Autor Wątek: Rybka bedzie MAMUNIA!  (Przeczytany 90017 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1740 dnia: 28 Stycznia 2007, 13:42 »
Cytat: "rybkawiedenka"
asiek nei zrozum mnie żle - ja zawsze wychodze z założenia że chce miećjak najlepiej - jak każdy. I teraz jest pytanie, któr zresztązadałam polożnej - czy jak zapłace to inaczej mnie potraktują? Podobno nie, więc na dzień dzisiejszy zakładam że płacić nie będę ,ale do Maja możę się okazać że w praktyce szpital "dzieli" pacjentki - co byłoby nie fair!!! ale moze tak być - na te państwowe i prywatne. To dałoby mi do myślenia w sprawie rodzenia tam.
Ktos by powiedział 2500pln to nie tak strasznie - dla mnie nie strasznie ale jeżeli nie musze płacic to po co wydawać? Wole je wydać na coś innego

rozumiem Cię.Tylko dla mnie suma 2500 to jest cała masa kasy po prostu i dlatego się tak zjeżyłam  :tak_smutne: Ale oczywiście masz czas do maja,żeby się upewnić,jak to w praktyce wygląda faktycznie :taktak:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1741 dnia: 28 Stycznia 2007, 13:48 »
Wiesz co dla mnie to też troche jest, ale to nawet nie kwestia kwoty tylko podejścia. Bo może tak być że każda pacjentka jest równa drugij i wtedy uważam szpital i pracowników za rozsądnych ludzi. poczekamy zobaczymy. Ciekawa jestem jak ten lekarz odpowie na takie pytanie - czy bedize mnie próbował "namówić" na opłacenie prywatnie......wiesz o co mi chodzi.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1742 dnia: 28 Stycznia 2007, 13:53 »
Cytat: "asiek"
dlatego się tak zjeżyłam  

Ja podobnie jak Ty uwazam ze płacenie za pród kiedy płaciesz ten bandycki podatek ZUS to jest złodziejstwo w biały dzien !! i jakby chodziło o przepisanie recepty to moge isc panstwowo i dochodzic swoich praw - ze saod tego jak dupa od srania... ale kiedy chodzi o poród to jednak nie jestem taka butna..i pokornieje bo to moje dziecko...

Niestety zyjemy w takim kraju ze szkoda gadac ... :mdleje:

2500pln to nie tak strasznie - dla mnie nie strasznie ale jeżeli nie musze płacic to po co wydawać? Wole je wydać na coś innego  

dokładnie !  :brawo_2:
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1743 dnia: 28 Stycznia 2007, 19:12 »
Melduję że Kasia wróciła - teraz po raze enty w tym miesiący przepakowuje szuflade z ubrankami Tosi, wozi lalki w wózku albo usypia w rożku :) Stęskniłam sięza nią :)

M też jedzie, minął Kalisz więc jeszcze troche ma do przejechania.

mam do was pyanie - czy zauważacie u siebie jakieś godziny kiedy zle się czujecie, brzuch jest napięty itd? Ja zauważyłam że tak ok 14-16, czasami 15-18 nachodzi mnie potwornie złe samopoczucie. Jestem rozdrażniona, nie moge sbie znależć miejsca, brzuch mi przeszkaza, ciąży. Jak siedze to mi żle, jak leże to zle, a najgorzej że wtedy robie np obiad bo M z Kasią wracają do domu.....A ja się snuje z miną na kwinte. Potem na wieczór mi przechodzi......dizwne?

Offline asiek

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1744 dnia: 28 Stycznia 2007, 21:10 »
czy bedize mnie próbował "namówić" na opłacenie prywatnie......wiesz o co mi chodzi.

rozumiem
Cytat: "Martaxyz11"
ale kiedy chodzi o poród to jednak nie jestem taka butna..i pokornieje bo to moje dziecko...

tylko co w takich sytuacjach mają powiedzieć kobiety,które chciałyby zapłacić,a nie mają?? Myślę,że to zależy od szpitala też.Mój akuat jest przyjazny porodom rodzinnym i długo pracowali nad dobrą opinią.Toteż nie bałam się.
rybkawiedenka, nie pamiętam jak było u mnie w ciąży,więc nie pomogę Ci :tak_smutne:

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1745 dnia: 28 Stycznia 2007, 21:58 »
asiek, a gdzie rodziłaś :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1746 dnia: 28 Stycznia 2007, 22:03 »
nie pamiętam jak było u mnie w ciąży,więc nie pomogę Ci
Nie martw się!!! :) Dziekuje ze odwiedzasz mój wątek :)

