Autor Wątek: Martaxyz11 będzie Mamusią !!!!!  (Przeczytany 77191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Martaxyz11 będzie Mamusią !!!!!
« Odpowiedź #810 dnia: 9 Października 2006, 15:13 »
Cytat: "Martaxyz11"
JAK JA CI SIE ODWDZIECZE ZA TE WYLICZENIA

Poczeka ?! Licznik masz nadal taki sam  . Czyli 35 tydzien . Czyli tyle ile ja .

Co kombinujesz ? Bo nadal nie rozumiem , chociaz przeczytałam wszystko .
Gdzies w temacie"watek starajacych sie" umiesciłam tabelke jak liczyc .
dodajesz 7dni i 9 mieiescy do pierwszego dnia ostatniego okresu .
A tak to twój licznik zawsze był pokrecony . Pamietasz juz pare miesiecy temu pisałam .
...no i teraz ty mi narobiłas bałaganu w głowie bo nie wiem jak liczyc .Czy od okresu czy wg. USG  :!: Ty niedobra !
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #811 dnia: 9 Października 2006, 16:15 »
Dziewczyny na karcie obowiązującym jest termin wyliczony od ostatniej @, a ten z USG jest dodatkowy.

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #812 dnia: 9 Października 2006, 17:37 »
Martus ja wieści na pewno wszystkie przekazywała będę skrupulatnie... masz to jak w banku :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #813 dnia: 9 Października 2006, 21:39 »
Cytat: "demka"
Martus ja wieści na pewno wszystkie przekazywała będę skrupulatnie... masz to jak w banku

eeeeeeee o co chodzi ?
Chyba nie jest w szpitalu ?  :roll:
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #814 dnia: 9 Października 2006, 21:46 »
Cytat: "ela"
no i teraz ty mi narobiłas bałaganu w głowie bo nie wiem jak liczyc .Czy od okresu czy wg. USG

moja droga Elusia, według OM jestem w skonczonym 37 tyg i 2 dni -czyli 38 tyd...i termin na 29.10 -ostatni dzien 40 tygodnia

wedlug usg ze skonczonego 6 tyg i 3 dni -czyli 7 tydzien ...i jestem w skonczonym 34 tygodniu i 6 dni czyli 35 tydzien ...a termin na 14 listopad - ostatni dzien 40 tygodnia

dzisiejsze usg pokazuje ze jestem w 36 tygodniu i 3 dni - czyli 37 tydzien.... a termin na 3.11......

e tam juz nie chce mi sie liczyć nawet  :roll:

W każdym razie Mała waży 2800  :serce: a ja mam wytrzymac jeszcze do konca miesiaca i już :) Niestety miałam dzis 1 mocny skurcz i 2 mniejsze na KTG .... ale szyjka jest twarda i ok.... Wyniki krwi tez dobre tylko w moczu mam "liczne szczawiany wapnia" :? Nastepne badanie w piątek ....

Jutro postaram sie napisac co i jak z dieta karmiacej...i cos tam o połogu....
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #815 dnia: 9 Października 2006, 21:50 »
mocny skurcz i 2 mniejsze na KTG

oooooooooo

Ja miałam wczoraj jeden skurcz , aż mi sie zrobiło gorąco i w głowie mis ie zakreciło !

e tam juz nie chce mi sie liczyć nawet  

no to przeciez my mamy termini identyczne Mój lekarz liczy wg okresu , a jak ktoś sie pyta to mówie ze na koniec paxdziernika !

liczne szczawiany wapnia"  Nastepne badanie w piątek ....

tak , tak .Wiem o co chodzi !

