Autor Wątek: Rybka bedzie MAMUNIA!  (Przeczytany 90294 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Września 2006, 14:55 »
Gosiu wszystko fajnie, ale w ciazy z Kasia az tak zle sie nie czulam. Problem lezy w tym ze na mysl o jakimkolwiek jedzeniu "cofa mi sie". Nawet na mysl o herbatniku!

Offline szajo

• maniak
  • data ślubu: 28.IV.07
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Września 2006, 15:08 »
Gosiaczek80 nooo super rady  :mrgreen:

mam nadzieje ze mldlosci choc troche przejda zeby Rybka mogla sie do nich w pelni zastosowac  :D

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Września 2006, 16:07 »
Cytat: "rybkawiedenka"
ale w ciazy z Kasia az tak zle sie nie czulam

każda ciąża jest inna... widać powiedzonko się sprawdza...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Września 2006, 20:23 »
Oj co prawda to prawda!

Po powrocie do domu zjadlam peczek rzodkiewek, 400dg kapusty kiszonej i 2 ogorki kiszone. Teraz znow mi niedobrze....

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Września 2006, 21:00 »
będzie dobrze! na pewno niebawem to minie! trzymam kciuki :)

Offline morgaina

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Września 2006, 22:21 »
Rybko jeszcze raz gratulacje z całego  :serce:  a co do mdłości to tak jak mówią dziewczyny rano jakiś delikatny sucharek biszkopcik chociaż kawałeczek

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #66 dnia: 28 Września 2006, 07:46 »
w ciazy z Kasia az tak zle sie nie czulam.

słyszałam, że każda ciąża jest inna.

Po powrocie do domu zjadlam peczek rzodkiewek, 400dg kapusty kiszonej i 2 ogorki kiszone.

Przyjmuję typy; ja obstawiam chłopca.

Problem lezy w tym ze na mysl o jakimkolwiek jedzeniu "cofa mi sie".

Wiem Rybeńko, wiem.  Ale spróbuj tej herbaty i sucharka.
Na pocieszenie napiszę Ci tyle, że mnie mdliło i przed jedzeniem (cczasem trochę z głodu) i po jedzeniu (z przejedzenia). Od wczorajszego popołudnia mam niefajnie. I żeby ich ciągle nie odczuwać  to piję I trymest i staram się coś ciągle, tak po troszku, podjadać (paluszki, andruty, banana).  
Mnie w tych pierwszych tygodniach z mdłościami pomagał też wypoczynek, czyli leżenie (akurat byłam na zwolnieniu poszpitalnym).  Bardzo Ci współczuję bo wiem jakie one potrzafią być uciążliwe i wiem, że nie zawsze można sobie wziąść wolne.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Września 2006, 10:28 »
oj rybenko współczuje i jestem ciekawa czy i kiedy mnie dopadną
ja na razie jestem okreopne zmęczona no same widzicie że nawet nie mam sily pisac

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Września 2006, 10:32 »
Po powrocie do domu zjadlam peczek rzodkiewek, 400dg kapusty kiszonej i 2 ogorki kiszone. Teraz znow mi niedobrze....

hehehe..uroki noszenia pod sercem małego serduszka :)

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Września 2006, 10:36 »
Jagodnko - oby cie nie dopadly! A zmeczenie to noram, ja chodze do lozka po 21 bo inaczej bym padla!

Z nowosci - powiedzielismy wczoraj Kasi ze bedzie miala rodzenstwo! Az jej sie lzy w oczach pojawily z wzruszenia! Koniecznie chciala wiedziec kiedy to bedzie! Nie moze sie malutka doczekac..

Dzi mi o dziwo lepiej troche....

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Września 2006, 10:38 »
Az jej sie lzy w oczach pojawily z wzruszenia! Koniecznie chciala wiedziec kiedy to bedzie! Nie moze sie malutka doczekac..

będziesz miała z niej z pewnością pociechę i pomoc..ona już duża dziewczynka i wiele rozumie..

