Autor Wątek: Wiktor i Oskar - brzdące Martulki i Topycia :)  (Przeczytany 334667 razy)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Wiktor, Wiktor, Wiktor !!! - Martulka i Tomek są rodzicami !
« Odpowiedź #180 dnia: 29 Lipca 2006, 20:08 »
też chciałam kupić taki leżaczek Fisher-Price, ale w końcu zakupiłam huśtawkę fisher-price z pozytywką i Swiatełkami.No i sama się huśta. Będziesz z leżaczka zadowolona
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #181 dnia: 30 Lipca 2006, 15:20 »
Najważniejsze, że Wiktorkowi sie podoba. Wczoraj nawet pospał w nim trochę.

Od dzisiaj zmieniłam małemu mleko z Bebiko HA na Bebilon. Zobaczymy jak mały na nie zareaguje. Jak na razie jest ok. I nawet zrobił pierwszą żółtą kupkę :) Wiem, że dla niektórych to mało interesujące ale ja się z tego bardzo cieszę.  :jupi:
W ostatnim czasie zmieniłam mu "dietę". Najpierw odstawiłam swoje mleko (i tak nie było go już zbyt wiele, moje piersi są już puste), później zamieniłam herbatkę rumiankową na wodę z glukozą, a teraz zmieniłam mleko.
We wtorek lub w środę idę z synusiem na kontrolę do lekarza, bo jeszcze podaję mu antybiotyk w domu. A poza tym mają małemu zrobic jeszcze jakieś jedno badanie, bo u chłopców po RTG trzeba je zrobić. Mam nadzieję, że już wszystko będzie ok.
A na 9.08. jesteśmy zapisani na USG bioderek.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #182 dnia: 30 Lipca 2006, 15:23 »
Martulka Cieszę się ogromnie, że jesteście już w domciu. Moja kumpela też ma ten leżaczek i jej córcia uwielbia w nim siedzieć! Szczególnie jak się włoczy tą wibrację  :mrgreen:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #183 dnia: 30 Lipca 2006, 15:38 »
Cytat: "martulka"
na wodę z glukozą

trzeba z glukozą?ja daję czystą.ale może jak karmię piersią, to inaczej? dobrze,że już w szystko ok.pozdrawiamy
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #184 dnia: 30 Lipca 2006, 15:41 »
Cytat: "Mariolka"
trzeba z glukozą?

Ja daję z glukozą bo wtedy woda jest słodka i maluch chętnie pije, ale jeżeli Twój Marcel pije samą wodę to dobrze.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #185 dnia: 30 Lipca 2006, 15:49 »
aha

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #186 dnia: 30 Lipca 2006, 16:24 »
aha :) Dobrze wiedzieć :)
Cytat: "martulka"
daję z glukozą bo wtedy woda jest słodka i maluch chętnie pije
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #187 dnia: 31 Lipca 2006, 09:11 »
Nasz Wiktorek kończy dzisiaj 2 miesiące.
Wierzyć się nie chce, że ten czas tak szybko leci.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #188 dnia: 31 Lipca 2006, 09:33 »
więc życzę mu wzystkiego najklepszego,zdrówka i żeby rósł duży. Mój Marcelek za 3 dni skończy 5 miesięcy.A jeszcze pamiętam jak w ciązy chodziłąm.faktycznie czas szybko leci...

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
« Odpowiedź #189 dnia: 31 Lipca 2006, 10:58 »
to bardzo się ciesze że wszystko z Wiktorkiem jest ok że zdrwoiutki i rośnie i wszystkiego dobrego na skończone 2 miesiące!!!

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #190 dnia: 31 Lipca 2006, 11:57 »
Chwilę mnie nie było, a tu tyle nowości...

Po pierwsze mnóstwo buziaków dla 2 miesięcznego Wiktorka!!!!!

