KRÓWKA: SKŁADNIKI: 6 paczek herbatników, mała puszka masy kajmakowej, 2 paczki delicji o dowolnym smaku. MASA MLECZNA: 20 dag margaryny, 3/4 szkl. mleka, 1/3 szkl. cukru, cukier waniliowy, 400 g mleka w proszku. Przygotowanie Margarynę zagotować z cukrami oraz zwykłym mlekiem. Zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać. Na blasze o wym. 20x25cm wyłożyć herbatniki, jeden przy drugim. Na ciastka wylać połowę masy mlecznej, ułożyć kolejną warstwę herbatników, rozsmarować masę kajmakową, położyć herbatniki, wyłożyć resztę masy mlecznej, ułożyć delicje. Ciasto dobrze schłodzić.
Szyszki:SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 20 szyszek
1 puszka masy krówkowej lub 1 szklanka krówek ciągnących
4 łyżki masła
100 g ryżu preparowanego
Masę krówkową przekładamy do garnuszka razem z masłem i podgrzewamy, cały czas mieszamy do momentu, aż całkowicie się połączy. Następnie wsypujemy ryz i dokładnie mieszamy, czekamy 2-3 min, aż zacznie wchłaniać lekko masę. Formujemy szyszki zwilżając dłonie w zimnej wodzie, gdyby ciężko się trzymały możemy włożyć masę do lodówki na ok. godz. Smacznego.