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #71 dnia: 28 Września 2006, 10:41 »
Oosta wlasnie to mnie chwilami cieszy! Juz wczoraj ustalilysmy ze musi trenowc czytanie zeby mogla malenstu bajki czytac :)  ( a mamusia sobie wtedy drzemke strzeli)

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #72 dnia: 28 Września 2006, 10:51 »
Rybeńko, jeszcze raz Ci gratuluję  :serce:  :serce:  :serce:
Baaaaardzo się cieszę, ze tak wszystko szczęsliwei się poukladała, bo sama wiesz, co czułam, jak czyutałam Twoją relację;)
Chociaz teraz Twojego samopoczucia Ci nie zazdroszczę ;)
najważniejsze to jedz te neutralne rzeczy np sucharek i dużo spij. Juz w wątku relacyjnym parę razy wystapil motyw szefa, jawi mi się on teraz jako jakaś zmora, normalnie strach się bać. Te Twoje ciagłe watpliwości, powiedzieć, nie powiedzieć, przykro mi czytać takie rzeczy, przecież to najwaspanialsza wiadomość w zyciu Twoim i Twojej rodziny, a Ty się boisz.
Najlepiej chyba się wstrzymac do 3 miesiąca, bo wtedy podpadasz pod ochrone prawa pracy i dla świetego spokoju kupić ciasto i w atmosferze święta poinformować wszystich współpracowników łącznie z szefem przy kawie i torcie :)

gosia_kwiecień życzy miłego dnia :)

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Września 2006, 10:57 »
Gosiu ja juz podpadam pod ochrone. Mam umowe do maja 2008 wiec cala ciaza, porod i maciezynski przypadaja na okres mojej umowy. Chroniona bylam nawet kiedy nie wiedzialam jeszcze o ciazy. Tak jest w ustawie.
Co do szefa to jest naprawde spoko,brytyjczyk, mlody, tyle ze sam nie ma jeszcze rodziny. Nie wiem czy zdjae sobie sprawe z tego co to znaczy byc w ciazy, dla kobiety. Na 100% wiem ze nie chce brac urlopu o ile nie bedzie to konieczne, chce tylko swoje 18 tygodni wolnego i nic wiecej. Moze 2 wezme przed porodem i tyle.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Września 2006, 12:47 »
Życzę Ci Rybko sił i wytrwałości w chodzeniu do pracy.  

Hmmm. wszystkim ciężarówką tego życzę.

I Cieszę się, że Kasia tak entuzjastycznie przyjeła wiadomość o rodzeństwie. To bardzo dobry znak na przyszłość.

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Września 2006, 12:50 »
Cytat: "Gosiaczek80"
To bardzo dobry znak na przyszłość.

Tez sobie to tak tlumacze!

CO do wytrwalosci to jedyne co mnie przeraza to wstawanie poranne, bo jakos sil nie mam...reszta jest ok. 8 godzin przed komputerem, sniadanko,obiadek, herbatka i mile towarzystwo!

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Września 2006, 14:12 »
8 godzin przed komputerem

a własnie, czy to nie za dużo?No, a przede wszystkim na czym polegają twoje obowiązki? czy nie są stresujące?
Buziaczki

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Września 2006, 14:33 »
Mysle ze to nie za duzo. Mam monitor plaski LCD, on jest bezpieczniejszy. PRaca nie jest stresujaca. Jestem Asystentka dyrektora w Amerykanskiej Korporacji, robie tlumaczenia, prowadze bilansy faktur, korespondencje, kalendarz itd.

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Września 2006, 14:35 »
Cytat: "gosia_kwiecień"
rybkawiedenka napisał/a:
8 godzin przed komputerem

a własnie, czy to nie za dużo?

przepisy mówią, że kobieta w ciąży nie powinna siedziec przed komputerem dłużej niż 4 godziny..

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Września 2006, 14:39 »
Ok ale przepisy nie mowia co przez pozostale 4 ma robic jak jej praca opiera sie o komputer?

