Autor Wątek: Moje wielkie bydgoskie wesele ;) czyli M&M biorą ślub (27.06.2015)  (Przeczytany 103601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline magna

• uzależniony
  • data ślubu: 27 czerwiec 2015
Odp: Moje wielkie bydgoskie wesele ;) czyli M&M biorą ślub (27.06.2015)
« Odpowiedź #150 dnia: 20 Marca 2014, 18:57 »
Nie.. no ten zielony nie bardzo mi pasuje... no i przede wszystkim nie przepadam za tym kolorem.. więc odpada. :/ W Pałacu jest zielona wykładzina.. może nie powinnam tego pisać, bo się popukacie w głowę i powiecie, że niepotrzebny koszt... ale ja na tą zieloną wykładzinę nie mogę patrzeć !!! i już postanowiliśmy, że będziemy chcieli kupić białą wykładzinę targową i ją położymy. Coraz częściej robią coś takiego na imprezach lub weselach.

mala-mi ja znalazłam srebrne talerze bazowe do wypożyczenia, już nie pamiętam gdzie, ale na 100% widziałam i nawet nie były drogie. Jeśli chodzi o złote, to w wypożyczalni jeszcze ich nie znalazłam, ale wiem, że kilka firm ma, bo widziałam w robionych przez nie dekoracjach, mam nadzieję, że wystarczy podzwonić..

Vivka i mala-mi fajnie, że jakoś widzicie to złoto, choć mala-mi masz rację - łatwo przesadzić!

Alicja, nie gniewam się. Dla jednego to niepotrzebne, a dla drugiego tak. Ja zwracam uwagę na detale. To wszystko to jednak póki co tylko pomysły. muszę sobie to wszystko rozplanować i przeliczyć. Dlatego potrzebuję wybrać już kolory, żeby sobie to wszystko rozplanować.

Fakt takie szukanie pierdół jest bardzo czsochłonne i strsujące, ale ja to lubię!! :) A co do budżetu, też racja, mamy dość duży i przez to mogę się mniej ograniczać, co nie znaczy, że wcale. Cieszę się Vivka, że to rozumiesz, bo czasem, przyznam się źle mi i czuję się nierozumiana, jak piszecie, że to niepotrzebne, tamto... :/

Offline mala_mi
  • maniak
  • this is love
  • data ślubu: 9.08.2014r.
« Odpowiedź #151 dnia: 20 Marca 2014, 19:02 »
Ja tam swojego "potrzebne" "niepotrzebne" nie pojmuje w kwestiach finansowych :) Zawsze można znaleźć wersję tańszą i droższą, a wtedy zdecydować ->

Mogę/nie mogę = stać mnie/nie stać mnie :)

Wymiana wykładziny? Po całości idziecie :D

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #152 dnia: 20 Marca 2014, 19:33 »
Z tą wykładziną to wiem, że trochę szaleństwo... ;) ale serio ona mi wszystko burzy! jest paskudna!!! wykładzina targowa jest niedroga, choć bedzie jej potrzebne sporo metrów.. zobaczymy, jak policzę całość dekoracji, wtedy będziemy wiedzieć na ile sobie możemy poszaleć... Być może wiele z moich planów będę musiała zweryfikować, bo nie mam  zamiaru przeginać... zobaczymy..
mala_mi podaję link gdzie są te srebrne talerze do wypożyczenia, ale widziałam jeszcze inne... http://fun-decor.pl/wypozyczalnia.pdf

Offline niedzwiedzica
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: luty 2014
« Odpowiedź #153 dnia: 22 Marca 2014, 16:27 »
nadrobiłam wątek i nieśmiało pytam, przyjmiesz mnie do grona czytaczy?

Offline mala_mi
  • maniak
  • this is love
« Odpowiedź #154 dnia: 22 Marca 2014, 19:57 »
mala_mi podaję link gdzie są te srebrne talerze do wypożyczenia, ale widziałam jeszcze inne... http://fun-decor.pl/wypozyczalnia.pdf

Dziękuję, obejrzę ofertę jak będę miała trochę więcej czasu. Niestety nie wiem czy będę mogła sobie pozwolić na to, po pierwsze ciągnie to dodatkowe koszty, po drugie, chyba zajmuje to więcej miejsca na stołach.

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #155 dnia: 22 Marca 2014, 23:30 »
Oczywiście!! Zapraszam niedzwiedzica!! Będzie mi miło :)

Z nowości, to podpisaliśmy dziś umowę z barmanem. Na podpisaniu umowy zrobił nam degustcję drinków. Były pyszne. Dawno też nie piłam i po jednym już zawirowało mi w głowie ;) Alkoholu nie planujemy dużo, mam nadzieję, że starczy...

