Autor Wątek: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...  (Przeczytany 582379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...
« Odpowiedź #990 dnia: 30 Grudnia 2015, 07:47 »
Marcella, ale nikt tego tak nie odebral (tak mi się wydaje).

Marcela, dokładnie.
Rozumiem twoje wątpliwości ale nie wiem, czy nie będzie gorzej dla Zuzi jak zostanie w 1 klasie, a jej nowe koleżanki pojdą dalej.

U nas klasy podzielone są i rocznikami i miesiącami.
Zuza akurat jest w klasie z 7 latkami ale z listopada i grudnia, a ona jest ze stycznia wiec nie ma tam żadnej róznicy.
Ale fakt, czytanie ma po matce i juz teraz pochłania książki po 100 stron.

Legendy polskie to porazka.

Mamy ją w domu. To lektura? No nie są za szczęśliwe ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #991 dnia: 30 Grudnia 2015, 08:33 »
Moj też dostał od pani opinię, że gotowy ale według mnie emocjonalnie wogiole. Przykład: robią coś w książkach i pani im po cichu puszcza muzykę, moj cały chodzi, nogami przebiera, w końcu wstaje na środek sali i tańczy, zaraz dziewczynki do niego dołączają i pół godzinną przerwa na tańce. Literki pisze ładnie, ale czasem powie, że mu się nie chce i oddaje pusta kartkę. Malują i on choinke na czarno, bo tak chciałem, Mikołaj z czapka niebieska, bo tak. Wycinali łańcuchy oto obccial rękaw w bluzce. Pani mówi, że przynajmniej chwyt nożyczek profesjonalny :)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #992 dnia: 30 Grudnia 2015, 09:33 »
Marcyś, dzięki za szczerą opinię :)

Skoro PIS przegłosował ustawę, to chyba nie będę się już zastanawiać i dam Olę do szkoły w 2017. Tylko zastanawiam się, czy nie będzie się nudziła w zerówce. Drugi rok z tą samą panią i podobne zajęcia  ???

I tak sobie myślę - czy moje dziecko, które w czerwcu 2016 r. skończy zerówkę, a do szkoły pójdzie we wrześniu 2017 r. - może sobie zrobić rok przerwy od przedszkola? Teoretycznie oczywiście. Ciekawe, czy PIS wziął pod uwagę taką sytuację :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #993 dnia: 30 Grudnia 2015, 09:53 »
Cholera..
Przez ta ustawe.m9j awans wisi na wlosku :/

Marcela fajnie ze piszesz szczerze.
Fajnie ze chodzisz z zuza na zajecia wyrownawcze.
Mysle podobnie jak dziewczyny ze przez te pol roku wiele u zuzi moze sie zmienic.
Poza tym jesli bedzie jej.coraz gorzej i wwidentnie nie bedzie sobue radzila to wtedy rozwaz zeby klase powtorzyla.
Poki co nie mysl o tym.i nie doluj sie bo nie. Ma sensu..

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #994 dnia: 30 Grudnia 2015, 10:15 »
Japcio możesz Ją dać do zerowki szkolnej.
Naszą nauczycielka mówi, że kupimy inne książki i obiecuje, że nie bed się nudzić. Będzie dzla dalej z programem i po półroczu zaczną powoli czytac.
Mam metlik staszny. Większość rodziców chce zostawić dzieci. Będzie ta sama grupai i ta sama pani. Tatus chce, żeby szedł do 1 , bo mądry, zdolny i będzie się nudzić, BK szybko łapie. Pani od angielskiego co chodzi prywatnie też mówi, żeby dać do 1.
Nie wiem co robić.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #995 dnia: 30 Grudnia 2015, 10:16 »
Martka, w mojej szkole nie ma zerówki :( No chyba, że coś się teraz zmieni. Muszę pogadać z szefową.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #996 dnia: 30 Grudnia 2015, 10:19 »
O to szkoda.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #997 dnia: 30 Grudnia 2015, 11:15 »
Marcella, ale nikt tego tak nie odebral (tak mi się wydaje).

Legendy polskie to porazka.