Jutro tez mam usg i bede wiedziała ile wazy :D

Czekam na jutrzejsze nowe informacje :D

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #816 dnia: 9 Października 2006, 21:57 »
demka napisał/a:
Martus ja wieści na pewno wszystkie przekazywała będę skrupulatnie... masz to jak w banku

eeeeeeee o co chodzi ?
Chyba nie jest w szpitalu ?

jeszcze nie, ale jak będzie rodziła z mężem to do nas smska a my na forum, oby wszysy mogli cieszyć sie razem z martusią jej szczęściem :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #817 dnia: 9 Października 2006, 22:04 »
Mój lekarz liczy wg okresu

no to ja byłamy w 38 tygodniu  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
demka, dziekuje demeczko :) bedziemy słac do Ciebie :)

A wiecie co ... dzisiaj chodzilismy po porodówce i stwierdziłam ze taka wizyta i szkoła rodzenia  powinna konczyc sie w 6-7 miesiacu kiedy jest daleko do porodu.... a tak to mam jakies dziwne uczucie,......  :? ze jakos tak zaraz ja... i to boli i to boli to ciezko tego nie mozna ....jakos tak dziwnie mam teraz,,,,,

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #818 dnia: 9 Października 2006, 22:57 »
Martusiu wyglądasz ślicznie :wink:  Już nie długo Ninka będzie z Wami :mrgreen: Ale ten czas szybko leci.... :serce:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #819 dnia: 9 Października 2006, 23:07 »
no to ja byłamy w 38 tygodniu    

co ?  :roll:  A jak liczy trwój lekarz ?
Jak wpisuje ci do ksiażeczki ?
Skoro 38 wg okresu to tak jest chyba , bo właśnie tak sie liczy !

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #820 dnia: 10 Października 2006, 07:35 »
W każdym razie Mała waży 2800

ślicznie  :mrgreen:
a ja mam wytrzymac jeszcze do konca miesiaca i już

a tak.... zgodzę się. Masz wytrzymać tyle ile zdołasz. I marz nawet o myciu okien, wieszaniu firanek czy myciu podług. Bałagan nie zając, wiec nie ucieknie. A ty marsz do łóżeczka i leniuchuj...puki jeszcze nina Ci daje  :wink:

w moczu mam "liczne szczawiany wapnia"

niedobreze, niedobze....trzeba więcej wody pić. I postaraj wyeliminować z diety te produkty, które zawierają szczawiany, czylli np. : szpinak, buraki.

Niestety miałam dzis 1 mocny skurcz i 2 mniejsze na KTG .... ale szyjka jest twarda i ok

Po wątku ciążowym Marty, śmiem stwierdzić, że chyba zaczeły Ci się skurcze przepowiadające.... nie ma to tamto - organizm przygotowuje się do porodu... tylko czy oby nie za wcześnie  :?:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #821 dnia: 10 Października 2006, 10:03 »
Cytat: "wercia"
Ale ten czas szybko leci....

oj tak tak :)

jak liczy trwój lekarz ?
Jak wpisuje ci do ksiażeczki ?
Skoro 38 wg okresu to tak jest chyba , bo właśnie tak sie liczy !

do ksiązeczki nie jest wpisany zaden termin porodu tylko data ostatniej miesiączki ...a ja idec w kolejnych tygodniach wpisywalam według usg z serduszkiem...czyli o 1 tydzien nizej... ale kazał mi sie nie martwic tym bo najwazniejsze jest dziecko aby urodziło sie zdrowe a nie tygodnie ciazy...w kazdym razie mam "poczekać jeszcze 2-3 tygodnie  :mrgreen:
Cytat: "Gosiaczek80"
ślicznie  

przytyła mi przez 2 tygodnie 500g czyli 250 na tydzien co oznacza ze za 2-3 tygodnie bedzie miała 3300 :)

Masz wytrzymać tyle ile zdołasz

tak bedzie l- bede lezakowac !

niedobreze, niedobze

lekarz kazał mi sie nie martwic bo to przejsciowe ... i jak cos to po porodzie bedziemy sie martwic Najwazniejsze ze mam dobre płytki - do znieczulenia i nie mam anemii ani białka i cukru w moczu....a reszta - przezyjemy :)

Po wątku ciążowym Marty, śmiem stwierdzić, że chyba zaczeły Ci się skurcze przepowiadające.... nie ma to tamto - organizm przygotowuje się do porodu... tylko czy oby nie za wcześnie

lekarz powiedział ze skoro to jst 36 tydzien to moze cos byc i dobrze bo jest szansa ze porod bedzie łatwiejszy i nie trzeba bedzie wywyoływac skurczy jak odejda wody...

