Autor Wątek: Być FIT - oto jest wyzwanie  (Przeczytany 1511039 razy)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Odp: Być FIT - oto jest wyzwanie
« Odpowiedź #11130 dnia: 8 Czerwca 2017, 12:00 »
ciri super  z tym bieganiem, a nawet i truchtem! pochwal się, jaki  :)

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #11131 dnia: 8 Czerwca 2017, 12:36 »
miśka strasznie się wahałam nad tym Twoim samsungiem a Tomtom Spark 3 Cardio Music  i ostatecznie wzięłam Tomtom'a mam nadzieje, że bedzie ok :)

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #11132 dnia: 8 Czerwca 2017, 12:38 »
Jestem Fit!  :D
W związku z tym, ze mój syn poszedł na dodatkowe zajęcia piłkarskie do fitness klubu na 1h, postanowiłam ten czas wykorzystać i pójść razem z nim. On do jednej sali, ja do drugiej.
Patrzę sobie na grafik - jedyne co było o 19 - "tabata". Nie znam, ale chyba nie może być to trudne- jakaś joga czy "nowy" pilates - tak sobie pomyślałam.
Trudne nie było, ale czuję wszystkie mięśnie. Nawet bolą mnie powieki od mrugania  >:(

Obecnieprzez zakwasy przeklinam mojego męża, ze podsunął mi taki pomysł... ale trzymajcie kciuki, żeby może jakimś cudem zaczęło mi się znów chcieć coś robić ;)

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #11133 dnia: 8 Czerwca 2017, 17:28 »
Ja od grudnia nie robię nic...
Bieganie poszło sobie biegać samo...
Zajęcia fitness musiałam zarzucić...
Póki co wmawiam sobie, że pomimo tego JESTĘ fit  :||

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11134 dnia: 8 Czerwca 2017, 17:34 »
Zoya brawo, zakwasy będą z czasem coraz mniejsze  ;)
ciri fajny ten Tomtom, choć dla mnie zegarek to zegarek  :P
Sylvi a czemu porzucilaś bieganie? Bycie fit to tylko jakiś jego maly wycinek...dziś po ok 8 miesiacach  byłam w przedszkolu podpisać zaległą dokumentacje i Panie mnie prawie nie poznały  ;) i to nie chodzi o wygląd, bo wizulanie to sie mocno nie zmieniłam, ale stweirdziły, ze bije ode mnie jakas mega pozytywna energia  ;D

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #11135 dnia: 8 Czerwca 2017, 17:55 »
Sylvi a czemu porzucilaś bieganie? Bycie fit to tylko jakiś jego maly wycinek...dziś po ok 8 miesiacach  byłam w przedszkolu podpisać zaległą dokumentacje i Panie mnie prawie nie poznały  ;) i to nie chodzi o wygląd, bo wizulanie to sie mocno nie zmieniłam, ale stweirdziły, ze bije ode mnie jakas mega pozytywna energia  ;D

Długo by mówić...
Teraz wiem, że bieganie nie było mi pisane od począku.
Szybko dostawałam sygnały, któe lekceważyłam.
Finalnie posypało się wszystko po kolei. Wskoczyłam w przygodę z permanentą anemią, zaliczałam co chwilę nowe kontuzje (zwyrodnienia na stopie nie do cofnięcia). Na koniec siadł mi odcinek lędźwiowy  :popija:.
ALe przez cztery lata było wspaniale   :na_ucho:

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #11136 dnia: 9 Czerwca 2017, 09:56 »
Sylwia współczuje...

Ja wczoraj zaliczyłam tbc niepełne bo  bez niektórych ćwiczen żeby ta kosc oszczędzać.
U  lekarza byłam, biore leki i się smaruje. Jakaś poprawa jest ale to chyba jeszcze trochę potrwa.
Dopadła mnie też jelitowka, od syna lapnelam chyba. Więc wczorajsza możliwość ćwiczen była jak dar z  Niebios :-D
W najbliższych dniach chce iść  chociaż na kilka km ale zobaczymy jak będę się czuła.'

