Autor Wątek: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...  (Przeczytany 584827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
Odp: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...
« Odpowiedź #930 dnia: 22 Października 2015, 09:39 »

Nadal nie chce śpiewać na religii, chociaż zapamiętuje teksty, bo jakmpoprosze to mi śpiewa, a w szkole nie chce  :-\

haha, też bym nie chciała publicznie śpiewać :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #931 dnia: 22 Października 2015, 09:47 »
izulek my na szczęście mieliśmy i mądrą Panią w przedszkolu plus spotkania z Panią psycholog a propo przygotowania wczesnoszkolnego - bo patrząc na twórczość artystyczną mojego syna do piątego roku życia to tez miałam duuże wątpliwości  :) także spokojnie, syn ma czas  :) i żeby było jasne, ja pisze o wymaganiu od 5-latka precyzyjnego pisania liter lub liczb, co innego wspomaganie tej grafomotoryki przez różne prace plastyczne typu własnie wycinanie, wyklejanie, lepienie z ciastoliny itp. to juz powinno mieć miejsce na etapie 3-latka  :)

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #932 dnia: 22 Października 2015, 10:21 »
oni w 3 latkach robili różne rzeczy, co rusz wisiały prace różnymi technikami, a pani w kolejnej grupie stwierdziła że mają duże braki...

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #933 dnia: 22 Października 2015, 11:43 »
Japcio, ale on zamiast religijnych piosenek śpiewa "daj mi te noc" , więc tu nie chodzi o wstyd przed publika ;)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #934 dnia: 29 Października 2015, 09:47 »
To co, nasze dzieci nie pójdą do gimnazjum? :)
Tak jak mama i tata - 8 klas :)
Sama nie wiem, co o tym sądzić..... moi gimnazjaliści to żaden element :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #935 dnia: 29 Października 2015, 10:31 »
Pożyjemy zobaczymy...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #936 dnia: 29 Października 2015, 14:24 »
japcio mnie póki co bardziej  interesuje, czy cofną też obowiązkową edukację szkolną od 6 roku życia....to by było chyba dopiero zamieszanie....i kolejny dylemat dla rodzica....ale spokojnie, zapowiedzi wyborcze to jedno a ich realizacja to drugie, w pierwszej kolejności naród będzie raczej  wołał o te 500 zł na drugie i kolejne dziecko  :)

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #937 dnia: 30 Października 2015, 11:21 »
Japcio- moi gimnazjalisci to tez zaden element wart resocjalizacji. I niestety częściej zawodzą mnie ich rodzice niż oni sami. A te bredni o tym ze w girmie zatravila się wychowawcza rola szkoły... błagam. Wychowuje dom a jakie te domy i rodziny są różne to wiemy wszyscy...

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #938 dnia: 13 Listopada 2015, 11:40 »
Chce się pochwalić, że mój uczeń wczoraj miał pierwszą klasowke i dostał 6!! Nie zrobił ani jednego błędu, wszystko idealnie :-) :-)  Ależ dumni jesteśmy.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #939 dnia: 13 Listopada 2015, 15:50 »
MARTKA w zerówce mieli już klasówkę? i macie oceny w stopniach, nie opisowe? jakas ambitna szkoła  ;D u nas w przedszkolu to wszystko jest jeszcze na zasadzie nauki z zabawą...niemniej gratulacje dla poważnego ucznia  :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #940 dnia: 13 Listopada 2015, 16:31 »
MARTKA - GEATULACJE!!!!
Zdolny syn.
Ale tak na marginesie- kolejny nauczyciel który nie rozumie po co są opisowki...
Chyba, że wszystkim stawia 6.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #941 dnia: 13 Listopada 2015, 16:54 »
Dziękuję.  Jestem dumna, ze ho ho ;-) Tak stawia im oceny, mieli pisać że słuchu te, które już poznali literki,  cyferki, samo głoski i numer alarmowy.
Oceny były wszystkie,  nawet 1.  Pani łagodnie traktuje,  kolega się starał,ale mu krzywo szlo to dostał 5 ze smutna mina. Mój 6 z uśmiechem i napis bardzo ładnie!  To w zerówce nie ma ocen? A w dalszych klasach? U nas we wszystkich są oceny.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #942 dnia: 13 Listopada 2015, 17:04 »
Będziesz się mniej cieszyć jak dostanie gorszą ocenę i wróci spłakany.

Po to jest opis, żeby dziecko motywować, a nie stygmatyzować cyferką.

A piątka ze smutną buzką??? Dwa sprzeczne komunikaty wysyłane to dziecka. Ma sie cieszyć czy płakać???

