...jak się komuś chce
a ztym to różnie bywa...ja czasami mam zapał wielki, ale jak przychodzi do ćwiczeń to ochota mija, mam jednak nadzieję, że sie zmobilizuję (kiedyś

)
A teraz, mam coś dla przyszłych Mam, które chciałyby sprawić swojej pociesze monitor oddechu. byłam dzisiaj w jednej ze szczecińskich hurtowni poogladać rzeczy dla Maluszka i zobaczyłam ulotkę firmy Angelcare, która oferuje właśnie takie monitory oddechu.
Pierwszy wygląda nastepująco:
Monitor ruchów oddechowych dziecka Angelcare® AC300 to urządzenie do użytku domowego, które wspomaga opiekę nad niemowlęciem. Monitor nie ma kontaktu z dzieckiem, czujniki w postaci płaskich płytek sensorycznych umieszcza się pod materacem łóżeczka, a odbiornik zasilany bateryjnie stawia się obok. Urządzenie to jest niezawodne, a jednocześnie bardzo proste w obsłudze.
Monitor oddechu Angelcare® AC300 jest urządzeniem całkowicie bezpiecznym. Płytki sensoryczne i ich przewody są zupełnie nieaktywne. Nie przewodzą prądu elektrycznego i nie emitują żadnej formy energii. Gdy dziecko nie oddycha przez 15 sekund włącza się poprzedzający alarm sygnał ostrzegawczy. Po kolejnych 5 sekundach ( czyli po 20 sekundach bezdechu ) włącza się alarm i pulsuje czerwone światło. W razie alarmu konieczna jest natychmiastowa reakcja. Najczęściej wystarczy wyjąć dziecko z łóżeczka i poklepać go po plecach. Często sam głośny sygnał dźwiękowy powoduje wybudzenie dziecka z głebokiego snu i powrót normalnego oddechu.
Kompletny zestaw elementów Monitora AC300 to :
1. dwa czujniki ruchu (oddechu),
2. monitor oddechu,
. instrukcja obsługi,
4. Całość w estetycznym pudełku.
Drugi wygląda tak i jest wyposażony dodatjkowo w nianię elektroniczną:
Monitor Angelcare® AC301R to dwa urządzenia w jednym : Monitor Oddechu i bezprzewodowa Niania Elektroniczna. Monitor ten przeznaczony jest do użytku domowego. Wspomaga opiekę nad niemowlęciem i dzieckiem. Czujniki oddechu (ruchu) wykorzystywane są najczęściej w pierwszym roku życia, a Niania Elektroniczna bez ograniczeń czasowych (często nawet kilka lat) Urządzenie to jest niezawodne, a jednocześnie bardzo proste w obsłudze.
Kompletny zestaw elementów Monitora AC301R to :
1. dwa czujniki ruchu (oddechu),
(jak w zestawie wyżej)
2. monitor oddechu z nadajnikiem niani elektronicznej,
(jak w zestawie wyżej)
3. odbiornik niani elektronicznej,
4. dwa zasilacze,
5. akumulatorki odbiornika,
6. instrukcja obsługi,
7. Całość w estetycznym pudełku.
Monitor oddechu i dźwięku Angelcare® AC301R posiada na 3 funkcje :
1. przewodowego Monitora Oddechu ( analogicznie jak model AC300 ),
2. bezprzewodowej Niani Elektronicznej,
3. i bezprzewodowego Monitora Oddechu z Nianią elektroniczną.
Przewodowy Monitor Oddechu
Jeżeli do pracy monitora AC301-R użyjemy tylko czujników (1) i monitora (2) to działa on wtedy wyłącznie jak przewodowy monitor oddechu AC300. Monitor (2) może być zasilany poprzez zasilacz lub porzez dodatkowo zakupione cztery alkaiczne 1,5V baterie typu AAA (LR03 - popularne "paluszki")
Uwaga: wymienione wyżej dodatkowe baterie pełnią również funkcję zasilania awaryjnego przy braku zasilania sieciowego.
Żaden element monitora nie ma kontaktu z dzieckiem. Płytki sensoryczne i ich przewody są zupełnie nieaktywne. Nie przewodzą prądu elektrycznego i nie emitują żadnej formy energii. Gdy dziecko nie oddycha przez 15 sekund włącza się poprzedzający alarm sygnał ostrzegawczy. Po kolejnych 5 sekundach ( czyli po 20 sekundach bezdechu ) włącza się alarm i pulsuje czerwone światło. W razie alarmu konieczna jest natychmiastowa reakcja. Najczęściej wystarczy wyjąć dziecko z łóżeczka i poklepać go po plecach. Często sam głośny sygnał dźwiękowy powoduje wybudzenie dziecka z głebokiego snu i powrót normalnego oddechu.
Bezprzewodowa Niania Elektroniczna
Jeżeli do pracy monitora AC301R użyjemy tylko nadajnika (2) i obiornika (3), bez czujników to działa on wtedy wyłącznie jak bezprzewodowa Niania Elektroniczna. Nadajnik posiada mikrofon a odbiornik głośniczek z regulowaną siłą dźwięku. Jeśli w pokoju w którym jest dziecko pojawiają się dźwięki lub np. dziecko płacze to drogą radiową dźwięk ten jest przekazywany do odbiornika. Zasięg działania (podobnie jak przy wszystkich urządzeniach radiowych) jest uzależniony od rodzaju przeszkód, na które natrafia sygnał radiowy. W terenie otwartym jest to ok. 120 m. Odbiornik posiada akumulatorek, który pozwala na wielogodzinną pracę bez zasilania sieciowego. Dzięki temu możemy wyjść z nim np. do ogrodu itp.
Bezprzewodowy Monitor Oddechu z Nianią elektroniczną.
Jeśli włączymy wszystkie elementy urządzenia to Monitor AC301R działa jak opisane powyżej : przewodowy Monitor Oddechu (Ruchu) i bezprzewodowa Niania Elektroniczna, a dodatkowo dzięki sprzęgnięciu tych dwóch funkcji jak bezprzewodowy Monitor Oddechu (tzn. alarm informujący o bezdechu przekazywany jest przez Nianię Elektroniczną).
Pierwszy z nich w hurtowni kosztuje 389 zł, drugi zaś 559 zł...
Ja właśnie zastanawiam się nad kupniem tego pierwszego, bo elektroniczną nianię dostanę od szwagra i szwagierki...