Autor Wątek: Wiktor i Oskar - brzdące Martulki i Topycia :)  (Przeczytany 341023 razy)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Wiktor, Wiktor, Wiktor !!! - Martulka i Tomek są rodzicami !
« Odpowiedź #210 dnia: 9 Sierpnia 2006, 11:01 »
Cytat: "martulka"
może to syndrom "późnego macierzyństwa"

:twisted: jakiego późnego, hę

jestem jakoś tak bardziej przeczulona

to chyba jak najbardziej normalne, większość matek tak ma, skoro jednak Wiktor rośnie jak na drożdżach to nic tylko się cieszyć-pewni już nic paskudnego go nie spotka-taki duży i silny chłop da radę

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #211 dnia: 9 Sierpnia 2006, 19:14 »
Dzisiaj byliśmy z Wiktorkiem na USG stawów biodrowych. Na szczęście wszystko jest w porządku. Do kontroli mamy się zgłosić za 4 m-ce.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #212 dnia: 9 Sierpnia 2006, 21:05 »
Martulka a mój mąz,jak zobaczył dzisiaj Twoje zdjęcie na forum, to mówi,że Cie zna(z widzenia).Że pracujesz w "Bosmanacie Portu" i jak ma odebrać mundur,to idzie do Ciebie z kwitkiem.I nawet kojarzy Cię w ciązy.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #213 dnia: 10 Sierpnia 2006, 15:00 »
Mariolka wszystko się zgadza. Ciekawe czy Twój mąż kojarzy też mojego Tomka, który prowadzi ZUS (w tej samej "firmie").

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #214 dnia: 10 Sierpnia 2006, 22:41 »
Ależ ten świat jest mały ;-)

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #215 dnia: 11 Sierpnia 2006, 19:10 »
Coś mi się wydaje, że naszemu Wiktorkowi zaczynają wychodzić ząbki. Ja wiem, że to za wcześnie, ale od kilku dni ślini się bardziej niż zwykle, wkłada łapkę do buzi i to dość głęboko, albo cały czas jeździ dziąsełkami po pięściach, a do tego wszystkiego jest taki niespokojny i bardziej marudny. A dzisiaj na dolnym dziąsełku zobaczyłam takie dwa wklęśnięta w miejscu jedynek. Czyżby rzeczywiście miał zacząć ząbkować :shock: :?:

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #216 dnia: 11 Sierpnia 2006, 19:36 »
Poszłam do apteki i kupiłam żel na dziąsełka. Posmarowałam małemu i od razu się uspokoił.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #217 dnia: 11 Sierpnia 2006, 20:08 »
no to zaczyna sie płacz i zgrzytanie zębów :lol:  :lol:  :lol: ale będzie fajnie
mam nadzieje ze bedzie to przechodzil spokojnie i nie nerwowo

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #218 dnia: 11 Sierpnia 2006, 20:26 »
Coś mi się wydaje, że naszemu Wiktorkowi zaczynają wychodzić ząbki. Ja wiem, że to za wcześnie, ale od kilku dni ślini się bardziej niż zwykle, wkłada łapkę do buzi i to dość głęboko, albo cały czas jeździ dziąsełkami po pięściach, a do tego wszystkiego jest taki niespokojny i bardziej marudny. A dzisiaj na dolnym dziąsełku zobaczyłam takie dwa wklęśnięta w miejscu jedynek. Czyżby rzeczywiście miał zacząć ząbkować :shock: :?:

martulka to nie są ząbki. Ja zrobiłam to samo ,gdy Mały miał 2,5 miesiąca.Myślałam,mżę może on tak za wcześnie.I też poleciałam do apteki i kupiłam żel i smarowałam.nawet kupiłam taką silikonową szczoteczkę do dziąseł dla niemowląt.I też mi się zdawało,że potym jest mu lepiej.Ale jak poszłam do lekarki, to uświadomiła mnie,że to nie ząbkowanie a wzmorzona produkcja śliny i dzieckop sobie z tym nie umie poradzić.To normalny etap rozwoju dziecka.Mój miał to w tym samym okresie.Do tej pory maa zębów jeszcze nie...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #219 dnia: 12 Sierpnia 2006, 09:38 »
Dziękuję Mariolka. Uspokoiłaś mnie trochę. Nie mniej jednak będę małego obserwować. A w środę idziemy na szczepienie to się podpytam mojej pani doktor.
Wczoraj moja bratowa mówiła, że dzieci czasami rodzą się z ząbkami. Tak było z córką jej koleżanki, która urodziła się z jednym ząbkiem  :shock:
Mój chrześniak w wieku,  4,5 m-ca miał już 4 ząbki. Także każde dziecko indywidualnie.
Mam nadzieję, że na ząbkowanie (zwłaszcza bolesne) mamy jeszcze czas.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #220 dnia: 15 Sierpnia 2006, 20:11 »
martulka, ale masz ślicznego synusia :)  :serce:  :serce:  :serce:
a jaki duuuzył :) super :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #221 dnia: 15 Sierpnia 2006, 21:00 »
Martaxyz11 dziękuję bardzo. Ty już niedługo też będziesz miała Wasze maleństwo :dzidzia: po tej stronie brzuszka. Ja już nie mogę się doczekać :Tuptup:. Tobie i Eli kibicuję z całego serca  :serce:  i trzymam za Was kciuki :)