Miło zaskoczył mnie mój lekarz bo jak zadzwoniłam do niego to przywitał sie ze mną OD RAZU : Tak Pani Marto ?:) czyli wpisał sobie mnie do telefonu :):):)

Rozmowa z położną była krótka bo akurat dziewczyna po 20 godzina braku wiekszego rozwarcia niz 2cm szła na cesarkę bo nie chca jej meczyc... Ale powiedziała zebym sie nie martwiła ze nie chodze na cwiczenia ze szkoły rodzenia i ze nie bede umiała oddychać bo nauczy mnie w trakcie i bedzie ciekawiej bo bede zajeta uczeniem sie oddychac a nie mysleniem o bólu :):):)

No i zaczynam sie bac powoli... Moż po wczorajszej szkole i po KTG kazał mi spakować sie do szpitala... Tez zaczyna sie bac a napewno przezywa to bardzo... Ale powiedział ze twarda ze mnie baba i musi mnie wkurzyc troszke przy porodzie to przez to ze jak zła jestem to mam wiecej siły to szybciej urodze :) Osiołek Kochany :)

A wczoraj jak juz sie polozyłam bolał mnie kregosłup. Robert mi masował ale i tak niewiel to dało... nie mogłam sie ruszyć... myslałam o szpitalu.. o tym czy dam rade... ze boje sie .... no i poryczałam sie :(
Dobrze ze Robert spał bo nie chciałam sie wytłuamczyć... a on by sie zaraz przejal i martwił ...
To pewnie normalne tuz przed porodem....

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #822 dnia: 10 Października 2006, 10:14 »
Martaxyz11, ja od początku mówiłam, że Ty i ela powinnyście liczyć tygodnie ciąży od ostatniej miesiączki. Jeśli tak to jesteście w 38 tygodniu. Brzusio masz przepiękny, aż westchnęłam. A jeśli chodzi o skórcze to rzeczywiście mogą być to skórcze przepowiadające. Trzymaj sie cieplutko, wypoczywaj o dawaj znać jak się czujesz :D

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #823 dnia: 10 Października 2006, 10:20 »
Martaxyz11, nie wiem jak Cie pocieszyc, pewnie na każdego przychodzi taka chwila, że ogarnia go troche strach, troche lęk przed nieznanym...ja na razie się nie boję, ale co będzie przy końcu :?: penie też tysiące pytań: jak będzie ? czy sobie poradze ? czy wszystko jest dobrze ? i pewnie jeszcze wiele, wiiele innych...także nie martw się...Nina już niedługo wszystko Ci wynagrodzi :DBuziaczki dla dzaielnej mamusi :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #824 dnia: 10 Października 2006, 12:49 »
Martaxyz11 nie martw się, będzie już tylko dobrze!!!! Będzie inaczej na pewno, zmieni się wszystko w Waszym życiu,ale najważniejsza będze ta Maleńka Istotka, której obecność wynagrodzi Ci wszystkie trudy i wątpliwości.
Trzymaj się

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #825 dnia: 10 Października 2006, 18:55 »
Dziękuje dziewczynki za słowa otuchy :serce:

Byłam dzisiaj w aptece po ostatnie zakupy: oliwka, Ojlatum, i Tantum rosa (nie wiem czy dobrze napsiałam) do podmywania sie po porodzie tylko to jest w saszetkach! Trzeba to rozpusicic tylko sie pytam w czym ? Pewnie wezme butelke i wbutelce plastikowej to rozpuszcze i bede miała do polewania czy jakos tak...

Dziewczyny mam pytanie odnosnie majtek poporodowych. Ja mam takie z legniny jednorazowe ale na szkole rodzenia pani powiedziała ze nie przepuszczaja powietrza i lepsze sa takie obcisłe siateczkowe... co wy na to??Na allegro na pewno wiec chyba zamówie dzisiaj aby przyszły szybko :)

I jeszcze jedna kwestia- ODDYCHANIE. Czy sa takie co nie uczyły sie oddychać ?? tzn nie były na szkole rodzenia i jak to wyglada w praktyce?

