Autor Wątek: Jeszcze narzeczona lecz niedługo żona 07.07.2012 - odliczanko start!:)  (Przeczytany 66571 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline emm-a

• Chuck Norris
Odp: Jeszcze narzeczona lecz niedługo żona 07.07.2012 - odliczanko start!:)
« Odpowiedź #420 dnia: 18 Września 2011, 11:01 »
czyli wcierać ten olej np. we wlosy, a za jakies 15min umyc? :-)dlonie ponacierac nim i umyc?

wlasnie się ostatnio dziwilam, że Cie nie ma :-)

Niestety tacy ksieża "nieprzyjemni" się zdarzają i potem wlasnie ludzie sa zneichęceni do Kościola...mój P. jest jednym z nich :-\
Ja to jestem "kościelna" jak mawia P. :-) na szczęście nie spotkalo mnie nigdy nic przykrego związanego z księżmi, a w ogole to oni są dla mnie jakby...poboczni:-) bo liczy się moja wiara :-) My z P. razem musimy jeszcze się wybrac do jego parafii, bo jak bylam sama, niczego sie nie dowiedzialam...Jak się okaze że księza - pazery - jak to mowi P. i nie zgodza się żeby Tato mnie do slubu prowadzil, zeby byly druhny itp. to zmieniamy kosciol.

Daj znac jak tam w poradni poszlo :-)
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline nusiak
  • maniak
  • data ślubu: 07.07.2012r.
« Odpowiedź #421 dnia: 18 Września 2011, 11:11 »
olej lniany najlepiej pić:), 2 łyżki dziennie przed posiłkiem (przynajmniej ja tak stosowałam) :)
We włosy najlepiej wcierać olej kokosowy, bo łatwiej się zmywa, ale ja lniany nieraz na końcówki na noc wcierałam i rano tez się fajnie zmywało:)

Jak byliśmy na tych naukach na w parafii na Bogurodzicy, to ksiądz powiedział że u nich taki zwyczaj nie wchodzi w gre, chyba że ktoś to dobrze uzasadni;).
Wiem, że u Dominikanów moja koleżankę tato prowadził, więc nie wszędzie są sceptycznie nastawieni do tej kwestii:).
Czytałam ostatnio, że taki zwyczaj nie jest czysto amerykański (jak to mówią niektórzy), bo kiedyś tak było, że PM był prowadzony do ołtarza przez swoją matkę, a Panna Młoda przez swojego ojca i tam się spotykali:). Muszę poszukać więcej na ten temat;).
Chociaż mi to nie potrzebne, bo idziemy razem - mój ojciec ze stresu chyba by nie dał rady:D.
Pochwalę się, że mam już welon:P, podwójny:D...jedna warstwa 300cm, drugi welon standrad 60/80. Wyglądają cudnie:D i wcale głowa nie jest wielka;).
Jak na razie zakupy weselne odchodzą na dalszy plan, a na pierwszym pojawiają się zakupy mieszkaniowe:)

[/url]  [/url]

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #422 dnia: 18 Września 2011, 12:26 »
ojej nusiak!!! welon kupilas???????????? a jeszcze sukni nie masz???? na pewno będzie pasowal??? zdjęcie!!!!!!chcemy zdjęcie!!!! :-)

my chcemy wziąć ślub u Najświętszego Zbawiciela na Barnima - to parafia P.