Mamy ją w domu. To lektura? No nie są za szczęśliwe ;)
[/quote]
czy ja wiem...pod kątem treningu czytania to bardzo dobra książka :) pod kątem treści są bardziej "współczesne" pozycje typu Co to znaczy czy Ostrożnie....mnie jeszcze zastanawia, co z podstawą programową dzieci, które już zaczęły pierwszą klasę wg "starych" zasad - czy będzie kontynuacja czy kolejna rewolucja....dla mnie póki to jeden wielki - kolejny zresztą - eksperyment niestety na dzieciach, ciekawe, na jak długo.... jeszcze zauważę, że część obecnych przedszkolnych   5-latków była niejako nastawiana, ze pójdzie do szkoły,  więc u nas jakby co i tak chyba bedzie w grę wchodziła zerówka szkolna (do której - z tego co nieoficjalnie słyszę - będzie "rekomendacja", by 6-latki własnie wypychać....)

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #998 dnia: 30 Grudnia 2015, 11:31 »
Martka, w mojej szkole nie ma zerówki :( No chyba, że coś się teraz zmieni. Muszę pogadać z szefową.

Moze teraz szkoła będzie musiała stworzyć Zerówkę bo przecież nie będzie miejsca przynajmniej w publicznych przedszkolach dla dzieci powtarzających zerowke a jeśli będzie miejsce to co z przyszłymi 3 latkami ? Nie będzie rekrutacji ?
To jest straszne co sie dzieje ... i to kosztem dzieci ...
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #999 dnia: 30 Grudnia 2015, 11:58 »
Moim zdaniem ta ustawa to jedno wielkie nieporozumienie, żeby "spełnić obietnice", a cierpieć będą dzieci.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #1000 dnia: 30 Grudnia 2015, 14:46 »
aadaa które szkoły mogły stworzyć zerówki, to raczej już to zrobiły (bo są przecież do tego potrzebne też warunki lokalowe), może i w zerówkach wprowadzą system trójzmianowy....pytanie też o oficjalne wytyczne odnośne tych 6-latków (czy są w ustawie??),  które już są  w przedszkolach, jeśli  będą mogły zostać, to na pewno rekrutacji 3-latków nie będzie, ewentualnie uzupełniająca tych starszaków, które same odeszły.....zaznaczam, że ja entuzjastką 6-latków w pierwszej klasie nie byłam, ale skoro już zrobiono taki wysiłek i organizacyjny i finansowy, a teraz nagle to cofać to dla mnie to  tylko "dobra zmiana" dla samej zmiany.....i co z dostępnością 3 i 4 latków do edukacji przedszkolnej, miały mieć one  zagwarantowane miejsca....pewnie po nocy zrobi się kolejną nowelę i problem z głowy...

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1001 dnia: 30 Grudnia 2015, 14:52 »
Ja moją przyszłą 3-latkę już zapisałam do przedszkola - do tego, w którym zostanie starsza siostra. Przedszkole niepubliczne, więc liczę na to, że się dostanie.

ps ale będzie wygoda zawozić je rano razem i potem odbierać :) a nie kursować na trasie babcia - przedszkole- szkoła albo przedszkole -babcia - szkoła albo...... :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1002 dnia: 30 Grudnia 2015, 15:06 »
U nas dyrektorka przedszkola powiedziała ze jak zmienia ze 7 latki idą dopiero do szkoły vto ona raczej miejsc dla 3 latkow nie będzie miała.
Pewnie tylko Ci co pójdą do szkoły czy zerowki szkolnej.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #1003 dnia: 30 Grudnia 2015, 16:42 »
Nam dyrekcha tez oznajmila ze jesli ta ustawa wejdzie to bedzie jedna grupa 6 latkow i jedna gr 3 latkow..
A zawsze mielismy po 2 grupy z kazdego wieku...