Z  pozytywow. Tbc jest na sali z  jedna ściana cała'w lustrach. Nie mogłam na siebie patrzeć w tych lustrach. Teraz patrze bez jakichkolwiek oporów :-)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11137 dnia: 9 Czerwca 2017, 10:04 »
Sylwia czyli u Ciebie to kwestia zdrowotna....parafrazując słynne powiedzenie - mądry Polak po kontuzji...tak naprawdę to przed przygodą z bieganiem powinno sie zrobić  chociaż podstawowy przegląd lekarski, jeśli w trakcie coś niepokoi też nie lekceważyć żadnych sygnałów...u mnie na razie  osłabienia ciąg dalszy, więc nie szarżuje z ćwiczeniami, wolę sie podleczyć i potem dać czadu  :)
madzia patrzenie na siebie w lustrze to juz coś  :brawo_2:

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #11138 dnia: 9 Czerwca 2017, 11:41 »
Miśka, ale wiesz jak to jest. Bieganie? Żaden problem, przecież to naturalne, zdrowe, etc.
Wystarczy wstać i biec  :tupot:
Nikt mi nie próbował wybić tego z głowy  :glupek: (swoją drogą, nie wiem czy bym posłuchała, bo skoro ból w końcu przechodzi...).
Ale nie ma co się nad sobą użalać. Jest jak jest. I biorę to z pocałowaniem ręki. Zawsze mogło być gorzej ;) Aco przeżyłam to MOJE!

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11139 dnia: 10 Czerwca 2017, 07:59 »
Sylwia ja akurat do biegania się trochę wcześniej przygotowałam, bo zaczęłam od nabrania jako takiej kondycji (ćwiczenia domowe plus dieta i spadek wagi )  oraz miałam na uwadze niezwykle cenne rady naszej smoczycy  :-* podstawowe  kontrolne badania raz do roku (rozszerzona morfologia , badanie ginekologiczne i usg piersi ) to wbijam do głowy każdej forumce, nie wiem z jakim skutkiem  ;) ale masz racje, co pobiegałas, to Twoje, moze uda się dobrac jakiś inny rodzaj aktywności do Twojej aktualnej sytuacji zdrowotnej?
Dziś prawie 11 km na lekkim osłabieniu, ale na spokoju dałam radę...za dwa tygodnie będę juz czuła powiew Adriatyku, tam to dopiero sobie pobiegam  :skacza:

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #11140 dnia: 10 Czerwca 2017, 08:19 »
Miśka, kiedy ty sypiasz? :)

Moje dzieciaki zrobiły mi wczesną pobudkę, ale mąż w pracy i nie pobiegam. Zresztą ciemne chmury nad miastem. Pewnie lunie.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11141 dnia: 10 Czerwca 2017, 09:05 »
japcio z reguły od 22 do 5 rano,  ostatnio ne fejsie mignęły mi wytyczne co do snu i w moim wieku  :P to juz taki standard  ;D

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11142 dnia: 10 Czerwca 2017, 11:36 »
Bardzo fajny tekst...
http://pannaannabiega.pl/trening/jesli-chcesz-cwiczyc-bedziesz/

ja kończę z psychotropami i mam nadzieje, że wróci siła do biegania :D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11143 dnia: 10 Czerwca 2017, 13:58 »
tekst ciekawy, ale w sumie nic tam odkrywczego jak dla mnie  ;) ja od dawna wiem, ze po pierwsze wiele zależy od naszej głowy , a po drugie od  motywacji, skoro mój osobisty mąż, który ma z reguly rozpisany plan dnia co do godziny i lubił sobie pospać  ;D teraz sam wstaje przed 6, zeby chociaż godzinke-półtorej pobiegać, to jak dla mnie naprawdę KAŻDY moze taki swój czas na trening wygospodarowac, pytanie tylko, czy chce...
Ciri trzymam kciuki  :ok:

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11144 dnia: 10 Czerwca 2017, 14:54 »
ale wiesz jak to jest Monia, dużo ludzi ma wymówki a prawda jest jedna, trzeba chciec i koniec to wszystko się zorganizuje :)

wczoraj trafiłam na tekst Ani Lewandowskiej nt. nietolerancji, ona tam pisze, że to nie jest na całe życie...hmmm...ciekawe..

