Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4061060 razy)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #41820 dnia: 14 Lipca 2016, 00:22 »
Co do Pieluchy jeszcze ja napiszę jak było u nas ;)
Miałam straszne parcie zewsząd na szybkie odpieluchowanie.
Patrząc na dzieci choćby brata czy w najbliższej rodzinie mówiłam już przed urodzeniem Seby że mój max 2 lata i ściągamy.  Ba 2 lata to już i tak za długo..
Jak to życie zweryfikowalo  ;D
Pamiętam jak przed 2 ur seba kompletnie nie czai.  Odpuściłem.
Wakacje- skończone 2 ur- zawzielam się  ;D
Seba sika, gdy zaczął i kapnal się odskakiwal w ogóle nie czai bazy.. nie czuł że chce siusiu  ::)
Ale twardo nie poddawalam się  ;)
Po kilkunastu dniach prób ciągłego ryku przestałam go zmuszać;)
w długi weekend majowy postanowiłam że już kumam, zdarzyło mu się kilkanaście razy wcześniej poprosić żeby pójść z nim do WC i zrobił siusiu a nawet kupę.
Prosiłam panie w przedszkolu żeby go zachecaly.  Tam nie chciał ale obserwował  dzieci bo nam odpowiadał.
Jaki morał?
Że w maju miałam więcej czasu, wyjaśniłem o co chodzi i od razu złapał i to od razu na kibelek.
Później tesciowa na siłę go przez weekend ma nocnik sądziłam spodobało  mu się i kilka dni musiałam go uczyć na nowo że nocnik jest dla mniejszych dzieci.

W n9cy pieluche zakładam Nadal choć jest różnie.  Raz tak pełna że masakra. Kilkanaście kolejnych nocy ściągam suchutka pieluszka.  A jeszcze innym razem wybudzal się w nocy i biegnie do łazienki.
Myślę że trzeba wyczaic odpowiedni moment i wtedy działać.  Nic na siłę..
Acha od xxx czasu mamy Basia Franek i nocnik książkę i hm.. czytał seba ja z nami naście razy opowiadał co robi Franek ale gdy proponowałem żeby zrobił jak chłopiec zawsze był na nie. Więc książka na niewiele się zdała  ;D

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41821 dnia: 14 Lipca 2016, 01:57 »
Elemelko u nas tak było i to były gazy,nie kolki. Kateter pomógł, choć bardzo długo się przed nim wzbraniałam.
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #41822 dnia: 14 Lipca 2016, 06:31 »
Co to dentysty pielęgniarka środowiskowa dała nam materiały odnośnie obecnych wytycznych w profilaktyce próchnicy i między 6 a 12 mcy mamy się zgłosić na wizytę pierwsza, dalej już dentysta pokieruje.

Czyli powinnam Młodą umówić. Dziękuję  :)
My byliśmy na takiej wizycie adaptacyjnej jak Igorek skończył 2 lata....niestety po roczku jakbyśmy poszli to miał 2 zęby na krzyż....

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #41823 dnia: 14 Lipca 2016, 06:34 »
patrząc na nocne sikanie w pieluche syn powinien nadal w takowej biegac bo nadal zdarza mu sie w nocy zsikać. A ta na serio od  urodzin jest bez pieluchy
A ile twój synek ma lat?

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #41824 dnia: 14 Lipca 2016, 06:37 »
Ja się dzisiaj naczytałam o próchnicy u takich maluchów i jakoś scykałam, stad zaczęłam drążyć temat...

Może macie racje, nie ma co się wyrywać.
A jak pójdzie i nie pokaze ząbków?
U nas dentystka mówiła (bezdzietna) żeby nie dawać mleka w nocy....to niech spróbuje nie dać...ciekawe czy będzie taka mądra jak będzie miała swoje dzieci....
Próbowałam herbatką (raz się napił) wody nie chce, jest głodny po 8/9h od zjedzenia na wieczór i co mam mu nie dać mm tylko głodzić?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #41825 dnia: 14 Lipca 2016, 07:01 »
Moj pił mleko już po umyciu ząbków, nawet teraz się zdarza i ani jednej dziury nie ma. Teraz ma 6 stałych zalakowane i mam nadzieję, że będą dluuuuugo zdrowe. Oczywiście mleczaki też miał lakowane. Do dentysty zaczęłam z nim chodzić jak miał komplet.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #41826 dnia: 14 Lipca 2016, 07:26 »
Ja byłam z Natalka jak skończyła dwa lata na wizycie adaptacyjne. Usiadła,  pokazała ząbki wszystko obejrzała. Do niedawna nic się nie działo a teraz zaglądam jej do buzi i masakra :/ na 2 ostatnich zębach po każdej stronie na dole brązowe plamki i coś atakuje górną jedynkę i dwójkę! I to wszystko naraz mimo oglądania zębów co jakiś czas...W poniedziałek idziemy do dentystki (koleżanki Natalii mama ) ale i tak czarno to widzę :/
Natalka 4.11.2012