Wracając do oleju, zatem w koncowki go wetrzec na sucho, a potem zmyc normalnie szamponem? a dlonie natrzec?
ja sobie nie wyobrażam,że mialabym go pic :-( poza tym...jak by to zniosł moj zolądek... :-\
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #423 dnia: 18 Września 2011, 12:39 »
mój żołądek to znosi, więc jest dobrze;). Jest taka kuracja, chyba dr, Budwig olejem lnianym. Jest on nawet zalecany przy problemach z woreczkiem żółciowym (to co mnie męczy) i na inne schorzenia;). Poczytaj sobie w wolnej chwili. Ja to pije na wdechu:D, a moja babcia np miesza z jogurtem (ta opcja mi nie podchodzi).
emm-a przypominam, że suknie mam już wybraną:D i na pewno będzie pasował welon:).
W listopadzie pójdę podpisać umowę na szycie sukni, bo na razie z kasą cienko;), a zaliczkę trzeba wpłacić:P. Teraz opłaty za szkołę ważniejsze były hehe. Jak mówiłam wcześniej, za suknię płace sama...więc muszę się zmobilizować z oszczędzaniem;)
Welon jest najzwyklejszy, jednolity, bez lamówki i innych wykończeń:).

Ten olej nie jest taki ciężki jak zwykły tłuszcz:). Mnie do picia oleju lnianego namówiła fryzjerka, która sama olej pije i ma piękne włosy oraz skórę;)
[/url]  [/url]

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #424 dnia: 18 Września 2011, 12:44 »
no właśnie się o nim naczytałam :-) ja już woreczka żolciowego nie posiadam, ale z zolądkiem roznie bywa :-\ w takim razie sprobuję może go pic trochę... ale jeszcze przemyslę sprawę :-) skoro i Ty i Twoja babcia i fryzjerka pijecie i zadowolone jestescie z efektow, to moze warto sprobować...:-) tylko chyba nie na czczo?

wiem wiem że suknię masz wybraną :-) ile w mariette się czeka na suknię od momentu podpisania umowy?
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #425 dnia: 18 Września 2011, 12:51 »
3 miesiące przed datą odbioru jest pobranie miary:) - tak przynajmniej zrozumiałam;), ale ja podpisać chcę umowę wcześniej i po woli sobie kasę wpłacać;). Zaliczkę, później drugą część, aby mniej na koniec zostało;). Także nawet jak teraz podpiszę umowę, to zdjęcie miary w kwietniu/maju:)

Ja piję przed jedzeniem olej. Spróbuj, jak coś będzie nie tak, to po prostu nie pij:). Żołądek mam bardzo wrażliwy, źle np. znoszę obca kuchnię:/, wczoraj znów byłam chora, bo 2 dni poza domem. Ogólnie mogę jeść wiele rzeczy:), ale najlepiej jak robię je sama i nie używam ulepszaczy, które mają dużo glutaminianu sodu. Nie toleruję tez papryki w każdym rodzaju:) i ciężkich olejów;). Lista jest długa, ale wbrew pozorom np pizze, spagetti, lazzagne, rollo z mięskiem mi nie szkodzą:D, ale jak są ze sprawdzonego źródła, lub przygotowane osobiście:)
[/url]  [/url]

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #426 dnia: 18 Września 2011, 13:01 »
ale pijesz az dwie godz. przed posilkiem?
ja jem co 2-3 godz. to wlasciwie niedlugo po jedzeniu musialabym znowu go pic...
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #427 dnia: 18 Września 2011, 13:08 »
pije go rano i wieczorem:). Zakręcona dziś jestem strasznie;) i chyba zjadam sama swoje myśli, zamiast je tutaj przetransportować na forum:D
[/url]  [/url]

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #428 dnia: 18 Września 2011, 13:13 »
przelej je na forum czym prędzej;-)

przepraszam,że Cię zamęczam, ostatnie pytanie - ale rano na czczo pijesz go?czy po sniadanku?
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #429 dnia: 18 Września 2011, 13:19 »
na czczo, tak gdzieś wyczytałam w zaleceniach więc tak stosuję;) i wieczorem też przed jedzeniem.
:)
[/url]  [/url]

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #430 dnia: 18 Września 2011, 13:25 »
dziękuję :-) mocno to przemyślę i może też sprobuje :-) podobnie jak Ty, mam kapryśny żolądek, który czasami potrafi mocno uprzykrzyć mi życie:-(