Poza tym cudny chłopczyk Wam rosnie Martulko i cieszę się, że leżaczek mu się spodobał i że dobrze się w nim czuje :-)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #191 dnia: 1 Sierpnia 2006, 14:39 »
"Wszystkie najlepszego dla Wiktorka 2-miesięcznego
Dużo zdrówka, radości i słoneczka jasnego
A dla mamusi i tatusia pociechy z małego"

:serce:  :serce:  :serce:

Ale mnie twórczość własna naszła  :mrgreen:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #192 dnia: 2 Sierpnia 2006, 10:00 »
Wczoraj byliśmy na kontroli w szpitalu. Maluszek ucieszył się bardzo bo był badany a on to naprawdę lubi. Teraz waży 5850 więc cały czas ładnie przybiera na wadze. Jak tak dalej pójdzie to nie będę miała siły go nosić. Już mnie nadgarstek boli.
Tylko główkę musimy ćwiczyć bo wg pani ordynator za mało ją dźwiga. Nic dziwnego bo po pierwsze za mało był kładziony na brzuszku (bo ciągle miał coś z pępkiem) a po drugie bo ma "łeb jak sklep". Ćwiczymy z nim codziennie i mam nadzieję, że będzie poprawa bo jak nie to będziemy musieli jeżdźić do Gdańska na rehabilitację  :evil:
Po południu poszłam do jego lekarki po skierowania na badania. I tak dostałam skierowanie na USG bioderek, do poradni nefrologicznej (na posiew moczu chyba) i na badanie CUM-u (wprowadzą mu cewnik do fistaszka i będą robić zdjęcia podczas siusiania). Na samą myśl mam ciarki ciekawe jak mały to zniesie.
A 16.08 idziemy na szczepienie. Miało być wcześniej ale przez chorobę małego musiało być przesunięte.
Mam nadzieję, że tym razem nic nam nie wyskoczy. Także w sierpniu nie zabraknie nam atrakcji i spotkań ze służbą zdrowia.
A dzisiaj maluszek pięknie przespał noc tj. od 21 do 5 rano. Oby tak już było zawsze :)
Teraz leży grzeczniutko w łóżeczku i bawi się swoją ulubioną zabawką tj. pałączkiem z dyndadełkami.

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #193 dnia: 2 Sierpnia 2006, 10:01 »
W imieniu naszego synusia serdecznie dziękujemy forumkowym ciociom za życzenia.  :serce:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #194 dnia: 2 Sierpnia 2006, 21:27 »
Boże!ale badań!!!sama się wystraszyłam.odnośnie kładzenia na brzuszek uczulam wszystkie mamy, aby robić to jak najwcześniej.Oczywiście po wygojeniu pępuszka.Mnie lakarka już na pierwszej wizycie (Mały miał 3 tyg.) na mawiała na jak najczęstsze kładzenie w ten sposób.Bo dziecko wtedy bardzo dużo ćwiczy i musi się powysilać.A powiedziała,że im później, to dzieciaczek się bardziej buntuje i nie będzie chciał.A jak tam po szczepionce martulka?Dobrze zniósł.Martulka musimy się kiedyś w ładną pogodę umówić na jakiś wspólny spacerek np.po skwerze? co Ty na to?

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #195 dnia: 3 Sierpnia 2006, 09:27 »
odnośnie kładzenia na brzuszek uczulam wszystkie mamy, aby robić to jak najwcześniej.Oczywiście po wygojeniu pępuszka

No właśnie z tym kładzeniem na brzuszek. Myśmy trochę odpuścili ze względu na pępek (po odpadnięciu kikuta został mu jakiś ziarniak i nie chciałam go kłaść) a teraz mały nie za bardzo chce leżeć na brzuszku. Kilka razy dziennie kładziemy go chociaż na chwilę, żeby ćwiczył unoszenie główki.
A jak tam po szczepionce martulka?Dobrze zniósł.

Wiktorek jeszcze szczepiony nie był, bo akurat wyszło to zapalenie płuc. Teraz będzie szczepiony dopiero 16.08.
.Martulka musimy się kiedyś w ładną pogodę umówić na jakiś wspólny spacerek np.po skwerze? co Ty na to?

