Autor Wątek: Mariolka - kolejna szczęśliwa mamusia  (Przeczytany 802311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rybkawiedenka
  • Gość
Mariolka - kolejna szczęśliwa mamusia
« Odpowiedź #270 dnia: 28 Września 2006, 22:51 »
Rozpoznać anemię można tylko przez badanie krwi (tzw. morfologię). Jeżeli lekarz stwierdzi, że niedokrwistość nie wynika z choroby, lecz ze zbyt małej ilości żelaza w diecie, przepisze żelazo w tabletkach, kroplach lub zastrzykach (w ciężkiej anemii). Żelazo najlepiej zażywać rano przed śniadaniem i popijać sokiem pomarańczowym lub innym napojem zawierającym dużo witaminy C - ułatwia to jego przyswajanie. Nie należy podawać dziecku żelaza w czasie posiłków ani dawać mu do popicia mleka, bo kuracja wtedy słabiej skutkuje. Podczas leczenia stolce są czarne, a na zębach po zażywaniu kropli lub syropu może pojawić się ciemny nalot. (Skutecznie zapobiega mu płukanie ust wodą po połknięciu leku).

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #271 dnia: 28 Września 2006, 22:54 »
I jeszcze :

Niedobór żelaza w okresie dziecięcym najczęściej występuje u niemowląt w czasie szybkiego wzrastania (6-24 miesiąc życia) i wynika ze stopniowego wyczerpywania się zapasów żelaza zgromadzonych przez dziecko w okresie życia płodowego oraz ograniczonej podaży tego pierwiastka w diecie niemowlęcia. Ryzyko wystąpienia niedoboru żelaza zależy od sposobu żywienia. Szacuje się, że w przypadku niemowląt żywionych wyłącznie piersią ryzyko niedoboru żelaza w 9-12 m.ż. wynosi ok. 20%, u niemowląt spożywających mleka modyfikowane wzbogacane w żelazo - ok. 8%. Największe zagrożenie, wynoszące ok. 30-40%, stwierdza się u niemowląt żywionych mlekami niewzbogacanymi w żelazo lub niemodyfikowanym mlekiem krowim.3 Na wystąpienie niedoboru żelaza narażone są również niemowlęta urodzone przedwcześnie oraz dzieci matek chorych na cukrzycę. Nasilenie niedoboru żelaza może się wahać od niedoboru nie powodującego zaburzeń fizjologicznych do niedokrwistości z niedoboru żelaza upośledzającej czynność wielu układów i narządów.1

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #272 dnia: 28 Września 2006, 22:54 »
Podczas leczenia stolce są czarne, a na zębach po zażywaniu kropli lub syropu może pojawić się ciemny nalot. (Skutecznie zapobiega mu płukanie ust wodą po połknięciu leku).

to u 6-miesięcznego dziecka chyba nie grozi?A objawy anemi?znacie?czy to,że ostatnio ma problemy ze snem w nocy,może mieć jakiś związek z anemią?Bo lekarka po badaniu ogólnym i laryngologicznym(myślała,że to może uszy), nic nie stwierdziła.Dlatego zleciła morfologię i poziom żelaza.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #273 dnia: 29 Września 2006, 19:50 »
w środę pójdę do lekarza,to się wszystkiego dowiem.mam nadzieję,że szybko z tej anemii wyjdzie.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #274 dnia: 29 Września 2006, 21:13 »
Cytat: "Mariolka"
dzisiaj odebrałam wyniki krwi Marcelka(morfologia i poziom żelaza).I pani,która je wydawała, powiedziała mi,że Mały ma anemię.

Jestem w szoku. Nie pomyślałabym, że Marcel może mieć anemię.

w środę pójdę do lekarza,to się wszystkiego dowiem.mam nadzieję,że szybko z tej anemii wyjdzie.

Lekarz na pewno coś doradzi i Twój synuś szybko wyjdzie z tej anemii :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #275 dnia: 29 Września 2006, 21:23 »
Cytat: "martulka"

A dlaczego?dzieci z anemią jakoś się wyróżniają?Wiesz coś na ten temat?

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #276 dnia: 29 Września 2006, 21:33 »

tym bardziej, że wygląda na zdrowego chłopca :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #277 dnia: 29 Września 2006, 22:40 »
Mariolu,jeśli Marcelek je zupki z dodatkami mięska to dawaj dużo mięcha, buraczków,a jeśli nie Marcelek, to Ty jedz duuuużo buraczków.To bardzo pomaga.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #278 dnia: 30 Września 2006, 17:20 »
Cytat: "asiek"
Mariolu,jeśli Marcelek je zupki z dodatkami mięska to dawaj dużo mięcha, buraczków

Marcelek je już zupki z mięsem.A buraczki już można dawać?I jak miałabym to zrobić?Najpierw ugotować i zmielić?Coś do tego dodać?

