Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4056343 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #41550 dnia: 16 Czerwca 2016, 17:47 »
Juz je grudki, kilka dni potrzebowala zeby sie przyzwyczaic. Ale jak dalam jej kawalek banana do lapki, to nie wiedziala co z nim zrobic wiec jeszcze na BLW za wczesnie ;)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #41551 dnia: 16 Czerwca 2016, 18:20 »
P. S Ania moj tez kawal chlopa wazy juz 9.3 kg
kawał chłopa???????hmmmmmm to ja mam kawał baby;-))) ponad 8!!!!!

b@by,ja bym chyba już nie zmieniala..a zobaczyła jak to wszystko wyjdzie w praniu jak Natan skończy szkołę.....ciekawa jestem jak to u nas będzie wyglądało....

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41552 dnia: 16 Czerwca 2016, 19:51 »
bAby ja daje jogurt kozi bo Młody ma skaze. Niby alergolog mowi, ze tam sa takie same białka jak w krowim ale na razie mu nic po nim nie ma.

Edzia generalnie owoce nalezy jeść do raczej wczesniej niż później ;)

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #41553 dnia: 16 Czerwca 2016, 20:36 »
Tak tez Daria zrobię, jeszcze tylko 2 tyg szkoly i wtedy będziemy bardziej flexi no i doba z dwojka  ;) zaczynam Bac się o moje zdrowie psychiczne ;) Daria faktycznie duza dziewczynka z Nadi

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #41554 dnia: 16 Czerwca 2016, 21:21 »

Edzia generalnie owoce nalezy jeść do raczej wczesniej niż później ;)

Wiem, w sumie sama nie jadam owocow po poludniu ;)
Jutro zrobimy podmiane.

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #41555 dnia: 17 Czerwca 2016, 08:37 »
SZCZECINIANKI

Mam pytanie znacie kogos kto bylby wstanie zajac się moim Pawlem przez kilka godzin w lipcowe soboty? Dokladne soboty i godziny będę mogla podac w poniedziałek/wtorek. Chodzi mi o szczecin. Musze zrobić szkolenie przed adopcja drugiego maleństwa i nie możemy na nie chodzic z pawlem :( Oczywiście stawka i warunki do dogadania.
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #41556 dnia: 17 Czerwca 2016, 16:41 »
Zapytaj naszej forumowej Niny, ona chyba ostatnio przez Facebook szukala kogoś do opieki i chyba miała kilka osób

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #41557 dnia: 20 Czerwca 2016, 15:21 »
dziewczyny, zapadla decyzja o wypadzie do Polski pod koniec lipca. chcemy m.in pochodzic po lekarzach z dziecmi stad moje pytanie:
co warto skontrolowac u roczniaka i 3,5latki?
myslalam o okuliscie bo K byla daaawno a O niby zeza nie ma stwierdzonego ale czasami te oczka tak blisko siebie mi sie wydaja..
i jeszcze myslalam o ortopedzie bo do ortopedy jeszcze nam sie dotrzec z zadna nie udalo..
kiedys cos kojarze o usg brzuszka byla dyskusja ze warto zrobic.. Klaudia jako bobas miala, Oliwka nie, wiec moze zrobimy.. chyba ze to warto tylko niemowlakom robic??

a spradzenie sluchu albo moze logopeda dla starszej? czy jeszcze za mala na takie kontrole jest?

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #41558 dnia: 20 Czerwca 2016, 15:33 »
Ja bym zrobiła usg brzucha i echo serca, no i ten okulista całkiem dobry pomysł.

Offline lusi251

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41559 dnia: 20 Czerwca 2016, 16:07 »
dziękuję ciri.. na echo serca to bym nie wpadla. K tez nigdy nie miala. dopisze do listy

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #41560 dnia: 20 Czerwca 2016, 16:37 »
Lusi w Medicusie dr Joanna Różańska i lek. Grażyna Dudarenko USG brzuszka. Przy brzuszku sprawdzane są też nerki, pęcherz.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #41561 dnia: 20 Czerwca 2016, 16:41 »
lek. Grażyna Dudarenko USG brzuszka.
Jedna z lepszych specjalistów usg.

Offline lusi251

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41562 dnia: 20 Czerwca 2016, 16:46 »
dzieki dziewczyny, do medicusa sie prawdopodobnie wybierzemy bo tam teraz podobno mozna sobie z gory zabookowac i oplacic i z glowy. tam tez kiedys robilismy usg bioderek malym i usg brzuszka Klaudii jak byla mala. mozliwe ze u tej pani co polecacie :)
wszystko notuje i wykorzystam :) dzieki!