Mariolka jestem jak najbardziej za  :jupi: Też o tym ostatnio myślałam. Mój mąż będzie miał teraz urlop także możemy się spotkać nawet w szóstkę (no chyba, że wolisz tylko w 4) :) Tylko poczekajmy aż mój synuś będzie zaszczepiony.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #196 dnia: 4 Sierpnia 2006, 10:34 »
ok to się zgadamy na tel.kom. Tylko ze mój mąż własnie wrócił do pracy z urlopu.ale jestem za.ok.poczekamy na szczepionke

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #197 dnia: 5 Sierpnia 2006, 21:53 »
Nasz synuś przeszedł dzisiaj samego siebie. Od jakiegoś czasu jest tak, że zjada w ciągu doby 6 porcji mleka po 120 ml. I do tej pory mu wystarczało. Czasem jest nawet tak, że te 120 to za dużo i trochę zostawia. A dziś wieczorem po kąpieli dostał jak zwykle swoją flachę. Wytrąbił ją w ciągu kilku minut i w płacz, że już mu nie leci. No to Tomuś mówi mi żebym dorobiła 30 ml. A ja tak na wszelki wypadek dorobiłam 60 ml. I całe szczęście, bo znowu byłby płacz. Tak więc nasz maluszek wciągnął "na kolację" 180 ml mlesia.
Ja myślałam, że merkunkowy Kubuś jest żarty (przepraszam merkunku za to stwierdzenie) ale mojemu też nic nie brakuje. Nic dziwnego, że rośnie jak na drożdżach. Nikt obcy kto go widzi i pyta się ile ma m-cy nie wierzy mi jak mówię, że tylko 2.
Ciekawe czy tak będzie już zawsze. Muszę kupić większe butelki (do tej pory używam 125 ml AVENT-u).

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #198 dnia: 5 Sierpnia 2006, 22:38 »
Martulko, serdeczne uściski dla aszego Wiktorka!!! Czas leci nieubłagalnie,hihi.Nasz ma juz 6!!!!
Co do brzuszka, tzn kładzenia na brzuszku,to Cie uspokoję. Nasz MIłek co prawda zawsze był kładziony często na brzuszku,ale nie lubił tej pozycji.Co prawda jak miał 20 dni trzymał ją juz sztywno przez dłuższy czas,ale nie o to chodzi.Nie przepadał leżeć na brzuszku,rylko chwilami.Niemniej jednak ja cierpliwie to robiłam. Opłaciło się!DOdatkowo jeszcze jakiś miesiąc temu MIłek zaczął mniej spać na spacerkach i żeby mu się nie nudziło, położyłam go na brzuszku,żeby mógł świat podziwiać (budę mu przełożyłam "w nogi"). No i wyobraźcie sobie - przeleżał i "przepatrzył" tak na brzuszku całe 1,5 godziny!!! A od niedawna uwielbia sam leżec na brzuszku i dwa razy nawet mu się zdarzyło po prostu na brzuszku zasnąć.
Także nie przejmuj się Martulka.Kładź Wiktorka jak najczęściej,aż w kocu polubi.
Co do wody z glukozą, to ja jak Mariola daję samą wodę,bo chcę,żeby nauczył się ją pić.Nie zawsze pje, woli cycusia,ale jak jest bardzo spragniony,to potrafi wypić całą butelkę.
Pozdrawiam i jeszcze raz uściski dla Synusia

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #199 dnia: 6 Sierpnia 2006, 17:13 »
Ćwiczymy naszego synka kilka razy dziennie. Postępy są, bo jak kładziemy go na brzuszek to już mniej protestuje i nawet kilka razy uda mu się podnieść głowę dość wysoko. Ale nie powiem troszkę wysiłku go to kosztuje. W pionie głowę trzyma ładnie. Tylko jeszcze jak jest podnoszony z pozycji na wznak to nie ma siły podciągnąć tej głowy. Może forumkowe mamy albo ciocie znają jakieś sposoby na ćwiczenie podnoszenia główki. Jeśli tak to prosimy o podpowiedź.

Dawno nie wklejałam żadnych zdjęć to teraz nadrabiam

bawię się w łóżeczku

czasem śpię na brzuszku...

...czasem na leżaczku...