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Września 2006, 14:49 »
Ok ale przepisy nie mowia co przez pozostale 4 ma robic jak jej praca opiera sie o komputer?

wszystko zalezy od firmy..u nas te pracownice, które są w ciąży a mają pracę przy komputerze, są przesuane na inne stanowisko..typowo papierkowe, a u nas papierków nie brakuje :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Września 2006, 14:49 »
Cytat: "oosta"
przepisy mówią, że kobieta w ciąży nie powinna siedziec przed komputerem dłużej niż 4 godziny..

no właśnie. chyba, że my byśmy siedziały w pracy tylko 4h (no niech będzie 5h z przerwą na herbatę), potem byśmy szły do domciu, ALE pensja musiałaby być jak za 8h czas pracy.
tylko ciekawe kto takie udogodnienie wprowadzi ? W tedy to już w ogole nie zatrudnialiby kobiet  :roll:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Września 2006, 14:54 »
Oosta - tam gdzie jest to mozliwe to firmy staraja sie to jakos rozwiazac. Mam prwie pewnosc ze u nas sie neistety tak nie da.....

Gosiu no wlasnie - nie wierze zeby nam zaplacili cala pensje za 4 godziny pracy!

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Września 2006, 15:05 »
Amelani tez tak uwazam. Sa gorsze rzeczy niz praca przed kompem, czyli 8 h na tylku!

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Września 2006, 17:12 »
Przepisy mówią też ( a być moze mówily, bo chyba 2 lata temu byla nowelizacja prawa pracy), że kobietę w ciązy mozna zwolnić do 3 miesiąca, ochrona obejmuje ją dopiero po 3 miesiącu, tak nas uczyli na uczelni, teraz być moze przez nowelizację się coś w tym temacie zmieniło, bo pamiętam, ze uważałam to za absurdalne.
Praca faktycznie nie jets stresująca, ale jak szef stresujący, to kazdą pracę w koszmar może zamienić, całe szczęście, ze |Ciebie to nie dotyczy :)

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Września 2006, 17:21 »
Zgodnie z art. 177 k.p. pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży a także urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie.

Powyższych przepisów nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.

W myśl art. 177 § 4 k.p. rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.

ORAZ:

Bezwzględny zakaz rozwiązania przez pracodawcę umowy o pracę w okresie ciąży i urlopu macierzyńskiego oznacza, że nieważne jest także rozwiązanie umowy o pracę, które nastąpiło przed zajściem w ciążę, jeśli tylko ciąża zostanie stwierdzona w okresie wypowiedzenia lub w okresie, gdy zainteresowana była już w ciąży, chociaż o swoim stanie jeszcze nie wiedziała.

Innymi słowy: nawet gdyby pracodawca naszej pani Joli tydzień przed dostarczeniem oświadczenia złożył jej wypowiedzenie, należy uznać je za nieważne.

(Co więcej nawet gdyby pani Jola wcześniej zgodziła się na rozwiązanie umowy nie wiedząc, że jest w ciąży, to może uchylić się od skutków swojego oświadczenia jako złożonego pod wpływem błędu).

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Września 2006, 17:40 »
No, własnie, pamiętałam, że gzdieś mi bieje, ale nie wiedziała w którym kościele, tzn że chodziło o okres próbny ;)

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Września 2006, 18:36 »
Gosiu to by sie zgadzalo! A poniewaz ja mam umowe na jeszcze prawie 2 lata to jestem chroniona nawet jak nic nikomu nie powiem :)

Wiece co, ja to mam juz dosc zachciane! Wlasnie zrobilam pierogi leniwe (kopytka) z cukrem i bułką tartą! Ale miałam ochote!!!!

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Września 2006, 22:31 »
Nie miałam okazji pgratulować ogromnie!!!
Fajnie,że bedzie drugie dzieciątko!!
Dbaj o Was

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #89 dnia: 28 Września 2006, 22:35 »
Dziekuje!!!! Tez nam strasznie wesoło!