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #222 dnia: 15 Sierpnia 2006, 21:01 »
A jutro czeka nas wielki sprawdzian nasz maluszek ma być zaszczepiony. Mam nadzieję, że nic nie stanie na przeszkodzie, a Wiktorek i mamusia będą dzielni :)

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #223 dnia: 15 Sierpnia 2006, 22:12 »
Życzę co by bezbolesnie było :-)

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #224 dnia: 16 Sierpnia 2006, 18:26 »
No i po bólu.
Wktorek nareszcie był zaszczepiony (miał być już m-c temu ale przez to wstrętne choróbsko wszystko się przesunęło). Na szczęście maluszek był bardzo dzielny, w ogóle nie płakał, tylko się lekko skrzywił w momencie wkłucia. Zafundowaliśmy mu szczepionkę skojarzoną 6w1 i jesteśmy lżejsi o 170 zł. Ale obiecaliśmy sobie, że na szczepionki dla Wiktorka nie będziemy żałować. W końcu dostaliśmy becikowe  :lol: .
Byliśmy też dzisiaj w biurze parafialnym, żeby zapisać się na chrzest. Tak więc 09.09. nasz synuś stanie się małym chrześcijaninem. Zapytaliśmy księdza ile chrzest kosztuje, a ksiądz na to, że nic  :shock: . Także postanowiliśmy, że damy większą ofiarę na tacę podczas chrztu w kościele.

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #225 dnia: 16 Sierpnia 2006, 18:33 »
Zapomniałam napisać, że nasz maluszek waży już 6140g. Także cały czas rośnie :)
Co prawda zdziwiłam się, że podczas dzisiejszego badania p.dr go nie zmierzyła (wzrost, obwód główki), bo myślałam, że powinna to robić przy każdej wizycie. Ale widocznie się myliłam. To ona jest lekarzem i chyba wie co robi.
Zauważyłam też, że Wiktorek próbuje przekręcać się na boczki. Na razie nieudolnie ale się wyćwiczy. Tak samo jak z głową. Już o wiele lepiej ją unosi i wytrzymuje kilka sekund podparty na rączkach. A tak fajnie przy tym stęka :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #226 dnia: 16 Sierpnia 2006, 23:39 »
:mrgreen: Pozdrowionka dla Martulki i Wiktorka
cieszę się że mały dobrze zniósł szczepienie bo pewnie chorób i lekarzy macie dosyć na jakiś czas  :wink:
ucałowania od forumkowej cioci  :serce:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #227 dnia: 17 Sierpnia 2006, 20:28 »
Co prawda zdziwiłam się, że podczas dzisiejszego badania p.dr go nie zmierzyła (wzrost, obwód główki), bo myślałam, że powinna to robić przy każdej wizycie. Ale widocznie się myliłam. To ona jest lekarzem i chyba wie co robi.

a byłaś już na usg bioderek?dopiero po tym mierzą dziecko za każdym razem .jeśli usg było ok

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #228 dnia: 18 Sierpnia 2006, 09:16 »
a byłaś już na usg bioderek?dopiero po tym mierzą dziecko za każdym razem .jeśli usg było ok

No właśnie byłam i przedstawiłam jej wyniki. Wszystko jest ok. Jak pójdę do niej następnym razem to się upomnę. A na razie to sama go zmierzyłam, sprawdziłam centyle i wyszło to co wiem od dawna czyli, że mam duże dziecko.
Mariolka a jak często chodzisz z Marcelem do lekarza? Co miesiąc? Czy rzadziej? Mi nic lekarka nie powiedziała czy mam z małym przychodzić na kontrole, a przecież powinna go co jakiś czas badać żeby stwierdzić czy się prawidłowo rozwija. Przecież po to są te tabelki w książeczce dziecka. A nam kazała przyjść za 6 tygodni czyli na następne szczepienie. Dziwne.