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #279 dnia: 30 Września 2006, 19:04 »
Wiesz coś na ten temat?

Przykro mi, ale nie wiem nic na ten temat. poprostu uważam, że Marcel wygląda jak okaz zdrowia. Jest przecież bardzo silnym chłopcem i szybko się rozwija.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #280 dnia: 1 Października 2006, 16:35 »
Przykro mi, ale nie wiem nic na ten temat. poprostu uważam, że Marcel wygląda jak okaz zdrowia. Jest przecież bardzo silnym chłopcem i szybko się rozwija.

no właśnie.Też nie przypuszczałabym.wygląda na okaz zdrowia.Może ta anemia to po tych antybiotykach?Że tak wymiotował i miał biegunkę?

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #281 dnia: 1 Października 2006, 18:46 »
Mariolka raczej nie po antybiotykach. Jeśli mały wymiotował, to mógł się tylko odwodnić. Anemnia zdarza się u niemowląt. To co napisała ci Rybka jest prawdą. A Marcelek bardzo szybko rośnie i rozwija się. Napewno nie ma w tym twojej winy. Nie obwiniaj się. jak pójdziesz do lekarza, to ona ci wszystko wytłumaczy, małemu przepisze żelazo i pewnie zaleci bardziej mięsną dietę.

Offline Pyrdulka

• entuzjasta
« Odpowiedź #282 dnia: 1 Października 2006, 19:18 »
małemu przepisze żelazo i pewnie zaleci bardziej mięsną dietę.

Dokładnie! Moja Ptysia też ma lekką anemię, i lekarka zaleciła taką dietę!
Niema się co martwić!

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #283 dnia: 1 Października 2006, 20:02 »
Mariolka,  źródłem żelaza są: czerwone mięso, drób, wątroba, żółtka jaj, kasze, produkty zbożowe, warzywa strączkowe.
Tylko z tego możesz podawać na pewno produkty zbożowe, czyli kasze itp., a także wołowinę, żółtko i zielony groszek (są od 7 m-ca).

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #284 dnia: 3 Października 2006, 08:01 »
Cytat: "Pyrdulka"
małemu przepisze żelazo i pewnie zaleci bardziej mięsną dietę.

Dokładnie! Moja Ptysia też ma lekką anemię, i lekarka zaleciła taką dietę!
Niema się co martwić!

[url=http://lilypie.com/pic/060928/eFVQ.jpg]ObrazekObrazek[/url]

dziękuję.Ale najgorsze,że on nie chce mleka jeść.A to przecież najważniejsze dla niemowląt.

Mariolka, źródłem żelaza są: czerwone mięso, drób, wątroba, żółtka jaj, kasze, produkty zbożowe, warzywa strączkowe.
Tylko z tego możesz podawać na pewno produkty zbożowe, czyli kasze itp., a także wołowinę, żółtko i zielony groszek (są od 7 m-ca).

pewnie zmienie mu dietę

Offline asiek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #285 dnia: 3 Października 2006, 11:27 »
Mariolu,
buraczki ugotuj,zetrzyj na tarce i zmiksuj z pozostała częścia zupki, np z marchewką i ziemniakiem.Dodaj oczywiście mięsko. Co do buraczków-powinno mu posmakowac, bo są słodziutkie. A jak dodasz żółtko jeszce,to powinno być już lepiej.Niby powinno się podawać zamiennie żółtko i mięsko,ale ja podaję z mięsem żółtko(tzn pół co drugi dzień).
a podajesz kaszki na mleku modyfikowanym?jeśli mu smakują to juz ma trochę mleka w diecie, bo razem z kaszką wpałaszuje.
Mój Miłke wcina kaszkę z butelki (robię trochę rzadszą) może polubi i Marcelek??
Powodzenia

A z żelazem dla dzieci doustnie w płynie należy uważać-niszczy ząbki (nawet jeśli jeszcze ich nie widać-tak jak z cukrem)

Offline Pyrdulka

• entuzjasta
« Odpowiedź #286 dnia: 3 Października 2006, 15:15 »
Ale najgorsze,że on nie chce mleka jeść.