Potem ludzie się dziwią, że dzieci nie lubią szkoły...
— Richard M. Devos

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #943 dnia: 13 Listopada 2015, 17:09 »
No fakt, masz rację.
Zobaczymy jak dalej będzie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #944 dnia: 13 Listopada 2015, 17:19 »
Ja osobiście nie uważałam oceny cyfrowej za nic złego dopóki nie porozmawiałam z nauczycielami z mojej szkoły.
Przytaczając polonistkę (standardowo stawia oceny bo uczy w klasach IV-VI) woli zamiast kiepskiej oceny cyfrowej postawić opisową, bo co to da jeśli Jasiu dostanie kolejną tróję, zniechęci się jeszcze bardziej, szczególnie jesli sie starał. Ale jesli przeczyta co zrobił dobrze, a do tego kilka uwag co może poprawić by było jeszcze lepiej, to przyniesie to na przyszłość więcej korzyści.
Szkoła ma przede wszystkim uczyć, oceniać w drugiej kolejności.
— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #945 dnia: 13 Listopada 2015, 17:22 »
z tego co wiem, to jest to nawet uregulowane ustawowo, ze w klasach 1-3 to oceny opisowe (przynajmniej na świadectwie) - o ile tego nie cofną  ;)  jedynym wyjątkiem w pierwszej klasie była religia...chociaż w drugiej klasie to cząstkowe oceny są tez już w formie stopni, bo dziecko doskonale wiedziało, co jaka buźka oznacza  :) zerówki w szkole nie zaliczaliśmy, ale w moim odczuciu oceny na tym etapie to forma zniechęcania dziecka na samym starcie -  nie każde dziecko ma tak samo rozwiniętą grafomotorykę i powinno się je stymulować w ogóle do pisania, ja na miejscu pięciolatka, które dostało niższą ocenę za sam fakt krzywego napisania literki (o ile ją przypomina) to bym przestała w ogole pisać  :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #946 dnia: 13 Listopada 2015, 17:28 »
U nas nie ma buziek - były jedynie na początku pierwszej klasy - zawsze jest opis, który niesie za sobą informację - mniejszą lub większą.

Religia to inna bajka - są oceny- ale o obecności religii w szkole nie chce mi się nawet gadać. Zupełnie inny temat...
— Richard M. Devos

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #947 dnia: 13 Listopada 2015, 22:04 »
U nnas w szkole jeat opisowka i pani tez stawia oceny. Ale z tego cco wiem to raczej kazdy ma bardzo dobre oceny. Przy opisowce tak jak pisala Lilian jest najpierw infp co jest doobrzze a pozniej info co mozna by bylo poprawic aaby bylo jeszcze lepiej
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #948 dnia: 14 Listopada 2015, 18:20 »
U nas są na razie buźki.
Moja córka zalicza i te usmiechniete z koroną i takie ze smutkną buzią.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #949 dnia: 14 Listopada 2015, 18:30 »
U nas były słoneczka...
Takie z mniejsza i wiekszą ilością promyków. Im bardziej promienne tym lepsze, nie było smutnych znaczków, bo też dzieci nie motywuje.

W ogóle widzę, że nauczyciele mają dużo luzu. Ewa w zeszycie od niemieckiego dwie ostatnie lekcje napisała na kolorowo żelowymi długopisami, każde zdanie inny kolor.
A w dialogach przy "super gut", "schlecht", "es geht" - podorysowywala sobie buźki z odpowiednimi minami.
Wg Pani germanistki - jak jej tylko to pomoże się uczyć i zapamiętywać to może mieć tam wszystkie kolory tęczy i pismo obrazkowe.
— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #950 dnia: 14 Listopada 2015, 18:55 »
U nas pieczątki z buźkami, dobrze, bardzo dobrze, wspaniale..

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #951 dnia: 14 Listopada 2015, 18:56 »
Klasówki i oceny w zerówce mnie też szokują...

Tosia w zeszycie korespondencji ma jedynie stawiane buźki za zachowanie. Dzieci, które wymagają dodatkowego zaangażowania wychowawczyni mają dopisywane bardziej szczegółowe informację dot. zachowania w d. dniu.

Ćwiczą gł. grafomotorykę, a nauka i utrwalanie liter i cyfr odbywa się jakby przy okazji. Na ostatnim zebraniu dostaliśmy pierwszy wycinek z diagnozy i jest bardzo różnie - są dzieci znające prawie cały alfabet i takie, które nie potrafią ciąć nożyczkami po śladzie.
Zróżnicowanie było dla mnie do przewidzenia obserwując już dzieci w szatni - część ubiera się sama, a część stoi jak kukiełka i daje się biezwiednie obsłużyć opiekunowi... Szkoła stara się dostosować do 5-latków i uważam, że nie zawodzi, ale bez zaangażowania rodziców to syzyfowa praca.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #952 dnia: 14 Listopada 2015, 19:00 »
Caril no nie żartuj sobie...
Zaangażowanie rodziców??
Przecież to zadanie szkoły... ;)
— Richard M. Devos

