Ania ja piekę sama chleb, ale mam zakwas. Dostałam od koleżanki i teraz za każdym razem sobie odkładam. Mogę Tobie również odłożyć i jak będziesz np. na basenie w Gryfinie to Ci dam

Ja robię taki: 1kg mąki pszennej, 2 szkl. mąki żytniej, 1szkl. słonecznik, 1szkl. siemie lniane, 1szkl. sezam, 1szkl. płatki owsiane, 1szkl. otręby, 1 woreczek kaszy gryczanej, 2 łyżki miodu, 6szkl. woda, 2łyżki soli i 1 łyżka cukru.
Wszystkie sypkie składniki mieszamy, dodajemy zakwas i ugotowaną kaszę, mieszamy, dodajemy 2łyżki miodu rozpuszczone w szklance wody oraz 5 szkl. wody i mieszamy. Przekładamy do dwóch blaszek i odstawiamy na ok 8-10 h, a następnie pieczemy ok. 1h.