Syn mojej koleżanki odstawił jakiekolwiek mleko jak miał 6 miesięcy!
Wyobrażacie sobie to!Niewiem czym ona go karmiła, ale synek ma teraz 18 lat i rosły chłop z niego!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #287 dnia: 3 Października 2006, 20:59 »
Cytat: "asiek"
a podajesz kaszki na mleku modyfikowanym?jeśli mu smakują to juz ma trochę mleka w diecie, bo razem z kaszką wpałaszuje.
Mój Miłke wcina kaszkę z butelki (robię trochę rzadszą) może polubi i Marcelek??

podaję.Ale ja poza tym karmię Małego piersią.Więc nie jest najgorzej.A Mały je kaszki,ale takie gęste z miseczki.Bo oto chodzi, że on się wścieka na widok butelki z mlekiem.
I dzisiaj mój MArcelek kończy 7 miesięcy.Wszystkiego synku najlepszego :serce:  :serce:  :serce: .I muszę się pochwalić,że Marcelek już sam wstaje(podpierając się jeszcze -stołu lub szczebelek łóżeczka)

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #288 dnia: 3 Października 2006, 21:57 »
Marcelek mopc najgoretszych życzeń z okazji ukończenia 7 miesiąca zycia od forumkowej cioci z Brzuszkiem :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline asiek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #289 dnia: 3 Października 2006, 22:56 »
Dużo zdrówka dla Marcelka i jego Mamusi. I żeby polubił mleko inne niż tylko mamusiowe :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #290 dnia: 4 Października 2006, 09:10 »
Zdrówka, zdrówka i jeszcze raz zdrówka  dla Marcelka :mrgreen:
I gratulacje z powodu nowych umiejętności  :mrgreen:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #291 dnia: 4 Października 2006, 09:18 »
I dzisiaj mój MArcelek kończy 7 miesięcy.Wszystkiego synku najlepszego.I muszę się pochwalić,że Marcelek już sam wstaje(podpierając się jeszcze -stołu lub szczebelek łóżeczka)

Wszystkiego najlepszego dla 7-mio miesięcznego Marcelka. Duży chłopak z niego, a jaki dzielny i tak szybciutko się rozwija. A mój tylko leży i leży.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #292 dnia: 4 Października 2006, 09:53 »
no marcelek jestes już duży chłop rośnij duży i bądź słoneczkiem mamusi przez całe życie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #293 dnia: 4 Października 2006, 14:28 »
mariolka i co ? byłaś z małym i z wynikami u pediatry ? co ci powiedziała ?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #294 dnia: 4 Października 2006, 14:44 »
Cytat: "Gosiaczek80"
mariolka i co ? byłaś z małym i z wynikami u pediatry ? co ci powiedziała ?

tak byłam.Okazało się,że to nie jest anemia.Poziom żelaza 50,gdy norma zaczyna się od 53, to lekarka powiedziała,że nie można nazwać anemią.powiedziała,że przy 20 można się martwić.Więc nie dostałam żadnych leków typu żelazo. Że niby wszystko ok.Znalażła mu zęba(tzn. on chyba jeszcze nie wyszedł,bo Ja nic nie widzę).Więc ten niepokój i kłopoty ze snem, to chyba ząbkowanie było. Lekarka powiedziała,że jeśli już je zupki i desery itp. to szybko mu wyniki wrócą do normy.Mam dawać mu czerone mięsko(wątróbkę drobiową,bo wołowinę bym musiała długo gotować), no i buraki.I powinno być ok.więc jestem zadowolona

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #295 dnia: 4 Października 2006, 15:01 »
Mariolka, najważniejsze, że wszystko dobrze sie skończyło, tylke te nerwy nie potrzebne...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #296 dnia: 4 Października 2006, 16:00 »
no to całe szczęście że nie będzie musiał brac zadnych leków

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #297 dnia: 4 Października 2006, 16:04 »
Mariolka, nie ma to jak opinia lekarza. Bardzo się cieszę, że Marcel nie ma anemii.
No i gratulujemy pierwszego ząbka (chociaż na razie niewidocznego :D )

Offline asiek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #298 dnia: 4 Października 2006, 18:12 »
No to UFFFF,super.A za tego ząbka należy się prezent pani doktor,hihi.
Mówi się,że ten kto pierwszy znajdzie zęba to powinien dostać prezent,hehe.Tu wychodzi na panią doktor :D.
Gratulujemy więc tego ząbka.A żeby ukoić mu ból smaruj mu jakąś maścią dziąsełka.Kto wie,moż od razu idzie z nim drugi? A tak na marginesie to widzę,że ząbki mu idą książkowo (jak MIłkowi)1 ząbek w 7 miesiącu :D
Pozdrawiamy

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #299 dnia: 4 Października 2006, 19:55 »
Mariolka, nie ma to jak opinia lekarza. Bardzo się cieszę, że Marcel nie ma anemii.
No i gratulujemy pierwszego ząbka (chociaż na razie niewidocznego :D )
a dziękuję za gratulacje.mam nadzieję tylko, że podczas karmienia nie będzie mnie gryzł.