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11145 dnia: 10 Czerwca 2017, 15:42 »
ciriness dokładnie - no może są jakieś ekstremalne sytuacje typu młoda mama sama za granicą/ w innym mieście  z niemowlakiem, a mąż na morzu  :) (choć biegajace mamy z wózkiem też spotykalam  :) ) ale zasadniczo trzeba tylko chcieć, co do nietolerancji to ekspertem jest nasza maggi, ale tyle, co z nią rozmawiałam, to na pewno szybko wykryta u dziecka daje duże szanse na to, ze w przyszłości będzie można rozszerzać diete, u dorosłego to zalezy od natężenia tej nietolerancji i towarzyszących jej objawów

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11146 dnia: 10 Czerwca 2017, 16:52 »
Ja dzisiaj zaliczyłam pierwszy rower na dworzu :D
Zostałam do tego poniekąd zmuszona, bo mąż auto mi zepsuł i póki go nie naprawi to będę śmigać rowerem do pracy :D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11147 dnia: 12 Czerwca 2017, 07:27 »
zesputego auta nie zazdroszczę, ale za rower brawo  :)
wczoraj długi  spacerek z rodzinką po emocjach piłkarskich, zakonczony przepysznymi lodami - kto w Szczecinie nie odkrył jeszcze naturalnych lodów koło basenu olimpijskiego to baardzo polecam, wielka porcja jak w Chorwacji  :) a do tego super  smaki - ja wczoraj testowałam zielona herbate i mascarpone z jagodami  :)
dziś ponad 13 km zaliczone, niechcący wsytraszyłam bardzo liczną rodzinkę dzików  :P

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11148 dnia: 12 Czerwca 2017, 07:57 »
Ja wczoraj tradycyjnie piątkę :) i też przestraszyłam rodzinę, ale na chodniku :) dobrze, że miałam słuchawki i nie słyszałam ich komentarzy :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #11149 dnia: 12 Czerwca 2017, 20:19 »
A ja ponad 6 dalam rade w weekend dzis odpoczywam, bo wczoraj zapodalam sobie ostra porcje cwiczen ogolnorozwojowych, dawno juz ich nie robilam i przyznam, ze posladki to mi dzis nie siedza ;) wiec leze i zajadam krakersy ogladajac serial :) zdrowy tryb zycia, hehe

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11150 dnia: 12 Czerwca 2017, 21:26 »
a ja się muszę podzielić z Wami swoimi dzisiejszymi przemyśleniami :D

dzisiaj przyszedł mój zegarek do biegania, zawsze po cichu w duchu śmiałam się z biegania z tymi zegarkami, wydawało mi się, że tel wystarczy ale jest to mega gadżet i o wiele lepiej się biega, nawet nie wiem jak to opisać ale czuję, że to inny level ;)

jeśli chcę biegać muszę biegać poniżej mojego tętna maks. a okazuje sie że biegałam dużo za szybko i pow. tętna maks, stąd też brak efektów biegania na wadze bowiem im niższe tetno tym lepsze cardio no i problemy z serduchem!