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #826 dnia: 10 Października 2006, 19:47 »
martusia wierzę że poradzisz sobie świetnie bo kto jak nie ty?
jak już zaczniesz rodzić to to będzie tak strasznie naturalne i oczywiste że wszystki ruchy będziesz wykonywać machinalnie i tak naturalnie bo tak to mądra matka natura wymysliła i wydaje mi się że mimo że my jesteśmy takie skomputeryzowane i nowoczesne takie dalekie od natury to akt porodu jest takim ostatnim bastionem natury i tajemnicy która kryje się w naszych ciałach i kobieta odkrywa w czasie porodu swoją inna twarz być może tą jedyną prawdziwą

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #827 dnia: 10 Października 2006, 22:51 »
Trzeba to rozpusicic tylko sie pytam w czym

kup sobie do tego irygator . Co prawda napewno nie bedziesz go używła wewnętrznie ale chyba można nim z zewątrz sie podmywać ,a  włśąciwie to pryskać .

lepsze sa takie obcisłe siateczkowe...

ja właśnie takie kupiłam bo wydawały mi sie lepsze Są to takie siateczkowe spodenki .
Popatrz najpierw w aptechach czy sa a potem ewentualnie mozesz zobaczyc na allegro .
Tak są ,ale ja dostałam w aptece .

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #828 dnia: 10 Października 2006, 22:54 »
Jeszcze cos . W ostatnim programie "mamo juz jestm" była właśnie mowa o srodkach do pielegnacji po porodzie .
Włąsnie tantum rosa , napar z arniki , rumianku . Są tez masci różne np.salcoserl czy jaks tak .
Mozna na bóle po porodzie stosowac pochodne paracetamolu nawet jak sie karmi piersia !

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #829 dnia: 11 Października 2006, 09:51 »
Martaxyz11, te majteczki siatkowe są o niebo lepsze niż te z ligniny. Naprawdę przepuszczają powietrze. Z reszta położna w programie "Mamo już jestem" też je polecała. A tantum rosa możesz rozpuszczać w kubeczku z wodą i wtedy maczać w nim gazik i się podmywać.
A jeśli chodzi o oddychanie to w trakcie skurczu pomaga oddychanie przeponą wolno i spokojnie, żeby nie tracić energii.

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #830 dnia: 11 Października 2006, 10:01 »
Polecam jak najbardziej te siateczkowe majteczki, są extra, a poza tym duże podkłady poporodowe Belli bodajże...

A co do Tantum Rosa, to u mnie rewelacyjnie spisał się ten płyn, a aplikacja była z pojemnika z rozpylaczem (takiego jak są np. do spryskiwania kwiatków) fajnie się wtedy aplikuje ten płyn, dociera w każde miejsce, no i nie marnuje się tego za duzo, a ten dozownik, który pokazała Ela jest dobry, ale nie po porodzie...

A co do leków, to jak byłam w szpitalu to dawano pb. ketonal ten słabszy, także matkom karmiącym, czyli pewnie można...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #831 dnia: 11 Października 2006, 10:04 »
Cytat: "merkunek"
pojemnika z rozpylaczem

to chyba najlepszy pomysł

ry pokazała Ela jest dobry, ale nie po porodzie...

tak jak napisąłam po porodzie napewno nic nie wolno"tam" wsadzać ...ała

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #832 dnia: 11 Października 2006, 10:38 »
Można też używać buteleczki po wodzie mineralnej-tej z dziubkiem-moja psiapsióła tak robiła w szpitalu i bardzo sobie chwaliła to urządzonko :wink:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #833 dnia: 11 Października 2006, 12:29 »
jagodka24, ślicznie to napisałaś  :serce:

Są to takie siateczkowe spodenki .

Cytat: "martulka"
te majteczki siatkowe są o niebo lepsze

jak najbardziej te siateczkowe majteczki,

Zamówiłam  :mrgreen: 4 sztuki chyba wystarczy bo mozna je prac prawda?