...ale najlepiej mi na mamusi...

taki ze mnie fajny golas

tak się bawię grzechotką (chociaż sam o tym nie wiem)

a tak się bawię na macie

Na razie tyle.

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
« Odpowiedź #200 dnia: 6 Sierpnia 2006, 17:18 »
Śliczniutki Wiktorek jest....a szczególnie jak sobie śpiocha :D

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #201 dnia: 6 Sierpnia 2006, 19:27 »
wiecie co ja też bym już takiego chciała:)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #202 dnia: 6 Sierpnia 2006, 20:41 »
przecudny bobas i rzeczywiście duży chłop

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #203 dnia: 7 Sierpnia 2006, 08:25 »
Wiktorek rośnie super!faktycznie nie widać,że ma tylko 2 mies.dobrze,że zakupiliście mu matę edukacyjną.zobaczysz jak szybko będzie niedługo pełazał do zabawek.I właśnie na niej kładź na brzuszek.Kolorowe elementy będą zmuszały go do podnoszenia główki.Ale to chyba gdzieś za miesiąc. My taką matę zakupiliśmy jak Marcelek miał 2,5 mies. Mimo,że na niej napisane jest,że dla dzieci od 6 mies. nasz już po 3 mies.zaczął ciągać za zabawki, szeleszczące elementy, lusterka,piszczałki.Zobaczysz,ani się obejrzysz, a bedzie też szalał.Nasz już zaczął raczkować.Przed 5 miesiącem życia!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #204 dnia: 7 Sierpnia 2006, 08:32 »
Druga fota na leżaczku - ja wam jeszcze pokażę - świetne :mrgreen:

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #205 dnia: 7 Sierpnia 2006, 14:36 »
ale super foty taki mały krasnal :) Martulka Ty tez ładnie wyglądasz juz prawie brzuch zgubiłaś :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #206 dnia: 8 Sierpnia 2006, 17:50 »
Cytat: "madziulek"
Martulka Ty tez ładnie wyglądasz juz prawie brzuch zgubiłaś

Dziękuję za komplement  :oops: Brzuch to może zgubiłam ale jeszcze trochę rozciągniętej skóry zostało. Nic dziwnego przecież miałam niezłą piłeczkę. Na szczęście nie mam żadnych rozstępów.

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #207 dnia: 8 Sierpnia 2006, 17:54 »
Słodki bobasek :D Już nie mogę się doczekać, kiedy z początkiem roku przyjdzie na świat nasze maleństwo :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #208 dnia: 8 Sierpnia 2006, 22:35 »
O rany Wiktorek jestrewelacyjny i rzeczywiście jest duż oby tak dalej pięknie rósł i już bez żadnych chorób wstrętnych.

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #209 dnia: 9 Sierpnia 2006, 10:55 »
Cytat: "demka"
Już nie mogę się doczekać, kiedy z początkiem roku przyjdzie na świat nasze maleństwo

Nawet się nie obejrzysz a już będziesz trzymać Wasze maleństwo w ramionach. Czas naprawdę szybko leci.

Cytat: "morgaina"
oby tak dalej pięknie rósł

Oby nie tak szybko, bo jeszcze trochę i nie będę miała siły go nosić  :? .

Cytat: "morgaina"
już bez żadnych chorób wstrętnych
Jestem jak najbardziej za. Nie chcemy już żadnych przykrych niespodzianek.

Ale przyznam się Wam, że teraz jestem jakoś tak bardziej przeczulona. Co chwilę wsłuchuję się w oddech Wiktorka. Przyglądam się czy nie ma szarego trójkąta w okół ust i dwa razy dziennie mierzę mu temperaturę.  Nie wiem może to syndrom "późnego macierzyństwa". I mama i mój mąż twierdzą, że panikuję a ja po prostu boję się, że może znowu zachorować a tego bardzo bym nie chciała.
Najgorsze jest to, że ostatnio wszyscy w domu przechodzili grypę żołądkową i boję się czy Wiktorek się nią nie zaraził. Pociesza mnie fakt, że do niedzieli był na antybiotyku więc może on go uchronił. Oby.