Co do dekoracji.. intensywnie o tym myślałam.. zastanawiałam się też przez chwilę nad tym srebrem, o którym vivka wspomniała, ale ostatecznie zostanie jednak to złoto.. już mam wizję, a to ważne :)

Offline mala_mi
  • maniak
  • this is love
« Odpowiedź #156 dnia: 24 Marca 2014, 20:42 »
Gratuluję kolejnego kroku. Barman to super sprawa :)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #157 dnia: 26 Marca 2014, 12:13 »
Ale mam dziś doła.. jest ryzyko, że Michał nie będzie mógł przyjechać na weekend. Ja też do niego nie mogę jechać, bo mam szkołę.. To by znaczyło, że nie będziemy się widzieć przez 3 tygodnie... A tego nie zniosę!!!  :Placz_1: Dobija mnie do tego jeszcze to, że wciąż nie wiemy, czy Poznań, czy Kielce, czy jeszcze coś innego... Już mam dość tej sytuacji!!

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #158 dnia: 26 Marca 2014, 12:16 »
Ja tez mam dzisiaj taki dzień wiec Cię rozumiem  :przytul: :przytul: :przytul: :przytul: :przytul: :przytul: :przytul:

3 tygodnie szybko miną, a potem będziecie znowu razem, dasz rade  ;)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #159 dnia: 26 Marca 2014, 12:22 »
1,5 tygodnia już minęło.. wiem, że zacisnę zęby i będzie ok. Najbardziej męczące jest to, że to już tak trwa i trwa i nie wiadomo co dalej...

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #160 dnia: 26 Marca 2014, 12:27 »

a ile Wam jeszcze tej szkoły zostało? Ty pracujesz i uczysz się w Poznaniu tak?
a on pracuje w Kielcach tak?

jakąś decyzję będziecie musieli podjąć bo taka rozłąka nie jest wcale dobra dla związku  ::) zastanawialiście się co wybrać?
a może zamieszkacie gdzieś w połowie drogi między Poznaniem a Kielcami? ;)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #161 dnia: 26 Marca 2014, 12:53 »
Szkoła to akurat nie problem. Michał teraz do żadnej nie chodzi. Ja w tym roku kończę w Poznaniu i w przyszłym zaczynam w Krakowie (więc bliżej z Kielc :) ale to tylko jeden weekend w miesiącu, więc nie ma znaczenia..

Sytuacja wygląda mniej więcej tak:
Poznań: fajne miasto, z większymi możliwościami rozwoju
              mam tu pracę
              mam tu własną działalność
              wykładam na uniwerku - mało bo mało, ale to chyba mnie tu najbardziej trzyma
              mam tu nowe mieszkanie, które dostałam parę lat temu od rodziców
              no ale Michał nie może tu znaleźć pracy w zawodzie

Kielce: nie znoszę tego miasta! Dołuje mnie..
            Michał ma tu dobrą pracę
            ja też mam tam ofertę pracy - i to naprawdę fajną i nieźle płatną, lepiej niż w Poznaniu- będą to miejsce dla mnie trzymać chyba jeszcze ze dwa miesiące.
            mieszkanie - póki co nie ma, ale Michał i tak chciał jakieś kupić, w Kielcach będzie mógł kupić zdecydowanie większe, jak w Poznaniu, choć to by znaczyło, że będziemy przez jakis dłuższy czas na wynajmowanym i w Kielcach nie ma zbyt ciekawej oferty deweloperów.
            praca naukowa - w Kielcach nie ma mojego kierunku

Nawet myślałam o przeniesieniu się do Kielc, choć naprawdę nie znoszę tego miasta. Problemem jest uniwerek, na którym chciałam robić doktorat, prowadzę zajęcia i działalność- klienci, których już mam. Wiadomo mogę spróbować otworzyć działalność w Kielcach, ale klientów, których mam muszę doprowadzić do końca (czyli jeszcze ok. 1,5 roku). Właściwie jestem w stanie ogarnąć to wszystko w jeden dzień np. piątek. Ale to by oznaczało że muszę od poniedziału do czwartku w Kielcach ogarnąć etat no i może klientów z Kielc, a potem jechać na piatek 400 km. do Pozania. No i moi rodzice w Bydgoszczy. Odwiedzam ich dwa razy w miesiącu... i nie chcę, żeby to się zmieniło. Jestem jedynaczką, więc boję się co będzie, jak się wyprowadzę tak daleko, a oni będą potzrebowali mojej pomocy.

Ciągle to wszytko rozważamy, ciągle o tym myślimy... Myśleliśmy też o zupełnie innym miejscu, ale wtedy oboje musielibyśmy zaczynać od zera.