Ja się wybieram ciągle ze świadkową i druhną do mariette żeby przymierzyc princessę, tzn. chce żeby mnie w niej zobaczyly i pomogly podjąć decyzję, bo jak na razie to mam faworytkę sicerity bridal z pretty woman i wlasnie ową princessę:-) szanse 50% do 50% :-)

w mariette mają też wszystkie dodatki, prawda? u nich dobieralas welon? ciekawe czy jak bym u nich kupila welon, bolerko i co tam jeszcze, to jakis rabat bym dostala...?
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #431 dnia: 18 Września 2011, 13:37 »
welon zamówiłam na allegro:), zapłaciłam z wysyłką ok 90zł. Nie mam do niego zastrzeżeń, mi się podoba bardzo:)
Tam mają dodatki, mierzyłam kilka welonów do sukni, ale koszt takiego z kryształkami to np 150zl, a na allegro widziałam dużo taniej.
jak ktoś się nie boi allegro, to można poszaleć:D, biżuterię tą co wklejałam też mam z allegro, ale babka sama robi ręcznie biżuterię ślubną z perełek i kryształków:) i to mnie urzekło;).
Bolerko pewnie też zamówię przez internet, bo koszta mniejsze, ale z bolerkiem czekam do samego końca:)

Jestem ostatnio do niczego, mam jakieś zaburzenia koncentracji heh...zimno mi ciągle i bym najchętniej tylko leżała:P i się leniła:).
Ze strony zdrowotnej jest ok, bo wyniki mam bardzo dobre, ale nieraz jak wyjdę z domu to nie mam siły ruszać nogami;). Może to jakieś przesilenie jesienne idzie;).

[/url]  [/url]

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #432 dnia: 18 Września 2011, 13:42 »
moja tesciowa wczoraj kupila w sklepie eko olej lniany i pani jej powiedzial ze ejst rewelacyjny na zylaki ;p zeby mieszala go z twarodem chudym 4 lyzki oleju i chyba oteryby... i robic taka papke i jesc dla mne ochyda ;D ale tesciowej dokuczaja zylaki wiec jest zdesperowana ;D

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #433 dnia: 18 Września 2011, 13:51 »
przy problemach z żylakami i innymi naczynkami, jak są widoczne zmiany to bardzo fajne są specyfiki z arniką górską:), bo działa ściągająco i łagodząco. Maść z arniki to super sprawa przy siniakach np:D (to tak przy okazji).
Ja ostatnio kupiłam jakiś Lioven, gościu w aptece mnie namówił, bo przy pracy siedzącej nogi dostają w kość;), a nie chciałabym w późniejszym wieku mieć właśnie problemów z żylakami.

Wiem, że jest taka kuracja, gdzie olej lniany miesza się z sokiem z cytryny i pije na czczo ale to dłuuugi czas - oczyszcza wątrobę. Podsłuchałam kiedyś w zielarskim:D, jak pani doradzała klientce, która bierze dużo leków i to jej wątrobę obciąża;). Coś jest w tej naturze, że taka skuteczna:P.

[/url]  [/url]

Offline Buuuś

• zapaleniec
  • data ślubu: 07.07.2012
« Odpowiedź #434 dnia: 19 Września 2011, 20:38 »
no jak jest na dworzu tak szaro buro i pochmurno i pada to brrrrrrr nic sie nie chce, sił brakuje i ja najchetniej to bym pod kocyk wskakiwała z kubeczkiem pysznej herbatki :D i niiico nie robiła :) a jak pomyslimy że to dopiero poczatek jesieni a do tego zima to buuuuu... ja cem do lata :D

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #435 dnia: 21 Września 2011, 10:05 »
jaka jestem wściekła! muszę się gdzieś wyżalić;)
Co jest z tymi lekarzami? Chciałam się umówić dziś do mojego gin, na początek października (ostatnia wizytę umawiałam z dnia na dzień), oczywiście na NFZ, a tutaj słyszę, że najbliższy termin w styczniu....Nie ważne, że miałam na wrzesień wyznaczony termin cytologii, przecież można poczekać bo kto by się regularnie badał? Ja do cholery!! Jednak jak zapytałam, jak to z prywatnymi wizytami, to oczywiście jest miejsce, nawet na dzień kiedy to chciałam zapisać się na NFZ, cyce opadają.... Muszę teraz poszukać nowego lekarza, bo nie dam z siebie robić barana co będzie tylko kasa trzepał:/ (wizyta 100zł+badania dodatkowe koszta).  Tutaj moje pytanie, jak ktoś ma dobrego i sprawdzonego lekarza i mógłby polecić, to dajcie mi namiary na priv bo zwariuję.
Tak się przyjemnie zaczął dziś wolny dzień wrrrr, na poprawę humoru pojadę sobie chyba do castoramy i Leroy:P, nacieszyć oko i obadać kilka spraw;).
Może ja się nie potrzebnie piekle?, boli mnie to że ciągną nam składki z pensji, a jak przyjdzie co do czego to szybciej na cmentarz wywiozą niż się do lekarza człowiek dostanie:(

P.S dziś mamy poradnię:D, o 18:00, więc jutro zdam relacje:)
[/url]  [/url]

Offline Natysa

• To co na zawsze między nami, dodaje wiary w lepszy czas;*
  • uzależniony
  • data ślubu: 19.05.2012
« Odpowiedź #436 dnia: 21 Września 2011, 10:36 »
Nie denerwuj się, taka mamy służbę zdrowia i nic na to nie poradzisz;/
Co jeden lekarz to gorszy. Ja się osobiście boję lekarzy po tym jak mnie 2 lata temu mało nie zabij. Ale to już inna historia :) Ze sprawdzonym lekarzem raczej nie pomogę bo ja do ZST chodzę :) :) :)
Gabriela
Zofia

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #437 dnia: 21 Września 2011, 10:41 »
Niestety nasza polska rzeczywistość ;)

Ja latami chodziłam do niektórych lekarzy, aż poznajdywałam swoich :D I jak po odchodzą na emerytury to albo przestane się leczyć, albo będę płakać tygodniami ;)

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #438 dnia: 21 Września 2011, 10:48 »
niestety:/, a tak się cieszyłam jak 2 lata temu znalazłam ta lekarkę, ale widzę że nowy gabinet = nowe zasady :/
Co gorsza u poprzedniej miałam to samo hehe, jak otworzyła nowy gabinet, to potrafiła zrobić płatne badania na wizycie NFZ....
Idę zaraz w miasto:P, znalazłam jeden ciekawy adres, zobaczę co i jak. Idę też za kartonami, może gdzieś mają niepotrzebne;), bo popakowałabym dziś trochę rzeczy, które w tym roku już nie będą przydatne:)

[/url]  [/url]

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #439 dnia: 21 Września 2011, 16:38 »
masakra z tymi lekarzami...ja to mam tylko fajną rodzinną w przychodni - wszyscy specjaliści, u ktorych musze się leczyc, przyjmuję mnie prywatnie :-(
wlasnie w przyszlym tygodniu idę do mojego gastrologa...wizyta 150-200zl....bez komentarza....

ja też bym poprosiła namiary na dobrego ginekologa państwowego,jak by ktos mial :-) ja mam fajną ginekolożkę, ale prywatnie przyjmuje :-(

słyszalam cos że na slonecznym jest jakas doktor Strojny albo jakoś tak, ponoc bardzo dobra...tylko że ja w centrum mieszkam i wolalabym gdzies tu chyba...
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Buuuś

• zapaleniec
« Odpowiedź #440 dnia: 22 Września 2011, 10:07 »
niusiak masz rację co do lekarzy i składek - ale z tym wywozeniem na cmentarz to tez uważać trzeba :P ... bo też trzeba słono zabulić żeby cię zakopali...  :-X  ;)

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #441 dnia: 22 Września 2011, 15:26 »
Obiecałam, więc piszę:D

1) Poradnia zaliczona:), kobieta w poradni fantastyczna i bezproblemowa, ma ludzkie podejście i nie namawia na siłę do swoich przekonań:), także mamy zaliczone nauki i poradnię, więc jedna formalność mniej:)

2) Byłam wczoraj w swojej parafii i oczywiście pani miała pretensje, że księdza po kolędzie to dawno u nas nie było;), to ja mówię że nie mieszkam z rodzicami 4 lata i nie mogę za nich odpowiadać, to dostałam informacje, że skoro mieszkam gdzieś dłużej niż 3 miesiące, to parafią moją jest ta, która znajduje się w rejonie obecnego zamieszkania. Nie musi być to udokumentowane meldunkiem tymczasowym i innymi takimi, po prostu w parafii mówi się co i jak:). W tych dokumentach do ślubu wpisuje się "miejsce zamieszkania" i "miejsce zameldowania", względem miejsca zamieszkania jest określona parafia.
Byłoby super, bo obecnie mieszkamy na terenie Dominikanów, ale w listopadzie już nas tu nie będzie:(, co prawda mamy zamiar dalej uczęszczać do ich kościoła:), ale nie wiem jak to będzie z formalnościami, poczekamy i jak coś będziemy załatwiać to zezwolenie na ślub w innej parafii w kościele kolejnym. Jakie to zakręcone:D, teraz kolejne "ale", czy księża w parafii Miłosierdzia bożego będą spoko, no bo jak zobaczą że mieszkamy razem, jak wpuścimy ich po kolędzie, to żeby później dymu nie było:P
[/url]  [/url]

Offline smoczyca
  • maniak
« Odpowiedź #442 dnia: 22 Września 2011, 20:59 »
co do poradni to miałaś szczęście, bo przeważnie te spotkania prowadzą jakieś nawiedzone babki  ::) a co do parafii... coś o tym wiem. na co dzień mieszkamy w Poznaniu, a ślub mieliśmy w naszej rodzinnej miejscowości. Musieliśmy w Poznaniu z kościoła wziąć papierek, że ksiądz zezwala nam na ślub u nas (oczywiście przy okazji dając "co łaska"  ::) ) i ten papierek dać naszemu księdzu. pokręcone to wszystko

Offline Buuuś

• zapaleniec
« Odpowiedź #443 dnia: 23 Września 2011, 07:47 »
my na szczęście nie mamy takiego problemu bo nasze domy rodzinne i nasz teraz wspolny domek są w jednej parafii i w dodatku kominię pierwszą i bierzmowanie też w tej parafii mieliśmy tak że tylko chrzest mieliśmy gdzie indziej :) mam nadzieję że to uprości formalności w kościele :)

niusiak a to co zrobil ksiądz u twoich rodziców to o zgrozo.... to się w głowie nie mieści... i pomyśleć że jeden taki tak bardzo niszczy wizerunek prawdziwych księzy...

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #444 dnia: 23 Września 2011, 08:44 »
Myśmy tez nie mieli problemu z poradnią, fajny facet nam się trafił :)

Ty potrzebujesz zgody na ślub poza parafią :) Najlepiej pójdź tam, gdzie będziesz miała ślub i wytłumacz sytuację, tam pomogą... Bo jeżeli pójdziesz do zupełnie innej parafii, w której nie mają Cię w dokumentach, to nie dojść że wciągnął Cię na listę wiernych to jeszcze za zgodę powiedzą sporo, zazwyczaj połowę tego co za ślub, bo klienta tracą ;) Ode mnie chcieli 350 lub 400 nie pamiętam, musiałabym sprawdzić :)

