Autor Wątek: Rybka bedzie MAMUNIA!  (Przeczytany 89896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #510 dnia: 14 Listopada 2006, 10:19 »
oj rybko..niedokładnie wczoraj czytałam twwoje posty....

wg mnie I trymesr kończy się wraz z pełnymi 14 tygodniami. Wiem, że bardzo ważne przemiany u bąbelków zachodzą między 13, a 14 tygodniem. Do tego ja swoje maleństwo ciągle podejrzewałam (a może jeszcze podejrzewam), że pojawiło się ciut później niż nakazują podręczniki, czyli, że moja owulacja była późniejsza  :lol:  (nie wiem czemu ale miałam, a może jeszcze mam, takie wewnętrzne przeczucie), wiec wolałam nie ryzykować i dałam sobie więcej luzu dopiero w trakcie 15 tyg.
Kierowałam się też mdłościami, które zaczeły mnie opuszczać w trakcie 14 tygodnia i wtedy też wzrósł mi apetyt (uwierz mi, sama się sobie dziwiłam).

Bardzo fajnie, że napisałaś przeliczenie tygodni na miesiące. Gdzieś kiedyś widziałam podobne ale potem niestety nie mogłam znaleść. Spisałam je już do notatnika. Teraz będzie mi juz łatwiej odpowiadać na pytanie "który to już miesiąć?".

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #511 dnia: 14 Listopada 2006, 10:21 »
Rybeczko kochana, któraż z nas osmieliłaby się oburzać na tak słodką, życzliwą oraz wspaniałą i dzielną matkę??????!!!!!!! Ja również należę do fanek karmienia, ze względu na dziecko, ale i matkę, wszystkie moje koleżanki mówią, ze moment karmienia to największe szczęscie na świecie i nie da się tego uczucia z niczym porównac, ale ja tymi argumentami nie chcę Cie przekomnywać, bo dla mnie jest jeden chyba najwazniejszy. Karmienie dziecka przez 2 lata niweluje o 80% ryzyko wystapienia raka piersi, a skoro teraz jest to plaga, nawet nie wiesz ile osób choruje na tę straszną chorobę, z moich znajomych to kilka. To wydaje mi się, ze jest to argument warty przemyslenia :)
Natomiast superos jest to, co napisalaś o szpitalu i prawach pacjentki!!!!!!!!!

Aha, bardzo mi się podoba widok na oficynę z waszych okien, jestem fanka takich industrialnych widoków, ale w starym sytlu, czyli przedwojennych :)

gosia_kwiecień życzy miłego dnia :)

Offline merkunek

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #512 dnia: 14 Listopada 2006, 10:21 »
Cytat: "rybkawiedenka"
Merkunku prosze nie zrozum mnie zle, ale wyobrazam sobie rozpacz dziecka i determinacje matki ktora nie chce go karmic i pielegniarke ktora na sile probuje ja przekonac zamiast dac glodnemu malenstwu butelke i pozwolic matce tulic je do siebie...

Rybko, ja doskonale zrozumiałam o co Ci chodzi, bo sama to przerabiałam...mój Kuba z powodu torbieli ssać nie mógł i nie był w stanie jeść mojego mleczka, ale panie na oddziale były nieugięte i dopiero w 3 dobie dały dla niego butle, tyle że on już zdążył baaaardzo spaść na wadze i bieda cały się trząsł, a wsio przez to, że przecież trzeba piersią karmić...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #513 dnia: 14 Listopada 2006, 10:31 »
rybkawiedenka, skoro ni ebedziesz karmiła to zazdroszczę Ci tego że bedziesz mogła jesc wszystko  :D oj i to jak  :D
A jak juz jestesmy w Twoim wątku przy karmieniu lub nie to i ja dodam sowje bo jestem NA BIEACO  :D  :mrgreen:
Ja od początku bardzo chciałam karmić ze względu na to ze to dobre dla dziecka i tak torszkę z ciekawości jak to jest :) oraz z powodu szybszego powrotu do figury - czyli ze względów egoistycznych  :twisted: taka jestem  :twisted:
I jest całkiem fajnie bo to nawet MIEJSCAMI jest przyjemne... póżniej bedzie lepiej ale jeszcze tarz przy ssaniu czuję jak drguga piers boli..jak macica sie wierci i obkurcza...
szczerze mówiac po porodzie w pierwsze 2 dni byłam wkurzona bo mówili ze jak urodze to bedzie dobrze a tu z dołu sie leje...szwy bolą ...samo ssanie nie boli ale macia od obkurczania STRASZNIE ..a miało być tak pięknie  :mrgreen:
Z drugiej strony takie karmienie to dla mnie wygoda bo nie bawie sie w gotowanie mleka i jak mam odciągacz to przezyję :)