Merkunek i Asiek a jak często Wy chodzicie z Waszymi maluchami do lekarzy?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #229 dnia: 19 Sierpnia 2006, 08:59 »
A nam kazała przyjść za 6 tygodni czyli na następne szczepienie. Dziwne.

martulka ja chodzę tak samo. Co szczepienie.ewentualnie częściej, gdy coś mnie zaniepokoi,np.gdy maluszek dostał uczulenia.6 tyg., to wypada co 1,5 mies..To wystarczy.Przecież musi być jakiś odstęp w czasie,aby porównać wymiary i wagę.Żeby zobaczyć jak się rozwija.
Nie ma powodu do niepokoju.A o zważenie i zmierzenie na wizycie patronażowej to się upominaj.Po to przecież tam poszłaś.To niech zważą i zmierzą.A tak poza tym, to w tej książeczce dziecka, nic mi nie wpisują(tylko wagę i datę szczepienia).Wszystko sobie piszą w karcie swojej z przychodni.

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #230 dnia: 19 Sierpnia 2006, 09:38 »
No ja ostatnio niestety dość często u lekarza jestem w związku z alergią Kubika, ale normalnie to szłam wtedy, gdy miałam termin szczepienia, no chyba, ze cos było nie tak to szłam to sprawdzić.

A co do mierzenia, my już dawno mamy z bioderkami spokój (nawet na kontrole już nam chodzic nie kazali), a Kuba dalej mierzony nie jest...chyba olewają to w przychodni...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #231 dnia: 19 Sierpnia 2006, 09:40 »
chyba tak... mają to gdzieś.trzeba sę o wszystko upominać

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #232 dnia: 19 Sierpnia 2006, 10:39 »
Cytat: "Mariolka"
A o zważenie i zmierzenie na wizycie patronażowej to się upominaj.Po to przecież tam poszłaś.To niech zważą i zmierzą.A tak poza tym, to w tej książeczce dziecka, nic mi nie wpisują(tylko wagę i datę szczepienia).Wszystko sobie piszą w karcie swojej z przychodni.

Zważony to był, ale pielęgniarka powiedziała, że waży 6140 g a lekarka w swoim zeszyciku zapisała 6 kg. A przecież u takiego małego dziecka każdy gram się powinno liczyć. Dobrze, że ja wszystkiego pilnuję i nie popuszczę nawet 140g. A o zmierzenie się upomnę, ale to dopiero 27.09.
Teraz powinnam zarejestrować małego na badanie CUM-u, ale odkąd się dowiedziałam na czym to badanie polega to się ociągam bo mi szkoda maluszka. Ale jak mus to mus, bo jakby się później okazało, że coś jest nie tak to bym sobie tego nie darowała.

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #233 dnia: 19 Sierpnia 2006, 10:44 »
A oto najnowsze zdjęcia Wiktorka

za ciężka ta głowa :)

ale jestem dzielny i daję radę

po kąpieli

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #234 dnia: 19 Sierpnia 2006, 10:47 »
Jaki dzielny, śliczny chłopczyk  :D
Gratuluję synka Martulko!

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #235 dnia: 19 Sierpnia 2006, 11:28 »
martulka, PRZEUROCZY  :serce:  :serce:  :serce:
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #236 dnia: 19 Sierpnia 2006, 11:56 »
Teraz powinnam zarejestrować małego na badanie CUM-u

Boże! A co to jest?nie słyszałam o tym.

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #237 dnia: 20 Sierpnia 2006, 12:15 »
Cytat: "Mariolka"
Boże! A co to jest?nie słyszałam o tym

Pisałam już o tym wcześniej (str.13), pisała też o tym Ela w swoim wątku. U chłopców istnieje możliwość wystąpienia refluksu układu moczowego, czyli mocz zamiast być wydalony cofa się do pęcherza (czy coś w tym stylu, Liliann się na tym zna) i ordynator w szpitalu poleciła zrobić nam badanie CUM-u właśnie na wykrycie czy nasz Wiktorek nie ma takiej przypadłości (chociaż nic takiego nie zauważyłam). W tym celu wsadzą mu cewnik do siusiaka i będą robić zdjęcia (chyba RTG) podczas wydalania moczu. Nie wiem jak długo będzie trwało to badanie, ale na pewno nie będzie przyjemne dla naszego synia.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #238 dnia: 20 Sierpnia 2006, 12:17 »
ale nie wszyscy muszą to robić?jeśli lekarz mi na ten temat nic nie wspomniała, to chyba nie muszę?Jeśli nie ma jakiś niepokojących objawów?wyniki moczu miał ok.

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #239 dnia: 20 Sierpnia 2006, 12:35 »
No to pewnie nie musisz robić. Mój też nie miał jakichś objawów, ale jak już go dorwali w szpitalu to chcieli zrobić wszystkie badania. Co prawda jak przyszliśmy do szpitala to mały miał bakterię w moczu, ale to jeszcze będziemy szli do nefrologa.