Offline .caril.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #953 dnia: 14 Listopada 2015, 19:08 »
Myślałam, że po przedszkolnych roszczeniach, w szkole trochę się to zmienia, ale jak widać nie bardzo ;)

Wychowawczyni poprosiła by dzieci trenowały ubieranie, by pozwolić na samodzielność, bo codzienne wychodzenie na plac zabaw i boisko trwa nieskończenie długo zanim obskoczy połowę klasy. Rodzice z minami zbitych psiaków przyznali rację, ale jakoś szczególnej zmiany nie widać, bo przecież wszyscy się spieszą...
Na wycieczkę autokarową do Koszalina też się większość nie zgodziła: "moje dziecko beze mnie nie wytrzyma cały dzień!"

Już widzę reakcję gdyby wychowawczyni zapowiedziała klasówkę za przyszły tydzień... Oczami wyobraźni widzę krzykliwe transparenty i płonące pochodnie 8)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #954 dnia: 14 Listopada 2015, 19:11 »
I hasła, że SZKOŁA NIE JEST GOTOWA NA PIĘCIOLATKI ...

— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #955 dnia: 14 Listopada 2015, 19:12 »
z tego, co nawet można tu na forum wyczytać, to chyba w zerówkach w szkole  Panie robią taką mini pierwszą klasę  ;) u nas w przedszkolu jest dużo zajęć plastycznych, żeby własnie trenować rękę plus nacisk na głoskowanie i sylabizowanie - bo to jest podstawa do czytania, moja czterolatka już poznała dzięki bratu alfabet, tylko co z tego - sama znajomość pojedynczych liter nie oznacza umiejętności składania wyrazów....w pierwszej klasie dokładna opisówka była dołączona do  każdego testu sprawdzającego plus zdobyta ilość punktów tez tylko do wiedzy rodzica, żeby nie demotywować  ucznia - choć rozbawiła mnie sytuacja, gdzie wlaśnie rodzic na zebraniu dyskutował na temat braku punktacji przy jakiś poleceniu, które dla niego było niejednoznaczne  ;)
kwestia samodzielności to inna sprawa, można prace doktorskie pisać  ;D

Offline .caril.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #956 dnia: 14 Listopada 2015, 19:24 »
Miśka, u nas szkolna zerówka, a program zajęć podobny do tego jak u Twojej córki. Dużo plastyki, szlaczki, głoskowanie i sylabizowanie. Nawet na logopedii, którą mają 3 razy w tygodniu, głównie rymowanki, piosenki i zagadki rysunkowe z ukrytą funkcją edukacyjną (połącz przedmioty zaczynające się na literę X).
Tosia większość liter i cyfr zna i potrafi poprawnie zapisać. Próbuje proste wyrazy odczytywać, ale raczej z własnej inicjatywy bawimy się w "lekcje" w domowym zaciszu. Zwyczajnie nie ma przesytu tematem w szkole, więc chętnie garnie się do ćwiczeń w kolorowankach i grach. Na tym chyba polega oswajanie tematu szkoły, która na poważnie zacznie się za rok.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #957 dnia: 14 Listopada 2015, 19:26 »
Miśka - Czyli dzieci nie znają swojej punktacji?
Ewa byłaby zawiedziona.  ;D Ona bardzo poważnie do tego podchodzi, bez mega-spiny, ale ile ma punktów musi wiedzieć.

Właśnie spojrzałam, że od początku roku z edukacji wczesnoszkolnej otrzymała już 28 ocen. Pani Ula pracowita babka  :)
— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #958 dnia: 14 Listopada 2015, 19:40 »
caril  no i super, moim zdaniem na tym powinno polegać przygotowanie zerówkowe do pierwszej klasy  :) córka  teraz jako pięciolatka tez już powoli składa wyrazy, ja dałam tylko przykład odtwórczej znajomości alfabetu u młodszego dziecka :)
liliann znając życie to pewnie rodzice przekazują  informację o tych punktach, ale oficjalnie dziecko tych testów nie dostaje do ręki, tylko rodzice na zebraniu - tzn tak było w pierwszej klasie, teraz i tak już bardziej funkcjonuje system stopni  :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #959 dnia: 14 Listopada 2015, 20:01 »
Ewa dostaje sprawdzian do ręki i chowa do teczki.
A ja za 5 minut mam informację w telefonie. 
Sprawdziany mogę sobie wziąć z wyżej wspomnianej teczki, która leży w klasie...
Zazwyczaj mąż robi im zdjęcie komórką, bo ja juz nie mam gdzie tego dobra składować   :) elektronika w służbie edukacji... ;D
— Richard M. Devos