A co do tego czy karmic czy niekarmic to łeb bym obcieła przy samej dupie takim pielgniarkom co zmuszają do karmienia! moje cycki moje dziecko i wara !
Ja chciałam karmic i karmie a co mi do tego czy ktos karmi prawda ?
Kazda mama sama decyduje o tym co i jak :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #514 dnia: 14 Listopada 2006, 10:34 »
Cytat: "Martaxyz11"
Kazda mama sama decyduje o tym co i jak

i tak byc powinno :D podpisuję się obiema łapkami :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #515 dnia: 14 Listopada 2006, 10:41 »
Martusiu tez sie pod tym podpisuje! Wlasnie rozmawialam z moja mama o tym, i strasznie mnie rozsmieszyla mowiac zebym powiedziala pielegniarce ze jak tak lubi karmic to niech swoje cycki nadstawi, bo ty swoich nie dasz! :)

Smialam sie z tego potwornie!

Prawda jest taka moje drogie ze miliony kobiet na swiece sa zmuszane do karmienia "bo tak lepiej, zdrowiej itd" a same wcale nie maja na to ochoty. Ja podziwiam matki ktore potrafia dac sie uwiazac, staja sie stolowka na kilka lat. Po urodzeniu Kasi wrocilam do szkoly, dokladnie 7 dni potem, i nie mialam mozliwosci karmic, nawet sie nie staralam. Pokarmu tez nie odciagalam, troche moze z lenistwa. Jest tez wiele innych powodow, ale pisac tu o nich to nie miejsce.

Gosiu takie przeliczniki znalazlam wiee je sama sobie wkleilam jako podpowiedz. :)

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #516 dnia: 14 Listopada 2006, 10:49 »
Cytat: "demka"
podpisuję się obiema łapkami

Ja też :mrgreen:  A Tobie, Rybko gratuluję odwagi - tylko takie silne kobitki nie boją się bronić swoich racji. Popieram :D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #517 dnia: 14 Listopada 2006, 10:55 »
Prawda jest taka moje drogie ze miliony kobiet na swiece sa zmuszane do karmienia "bo tak lepiej, zdrowiej itd" a same wcale nie maja na to ochoty.

to tak jak z cesarka na życzenie...
ja w życiu bym się nie zdecydowała na życzenie ale sa takie co chca...
z karmieniem tez tak smamo...

najgorsze DLA MNIE w karmienu to to ze nie mozesz jesc wszystkiego  :|

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #518 dnia: 14 Listopada 2006, 10:57 »
Cytat: "merkunek"
on już zdążył baaaardzo spaść na wadze i bieda cały się trząsł, a wsio przez to, że przecież trzeba piersią karmić...

Bidulek....ech te piguły położne......

Martusiu tez sie pod tym podpisuje! Wlasnie rozmawialam z moja mama o tym, i strasznie mnie rozsmieszyla mowiac zebym powiedziala pielegniarce ze jak tak lubi karmic to niech swoje cycki nadstawi, bo ty swoich nie dasz!  

