Autor Wątek: salony ślubne w szczecinie  (Przeczytany 153168 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
Odp: salony ślubne w szczecinie
« Odpowiedź #300 dnia: 29 Lipca 2008, 19:38 »
e tam:) w sobotę wsiadłam w pociąg-zabrałam mamę ze sobą i po krzyku:) zdążyłyśmy kupić obwarzanki-zwiedzić zabytki i spałaszować pyszne lody i wróciłyśmy jeszcze obiadową porą:)

salon agnes jest na przeciwko dworca-wychodzi się prosto na niego:)

wiadomo-że jakbym znalazła tutaj coś ciekawego-to pewnie bym już nie miała po co dalej szukać....mówią, że na bezrybiu rak też ryba...jednak -kiedy widziałam siebie w złych kieckach-a przymierzyłam ich sporo-to myślę, że uparcie trza obstawać przy swojej "rybie":) nawet jeśli trzeba jej szukać trochę dalej:)
 dodam jeszcze na zachęte-że ceny sukien są konkurencyjne, można ingerować w krój-jeśli się kupuje suknię-np guziczki zamienic na wiązanie gorsetowe, zmniejszyć objętość sukni, jest multum dodatków-buty, biżuteria, można oczywiście wypożyczyc suknie...
moje znajome bywaly na 2 koncu polski-byle kupic suknie-ktora im odpowiada-wiec perspektywa swidwina nie jest najgorsza:)
 ;)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline marionetka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #301 dnia: 29 Lipca 2008, 21:07 »
Asashia napisz mi jakie jest połączenie ze świdwinem pociągiem w dwie strony ze szczecina bo na kolejną przymiarkę bedę musiala jechac pociągiem.Ja tez jestem zachwycona salonem agnes.Moja suknia w wersji orginalnej składala sie z gorsetu i spodnicy nie dosc ze calkowicie zmienilam kroj gorsetu z innej sukni to w dodatku uszyli mi suknie jednoczesciową tak jak wymarzyłam sobie, dół został oryginalny.ozdobienie gorsetu  na nastepnej przymiarce.super obsługa.nie ma problemu ze skróceniem trenu czy innymi szczegółami.pozdrawiam

Offline KochanaMyszka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14.08.2008
« Odpowiedź #302 dnia: 30 Lipca 2008, 19:26 »
Zamówiłam sukienkę ślubną w salonie Scarlet w lutym, ślub 14 sierpnia a sukienki jeszcze nie ma.  Wciąż mnie zbywają innymi tłumaczeniami, jestem już bardzo zmęczona współpracą  z tymi paniami i dramatycznie przerażona co będzie jeśli sukienka się nie pojawi do dnia ślubu.  Potrzebne mi są opinie innych czy ten salon jest taki kiepski od dawna czy tylko mnie się przytrafił wypadek przy pracy.  Pomocy

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #303 dnia: 30 Lipca 2008, 21:02 »
hejka marionetka-opisalam wszystko na priv-pozdrowionka
 :)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #304 dnia: 30 Lipca 2008, 22:47 »
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=458.0

tu  masz duzy temat o kiecach slubnych w szczecinie.. generalnie panie  zjezyły mnie keidy szuikalam sukni dla siebie..

napewno nie dostaniesz zniżki na kartę e-wesele.. inne salony ja preferują....
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline KochanaMyszka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14.08.2008
« Odpowiedź #305 dnia: 30 Lipca 2008, 23:59 »
dzięki Monia za linka do wątku o sukniach ślubnych ale przeczytałam już wszystkie jakie znajdują się na tej stronie i nie znalazłam nic dokładniejszego o salonie Scarlett, chodzi mi zwłaszcza o
konkretne przykłady współpracy z paniami tam pracującymi.  Ja mam same złe doświadczenia i mam nadzieję, że ten wątek ostrzeże inne dziewczyny które zamierzają tam właśnie kupić sukienkę bo wiem że ten salon reklamuje się najwiecej.  Gdybym wcześniej przeczytała,że:

- panie nie dotrzymują terminów dostawy ( funkcjonuje tam taki proceder, iż babki mówią tylko ,że sukienka nie dotarła a w rzeczywistości wypożyczają ją innym dziewczynom na wesela wcześniejsze niż Twoje zarabiając na Twojej sukience nie wiadomo ile razy zresztą a potem sukieneczka świeżutko z pralni jest Ci wciskana jako nówka.  Oczywiście płacisz za nią 100 % bo jesteś  bardzo szczęśliwa że sukienka w końcu doszła i nawet się nie przyglądasz nieświadoma czy ma znaki użytkowania skoro do ślubu tydzień , zresztą nie przyszłoby Ci nawet do głowy że tak można zrobić )ja dowiedziałam się od znajomej bo ją tak właśnie załatwili

- wypożyczają suknie komisowe bez wiedzy właścicielki oczywiście inkasując cała sumkę do kieszeni a biedna właścicielka siedzi w domu i się zastanawia czy miała aż tak brzydką suknię że  nikt nie chce jej kupić od roku choć jest wyjątkowo tania i śliczna

- nie oddzwaniają choć wiedzą, że siedzisz w domu jak na szpilkach zatroskana losem swej wymarzonej sukni ( bo dobrze wiedzą gdzie jest)

- nie mówiąc o szczególe jakim jest nie zawsze miła obsługa bo przy tych przekrętach to nic ważnego

to na pewno bym tam sukienki nie kupiła, ale że kupiłam to muszę sie teraz użerać.  Więc jeśli jest jeszcze jakaś dziewczyna która choć tylko przypuszcza, że padała ofiarą tego salonu to niech się podzieli wrażeniami.  Może i moja wypowiedź jest ostra ale takie rzeczy muszą ujrzeć światło dzienne bo to są nasze pieniądze nie rzadko małe.  Nie ma co mieć skrupułów bo ja  jestem zwodzona cały miesiąc i wobec mnie nie mają te panie litości.  Jestem cała w nerwach bo teraz już nie wiem co to będzie.   Napiszę jak sprawa się toczy.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #306 dnia: 31 Lipca 2008, 00:43 »
pozwól,ze   wciele twój temat do  poprzedniego tak aby tworzyły całość.. nei bedzie  bałaganu na forum (  bedzie cztelniej)...

moze faktycznie ktos się   znajdzie, kto miał tego typu doswiadczenia...  :o

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
« Odpowiedź #307 dnia: 31 Lipca 2008, 11:30 »
o kurcze a ja tez tam zamówiłam sukienke w lutym :(
Ale odbiur dopiero 20 sierpnia, zaqto moja kolezanka tam tez kupowala i byla zadowolona i wszystko bylo w terminie

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline zielony_groszek79

• użytkownik
  • **
  • Staropanieństwo z wyboru odroczone ;)
  • data ślubu: 18.10.2008 r.
« Odpowiedź #308 dnia: 5 Sierpnia 2008, 12:50 »
Ja mam złe doświadczenia z ogólnie znanym i polecanym salonem N. Suknię zamówiłam pod koniec maja.
Własnie dziś dostałam telefon, że moja suknia jest gotowa do przymiarki... drugiej dodoam. Przy pierwszej okazało się, że wymiary sukni sa inne niż te z pobranej ze mnie miary. Panie stwierdziły, ze to pierwsza taka sytuacja i że odeslą ja do producenta by zrobił poprawki lub uszył nową. Tym bardziej, że kupuję suknię, nie wypożyczam! Od samego początku zatrzegałam, ze od razu po przyjeździe sukni zabieram ją do domu - ostrzezona tym, że salony praktykuja wypozyczanie sukni i wciskanie jej później jako nowej. A poza tym nie chciałabym zeby moja suknia, była iles tam razy przymierzana. Dzis się okazało, że od dobrego miesiąca suknia wciąż była w salonie, panie nie odesłały jej. A właścicielka dziś twierdzi, że wymiary uszytej sukni zgadzają się z tym z dnia miary. Co jest kłamstwem. Bo tego dnia, gdy okazało się, ze jest za duża, raz jeszcze panie sprawdzały moje wymiary i były dokładnie takie same jak w dniu składania zamówienia! Moja mama była tego świadkiem. Pani zapytała mnie czy nadal jestem na diecie?!?! Z tym, ze na żadnej diecie nie byłam, nie jestem i nie będę. Ale usilnie próbowała mnie przekonać, że taka była rozmowa. Konkludując okazuje się, że suknia przelezała miesiąc w salonie, nie była nigdzie odesłana, a panie z salonu dopiero teaz chcą wprowadzać poprawki (one a nie producent). Gdybym wiedziała o tym, to z pewnością zabrałabym ją miesiąc temu i zaniosła do swojej krawcowej. Miałabym pewność, że nikt inny jej nie mierzył, że jest rzeczywiście nowiutka. A w tej sytuacji mam prawo mieć podejrzenia co do uczciwości salonu N. Zastanawiam się dla kogo wcześniej zamówiły tak duży rozmiar sukni, i czy po paru wypożyczeniach w końcu mogą ją zmiejszyć dla mnie?  W sobote jest niby przymiarka... ale zastanawiam się, nad skierowaniem sprawy do sądu i zamówieniem tej samej sukni przez salon w innym mieście.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #309 dnia: 5 Sierpnia 2008, 13:06 »
tylko czy wyrobisz się czasowo??

jest sierpien.. oryginalne ( hiszpanskie ) suknie   sa dopiero po około 3 miechach..

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #310 dnia: 5 Sierpnia 2008, 13:16 »
Monia, jelsi to było pytanie skierowane do mnie, to już odpowiadam. Wyrobię się... jeszcze ponad 2 miechy, a suknia jest polskiego producenta :)
Tę za dużą uszyli w miesiąc i tydzień. Wtedy była jej 1 przymiarka.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #311 dnia: 5 Sierpnia 2008, 13:23 »
acha.. ok... ja swoja czekałam 3 miechy i  dostałam dosłownie  5 dni pzred slubem.. w  2-3  dni były wszystkie poprawki zrobione.. 

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #312 dnia: 5 Sierpnia 2008, 13:28 »
A że tak zapytam - też tam zamawiałaś? Bo szczrze mówiąc jestem zrozpaczona. Sukni nadal fizycznie nie mam w szafie - jest już sierpień, zamawiałam ją jakoś z końcem maja 29 czy 30. Normalnie załamka.
Najgorsze jest, że tak sobie pozwalają te panie, bo specjalnie ten model ściągały do przymiarki. Była to jesyna suknia, która mierzyłam. Od początku wiedziałam, że to TA. Widziały jak bardzo zależy mi na właśnie tej sukience. Może liczą, że skoro az tak byłam zdeterminowana, to i tak ją wezmę. Wyć mi się chce!

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #313 dnia: 5 Sierpnia 2008, 13:46 »
ja swoją zamawiałam w novii..  salon miał bardzo dobra opinie.. poza tym  nie było la sposy w innych salonach.. wywiązali sie  bardzo dobrze  umowy.. potem  jeszcze  były zmiany samej sukni (pozbyłam sie trenu)...

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #314 dnia: 5 Sierpnia 2008, 13:54 »
To zamawiałyśmy w tym samym salonie  :-\
Niechciałam podawac całej nazwy, ale i tak "wyjszło szydlo z worka" ;)

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #315 dnia: 5 Sierpnia 2008, 22:10 »
a znasz inny salon na N w szczecinie????????????? to zbyt oczywiste...  ;)

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #316 dnia: 6 Sierpnia 2008, 07:56 »
Znam - Nikol  ;)
No ale w tych dwóch wybór się zawęża dość znacznie i pewnie nie było się trudno domyślić :)

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #317 dnia: 6 Sierpnia 2008, 08:31 »
i szesz..  :o faktycznie.. zapomniałam o nicol  ::)

dlatego,ze   novia jest mi blizsza sercu  ;D

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #318 dnia: 6 Sierpnia 2008, 11:38 »
Eee tam. Nerw mi nieco przeszedł, ale niesmak pozostaje. A przede wszystkim chyba żal. Przykro mi, że w tak ważnych dla nas okolicznościach dzieją się takie praktyki :(
Mam nadzieję, że uda się tę sprawę jeszcze załatwić pomyślnie.
Skoro umowa ustna oraz dowód na jej zawarcie w postaci dowodu wpłaty zaliczki, nie zostały przez salon potraktowane uczciwie, to dziś wiozę im umowę. Termin jej zawarcia będzie zgodny z datą wpłaty zaliczki. Żałuję, że od razu tego nie zrobiłam... cóż, człowiek uczy się na własnych błędach. A ja się dałam zrobić w "ciula" mimo, że jako urzedas, powinnam pamiętać tez w swoich sprawach, że to czego nie ma na papierze, to nie istnieje  :||

Offline salomea

• forumowicz
  • data ślubu: 29.06.2008
« Odpowiedź #319 dnia: 6 Sierpnia 2008, 12:15 »
Prawda jest taka, że niektóre salony nie przywiązują uwagi do należytej dbałości do klienta wychodząc założenia, że każdy kupuje tylko raz i nie trzeba budować relacji z klientami, a to jest błąd, bo klientki mają siostry i koleżanki, którym polecą lub nie polecą danego salonu. Jednak na dzień dzisiejszy boom ślubny zapewnia im klientelę...

