Autor Wątek: Martaxyz11 będzie Mamusią !!!!!  (Przeczytany 76769 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
Martaxyz11 będzie Mamusią !!!!!
« Odpowiedź #1020 dnia: 19 Października 2006, 22:15 »
Cytat: "merkunek"
przepraszam za to co napiszę, ale chyba oszalałaś...ten sposób w ogóle niewchodzi w grę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

przepraszam , ale ja nie wiem :oops:  :oops:  :oops: tak mi sie wydawało :(
mogłam sie nie odzywać , przepraszam  :roll:
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1021 dnia: 19 Października 2006, 22:18 »
Przewożenie dziecka w pojeździe:
1) poza fotelikiem ochronnym 150 zł
2) w foteliku ochronnym, ale tyłem do kierunku jazdy w samochodzie z poduszką powietrzną dla pasażera 150zł

Bezpieczeństwo czy cena?

Czy i jaki fotelik?

Prawo o ruchu drogowym nakazuje przewożenie dziecka w specjalnie do tego celu skonstruowanym urządzeniu zabezpieczającym - foteliku.
Obowiązek ten roztacza się na dzieci od chwili urodzenia do osiągnięcia wieku lat 12 tu lub wzrostu 150 cm.
Kierując się wymogami bezpieczeństwa, do spełnienia powyższego wymogu należy zaopatrzyć dziecko w trzy foteliki:

1) 0 - 13 kg - nosidełko dla niemowląt do maksymalnie ok. 12 m-ca życia

2) 9 - 18 kg - uchylny fotel dla dzieci siedzących pomiędzy 8 miesiącem a 4 rokiem życia

3) 15 - 36 kg - fotel dla "dorosłych" dzieci powyżej 2 - 3 go roku życia służący do osiągnięcia górnego wymaganego przepisami wzrostu 150 cm lub wieku 12 lat

Ze względu na fakt, że obecnie nie ma aktualnie obowiązującej normy polskiej opisującej jakim wymaganiom mają odpowiadać foteliki, przyjmuje się jako normę regulamin ECC44/03,
w którym zgromadzone są techniczne wymogi europejskie dot. fotelików.

Wyżej wspominany regulamin zawiera tylko normy techniczne, mające na celu zabezpieczenie dziecka w chwili ewentualnego wypadku, natomiast w żaden sposób nie obejmuje aspektu medycznego i wpływu pozycji w jakiej jest dziecko przewożone na jego organizm. Kwestia ta została pozostawiona Producentom wyrobu.

Wobec powyższego pozostawiam szanownym rodzicom do przemyślenia czy warto kupić trzy fotele, dwa a może jeden ???
Na rynku dostępne są fotele łączące w/w grupy wagowe. np. 0 - 18, 9 - 36, 9 - 25 a nawet 0 - 36 kg. O istniejącym zróżnicowaniu cenowym nie wspominam aby pozostawić Państwu możliwość przemyślenia co warto a czego nie.

MAM NADZIEJE ZE JUZ JEST WSZYTSKO WYJASNIONE :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1022 dnia: 19 Października 2006, 22:20 »
Cytat: "ela"
1) 0 - 13 kg - nosidełko dla niemowląt

taki mamy i już ...
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1023 dnia: 19 Października 2006, 22:21 »
dziekuje ELUSIA  :serce:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1024 dnia: 19 Października 2006, 22:25 »
...ale my sie super uzupełniamy z wiadomosciami :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #1025 dnia: 19 Października 2006, 23:17 »
Dieciątko jest przecież ubrane,a ponieważ będzie najprawdpodobniej zimno,więc będzie miało coś grubszego na sobie.Także nie będziecie mieli żadnych problemów,żeby córcię tam położyć i zapiąć.
Co do gondoli- to podobno można przewozić,ale w samej gondoli dziecko powinno być pasami zapięte,bo co nam po zapietej gondoli,jak dziecko leży sobie tam "luzem"... Przy sile uderzenia po prostu wypada i juz.Takze musza byc pasy w samej gondoli też.Ale nie wiem,czy tak faktycznie w przepisach jest,że może tylko foteliki?

Fotelik nosidło jest każde dobre(z atestem), byleby potem nie używać ich jako fotelik /leżaczek w domku (ortopedzi odradzają)Foteliki tylko są do przewożenia dzieci.
Pozdrawiam i trzymaj się dzielnie!!!