DOBRE  :mrgreen:  :mrgreen:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #519 dnia: 14 Listopada 2006, 10:59 »
Marta zgadzam sie! Znam kilka dziewczyn ktore rodzily ostatnio i kazda z nich miala umowiony termin na ciecie, zadna nie rodzila standartowo. Pytalam swojego gina co to za moga, wiesz co odpowiedzial? Jezeli natura chcialaby zeby dziecko wyjmowac z kobiety w kilkanascie sekund to zamiast kanalu rodnego mialaby Pani zamek blyskawiczny.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #520 dnia: 14 Listopada 2006, 11:03 »
Jezeli natura chcialaby zeby dziecko wyjmowac z kobiety w kilkanascie sekund to zamiast kanalu rodnego mialaby Pani zamek blyskawiczny.

no i ja sie zgadzam z tym... ale jakbys zrobiła sondaż na porodówce u kobiet co rodza np 10 godzinę to kazdza by chciała miec cesarkę :):):):) ja tez przez chwilkę myslałam sobie ze kolejne dziecko to bedzie cesarka  :twisted:

A takie ganienie kogosc czy narzucanie swojej woli zalezy od charakteru człowieka jak ktos jest tolerancyjny to zaakceptuje czujesc zdanie chcoaciaz sam ma inne :) ja mam inne zdanie a i tak mówię ze masz ładną kuchnie i ładnie Ci w ciaży  :D
dobra zaczynam sobie zartowac z powaznch rzeczy  :wink: ale fakt faktem ze do cech charakteru dochodzi równiez mentalnosc społeczenstwa...a jak wiadomo nasze jest gdzies na etapie sredniowiecza a małymi wyjątkami  :twisted:  :mrgreen:  :D

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #521 dnia: 14 Listopada 2006, 11:06 »
Oj tak....etap sredniowiecza to dokladnie to miejsce gdzie sie znajdujemy.....

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #522 dnia: 14 Listopada 2006, 11:08 »
ezeli natura chcialaby zeby dziecko wyjmowac z kobiety w kilkanascie sekund to zamiast kanalu rodnego mialaby Pani zamek blyskawiczny.

:mrgreen: Tyle że czasem cc jest potrzebne - sama należę do grona "wybranek", przeraża mnie wizja dodatkowych dioptrii po naturalnym porodzie, bo trochę ich już mam :roll:

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #523 dnia: 14 Listopada 2006, 11:09 »
Cytat: "jumi_1979"
Tyle że czasem cc jest potrzebne

takich przypadków nikt nie kwestionuje... rozumiem Ciebie Jumi...

rybkawiedenka napisał/a:
ezeli natura chcialaby zeby dziecko wyjmowac z kobiety w kilkanascie sekund to zamiast kanalu rodnego mialaby Pani zamek blyskawiczny.

popłakałam sie ze smiechu...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #524 dnia: 14 Listopada 2006, 11:10 »
Tyle że czasem cc jest potrzebne

ze jest potrzebne to ABSOLUTNIE SIE nie dyskutuje tylko ze na życzenie to nie koniecznie jest dobre....

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #525 dnia: 14 Listopada 2006, 11:10 »
Jumi zgoda, ja sama mam -4,75 w lewyn i -4.5 w prawym oku plus astygmatyzm, Ale rodzialm klasycznie, naturalnie. MOja mama ma ponad -8 i tez rodzial nas obie naturalnie (tylko ze to bylo ponad 20 lat temu).

Jezeli cc ma ratowac zycie, pomoc kobiecie, to ok, ale tak, bo komus latwiej i szybciej? Nie, nie tak to natura wymyslila!

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #526 dnia: 14 Listopada 2006, 11:21 »
MOja mama ma ponad -8

To ja bym musiała jeszcze cosik dodać do tego :mrgreen:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #527 dnia: 14 Listopada 2006, 11:23 »
Jumi najwazniejsze ze jestes pod opieka lekarza ktory wie co dla ciebie jest najlepsze!