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #320 dnia: 10 Sierpnia 2008, 19:27 »
W sobotę byłam na przymiarce owej sukni. Niestety niewiele zostało zrobione, ale pani właścicielka zajęła się tematem osobiście. I za to należą Jej się słowa uznania. Suknia, mimo moich podejrzeń, nie była wypożyczana. W tym miejscu zwracam honor.
Fakt pozostaje jednak faktem, że przez miesiąc od przymiarki, wisiała sobie w salonie. Okazuje się, że najprawdopodobniej pracownice zawaliły sprawę... jakież było zdziwienie pani właścicielki, gdy wspomniałyśmy że w lipcu podczas przymiarki zamówiłyśmy welon. Nic nie było zanotowane, mimo że jedna z pań zapisywała to przy nas ?! Cóż.... ostatecznie termin odbioru ma być 21 sierpnia. Sprawę wyjaśniłyśmy z panią Anną, i cieszę się, że to ona przejęła sprawy związane z moją suknią. Liczę na to, że wszystko pójdzie już teraz pomyślnie i mimo wszystko pozostaną mi pozytywne wspomnienia.

Offline salomea

• forumowicz
  • data ślubu: 29.06.2008
« Odpowiedź #321 dnia: 11 Sierpnia 2008, 23:48 »
Współczuje - ale Ty masz przygody. Cóż - to w dalszym ciągu dowodzi, że niektóre salony wychodzą z założenia, że nie ma po co się starać. Skoro już zapłaciła zaliczkę i tak wróci. BLEEE

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #322 dnia: 12 Sierpnia 2008, 08:50 »
A wiesz, że to dziwne... jakoś tak za mocno bezproblemową osobę się uważam. Ale to już przegięcie, nawet jak dla mnie, było.

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #323 dnia: 18 Sierpnia 2008, 22:22 »
Nie znalazlam nigdzie tu opinii pozytywnej o Anagrze, a ja wlasnie tam zamowilam sukienke. Przyznam ze w marcu zrobilysmy sobie rundke z kolezanka , ktora wychodzila za maz w lipcu po salonach w Szczecinie i zwiedzilysmy ich naprawde duzo. Ja rzeczywiscie slubuje dopiero w grudniu wiec bylo to dosc wczesnie i Panie w Anagrze nie chcialy na poczatku, zebym cos przymierzala ale jak sie uparlam to sie udalo. Jednak byly naprawde przesympatyczne. Drugim salonem ze swietna obsluga byl CMS.

Kilka dni temu pojechalam ze swiadkowa i mama zeby ostatecznie wybrac suknie (w marcu robilam tylko rozeznanie). CMS - porazka, wczesniej obslugiwala nas wlascicielka wiec super. a teraz laski spiace, znudzone, nic nie doradzaly, w ogole brak zainteresowania, zadnych nowych :  Wyprzedajemy to co zostalo nam po lecie  :o Bylam w szoku. 2 godzinki pozniej bylam umowiona w innym salonie, a ze mialysmy czas to mowie: Chodzmy pojedziemy do ANAGRY, tam byla fajna obsluga. I znow milo, sympatycznie, skakaly obok mnie jak z pieprzem, cudnie. Dzieki tez temu podjeclam decyzje i wybralam ukochana sukienke. Na dodarek przerobki w cenie sukni, dobraly wszystkie dodatki, oprocz butow. Mam nadzieje, ze ktos jeszcze ma takie pozytywne odczucia

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • data ślubu: Long time ago ;D
« Odpowiedź #324 dnia: 19 Sierpnia 2008, 13:20 »
Ja tam nie byłam nigdy ale moja koleżanka mówiła że tam mają piękne sukienki, w przeciwieństwie do tego co dają na wystawie (cały rok wystawione sa na główny widok sukienki komunijne - a ślubne tylko takie byle jakie wiszą).  Po prostu przydałby im się ktoś od promocji i planowania witryny. Może ja?  :P

Offline JulkaJ.
  • entuzjasta
« Odpowiedź #325 dnia: 23 Sierpnia 2008, 00:03 »
Ja chciałabym jeszcze raz się wypowiedzieć. Pisałam już swoje uwagi na temat niektórych salonów oraz na temate tego, w którym ostatecznie suknię zamawiałam, czyli Agnes w Świdwinie. ;)
Jestem dziś po odebraniu sukni i mogę z całą pewnością powiedzieć: POLECAM gorąco.. ;D