Kasia już śpi....a ja czekam na M....ale pewnie wcześniej jak ok 23 nie wróci. Przez telefon był zachwycony! Ciesze się że preznet gwiazdkowy okzała się trafiony :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1747 dnia: 28 Stycznia 2007, 22:07 »
Rybko a ja tak czytam i się zastanawiam...  :drapanie: czy Ty aby przypadkiem się nie przemęczasz... :( pranie, rozbieranie choinki, prasowanie firanek i jeszcze ich wieszanie co jak mi się zdaje należy do "listy czynności zakazanych w ciąży" ??
i to na jedno popołudnie
moze zluzuj ciutkę, co  :brewki:

co do szpitala i kasy się nie wypowiadam bo jeszcze mam trochę czasu na przemyślenie :taktak: , jednak przychylam się do opinii Asiek że pacjenci w duzej mierze przyczyniają się do sytuacji że bez "płacenia" niektórzy są gorzej traktowani i to mnie nieźle wkurza  :ban:
i nie mówcie mi że jest bez różnicy bo leżałam kilka razy w szpitalu i wiele widziałam... co nie zmienia oczywiście faktu że w sytuacji w której chodzi o nasze dziecko i to pierworodne często jesteśmy w sytuacji bez wyjścia ... :(

heh  :afro: jak przeczytałam ile masz ciuszków dla Małej to aż mnie ścisnęło mój ukochany racjonalista w domku nie pozwoli mi na takie szaleństwo :)
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1748 dnia: 28 Stycznia 2007, 22:15 »
Cytat: "Tajusia"
czy Ty aby przypadkiem się nie przemęczasz...
Tajusiu kochana - staram się nie przemęczać :) Ja poprostu nie potrafie leżeć, siedzieć, nic nie robic.....odpuściłam sobie firanki, poporsze M żeby mi zdjął jutro i zrobie to na spokojnie, za to zrobiłam 2 prania. :) ale choinka rozebrana - leży w przedpokoju i czeka na zniesienie do piwnicy.
Cytat: "Tajusia"
przeczytałam ile masz ciuszków dla Małej to aż mnie ścisnęło mój ukochany racjonalista w domku nie pozwoli mi na takie szaleństwo
Mój też nie pozwalał - ale po pierwsze postanowiłam że kupuje ze swojej pensji więc "co go to obchodzi", po drugie poczekałam do 5 miesiąca i dopiero wtedy zaczełam szaleć, po trzecie przeszło mu troche jak lekarz powiedział o macicy i miał wizje kupowania wszystkiego samemu co jest gorsze niż moje kupowanie :)

Offline asiek

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1749 dnia: 28 Stycznia 2007, 22:20 »
Cytat: "demka"
asiek, a gdzie rodziłaś

rodziłam w miejskim i zdaje się,że mamy tego samego lekarza (dr Zółtowski straszy  :taktak: )-jesli tak,to nie masz się czego oawiac i możesz śmiało nie płacic nikomu  :los:
odpuściłam sobie firanki, poporsze M żeby mi zdjął jutro i zrobie to na spokojnie,

NO, grzeczna dziewczynka :!:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1750 dnia: 28 Stycznia 2007, 22:21 »
tylko co w takich sytuacjach mają powiedzieć kobiety,które chciałyby zapłacić,a nie mają??

ale to nie jest moja wina :(
Myślę,że to zależy od szpitala też

a pewnie ze tak ...i od nastwaieni a personalu ...
Toteż nie bałam się.

:brawo_2: tak powinno byc !!

czy zauważacie u siebie jakieś godziny kiedy zle się czujecie, brzuch jest napięty itd?

pod koniec dnia pamietam ze czasem miałam taki twardy...
ze zmeczenia...
jak rano wstawałam to było ok...

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1751 dnia: 28 Stycznia 2007, 22:25 »
ze zmeczenia...
jak rano wstawałam to było ok...

U mnie rano samopoczucie super! Moge góry przenosić....potem mi przechodzi.
ale to nie jest moja wina

nikt nie mówi że Twoja :)

NO, grzeczna dziewczynka
miło mi :)

Offline asiek

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1752 dnia: 28 Stycznia 2007, 22:28 »
nikt nie mówi że Twoja

dokładnie,to taka moja refleksja :drapanie:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1753 dnia: 28 Stycznia 2007, 22:33 »
Asiu jakie Miłoszek robi rewelacyjne miny na zdjęciach :)

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1754 dnia: 28 Stycznia 2007, 23:06 »
M jużjest bliko - robie kolacje!