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #445 dnia: 25 Września 2011, 10:29 »
mkarolinka tak właśnie myślę, aby zagadać w kościele, gdzie chcemy brać ślub, tym bardziej że uczęszczamy tam od dłuższego czasu (ja 4,5 roku, PM jakieś 5,5 roku), myślę że jakoś da radę pogadać:).
Właśnie z tymi płatnościami to przesadzają, zgoda na ślub w innej parafii powinna być wydana bez ceregieli (ewentualnie z własnej woli można dać ofiarę). Bo jak pisałam są zgoda na ślub... i licencja. Zgodę wypisują po to, aby wszystkie dokumenty były zbierane już w docelowym kościele i tam spisany będzie protokół. Licencja zaś jest wystawiana przez parafię do której się należy, ale pierw tam są zbierane dokumenty i spisany protokół, na koniec parafie wszystkie dokumenty narzeczonych przekazuje do docelowej parafii ślubu i tutaj też słyszałam o kosmicznych opłatach:/.
Nie wiem jak z licencją, ale za zaświadczenie nie mogą brać pieniędzy, tym bardziej takich sum (400zł), bo jest to bezprawne i można zgłosić do odpowiednich instytucji:)

Z poradnią to wiem wiem, udało nam się bezstresowo :D, bo jakbym trafiła na jakąś nawiedzoną to mogłabym się zagotować;) i coś niepotrzebnie powiedzieć... Pani w poradni załapała z mojej strony plusa:P, bo powiedziała że kalendarzyk jest super sprawą, ale dla kobiet zdrowych i takich co nie przyjmują na stałe leków, które mogą zachwiać rytm:D. Powiedziała, że nie prosi o prowadzenie wykresów, bo ona wie ile gotowców jest w sieci;) i to głupiego robota:P. Ja z kalendarzyka mam zamiar skorzystać, ale dopiero po ślubie przy planowaniu ciąży:D
Pani z poradni kazała nam zrobić tylko jedno, udać się na spacer bo była akurat śliczna pogoda:D
[/url]  [/url]

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #446 dnia: 25 Września 2011, 13:29 »
Prawie wszędzie tak biorą, bo jak mi bez ceregieli powiedział ksiądz oni tracą klienta ;)

Offline nusiak
  • maniak
« Odpowiedź #447 dnia: 25 Września 2011, 13:42 »
Ja wiem jak oni do tego podchodzą, ale na upartego można powalczyć;). Jest sporo informacji nawet w sieci, a ludzie są czasami nieświadomi na co ksiądz może sobie pozwolić:/. Fakt, że niektórzy wolą zapłacić bo boją się, że ktoś będzie problemy robił, ale w ten sposób daje się przyzwolenie na ściąganie zapłaty za tzw."półślubek", czyli my nie zarobimy bo bierzesz ślub gdzie indziej, to 50%za ślub dla nas, co byśmy stratni nie byli:/.
Na szczęście nie wszystkim chodzi tylko o pieniądze:), świat jest podzielony w każdej dziedzinie życia na dobrych i złych;)

Mi w parafii A.Boboli pani powiedziała, że nie ma problemu z tym zaświadczeniem, tylko ja formalnie mieszkając gdzie mieszkam, nie potrzebuję zaświadczenia od nich,;).

emm-a, w kancelarii parafialnej A.Boboli jest bardzo sympatyczna kobieta, która wszystko fajnie tłumaczy, tak mi się przypomniało że to Twoja parafia:)
[/url]  [/url]

Offline smoczyca
  • maniak
« Odpowiedź #448 dnia: 25 Września 2011, 13:50 »
to u nas to wszystko inaczej wyglądało. Poszliśmy do księdza, wypisał nam świstek, że zgadza się na ślub w innej parafii. Wrzuciliśmy do skarbonki 20 zł i tyle...

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #449 dnia: 25 Września 2011, 13:56 »
Ja tam nie płaciłam, powiedziałam dla szanownego księdza co o nim myślę i wyszłam :D

Wszystko załatwiał ksiądz w której braliśmy ślub przez kurie :D Więc zero zapowiedzi i zero płacenia :D

A zgodę dostaliśmy w parafii K. za darmo :D