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #41827 dnia: 14 Lipca 2016, 08:35 »
Ja zabieram dzieci do dentysty przy okazji swoich wizyt :) Mam fajną znajomą dentystkę i zawsze "przeleci" zęby dziewczynek zanim ja usiądę na fotel.
Karola była pierwszy raz, gdy miała 13 miesięcy - mam fotkę w telefonie, więc pamiętam, kiedy to było :)

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #41828 dnia: 14 Lipca 2016, 18:23 »
Ja tylko mówię jakie są obecnie wytyczne :) i tu nie chodzi o pokazanie zębów raczej tylko obejrzenie gabinetu sprzętów i takie tam plus informacje dla rodziców jak dbać o zęby. Wierzcie mi nie dla każdego pewne sprawy związane z higiena zębów małych dzieci są oczywiste :)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #41829 dnia: 14 Lipca 2016, 20:43 »
Wierzcie mi nie dla każdego pewne sprawy związane z higiena zębów małych dzieci są oczywiste :)
Wierzę Ci bo sama osobiście znam takie osoby. Nie przypomną dziecku wieczorem, że trzeba umyć zęby a o dopilnowaniu to już w ogóle można zapomnieć. I co to za fanaberie, żeby tak często dziecku zęby myć ha ha ha porażka. I o co tyle krzyku. I co ja się rzucam ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #41830 dnia: 14 Lipca 2016, 21:12 »
Przypominała mi się scenka: babcia przed snem przypomina sobie że wnuczkowi nie spakowala na wyjazd szczoteczki,  co babcia na to 'przeplucz ząbki cola'. padłam
On 2011
Ona 2013

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #41831 dnia: 14 Lipca 2016, 23:47 »
No tak brud zejdzie razem ze szkliwem. Ja sie przyznam że młody późno odwiedził dentyste, dopiero jak zobaczyłam plamki na zębach, pierwszy ząb zrobiony bez zajakniecia, od drugiego już masakra więc zdecydowaliśmy się na sedacje. Podziałalo później syn miał ciągle katar więc nie było jak się umówić a później znów blokada nagle niechce boi się nie lubi itd... Zmieniliśmy gabinet wszystko się podobało ale wciąż lęk więc umówiliśmy się n sedacje i tym razem porażka bo nie zadziałała (nie wiem jak to możliwe)  no i jesteśmy w kropce bo zęby ma do zrobienia a on się zapiera rękami i nogami.... I nie wiem jak podejść do tematu

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #41832 dnia: 15 Lipca 2016, 06:43 »
My też jakoś przed 2 urodzinami byliśmy przy okazji swojej wizyty. I teraz miesiąc temu bo  mu ząbek zczernial od uderzenia to tak na razie niespecjalnie, buzię otworzy ale więcej ciężko coś zrobić.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #41833 dnia: 15 Lipca 2016, 08:53 »
Lila pierwszą wizytę zaliczyła przed pierwszymi urodzinami ale ona w wieku 8 miesięcy miała już 8 zębów.
Moim zdaniem pierwsza wizyta powinna być uzależniona od ilości ząbków, wiek dziecka w drugiej kolejności ma znaczenie

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #41834 dnia: 15 Lipca 2016, 10:09 »
Klaudia byla pierwszy raz u dentysty jako niemowle bo przewrazliwiona mama widziala jakies jasne plamki na zebach i google podpowiadalo ze to moze byc poczatek prochnicy. na szczescie nic nie bylo ale dostalismy fajna rade od dentystki aby po mleku z butli dawac jej zawsze wody - zeby buzia sie troche przeplukala. ten system sie sprawdzal i Oliwia tez zawsze dostaje najpierw mleko a potem wode. Mycie zebow obowiazkowo rano i wieczorem.

a samodzielna wizyta byla jakos rok temu. bardzo jej sie podobal fotel, naciskala co chciala, no i 'odkurzacz do slinki' tez jej sie podobal. jak bylam na kontroli sama to Klaudia znow wskoczyla na fotel i dentystka zrobila jej szybki przeglad. wszystko jest w porzadku.
Oliwka poki co raczej do kontroli ladnie nie otworzy buzi.. chyba zeby kogos ugryzc :P ale ostatnio jej tez zagladala troche babeczka i mowila ze wyglada wszystko ok.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41835 dnia: 18 Lipca 2016, 14:47 »
Orientujecie się czy niemowlę może pić miętę?
Młody mi spija z kubka ale nie wiem jak to z ziołami i zieleni u dzieci?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #41836 dnia: 18 Lipca 2016, 15:46 »
Hehe temat dla mnie bo właśnie Adasia uczę robić siku na nocnik. Efekt 6 zasikanych majtek od rana ale dwa razy już zawołał.. Kupę to od dawna woła więc z tym problemu nie mam. Adasio od soboty bez gorączki, więc obyło się tym razem bez szpitala. Może też od zębów ta gorączka.. Pojęcia nie mam. Najważniejsze, że już zdrowy :) i oby tak zostało bo za 6 dni jadę z dziećmi pod namiot :) Aniu i jak Zuza już ok?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41837 dnia: 18 Lipca 2016, 17:12 »
Ok, Marcela. Dziękuje.
Wymoczyła tyłek w korze dębu i wszystko przeszło ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41838 dnia: 18 Lipca 2016, 17:37 »
Wymoczyła tyłek w korze dębu i wszystko przeszło ;)
Teraz dopiero mi się przypomniało. Jest taka mieszanka ziołowa dla kobiet: https://www.doz.pl/apteka/p2428-Vagosan_mieszanka_ziolowa_100_g

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #41839 dnia: 19 Lipca 2016, 11:48 »
Gdzie mogę dostać ubranka dla dziecka w stylu retro?
Takie w stylu ks. Jerzego?