Jak mi sie nei chce dizs w pracy siedziec!

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #528 dnia: 14 Listopada 2006, 11:30 »
Jumi najwazniejsze ze jestes pod opieka lekarza ktory wie co dla ciebie jest najlepsze!

W katowickiej klinice się leczę :mrgreen:

Jak mi sie nei chce dizs w pracy siedziec!

Bo Bąbelek się nudzi :mrgreen:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #529 dnia: 14 Listopada 2006, 11:32 »
O jak milo! Podstawa to opieka lekarza!

Babele sie nudzi ale mi w nocy spac nie dal, nie moglam sie ulozyc...moze to tez dlatego ze M nie ma....

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #530 dnia: 14 Listopada 2006, 12:18 »
moze to tez dlatego ze M nie ma....

ja myślę, że głównie dlatego.
Sama tak mam. D. w niedziele pojechał na tygodniowe szkolenie i noc z niedzieli na poniedziałek nie należała do udanych....dziś było znacznie lepiej..wiec może i u ciebie też tak będzie. Do tego będziesz dziś bardziej zmęczona.

co do kontrowersji to ja jestem za cc. Trochę może za dużo się napatrzyłam i nasłuchałam.....poza tym panicznie boję się naturalnego. Mój strach jest jeszcze potęgowany wąskimi biodrami....ale co będzie to okaże się za ok. 4,5 miesiąca. A nuż widelec będę rodzić tak jak mnie moja mama? w miarę szybko?! kto to wie....

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #531 dnia: 14 Listopada 2006, 12:41 »
Goisu jezeli boisz sie naturalnego porodu to popieram cc. Wlasnie tak jak karmienie flaszka. Nic na sile. LAe znam kobiety ktore sie nie boja, poprostu im wygodniej :)

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #532 dnia: 14 Listopada 2006, 13:20 »
ale mnie tu dawno nie było
ale już jestem i nadrobiłam zaległości
ciuszki twoje obłędne bardzo ładnie wyglądasz ciuszki dzidizulkowe prześliczne
a jaki masz ładny brzusio
i jak go ładnie widać
ciąża Ci służy jednym słowem

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #533 dnia: 14 Listopada 2006, 13:34 »
Agulko dziekuje :)

Offline morgaina

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #534 dnia: 14 Listopada 2006, 15:39 »
Mnie też już kawał czasu nie było i wcale nie będę orginalna wyglądasz prześlicznie a mieszkanie superowe po prostu. No i ciuszki extra ja jeszcze muszę się wstrzymać z takim przyjemnościami ale już sobie wózeczki na necie oglądam :mrgreen:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #535 dnia: 14 Listopada 2006, 22:44 »
Morgaina jak mi miło że odwiedziłaś nasz (mój i bąbla) wątek :) Co do szperania w necie to ja już chyba wszystko co się da wyszperałam i tylko teraz kontroluje się żeby nie kupować!

Czasami sobie myślę że to dobrze jak Pana Męża nie ma chwilke, można poleniuchować! Ale ciesze się że jutro wraca!

Zjedliśmy z bąblem 4 kanapki, z polędwicą więc zdrowe, i idziemy spać! Inaczej ze wstania do pacy jutro będą nici......

Offline merkunek

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #536 dnia: 14 Listopada 2006, 22:46 »
w takim razie kolorowych snów ;-)

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #537 dnia: 14 Listopada 2006, 22:47 »
A bardzo dziekujemy :) Jeszcze tylko 2 łyczki coli....jakoś mnie ochotka po zdrowych kanapkach naszła....

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #538 dnia: 14 Listopada 2006, 22:48 »
O włąśnie zauważyłam że weszłam w 15 tydzień! Ale fajowo!

Offline merkunek

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #539 dnia: 14 Listopada 2006, 22:52 »
O włąśnie zauważyłam że weszłam w 15 tydzień! Ale fajowo!

fajnie :-)