko ja miałam okazję je smakować więc chcę dać jeszcze szansę mojemu przyszłemu małżonkowi ;)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #195 dnia: 31 Marca 2014, 19:40 »
a to trzeba się zapisać na tą degustację? jak będziesz coś wiedziała to daj znać :)

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #196 dnia: 31 Marca 2014, 19:43 »

hmmm w sumie nie wiem... ale będę się z tym kolesiem kontaktować w tym tygodniu to sie spytam i dam Ci tutaj znać ;)

tak sobie jeszcze patrzyłam na Twoje pomysły i powiedz mi czy w tych klatkach będziesz miała jakieś specjalne niegasnące świece? bo ja bym się obawiała, że jak zawieje wiatr to mogą zgasnąć... ale to może jakieś moje fanaberie ;)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #197 dnia: 31 Marca 2014, 19:54 »
hmm... o tym nie pomyślałam..  :P to może faktycznie lepiej, jakby te świece były w szklanych tubach..

Offline mala_mi
  • maniak
  • this is love
  • data ślubu: 9.08.2014r.
« Odpowiedź #198 dnia: 1 Kwietnia 2014, 08:30 »
Piekny tort!

Najwazniejsze, ze Babcia czuje sie lepiej.

Przepraszam, ze tak na szybko, obiecuje ze nadrobie.

Widze, ze do przygotowan zabralas sie jak profesjonalny weeding planer :-D

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #199 dnia: 1 Kwietnia 2014, 14:54 »
haha już kiedyś pisałam, że chyba po tych całych przygotowaniach, to będę mogła własną firmę zajmującą sie organizacją wesel otworzyć. ;P

Offline mala_mi
  • maniak
  • this is love
« Odpowiedź #200 dnia: 1 Kwietnia 2014, 19:14 »
Ciekawa jestem, czy zrobią Wam taki tort. U mnie w mieście jest jedna cukiernia zajmująca się jedynie tworzeniem tortów artystycznych, głównie właśnie ze zdjęć. Siostra niedawno zamawiała tam tort na wesele i powiem, że rewelacja. Wygląd odwzorowany idealnie, a co najważniejsze, przepyszny. Niestety ceny astronomiczne :D

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #201 dnia: 1 Kwietnia 2014, 19:31 »
No to właściwie tak samo jak u nas.. Też jest chyba tylko jedna taka i ceny też niestety astronomiczne.. :/

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #202 dnia: 2 Kwietnia 2014, 08:49 »
Gosia po tym, jak ostatnio mnie zapytałaś, jaką suknię planuję mieć, zaczęłam się orientować w tym temacie.

I tu mam do Was sporo pytań. Zabrałam się do tego, ale nie wiem, czy dobrze.. Kiedy powinno się kupować suknie? Kiedy jest największy wybór? Kiedy są przeceny? Czy modele na np.2014 rok są dostępne przez cały rok 2014? Niektóre firmy mają kolekcje wiosenne i jesienne..

Wczoraj to sobie obmyśliłam tak...
W kwietniu zrobię przez internet, jak największy przegląd sukni. Właściwie to już zrobiłam przegląd firm od a do j ;)
W maju zrobię selekcję, wybiorę te które mi się najbardziej podobają. Zorientuję się w jakich są salonach, żeby rozplanować jakoś rozsądnie tournee po nich.
Między czerwcem a wrześniem, na spokojnie pojeżdżę i poprzymierzam.
A między październikiem a grudniem kupię sukienkę.

Czy to ma ręce i nogi?

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #203 dnia: 2 Kwietnia 2014, 09:14 »
Jak najbardziej. Wyprzedaże zaczynają się  około października.  Kiecke szyją przeważnie od 3-4 miesięcy. Także zdążysz.

Ja swoją kupiłam na wyprzedaży prawie 3,5 tyś taniej. :)

a przeróbki jak najbardziej miałam. Na miesiąc przed przyszłam, suknia sobie u nich wisiała przymierzyłam, panie naniosły poprawki, a 2 tyg przed ślubem ją zabierałam :) odświeżoną oczywiście :)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #204 dnia: 2 Kwietnia 2014, 09:21 »
myślę ze to jak najbardziej dobry plan bo i załapiesz się na wyprzedaże i spokojnie zdążysz przed ślubem  ;) ;)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #205 dnia: 2 Kwietnia 2014, 09:41 »
Alicja, 3500!!???  :o Gdzie Ty taką wyprzedaż upolowałaś??
A powiedzcie mi jeszcze, czy w tym pazdzierniku będą dostępne jeszcze wszystkie modele z 2014 roku? I czy przeceniane są wszystkie modele, czy tylko wybrane?

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #206 dnia: 2 Kwietnia 2014, 09:46 »
mysle ze to zależy od salonu, każdy ma swoje zwyczaje wyprzedażowe  ::)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #207 dnia: 2 Kwietnia 2014, 10:02 »
różnie to bywa ::) ::) ::)

moja suknia pierwotnie kosztowała ponad 5000. zapłaciłam 1900. ;)

Offline mala_mi
  • maniak
  • this is love
« Odpowiedź #208 dnia: 2 Kwietnia 2014, 19:04 »
Myślę, że dobrze to rozplanowałaś :) niby jeszcze wydaje się, że tak dużo czasu, ale... no właśnie :)

Nie wiem tylko czy jest sens robić jakiś szczegółowy rekonesans - zazwyczaj wszystko wychodzi podczas mierzenia. Chyba większość z nas wyszła w takiej sukni, jakiej by się nigdy nie spodziewała założyć :)

Co do wyprzedaży - tak jak dziewczyny piszą, co salon to zwyczaj. Przecenie podlegają (u nas) najczęściej mniej chodliwe modele/rozmiary. Warto mieć 4-6msc zapas czasu przed ślubem. Ja zamówiłam suknię pod koniec marca (mierzyłam w grudniu i w marcu) i Panie rozkładały ręce i krzyczały na mnie, że teraz to panny młode na 2015 przychodzą, a nie ja sierotka na sierpień tego roku :D nie wiem tylko, na ile to chwyt marketingowy, a na ile prawda :)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #209 dnia: 2 Kwietnia 2014, 20:14 »
Wiecie..boję się tylko tego, że w czerwcu przymierzę suknię swoich marzeń, będę czekała do października i już jej nie zobaczę, ani w przecenie, ani wcale..

Gosia ten rekonesans robię dlatego, że mam wymarzony konkretny krój, a jak sama zauważyłaś takich sukienek nie ma za wiele, więc muszę się zorientować gdzie jest sens w ogóle zaglądać..