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41563 dnia: 20 Czerwca 2016, 17:48 »
Można, ale chyba tylko tydzień do przodu.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #41564 dnia: 20 Czerwca 2016, 21:51 »
Karmiłam Adriana 11 miesięcy i myślałam, że już wszystko wiem, a jednak nie. Adi słabo na początku przybierał i widzę, że u Maksa też jest ten problem. Karmię przez kapturki, on mało ciągnie, szybko zasypia i długo śpi. Wybudzam go co 3 h w dzień i co 4 w nocy, parę razy dałam już mu moje mleko z butli.

Pytanie, ile mleka (mojego) z butelki powinien zjesć taki kilkudniowy maluch?

I drugie - przy podaniu mleka z butli trzy razy mi się już zakrztusił, czy to normalne? Oczywiście smoczek 0, butla TT.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41565 dnia: 20 Czerwca 2016, 22:13 »
Selena jak butla TT to się wypowiem bo przerabiałam. Czy ten 0 masz VARI FLOW? bo on też zero ale to nie to samo. Ten o którym piszę posiada otwór w kształcie krzyżyka, który otwiera się w zależności od siły ssania dziecka. Taki system pozwala niemowlęciu samemu dopasować ilość pokarmu przepływającego przez smoczek. Wtedy się nie krztusi.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #41566 dnia: 20 Czerwca 2016, 23:02 »
Jesli ci to pomoze, to Nadia modyfikowanego jadla 40 -120 ml, wlasnie sprawdzilam.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #41567 dnia: 20 Czerwca 2016, 23:35 »
Ja pamietam, ze w tych pierwszych tygodniach to cos ok 50ml. Ten zoladek jest jeszcze malutki, nie ma co go rozpychac.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41568 dnia: 21 Czerwca 2016, 07:39 »

Pytanie, ile mleka (mojego) z butelki powinien zjesć taki kilkudniowy maluch?
W pierwszej dobie ok.10 ml na jedno karmienie, w drugiej 20 ml i tak zwiększamy do 10 doby czyli do 100 ml i to utrzymujemy do konca pierwszego miesiąca

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #41569 dnia: 21 Czerwca 2016, 07:50 »
Selena jak w 8 dobie trafiłyśmy  do szpitala to najwięcej zjadła na raz ok. 70 bo tam się waży dziecko przed i po karmieniu a przeciętnie to ok. 50
tam mi siostry podały taki wzór ile powinno dziecko zjeść w ciągu doby
aktualna masa ciała × 150 i wychodzi dobowa porcja
my dziś idziemy się zważyć bo też problem z wagą i jedzeniem :-(
A trzymasz dietę czy jesz normalnie? U nas teoria normalnego jedzenia się nie sprawdza

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41570 dnia: 21 Czerwca 2016, 11:22 »
Hmm,to mój po cycu zjada najwięcej 40 ml, ile z cyca nie wiem, bo po nim jeszcze mogę dużo ściągnąć...

Anulla, wiem o czym piszesz, mieliśmy taki smoczek dla Adriana,ale gdzieś po pół roku dopiero, bo z niego sporo leci przecież...
Teraz zobaczyłam, że na smoczku jest napisane 1 - ale na opakowaniu było, że to od pierwszego dnia, to w ogóle są takie z oznaczeniem 0? Ten co mam ma malusieńką kropeczkę, przecież z cyca leci więcej. Trzymam główkę dużo wyżej, robię przerwę na odbicie, a mimo to się zakrztusza, przed chwilą dwa razy na 1 butli, zawału dostanę. Adriana dokarmiałam butlą później, to już umiał...

Elemelko, trzymam dietę, chociaż pani doradczyni laktacyjna w szpitalu mówiła, żeby jeść wszystko co w ciąży, i kapustę i bób, tylko porcje maks po 150 g takich rzeczy - ja jakoś nie mam odwagi. Póki co u nas nie ma takiego płaczu jak było przy Adrianie, on kolek nie miał, ale z powodu wzdęć miał napady, zobaczymy jak u Maksa będzie później.

My mamy wagę do ważenia niemowląt i codziennie wieczorem ważę - ostatnie dwa dni nic nie przybrał, a sporo spadł, więc byliśmy dziś u pediatry. Powiedziała, że żółtaczka nie wygląda na 15, tylko na takie 9, więc tydzień obserwacji. Zaleciła wit K już teraz w tej większej dawce (swoją drogą opakowanie 30zł! te zestawy K+D już się nie nadają), wit E, wit C i raz dziennie przepajać łyżeczką glukozy na 100ml, to wypłucze billirubinę.