Offline graziella
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: i już po
« Odpowiedź #1004 dnia: 6 Stycznia 2016, 10:15 »
Mam wyrzuty sumienia, że tutaj o tym napisałam.. Nie chciałabym, żeby było to źle odebrane jak to moja Zuza sobie nie radzi.. Ja jestem z niej bardzo dumna, bo widzę jak się stara.. Najbardziej żałuję, że nie wiem jakby to było gdyby poszła jako 7 latka.. no ale czasu już nie cofnę. Ćwiczę z nią codziennie czytanie. Już widzę i tak postęp od września. Ale też nie chcę, żeby musiała całą podstawówkę gonić za innymi dziećmi.
My też 5 lat temu posłaliśmy młodszego do szkoły jako sześciolatka- wtedy był jako jedyny w klasie w tym wieku. Też były problemy z nauką i należy się nastawić, że tak będzie do trzeciej klasy.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #1005 dnia: 6 Stycznia 2016, 10:26 »
A w 4 klasie jak sobie radzi? U nas dwa dni szkoły i wczoraj i przedwczoraj odrabiała lekcje po 1.5 h.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1006 dnia: 6 Stycznia 2016, 11:32 »
Marcella pamiętaj, że masz możliwość zostawienia jej w pierwszej klasie na drugi rok...
Jeśli uważasz, że to będzie dla niej lepsze niż pójście dalej- to to zrób... tylko zastanów się wówczas również nad zmianą szkoły...

Wszystkie decyzje edukacyjne są trudne. Moja przyjaciółka teraz zmienia szkołę swojej córce...
Jula pójdzie dojdzie albo do klasy Ewy (wczoraj była na testach i je przeszła pomyślnie), albo do szkoły na Głębokim...
I też dziewczyna siedzi i duma...
Bo to, że chce mienić szkołę - nie ma wątpliwości - 3 razy w tygodniu zajęcia od 12 do 17 i spędzanie przedpołudnia w przepełnionej świetlicy wykańcza dziecko. Córka sama chce szkołę zmienić...chce mieć lekcje na rano.

Niestety nie ma lekko...
Ja się ostatnio zorientowałam, że pomimo, że Ewa wszystkie klasówki z angielskiego pisze ma max punktów, to nie pamięta części materiału, który był pół roku temu. I to jej utrudnia aktywność na lekcjach, która jej spadła, o czym wiem od nauczycielki...
I nie wiem czy to norma, czy precedens...
Kombinuję jak teraz córce pomóc...a moja wiedza z materiału, który przerabiają jest szczątkowa, bo ona uczy się sama.
I słabo mi się robi na myśl, że mam w to wchodzić...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1007 dnia: 6 Stycznia 2016, 12:01 »
Nie wyobrażam sobie mieć lekcji na popołudnie, zupełnie inaczej wtedy mózg pracuje, uczyć się trzeba rano.

Liwka radzi sobie świetnie jak się dowiedziałam od Pani, dostałam przykaz żeby dawać jej dłuższe teksty do czytania bo radzi sobie rewelacyjnie, natomiast często niestety buzia jej się nie zamyka, szczególnie na angielskim. Owszem po upomnieniu przeprosi ale za jakiś czas znowu to samo. Z angielskiego już kolejną uwagę za gadanie dostała.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1008 dnia: 6 Stycznia 2016, 12:25 »
Nie wyobrażam sobie mieć lekcji na popołudnie, zupełnie inaczej wtedy mózg pracuje, uczyć się trzeba rano.

Ja też...
miałam raz w tygodniu zajęcia na popołudnie na początku podstawówki
to ja się męczyłam pamiętam do dzisiaj...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline graziella
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: i już po
« Odpowiedź #1009 dnia: 6 Stycznia 2016, 14:12 »
A w 4 klasie jak sobie radzi? U nas dwa dni szkoły i wczoraj i przedwczoraj odrabiała lekcje po 1.5 h.
Obecnie chodzi do 6 klasy i jest znacznie lepiej choć uczyć mu się nie chce.

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #1010 dnia: 8 Stycznia 2016, 23:08 »
a jakie szkoły polecacie jeśli chodzi o prywatne podstawówki w Szczecinie i dlaczego?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1011 dnia: 9 Stycznia 2016, 10:22 »
...to zależy czego szukasz?
jak małych klas i zajęć na rano - to każda jest dobra..
niskiego czesnego...?
wysokiego poziomu nauczania?
świętego spokoju dla dziecka, czyli żeby nie cisnęli za bardzo...
bardzo dobrych warunków lokalowych?
itp...