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41840 dnia: 19 Lipca 2016, 13:15 »
rachel riley - to podobno ta pani projektuje i jej strona http://www.rachelriley.co.uk/
to chyba jest styl sztabu stylistów, którzy o to dbają :D
księżna jest tutaj lubiana bo swoje dzieci ubiera tanio; zdarzają się ubrania ze zwykłych sieciówek

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41841 dnia: 19 Lipca 2016, 14:00 »
Czy maluch powinien jeść obiad składający się z dwóch dań? Np. o 13 zupa, a o 15 drugie danie? Czy jak...? U nas Młoda je albo zupę albo drugie danie, ale jak dziś podzieliłam się tą rewelacją z koleżanką to niemal z krzesła spadła z oburzenia  :chinczyk:

Nie żebym się przejęła, ale faktycznie zaczęłam się zastanawiać czy nie pozmieniać trochę naszego menu.

Póki co jest tak:

8 - mleko... ile wypije tyle wypije ;) i trochę środka bułki z czymś tam (jajko, ser, twarożek)
12 - owoce 190g
15 - obiad 190-220g
18 - butla mleka ok 180ml
20- kaszka z owocami ok 200g

Czasem w nocy jeszcze butla mleka 210ml.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #41842 dnia: 19 Lipca 2016, 14:23 »
Nie pamiętam, czy już na tym etapie, czy dopiero od roczku, ale tak, nasz synek na dwóch daniach - do dziś zresztą. Z tym że zupa warzywna, bez mięsa.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41843 dnia: 19 Lipca 2016, 14:25 »
Czy maluch powinien jeść obiad składający się z dwóch dań? Np. o 13 zupa, a o 15 drugie danie? Czy jak...? U nas Młoda je albo zupę albo drugie danie, ale jak dziś podzieliłam się tą rewelacją z koleżanką to niemal z krzesła spadła z oburzenia  :chinczyk:
ale dlaczego taka oburzona, że głodzisz dziecko? mała ma koniecznie dostawać obiad dwudaniowy? z tego co pamiętam moja jadła tak jak to masz na rozpisce nawet z tą dokładnością "czasem butla na noc" bo chciała się dopchać :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41844 dnia: 19 Lipca 2016, 14:26 »
Mysia, babki ze sleepconcept rekomendowały dwa dania. U nas jedno o11:30, drugie ok 17.
Staram się tak dawać.
Ale u Ciebie owoce wieczorem to moim zdaniem nie jest dobry pomył.
Owoce fermentują w brzuszku przez cała noc bo nie są strawione.

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41845 dnia: 19 Lipca 2016, 14:37 »
ale dlaczego taka oburzona, że głodzisz dziecko? mała ma koniecznie dostawać obiad dwudaniowy? z tego co pamiętam moja jadła tak jak to masz na rozpisce nawet z tą dokładnością "czasem butla na noc" bo chciała się dopchać :)

Tak, bo dziecko prawie nic konkretnego nie je wg niej.

Anusia, nigdy o tym nie pomyślałam. Poczytam i może zamienię tę kaszkę z mlekiem.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #41846 dnia: 19 Lipca 2016, 15:18 »
Mi sie "dwudaniowy obiad" kojarzy, ze jesz jedno po drugim. Wiec nie wyobrazam sobie zeby zjadla zupe i zaraz drugie. Ale tak jak Ania pisze, w poludnie jedno, a ok 17 drugie to chyba tak normalnie? U nas tak wlasnie jest.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #41847 dnia: 19 Lipca 2016, 15:30 »
U nas jednodaniowy obiad jeszcze. Po 13m. dostanie dwa dania, bo pójdzie do żłobka i tam się rozdziela: pierwsze danie przed drzemką, a zupa po przebudzeniu. Tak samo było z Tosią.

Poza moim mlekiem mamy 3 posiłki (owoce, obiad, kasza). Dwóch pierwsze to też ok. 200g, a kasza na gęsto ze 100ml mleka.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #41848 dnia: 19 Lipca 2016, 15:42 »
Marcela jak Adaś? Pojawia się jeszcze u niego gorączka?

Zrobiliśmy dzisiaj test lateksowy na mononukleoze i wynik wyszedł wątpliwy... nie wiem co to znaczy, jak zbierzemy wszystkie wyniki będziemy się konsultować z lekarzem.
Niektóre z parametrów krwi wskazują na mononukleoze, inne które powinny być podwyższone przy mono są idealne...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41849 dnia: 19 Lipca 2016, 16:19 »
Netuli syn ma teraz chyba ta mononukleoze.