bieganie z tętnem cardio albo chociaż poniżej maks było dla mnie na początku męczarnią, myślałam - tak wolno? i sam organizm przyspieszał, ale zwalniałam żeby trzymać to przepisowe tętno i po 4km okazało się że ani nie mam kolki, ani zadyszki ani ochoty przerwać treningu i wróciła radość z biegania którą utraciłam z powodu złego samopoczucia sercowo-krążeniowego, gdyby nie czas (mąż wychodził na squasha) to bym przebiegła 10km lekko i w ogóle nie jestem zmęczona - wwwwooowww!! (a biegam ostatnio tylko raz w tygodniu bo nie mialam sily)

i mam trochę żal, że niewiele się pisze o tym prawidłowym tętnie i posiadaniu pulsometru w bieganiu dla początkujących, ja bym sobie serducho zniszczyła prędzej niż bym biegała maratony...co prawda piszą żeby biegać tak aby można było swobodnie rozmawiać ale dopiero dzisiaj to odkryłam, że się da i właśnie takie bieganie też może przynieść przyjemność a jest maksymalnie zdrowe :D

no ale niestety ze swoim organizmem mogę zapomnieć o 10km poniżej godziny ;) ;)

ot i tyle :D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11151 dnia: 13 Czerwca 2017, 06:44 »
o przepraszam - a kto tu ciągle trąbi, że bieganie owszem, ale bez szarżowania, na początek marszo-biegi, potem w swoim tempie bez porównywania się z innymi ?  :protestuje: co prawda u Ciebie ciri to konkretny problem zdrowotny, ale ja i bez zegarka wiedziałam, kiedy mogę zwolnic, a kiedy przyspieszyc, bo wsłuchiwałam się w swój organizm i biegałam nie dla czasu, a dla przyjemności....i nigdzie nie jest napisane, ze 10 km musi być poniżej godziny, teraz fajna ekpia zamyka maraton szczeciński  w tempie 6 godzin i też mają z tego duży fun!

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #11152 dnia: 13 Czerwca 2017, 07:49 »
Ja wczoraj w końcu po prawie dwutygodniowej przerwie mogłam iść biegać. Zrobiłam niecałe 6 km ale to szczęście które mi  towarzyszyło jest nie do opisania :-D biegłabym dalej ale pomyślałam że po takiej przerwie lepiej nie przesadzać. A tak się bałam że po przerwie będę miała problem, kolke czy co tam jeszczd. A tu nic. Biegłam z  takim bananem na ustach że niektórzy dziwnie na mnie patrzyli :-D

Moja Kośc lepiej. Ale do pełnej sprawności jeszcze daleko... Nieźle się załatwiłam.

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11153 dnia: 13 Czerwca 2017, 10:00 »
Tylko miśka moje tempo niestety nie oznacza bezpiecznego dla mnie tętna :D chyba rzeczywiście fajnym wyznacznikiem jest ten bieg przy którym można rozmawiać :)

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #11154 dnia: 13 Czerwca 2017, 10:56 »
Dochodzę do wnisoku, że chyba trzeba zmienić temat wątku  :D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11155 dnia: 13 Czerwca 2017, 11:02 »

Ciri ja pisałam o powiedzmy przeciętnie zdrowym biegaczu - amatorze, Ty skoro masz juz wytyczne od specjalisty to musisz się ich trzymac i tyle....ja akurat rozmowy podczas biegu to sobie nie wyobrażam  :P
Sylvi o wszystkim warto rozmawiać  :)

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #11156 dnia: 13 Czerwca 2017, 11:34 »
miśka28 jasne. Ale od dłuższego czasu dyskusja kręci się wokół biegania  ;D
Bardzo mi się to podoba, żeby nie było :P

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11157 dnia: 13 Czerwca 2017, 11:56 »
Ja już nie raz pisałam, że biegam ślimaczym tempem :) Ale ślimaki też mogą być szybkie. Od kilku dni siedzi mi w głowie tekst bratanicy R. do mojej Oli "Ola, ślimak nam ucieka!!!!!!" :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11158 dnia: 13 Czerwca 2017, 13:10 »
Sylvi ja bym chętnie o innych aktywnosciach popisała, tylko coś chetnych brak  ;) ale spoko,  za 10 dni zostawiam Was w spokoju na jakieś dwa tygodnie, to sobie odpoczniecie od nawiedzonej biegaczki  :P

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11159 dnia: 13 Czerwca 2017, 13:52 »
Ja z doskoku teraz jestem. Ale co tu dużo gadac... Nuda u mnie, tylko rower i rower... ;)