Cytat: "martulka"
A jeśli chodzi o oddychanie to w trakcie skurczu pomaga oddychanie przeponą wolno i spokojnie, żeby nie tracić energii

A powiedz mi uczyłas si ejakoś secjalnie ? bo ja nie chodze na te cwiczenia ze szkoły rodzenia wiec nie bede wiedziała  :(

pojemnika z rozpylaczem (takiego jak są np. do spryskiwania kwiatków)

A mam ale mały :) wiec bedzie to co mówi Maja - butelka i juz :)

tak jak napisąłam po porodzie napewno nic nie wolno"tam" wsadzać ...ała

no nie mozna :) ja juz uświadamiam meza ze 6 tygodni nic :)  :oops: powiedział ze jeszcze ma inne mozliwosci ktore mi świetnie wychodza wiec jest absolutnie spokojny  :oops:  :oops:  :oops:

______
Dziekuje dziewczynki za rady... ale i tak boje sie tego oddychania .... moze powinnam poszukac czego w internecie aby wiedziec czy oddychasz głeboko jak jest skurcz czy jak odpuszcza ? a przy parcu jak jaest ??

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #834 dnia: 11 Października 2006, 12:34 »
Martuś, co do oddychania to zdaj się na nature i połozną!!!

Mały pojemnik na TR Ci w zupełności wystarczy, a to naprawdę dobry patent, ja sama nie kupowałam, tam gdzie rodziłam już było przygotowane i własnie w takich pojemnikach do rozpylania (spryskiwania).

A 4 pary majtusiów jak najbardziej Ci wystarczą, bo mozna je prać.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #835 dnia: 11 Października 2006, 12:36 »

merkunek, a u Ciebie jak było ?opowiedz mi troszkę jak bedziesz miała chwilke .....

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #836 dnia: 11 Października 2006, 12:41 »

merkunek, a u Ciebie jak było ?opowiedz mi troszkę jak bedziesz miała chwilke .....

może lepiej nie będę Ci opowiadać... :wink:

a co do oddychania to nie uczyłam się go jakoś specjalnie, w pierwszej fazie porodu sżło mi lepiej niż już w finale, ale w sumie tak jak pisałam natura i połozna jakby co to pomogą...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #837 dnia: 11 Października 2006, 12:44 »
może lepiej nie będę Ci opowiadać...  

eee ja i tak sie boje juz wiec co tam....

a co do oddychania to nie uczyłam się go jakoś specjalnie, w pierwszej fazie porodu sżło mi lepiej niż już w finale, ale w sumie tak jak pisałam natura i połozna jakby co to pomogą...

i mąz i lekarz ....wiec moze jakos sobie poradze...ale chcetnie bym pocwiczyła już teraz,...chociaz ja i tak oddychm brzuchem...

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #838 dnia: 11 Października 2006, 14:46 »
Nie bój się kochana kobiety są tak stworzone że instynktownie wiedzą co mają robić i na pewno super sobie poradzisz a pozatym będzie obok ciebie położna i mąż i tak jak mówią dziewczyny na pewno pomogą. Moja szwagierka do podmywania zabrała bidon taki do picia więc potwierdzam słowa Maji że takie coś dobrze się sprawdza. :D

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #839 dnia: 11 Października 2006, 16:22 »
Martuś
tak jak pisała merkunek zdaj się na położną, ona Ci wszystko powie. Ale jeżeli Cię to uspokoi to podpowiem, że w momencie jak jest skurcz to należy oddychać głęboko i spokojnie przeponą (czyli brzuchem), w momencie gdy dziecko będzie się wpasowywało w kanał rodny a Ty nie będziesz mogła przeć będziesz musiała ziajać, czyli oddychać bardzo szybko i płytko (dyszeć jak pies), w momencie parcia łapiesz głęboki wdech i trzymasz ok. 20 sek. później szybko wypuszczasz i nabierasz nowe itd. W trakcie jednego skurczu partego powtarza się to 3 razy. Ale to jest teoria. W praktyce zobaczysz sama jak Ci będzie dobrze, wsłuchasz się w swój organizm.
Dla spokojności możesz poćwiczyć w domu ziajanie, czyli szybkie oddychanie przeponą, najlepiej w ruchu tak ok.20-40 sekund.
Nie wiem czy Ci to pomoże. Najlepiej na zajęciach ze szkoły rodzenia zapytaj położnej, która je prowadzi. U nas ćwiczenie oddechu było na początku każdego spotkania.