Będę teraz ściągać mleko po każdym karmieniu i dopychac go z butli - mam nadzieję, że to nie zaburzy karmienia  ::). W ostateczności mogę go odstawić na 2 dni, naściągam mleka i później mu dam, a 2 dni na mm też cofnie żółtaczkę, ale narazie pediatra kazała się z tym wstrzymać.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41571 dnia: 21 Czerwca 2016, 11:34 »
Ja dziś będę pobierać krew mam nadz, że już spadła bo tydzień temu w niedziele było 10.I przepajasz ta glukoza?  Zobaczę jaki  wynik i musze też coś postanowić co dalej.
jeśli masz wagę to zważ go przed i po jedzeniu i zobaczysz różnice w wadze i będziesz wiedziała ile zjadł z piersi

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41572 dnia: 21 Czerwca 2016, 11:43 »
Hmm, o takim ważeniu nie pomyślałam, spróbuję. To ml mleka odpowiadają gramom na wadze?  8)

Elemelko, ale Wy byliście pod lampą, prawda? Ile, dobę? Skoro spadła do 10 to spokojnie, pediatra mówiła, że przy kp nawet do 304 tygodni billirubina spada... A u Ciebie mała jest cała żóła? U  nas do brzuszka, nóżki już nie i mam wrażenie, że pomału się cofa. Od dziś będę przepajać tą glukozą + wit K także cofa żółtaczkę, Adrianowi szybko pomogła.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #41573 dnia: 21 Czerwca 2016, 11:45 »
Z tym ważeniem przed i po to czytałam że to  brednie i nie miarodajne. Julia miała po każdym karmieniu 20-30 ml mm zlecone jak miała problem z przybieraniem, długo przysypiala na piersi ciągle ja pobudzalam.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #41574 dnia: 21 Czerwca 2016, 11:47 »
Aha i moja też się krztusila mimo smoczka gdzie trzeba zassac żeby cokolwiek polecialo

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41575 dnia: 21 Czerwca 2016, 12:42 »
Mi mówili, że tak, tzn. Te ml i gramy.U nas fajnie było widać różnicę w wadze, tylko trzeba zdążyć przed kupa ;-) normalnie ważylismy  w ubraniu żeby tylko zobaczyć różnice
Selena w końcu nie byliśmy pod lampami, tylko kroplówka
u mnie Zosia jest taka, że jak nie chce jeść to nie i koniec i żadna pobudzanie, smyranie, nie pomaga

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41576 dnia: 21 Czerwca 2016, 13:05 »
Selena to wymień na ten smoczek z krzyżykiem. Tam wcale sporo nie leci, tak Ci się tylko wydaje bo poleci to co dziecko pociągnie. Nie musisz czekać do 6 m-ca, możesz go zmienić od razu.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41577 dnia: 21 Czerwca 2016, 13:42 »
Hmm, no nie wiem, bo skoro Maks tyle naciągnie naraz  mleka przez maciupką dziurkę, to co dopiero przez krzyżyk... Zobaczymy.

Elemelko, a z czym ta kroplówka była? To dziwne dla mnie, że mała nie była pod lampą, dlaczego? Ja z Adrianem byłam 9 dni w szpitalu po porodzie, bo 3 dnia wszedł antybiotyk z powodu zielonych wód, a jak mieliśmy wychodzić, to neonatolog postanowiła jednak sprawdzić poziom billirubiny i była jakieś 15,5 , więc zostaliśmy jeszcze na dobę pod lampą właśnie. W ogóle czytałam, że w niektórych miastach można takie przenośne lampy wypożyczyć do domu. U nas niestety nie.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41578 dnia: 21 Czerwca 2016, 14:28 »
Selena bo jak nas w pt przyjmowali i robili badanie to było 13 wiec spadło.A kroplówka jeśli dobrze pamiętam to z glukozy  i chyba soli fizjologicznej,  nie wiem czy coś jeszcze tam było i w niedziele było 10 wiec to już teoretycznie jest norma
my po pobraniu, ciekawe jaki będzie wynik

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #41579 dnia: 21 Czerwca 2016, 19:46 »
Dziewczyny jak to jest z gotowaniem dla maluchow bo juz nie pamietam? Jak ugotuje dzis zupke to ile on moze stac w lodowce? I jak to jest z odgrzewaniem i mrozeniem. Mozna wszystko mrozic?
Poza tym mlod walczy z zebami :/ czerwony jak burak i piluje wszystko!