Po pierwsze dlatego, że ustalone terminy nie są przesuwane z byle powodu, albo i bez powodu. Miałam jedną przymiarkę, a dziś drugą już z odbiorem. Leciutko gorset był za szeroki, więc Panie od razu na miejscu go przerobiły. Po drugie - obsługa jest niesamowicie sympatyczna. A te przestronne przymierzalnie - cudownie się w nich człowiek czuje, tak swobodnie, a nie, że inni patrzą, jak człowiek sobie przymierza, albo syczą, że już tak długo.. Po trzecie - jak już pisałam wybór jest niesamowicie duży, możliwe jest zmienianie sukni wedle naszego upodobania, dziś widziałam mnóstwo nowych modeli.. No i co najważniejsze, czuję się w sukni cudownie.. :hopsa:

A jeszcze jedno, coś, co mnie zaskoczyło bardzo. Na koniec dostałam od salonu pończoszki, podwiązkę i marcepanowe gołąbki z życzeniami i całuskami. Bardzo miłe to było, nie spodziewałam się.. Widać, że dbają o klienta..  ;D ;D

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #326 dnia: 23 Sierpnia 2008, 00:27 »
no to zacnie :) moja siostra tez szuyła się w   agnes ale było to 10 latek temu ;)

moja mama przekazała mi pewna informacje..

pewien  salon w szczecinie chce  (zdaje się od przyszłego roku) wpisac w umowie,ze od ostatniej przymiarki ( ostatecznego dopasowania) panna młoda nie może  nadmiernie zrzucac wagi... zdarza się ,ze  na 2 tyg przed weselem suknia jest spasowana  a kiedy  panny przychodza po odbiór  okazuje się,ze suknia wisi jak  na wieszaku.. laski  odchudzają się na potege... nagle z sukni 40 robi sie  36/38...

włascicielka  salonu chce wpisac w umowie,ze jeśli  panna schudnie po ostatecznej  przymiasrce (  spasowaniu kiecy) oba sama bedzie płacić ( panna młoda) za  przeróbki... i wiecie co..  tak jak nie lubie  tego salonu ( z  powodu conajmniej niekulturalnego potraktowania mnie  4 lata temu kiedy sama  szukałam kiecy dla siebie) musze kobiecie przyklasnąc.. przeróbka sukni trwa pół dnia.. ktos to musi zrobic zamiast  wykonywac swoja prace  przy kolejnej planowej sukni..

więc drogie panie..  jesli nei chcecie  płacic  za przeróbki  po  ostatecznym dopasowaniukiedcy  polecam ostateczne  dopasowywania na kilka dni przed weselem , bo przez  4-2 tyg przed wiele może się zdarzyć ;)

Offline JulkaJ.
  • entuzjasta
« Odpowiedź #327 dnia: 23 Sierpnia 2008, 00:37 »
Powiem szczerze, że sam pomysł nie jest zły. Ja w sumie jestem 2 tygodnie przed ślubem, suknie mam już u siebie w domku (poprawki w takim razie i tak już na własną rękę byłyby, bo nie opłacałoby mi się jechać do Świdwina), dzisiaj zmierzyłam się dokładnie i nie mam zamiaru ani schudną, ani przytyć przez te parę dni, po prostu będę się pilnować.. ;D
Tylko szkoda, że takie rzeczy to do umowy będą dopisywane, a to, że suknie nie są oddawane w terminie itp., mimo, że jest w umowie, nie jest przestrzegane.. Ale cóż, na szczęście znam to tylko z forum, nie z autopsji..

Offline marionetka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #328 dnia: 23 Sierpnia 2008, 22:07 »
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW - REGULAMIN

To ten salon który to zastosuje wiele straci.Ja dzis bylam w Swidwinie w Agnes.ślub za tydzien i od ostatniej przymiarki znow trzeba zwęzic po 1 cm z kazdej strony.Dla nich to nie problem.Slub za tydzien. Suknie mam do odebrania w czwartek.Dwa dni przed ślubem i nawet jak bedzie cos nie tak panie zrobią to na poczekaniu, dzieki temu suknia bedzie idealnie dopasowana.Przecież to wiadomo , że kazda panna mloda narzuca rygor sobie przed ślubem bo chce wygladac najpiękniej.Niektóre dziewczyny chudną ze stresu i  nie jest to tez od nich zalezne.Wiec taki zapisek jest lekko dla mnie kretyński.Ja jestem bardzo zadowolona.Pani monika która nade mną czuwa  jest moim zdaniem fantastyczna, przemiła.Właściwa osoba na właściwym miejscu.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2008, 07:56 wysłana przez liliann »

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #329 dnia: 23 Sierpnia 2008, 22:34 »
hehe.. 7 kg  zrzucić ze stresu w przeciagu  1 m-ca.. dobre..  predzej jedna z druga by osiwiały  ale  nie schudły  az tak bardzo..

poza tym laski same się przynajają z,e sie  specjalnie odchudzały..  ::)