Długie to strasznie wyszło... Zupełnie nie wiem, co zrobić...

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #162 dnia: 26 Marca 2014, 12:56 »
W Waszej sytuacji to ktoś zawsze będzie nieszczęśliwy, każde z Was jest przywiązane do swojego miejsca

trochę ciężko pogodzić małżeństwo z taką odległością ...

a rozmawialiście o tym co będzie po ślubie ?

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #163 dnia: 26 Marca 2014, 13:01 »
Nie no do ślubu, to już musimy podjąć decyzję!! Już niedługo musimy ją podjąć. Michał nawet nie jest tak przywiązany do Kielc, mógłby się przenieść, tylko ta praca.. Nie ma jej i szanse są raczej kiepskie...

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #164 dnia: 26 Marca 2014, 13:05 »
Chyba łatwiej by było jakby on się rzeczywiście przeniósł do Ciebie skoro masz i prace i mieszkanie, wykładasz na uczelni i masz działalność, On w sumie borykałby się tylko z poszukiwaniem pracy, a na początku mógłby poszukać czegoś nie w zawodzie

osobiście bardziej mi się podoba Poznań niż Kielce i z tych dwóch miejsc na pewno wolałabym mieszkać w Poznaniu  :)

Offline epox

• maniak
  • data ślubu: 18.08.2007 ... podejście x uda sie?...
« Odpowiedź #165 dnia: 26 Marca 2014, 13:09 »
myślę podobnie jak Alis,no,ale decyzja i tak do
Was należy-trzymam kciuki  ::)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #166 dnia: 26 Marca 2014, 13:14 »
Pewnie, ostateczną decyzje musicie ustalić wspólnie, trzymam kciuki bo może to nie był łatwe  ;)

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #167 dnia: 26 Marca 2014, 13:22 »

moim zdaniem powinniscie postawic na Poznań  :) to fajniejsze miasto niz Kielce..
w Kielcach byłam raz ale kojarzy mi się z szarością, biedą i bezrobociem mimo wszystko...

nie wiem jaki zawód ma Twój narzeczony ale może w Poznaniu mógłby otworzyć własną firmę?

i rzeczywiscie taką decyzję tak naprawdę musicie podjąć już niedługo, nie czekać z tym do ślubu...

Offline mala_mi
  • maniak
  • this is love
« Odpowiedź #168 dnia: 26 Marca 2014, 13:25 »
Faktycznie trudne decyzje przed Wami. Tule.

My tez to przerabialismy. Ja nie dalabym rady w zwiazku na odleglosc, mam za bardzo pokrecona psychike..

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #169 dnia: 26 Marca 2014, 13:34 »

Ja nie dalabym rady w zwiazku na odleglosc, mam za bardzo pokrecona psychike..

ja też nie dałabym rady, 1-2 dni bez R to dla mnie męczarnia już  ::)

Magna a mieliscie w ogole okazję pomieszkać sobie razem?

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #170 dnia: 26 Marca 2014, 13:35 »
ja nie dałabym rady bo nawet nie zasnę sama jak nikogo obok mnie nie ma ;) ;) ;) ;)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #171 dnia: 26 Marca 2014, 13:46 »
No mi Poznań byłby bardziej na rękę. Ale sytuacja jest jeszcze bardziej skomplikowana..  :urwanie_glowy: Michał nie może podjąć pracy nie w zawodzie, bo ma 3 lata na zrobienie certyfikatu, a może go tylko zrobić pracując w zawodzie. Inaczej dwa lata szkoły i włożone w to pieniądze.. pójdą w pi... Ja zresztą jestem w podobnej sytuacji. No właśnie co do mojej pracy.. to praca w zawodzie, ale nie jestem z niej zadowolona, nie jest na etat.. miałabyć tymczasowa, bo to mi akurat zaproponowali, ale nie szukałam innej, bo mamy z Michałem ten sam zawód, liczba miejsc mocno okrojona, więc nie chiałam mu robić konkurencji, bo ja mam raczej większe szanse.. W Kielcach mam zagwarantowany etat, na czas nieokreślony. Wiecie.. myślę tu o dziecku..bo po śubie chcemy się zacząć starać.. W Poznaniu ciężko dostać etat w naszym zawodzie. W Kielcach jeśli o to chodzi na pewno byłoby stabilniej.

Zwariować można ::)!!! Czasami mam ochotę rzucić monetą!!!