Jutro musze zadzwonić do swojej kadrowej - mozę bedzie wiedziała ile juzdni jestem na urolpie, bo przeczytałam właśnie że jak dłuzęj niż 182 dni to powinnam na 6 tyg przed tymi 182 dniami napisac do ZUS-u o zasiłek rechabilitacyjny bo na L4 nie moge być dłużej niż 182 dni a do porodu mam 98 czyli jeżlei już jestem ok 80 to mam niewiele czasu..... ( a nie wiem w sumie ile jestem.....)

Offline asiek

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1755 dnia: 29 Stycznia 2007, 08:48 »
Asiu jakie Miłoszek robi rewelacyjne miny na zdjęciach

dziękuję.Ja uwielbiam jego minki  :los:  :skacza: Nie nadąrzam z robieniem zdjęć  :taktak:
Jutro musze zadzwonić do swojej kadrowej - mozę bedzie wiedziała ile juzdni jestem na urolpie, bo przeczytałam właśnie że jak dłuzęj niż 182 dni to powinnam na 6 tyg przed tymi 182 dniami napisac do ZUS-u o zasiłek rechabilitacyjny bo na L4 nie moge być dłużej niż 182 dni a do porodu mam 98 czyli jeżlei już jestem ok 80 to mam niewiele czasu..... ( a nie wiem w sumie ile jestem.....)

KONIECZNIE!!!!!!!!!!!!!!
dzwoniłaś??? wiesz już coś???Zdąrzysz???Wiem o czym piszesz,bo ja akurat byłam w podobnej sytuacji i w ostateniej chwili udało się nam załatwić wszystko.Ja akurat byam pierwsza u siebie w pracy, która pod nowe przepisy podlegałam i ja rozpoczęłam "wiedzę" na ten temat u siebie w pracy.Ale udało się,zdąrzyliśmy i miałam kasę cały czas  :los:

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1756 dnia: 29 Stycznia 2007, 09:12 »
asiek, dziekuje za info :D

rybka mam nadzieję, że M. wczoraj z radości nosił Cie n rekach :D Taki prezent mu sprawiłaś, że się należy....
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1757 dnia: 29 Stycznia 2007, 09:12 »
dzwoniłaś??? wiesz już coś???Zdąrzysz???
Jeszcze nie dzwoniłam bo na 100% mają do 10 spotkanie (zawsze tak jest w poniedziałek) więc musze poczekać. Jak to przechodziłas to też dostawałaś na tym zasiłku 100% pensji?

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1758 dnia: 29 Stycznia 2007, 10:41 »
z tytmi przepisami, to taka gmatwanina, ze szok,, bez dobrej kadrowej, ani rusz ;)
A Ty Agusiu dbaj o siebie i nie przemeczaj i denerwuj się zbytnio :) :uscisk:

gosia_kwiecień życzy miłego dnia :)

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1759 dnia: 29 Stycznia 2007, 11:26 »
Gosiu staram sie nie przemeczać. Dzis juz poprasowalam koszule M (szlag mnie trafia ile on tego ma), posprzątałąm po śniadaniu, przygotowałąm produkty do pieczenia ciasteczek kakaowych a teraz siedze i robie raport dla M - kolejny raz wyręczam go w pracy.......

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1760 dnia: 29 Stycznia 2007, 12:41 »
ja też czasami wyreczam swojego M w pracy, może to nawet za dużo powiedziane, ale ja to wręcz się dopraszam, bo uważam, ze skoro na razie nie pracuję, to muszę jakoś swojemu Mężusiowi pomagać :)
mój tez ma tyle koszul,,ze hej ;) i wiem coś na temat ich prasowania ;)

gosia_kwiecień życzy miłego dnia :)

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1761 dnia: 29 Stycznia 2007, 12:50 »
Cytat: "gosia_kwiecień"
ja też czasami wyreczam swojego M w pracy,
ja podczas wyjazdu na narty zrobilam za niego 3 raporty, w sobote roziblam cala ewidencje ekspozycji ktora musial do 24 wysłac do szefa, a dziś koncze inna ewidencje. Jedyne co mnie wkurza to to że M nie potrafi tego docenić. Tzn moze docenia ale nie przekazuje tego....

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1762 dnia: 29 Stycznia 2007, 13:32 »
dostawałaś na tym zasiłku 100% pensji?