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1026 dnia: 19 Października 2006, 23:40 »
Jasne że w foteliku dzieciątko jest nbardzo giętkie a ile będziecie jechać jak macie blisko :?: Pół godziny maks :?:  Nince nic nie będzie. A rzeczywistość jest niestety smutna w czasie wypadku dzieciątko leci jak nie jest w foteliku przypięte pasami. Odpukać w niemalowane brrr

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1027 dnia: 20 Października 2006, 07:27 »
Marta ja popieram dziewczyny. Sama w domu staczam batalie o to jak siostrzenice są przeworzone...
Jeżeli twój fotelik wydaje ci się zagłęboki, albo nie ma takiej wkładki noworodkowej czy niemowlęcej (nie wiem jak to się nazywa) to możesz włożyć do niego poduszke - jaśka. bobas w tedy będzie w bardziej leżącej pozycji. Ta metoda może być dobra jak zamierzasz jechać z noworodkiem pare godzin.  Ale jeśli z Niną bedziesz jechała ok. pół godziny, to napewno nic jej się nie stanie.

Jeślli chodzi o gondolę, to oglądając niektóre wózki w necie, natknełam się też na takie, które mają specjalne mocowania aby przewieść dziecię w gondoli (ale w takiej typowow twardej gondoli, nie w miękiej, czyli takiej torbie-nosidle)  , a nie w foteliku. Ale jakie mocowania i jakie zabezpieczenia taka gondola posiadała, aby w razie czego maluszkowi nic się nie stało, to nie wiem.

Marta ty mieszkasz w Warszawie. Z całym szacunkiem (nie obraź się na mnie) ale Warszawiacy jeżdża jak szaleni...nie ryzykowałambym przewozenia dziecka bez fotelika.... :roll:

Ty rodzisz teraz, na dworze jest coraz chłodniej i jak będziesz z małą wrracać do domku, to musisz ją odpowiednio ciepło ubrać.  A ja widziałam noworodka wychodzącego ze szpitala w lipcowy upał....on nie miał na sobie grubych śpiochów i kombinezonu...i siedział- spał sobie smacznie w foteliku. (tatuś właśnie szedł z nim do samochodu  :mrgreen: )

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1028 dnia: 20 Października 2006, 08:21 »
Przewożenie dziecka w pojeździe:
1) poza fotelikiem ochronnym 150 zł
2) w foteliku ochronnym, ale tyłem do kierunku jazdy w samochodzie z poduszką powietrzną dla pasażera 150zł

to pierwsze to rozumiem, drugie też ale - jak nie ma poduszki, to malucha wozi się właśnie tyłem do kierunku jazdy :wink:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1029 dnia: 20 Października 2006, 08:59 »
ela, asiek, morgaina, Gosiaczek80, Maja,
dziekuję za odwiedzinki :)

Sprawa wygląda tak ze oczywiscie NA 100% nie bede wiozła dziecka ani w ramionach ani gondoli POSTANOWIONE :) argument ze to jest krótki czas...ze w brzuszku miała gorzej przekonały i męża :mrgreen: a zastanawiałam sie bo chyba włącza mi sie jakis instynkt macierzynski i za wszelką cene ochroniy dziecka  :D
Dziękuję ze chłodnym okiem sprowadziłyście mnie na ziemie  :mrgreen:

A co u nas ??? Tym razem mąż obudził mnie o 1.30 i nie spaliśmy do 4.00  :mrgreen:
Smieliśmy sie ze zaczynamy wariować chyba :) wiec skoro nie spalismy to spakowalismy juz wszystko do szpitala włącznie z klapkami dla Roberta :mrgreen:
Tak wiec 2 torby stoją i czekają :)

co do samopoczucia to jest dobre  :mrgreen: zajadam sie teraz moim sniadankiem (od 3 tygodni jem to samo) czyli płatki na mleku :)
z dolegliwosci to czuję lekkie kłócie / ból w srodku (tu gdzie dzidzia bedzie wychodziła) pewnie cos sie tam rozciaga - mam nadzieje :)
troszkę mnie bolą piersi.... i co maz zauwazył to nic mi nie leci z nich :| tzn. mam takie czasami zółty osad na samym sutku ale zeby tak cos leciało to nie....
ale chyba laktacja nie musi zaczynac sie przed porodem co ? tzn nie musze chyba miec cieknacych piersi przed? :)

ogolnie mam dobry humor  :mrgreen:  jestem spokojna jakas... troszke sie boje bólu tzn tego momentu kiedy zacznie bolec...ale co tam :) myslelismy sobie z mezem jak to będzie jak juz bedziemy we 3 i zgodnie przyznalismy ze za cholere nie mozemy sobie wyobrazic ale juz CHCEMY !!  :D

zobaczymy co tam powie lekarz.....

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1030 dnia: 20 Października 2006, 09:18 »
...nikt nie urodził  ? to ja ide do lekarza :D Cholerci azaraz mam autobus a miałm jeszcze popisac :D Ale ważne ze sprawdziłąm co u ciebie :D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1031 dnia: 20 Października 2006, 09:21 »
...nikt nie urodził ? to ja ide do lekarza  Cholerci azaraz mam autobus a miałm jeszcze popisac  Ale ważne ze sprawdziłąm co u ciebie

:serce: Elu ale jestes kochana  :serce:  :serce:  :serce:
pędzi i zdawaj relacje SMS em!!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #1032 dnia: 20 Października 2006, 09:44 »
Cytat: "Martaxyz11"
ale chyba laktacja nie musi zaczynac sie przed porodem co ?

z tego co mi wiadomo to nie, dopiero po porodzie.

Już w trakcie ciąży następują zmiany w budowie piersi. Stają się one nabrzmiałe, a sutki są zaokrąglone. Gruczoł sutkowy jest trzymywany przy klatce piersiowej dzięki pasmom tkanki łącznej(tzw. więzadło wieszadłowe sutka). Zmniejsza się ilość tkanki łącznej, tłuszczowej. Widoczny jest natomiast przyrost tkanki gruczołowej i naczyń krwionośnych, co wpływa na rozluźnienie się więzadeł wieszadłowych i "zwiotczenie" piersi. Trzeba pamiętać jednak, że samo karmienie nie pogłębia tego procesu. Wewnątrz gruczołów również dokonują się przemiany, mianowicie powiększa się liczba skupisk zrazików,dających się wyczuć za pomocą dotyku w postaci w postaci obrzmień o charakterze gruzełkowatym. Na rzecz rozrostu gruczołów mlekowych zmniejsza się ilości tkanki tłuszczowej i łącznej. Każda z komórek występujących w gruczołach powoli zaczyna się kształtować, na komórkę dojrzałą dającą mleko. Zdolność zmian niezbędna w procesie laktacji to wynik działania hormonu wydzielanego przez łożysko. W ostatnim trymestrze ciąży proces zmian jest prawie ukończony. Następuje wzrost poziomu hormonu odpowiedzialnego za produkcje mleka, prolaktyny.
Mleko zaczyna się tworzyć wraz z odejściem łożyska, tuż po urodzeniu dziecka. Mechanizm, który powoduje pierwszy wypływ pokarmu to ssanie. Pęcherzyki mleczne i przewody wyprowadzające są oplatane przez sieć komórek mioepitelialnych, które poprzez skurcze powodują przesuwanie się mleka w stronę brodawki. Należy pamiętać, że przy karmieniu dziecka należy podać mu brodawkę sutkową razem z częścią otoczki. W ten sposób niemowlę dzięki naciskowi warg, języka, dziąseł mogło samo regulować ilość wypływającego mleka.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1033 dnia: 20 Października 2006, 09:46 »
ale tu była dyskusja a ja przegapiłam :lol:
oczywiście zgadzam się z dziewczynami żadna gondola żadne ręce mamy tylko fotelik i błagam żadnych poduszek!!!!oglądałam program gdzie fizjoterapeuta odradzał wkładanie poduszki do wózka!!!!więc wydaje mi się że do fotelika tym bardziej przecież dzieciak nie będzie miał możliwości poruszenia
fajne macie nocki ciekawe jak będzie u nas

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1034 dnia: 20 Października 2006, 09:48 »
Cytat: "klaudia"
przepraszam za to co napiszę, ale chyba oszalałaś...ten sposób w ogóle niewchodzi w grę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

przepraszam , ale ja nie wiem :oops:  :oops:  :oops: tak mi sie wydawało :(
mogłam sie nie odzywać , przepraszam  :roll:

No coś Ty, odzywaj się, może trochę ostro zareagowałam...ale zawsze jak coś takiego słysze mam przed oczami pewien wypadek...na szczęście nie z dzieckiem w roli głównej, a plecakiem.
Moje kuzynostwo miało wypadek w mieście, przy nieiwelkiej prędkości, bo to było blisko skrzyżowania, wjechał w ich bok drugi samochód, a plecaczek, który trzymała kuzynka, przy sile uderzenia został wyrzucony z auta jakieś20-30m dalej.

To teraz wyobraźcie się co by było, gdyby to nie był plecak...

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1035 dnia: 20 Października 2006, 09:56 »
Martusiu, niesamowite jest to jak już bardzo czekacie i jak bardzo chcecie, to takie radosne oczekiwanie!!! No to życzę Wam, co by już nie za długo trwało :-)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1036 dnia: 20 Października 2006, 11:45 »
Maja dziękuję za wiadomosci :)

Cytat: "jagodka24"
żadne ręce mamy tylko fotelik i błagam żadnych poduszek!!!!oglądałam program gdzie fizjoterapeuta odradzał wkładanie poduszki do wózka!!!!więc wydaje mi się że do fotelika tym bardziej przecież dzieciak nie będzie miał możliwości poruszenia
tak... wiesz ja tez wiem o tym pomio blondu na włosach  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  tylko chciałam sie upewnic ...no nie wiem ...jakos sie przeraziłam jak zobaczyłam ten wielki fotel i położyłam tam spioszki :):):) ale juz zamknieta dyskusja - W FOTELIKU :)