Co do mieszkania razem - półtora tygodnia to rekord :) Tak jak pisałam w historii naszego poznania się - ja nigdy nie byłam i nigdy nie wyobrażałam sobie związku na odległość - a tu niespodzianka! ;)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #172 dnia: 26 Marca 2014, 13:50 »
Jeśli jesteś w stanie zmienić swoją sytuacje zawodową to rzeczywiście i Ty się możesz przenieść do niego  ::) ::) Twoje mieszkanie zawsze można sprzedać lub wynająć i kupić cos na miejscu  ::)

Bardziej mnie osobiście zastanawia na ile Wy się poznaliście jeśli jesteście cały czas daleko od siebie, ale oczywiście jeśli jesteście siebie pewni to wszystko da się pogodzić ;) ;) ;) ;)

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #173 dnia: 26 Marca 2014, 13:58 »

podziwiam Cię, że zdecydowałaś się na tak poważny krok jakim jest ślub ( a także być może przeprowadzka i zmiana pracy) skoro nie mieszkaliście nigdy ze sobą, widujecie się tak naprawdę rzadko. Wspólne życie ze sobą na co dzień weryfikuje każde uczucie.

Ale nie obraź się, że to napisałam- tak po prostu myślę. Wiem z doświadczenia, że wiele ( choć nie wszystkie) takich związków się rozpada. Życzę Wam, żeby w Waszym przypadku było inaczej ;)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #174 dnia: 26 Marca 2014, 14:06 »
Sytuację zawodową tak... gorzej z resztą..  :-\
Co do mieszkania, to myślałam o tym, żeby wynająć, zawsze 2 tysiące więcej miesięcznie. Tak myślałam... ale.. To mieszkanie to był prezent od rodziców dla mnie, ale jest zapisane na moją mamę. Moja mama jak usłyszała, że rozważam w ogóle Kielce, to wpadła w szał i powiedziała, że nie ma mowy o żadnym wynajmie... Wiem, że mówiła to w złości.. przynajmniej mam taką nadzieję..  ::)

Poznać to się poznaliśmy i tego jestem pewna. Zanim zaczęliśmy być ze sobą, przez dwa lata, miesiąc w miesiąc spędzaliśmy razem cały tydzień. Uczestniliśmy razem w treningach np. interpersonalnych, a tam poznajesz drugą osobę, jak mało gdzie..
Vivka - wiem... Ale nigdy nie byłam tak pewna. Nigdy nie miałam też w sobie takiej gotowości do pracy nad różnymi trudnościami, chodzenia na kompromosy. Ale wiem, że taka sytuacja (na odległość) nie może trwać za długo, bo to wpływa destrukcyjnie na każdy związek...

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #175 dnia: 27 Marca 2014, 17:26 »
 :skacza: Przyjedzie!!  Jednak przyjedzie  ;D czeka nas w weekend trudna rozmowa, albo rzucanie monetą ;)

Offline nolska

• forumowicz
  • "Bo jesteś tu i proszę zostań już " <3
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #176 dnia: 27 Marca 2014, 18:24 »
Sytuację macie trudną , naprawdę.. Poznań to według mnie fajne miasto i sama mogłabym tam mieszkać ale z tego co piszesz to zdecydowanie wybrałabym jednak Kielce. Czeka tam na Ciebie praca na czas nieokreślony ! - w Poznaniu nie masz na umowę i nie wiesz ile czasu to będzie trwało. Poza tym dostaniesz tam większe pieniądze ! Tym samym możliwość spokojnego starania się o dziecko..
 Twój facet ma tam dobrze płatną pracę - w Poznaniu musiałby szukać od zera..nie wiecie ile czasu by mu to zajęło i czy w ogóle się udało ..no i do tego ten certyfikat..Mieszkanie bym wynajęła bo to zawsze dodatkowa kasa a mnóstwo studentów szuka pokoju do wynajęcia w tym mieście ( mam siostrę studiującą w Pzn). Jak zamieszkasz w Kielcach to może polubisz to miasto? Poznasz fajne miejsca gdzie można spędzić czas..na pewno coś tam jest ..Według mnie wszystko przemawia za Kielcami ale decyzja należy oczywiście do Was ;)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #177 dnia: 28 Marca 2014, 09:13 »
no ja już przyjedzie to na pewno cos postanowicie  ;) ;) ;)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #178 dnia: 28 Marca 2014, 12:33 »
Alis nie byłabym taka pewna.. ;) już kilka razy próbowaliśmy to ustalić... Do tego moja babcia miała udar, jest w szpitalu i w niedzielę pewnie będziemy jechali do bydgoszczy, bo chcę ją choć na chwilkę zobaczyć. No a to utrudni nam możliwość spokojnego porozmawiania..

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #179 dnia: 28 Marca 2014, 12:39 »
to zdrowia dla babci przede wszytskim :)