...i czego chcesz uniknąć - szkoły prywatne mają swoje "ciemne strony"...
« Ostatnia zmiana: 9 Stycznia 2016, 10:54 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline Magda M.
  • uzależniony
« Odpowiedź #1012 dnia: 9 Stycznia 2016, 11:36 »
wysokiego poziomu nauczania, zdecydowanie zajęcia do południa, no i czesne do przełknięcia ;-)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1013 dnia: 9 Stycznia 2016, 11:55 »
a ile to jest do przełknięcia?  ;D

Pamiętaj, że szkołą prywatna jest prowadzona m.in dla zysku (oby tylko nie dla tego  :)), czyli musi dać zarobić właścicielowi...
jedynie szkoła społeczna rządzi się innymi prawami ekonomicznymi...
chociaż dla większości ludzi to jedno i to samo...

miałam coś napisać jeszcze od siebie, ale znalazłam dość fajny blog...
warto przeczytać...
http://krysztofiak-wojciech.blogspot.com/2015/01/ktora-szkoe-podstawowa-wybrac-w.html

jest to aktualna wiedza... facet sam opracował zasady rankingu na podstawie dostępnych danych biorąc pod uwagę różne aspekty...
można szukać w tym dziury w całym, można się nie zgodzić, ale warto się zagłębić....
Ja przeczytałam z zainteresowaniem, chociaż swoich preferencji co do szkoły nie zmienię...

W kontekście Twojego pytania o dobrą szkołę niepubliczną kluczowe może być to zdanie...

" ... wśród bardzo dobrych, płatnych szkól jedynie:    SP „PRIMUS”, Polsko-Amerykańska Prywatna SP, SP Towarzystwa Salezjańskiego,  Prywatna SP Leonarda Piwoni, Społeczna SP nr 1 im Noblistów Polskich Społecznego Towarzystwa Oświatowego, gwarantują względnie wysokie prawdopodobieństwo utrzymania w kolejnych latach wysokiego poziomu..."

ranking siłą rzeczy nie obejmował szkół nowych, a jest takich kilka... m.in. Szkoła Stowarzyszenia Sternik, Mozaika itp...

Pamiętaj - jest styczeń- nabór do szkół niepublicznych zaczyna się w lutym, niektóre mają strasznie sztywny system rekrutacji - jeśli się spóźnisz - szkoła odpada...
« Ostatnia zmiana: 9 Stycznia 2016, 12:40 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline Magda M.
  • uzależniony
« Odpowiedź #1014 dnia: 9 Stycznia 2016, 14:48 »
dzięki :-) bloga znam, ale chciałam się poznać obiektywne oceny osób, które mają dziecko w którejś z tych szkół prywatnych z czołówki , ewentualnie w szkole społecznej na Głębokiem  :)  A Twoja córka chodzi do którejś z tych szkół?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1015 dnia: 9 Stycznia 2016, 14:54 »
moja chodzi do STO...
— Richard M. Devos

Offline Barka

• Gosia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #1016 dnia: 9 Stycznia 2016, 16:11 »
Dziewczyny, a na jakim poziomie kształtują się opłaty w szkołach prywatnych czy społecznych?

Jeśli się kogoś kocha, to się go kocha, a gdy nie ma już nic, co można by mu zaoferować, wciąż daje się miłość.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1017 dnia: 11 Stycznia 2016, 20:29 »
Zaglądam bo Marcelina mnie tu przysłała :) Moja 5 latka chce iść do szkoły muzycznej. Chwilowo ani myśli by zostać w przedszkolnej zerowce. Ja się stresuje, on Też ale uparcie nie zmienia zdania

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1018 dnia: 12 Stycznia 2016, 17:16 »
Ja chciałam przenieść syna do polsko amerykańskiej ale nie ma miejsc.dziewczyny teraz zapisuje żeby potem nie zalowac ze jest za pozno
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Magda M.
  • uzależniony
« Odpowiedź #1019 dnia: 12 Stycznia 2016, 17:41 »
Ela a jakie czesne w tej szkole i co wchodzi w jego skład? (może być na priv jesli chcesz)