Martusiu, niesamowite jest to jak już bardzo czekacie i jak bardzo chcecie, to takie radosne oczekiwanie!!! No to życzę Wam, co by już nie za długo trwało

no nie ukrywam ...zreszta to widac juz po nas  :serce:

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
« Odpowiedź #1037 dnia: 20 Października 2006, 12:18 »
Jejku jak się denerwuję.....Kurcze mam dzisiaj urwanie głowy w pracy, ale cały czas wchodzę tylko na wątek bebikowy i....czekam na wieści...

Martuniu trzymaj się  :serce:

I czekamy tutaj na Waszą trójeczkę :D

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #1038 dnia: 20 Października 2006, 13:26 »
Witajcie  :mrgreen:

Widzę że delikatnie podenerwowana atmosfera tutaj  :twisted:

Strasznie już nie mogę się doczekać Waszej trójeczki -ehhh  :wink:
Cudownie macie  :serce:  zaraz lada dzień Ninka będzie z Wami  :serce:

hihihi  :mrgreen:  jednak mój przepowiedziany weekendzik   :dzidzia:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1039 dnia: 20 Października 2006, 13:45 »
jak nie ma poduszki, to malucha wozi się właśnie tyłem do kierunku jazdy

Nie wiem jak wy ale ja się spotkałam, że fotelik dla noworodka nalezy tylko i wyłącznie mocować tyłem do kierunku jazdy. I należy uważać aby przed tym siedzeniem, na króeym znajduje się fotelik nie było poduszki powietrznej. Bo gdy jest poduszka, to ona w trakcie zderzenia, po prostu miażdży fotelik.

Marta gratuluję postępu, czyli spakowania toreb...
A mąż przygotowuje się na nocny poród....

Czekamy na wieści po wizycie. Wyślij chociarz do kogoś smsa...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1040 dnia: 20 Października 2006, 13:56 »
Cytat: "Gosiaczek80"
Czekamy na wieści po wizycie. Wyślij chociarz do kogoś smsa...

dokładnie - ja juz po biurkiem z niecierpliwością nóżkami przebieram!!  :Tuptup:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #1041 dnia: 20 Października 2006, 14:04 »
I ja czekam-już do niej napisałam smsa, może odpisze albo sama zda relację, jak tylko wróci od lekarza.

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #1042 dnia: 20 Października 2006, 14:33 »
Martus przeczytałam jednym tchem wszytskie posty od wczoraj...a troche ich było... super, że mozna znależć tutaj tyle istotnych informacji...

Przyznam się szczerze, że zastanawiałąm się nad gondolą w celu przewiezienia dziecka, ale teraz juz sama nie wiem... Skoro takie nosidełko jest bezpieczne, ale z drugiej strony... Ach sama nie wiem, dobrze, że mam sporo czasu :D

Ucałuj ode mnie Ninkę i z napięciem czekamy na wszelakie wieści :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
« Odpowiedź #1043 dnia: 20 Października 2006, 16:20 »
Cytat: "demka"
przeczytałam jednym tchem wszytskie posty od wczoraj...a troche ich było...

Dopiero teraz mogłam wejść na forum i faktycznie z niecierpliwością czekam na wieści. Kolejne posty czytałam w napięciu, czy to przypadkiem nie w TYM "będzie już coś wiadomo" :wink:  :mrgreen:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1044 dnia: 20 Października 2006, 16:21 »
czy mozna przeklinać na forum ?

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #1045 dnia: 20 Października 2006, 16:30 »
Cytat: "Martaxyz11"
czy mozna przeklinać na forum ?

a cos sie stało :?: Chyba przekleństw byc nie może, ale takie wielokropki :?: nie wiem...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
« Odpowiedź #1046 dnia: 20 Października 2006, 16:37 »
Marta co jest?

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
« Odpowiedź #1047 dnia: 20 Października 2006, 16:41 »
Marta, co się dzieje?? Wszystko w porządku??

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1048 dnia: 20 Października 2006, 17:21 »
Co się stało :shock:  :shock:  :shock:  :shock:
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1049 dnia: 20 Października 2006, 17:27 »
A ja Wiktorka przywiozłam do domu w nosidełku z wózka (prawie jak gondola), a to dlatego, że nie kupiłam fotelika samochodowego. Uważałam, że skoro nie mamy samochodu to taki fotelik nie jest nam potrzebny. Trzymałam go na kolanach w tej gondoli właśnie. Dobrze, że policja nas nie zatrzymała bo zapłacilibyśmy mandat.

Martuś a o co chodzi z tym przeklinaniem?