Pumpernikiel jest w porządku, chociaż mi osobiście nie przeszłoby to przez gardło - nie lubię kwaśnego posmaku w chlebie

My kupujemy wspomniany wcześniej chlebek słonecznikowy z Lidla - wydaje mi się ze jest ok
Jak byłam kiedyś na szkoleniu, to nam prowadzący mówił, jak odróżnić takie karmelizowane chleby od tych typowo ciemnych:
1. Karmelizowany jest bardziej suchy. Typowo razowy można poznać po tym, że jest taki jakby trochę wilgotny.
2. Kolorowane chleby, jak im się przyjrzeć mają takie duże bąbelki powietrza, które zrobiły się w trakcie pieczenia. Razowy ma dużo bąbelków, ale takich malutkich, tyci tyci

3. Biały chleb, czy kolorowy można poznać po tym, że łatwo go "ugniatać" (np. jak się weźmie w dłoń i ściśnie). Przy białych bułkach można zaobserwować, że jak się wgniecie ich wierzchołek, do po pewnym czasie wrócą do dawnego stanu (jakby "oddychały") - no chyba że już są tak wgniecione, że nie mają sił oddychać

Trudno zaś zmienić kształt typowego razowego chleba lub bułki.