Rybko, z tego, co się orientuję, to ciężarnym zawsze przysługuje 100% wynagrodzenia :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1763 dnia: 29 Stycznia 2007, 13:36 »
Rybko jak masz chwilkę to zapodaj ten przepis na Twoje leniwe, bo mi ochotki narobiłaś :D
a szukałam i znalazłam tylko te racuszki, które juz kiedys sobie zapisałam :)
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1764 dnia: 29 Stycznia 2007, 13:41 »
Jumi mam juz potwierdzenie z pracy ze nie przekrocze 182 dni bo jak narazie mam zwolnienie na 86, wiec licze na to ze bedzie ok.

Tajusiu - bardzo prosze:

0.5 kg sera bialego
6 łyzek mąki
2 jaja
odrobina soli

Ugniatasz z tego ciasto, potem robisz wałeczki takie długie i nozem tniesz małę leniwe. Wrzycasz na osolony wrzątek i jak wypłyna to odławiasz. Jak masz problemy z lepieniem się ciasta bo ser byl mokry to dodajesz wiecej mąki.

W rondelku rozpuszczasz masło i wsypujesz bułke tarta, lekko zarumieniasz i polewasz leniwe. Posypuujesz cukrem i SMACZNEGO!

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1765 dnia: 29 Stycznia 2007, 14:57 »
Troszke mnie tu nie było i ja tylko dokoncze swoja mysl na temat płacenia lub nie za porody...
Martaxyz11 napisał/a:
ale to nie jest moja wina

nikt nie mówi że Twoja  

Oczywiscie ze nie moja wina ze ktos ma lub nie ma pieniedzy... czy mną sie ktos przejmuje ? nie prawda...musze sama myslec i sobie radzic...
No i o to mi chodzi ze ja NIE CHCE NAPRAWIAC całego siwata kosztem swojego dziecka i ryzykowac czy połozne i lekarze beda miałay dobry humor jak stac mnie na opieke prywatna....a ze kogos nie stac? jakby mnie nie było stac to bym leczyła sie panstwowo bo płace zus...
Czy to ok ? NIE jest OK i co mam zrobić ? Wykłócac sie z lekarzem jak przyjade rodzic ZE MI SIE NALEZY ???? nie dziekuje..
A swoją drogą to lecze sie prywatnie a zus płace...a inne osoby z tego korzystają i ja nie rozliczam nikogo....
Taki kraj i juz.  :mdleje:
TYle moich refleksji... :mdleje: _______________

Uff tym razem ryko nie narobiłas mi apetytu bo nie lubie leniwych  :los:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1766 dnia: 29 Stycznia 2007, 15:08 »
ryko nie narobiłas mi apetytu bo nie lubie leniwych
A kakaowe ciasteczka lubisz? Bo za chwile zaczynam piec..... :)

Co do przemysleń:

Ja też płące zus a lecze sie prywatnie. Lepiej! Mamy wykupione ubezpieczenie w Medicover - indywidualnie, nie przez firme, ksozt miesieczny ogromny, teoretycznie wszystcy lekarze tam sa opłaceni ale do gina chodze prywatnie gdzie indziej. I tez place. Bo tym z Medicover nie ufam.....

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1767 dnia: 29 Stycznia 2007, 15:24 »
temat naszej służby zdrowia to temat rzeka.....można gadać, gadac i każdy ma racje....

co do leniwych pierogów i racuszków z serka homo to przepisy zapisałam. Już wiem co zrobię w piątek na drugie danie  :skacza:
u mnie dziś będą racuszki ale z jabłkami :D

Rybko postaraj sie wiecej odpoczywać. Ja po 4 h ogarnięciu mieszkania ,prasowania (w pozycji siedzącej), gotowania (jak prasowałam to gotował się barszczyk) byłam tak potwornie zmęczona jak nigdy. Niemiałam siły ręki podnieść.
A tak poza tym to zazwyczaj koło 15 chce mi się spać... :taktak:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1768 dnia: 29 Stycznia 2007, 15:28 »
A kakaowe ciasteczka lubisz? Bo za chwile zaczynam piec.....  

hmm a i owszem  :los:

Ja też płące zus a lecze sie prywatnie

no i własnie... wiadomo jak ktos ma warunki to leczy sie prywtnie jak nie to panstwowo... nie zmienimy tego a przynajmniej ja nie zamierzam a juz na pewno nie idac do porodu  :los:

Offline Tajusia

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #1769 dnia: 29 Stycznia 2007, 15:53 »
O DZIĘKI DZIĘKI ZA PRZEPIS :D

Zapewne spróbuję  :los:
ja jestem straszny łasuch na maczne rzeczy  :los: