Dziewczyny jaki sos zrobić roczniakowi do drugiego dania? mięso - suche, ryż, kasza, ziemniaki - suche, warzywa w zasadzie też jakieś wodniste nie są i córa mi się zapycha
Oczywiście popijamy wodą, ale zastanawiam się czy temat da się ugryźć z drugiej strony
Może któraś z Was wie gdzie znajdę porządny schemat żywienia roczniaka i podzieli się tą informacją?
tutaj kiedyś Lila podawała link do poradnika
http://www.imid.med.pl/klient1/uploads/poradnik.pdfja teraz zaczynam korzystać z tych jadłospisów, bo wcześniej to było niewykonalne, żeby zjadła tyle posiłków

Jeśli chodzi o sosy to może być trochę oliwy, warzywa bardziej wodniste (np. gotowana cukinia, dynia, pomidor...). Jogurt też może być jako sos. Wczoraj Marietka miała na obiad makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem, pomidorem, koperkiem i odrobiną jogurtu (greckiego). My mieliśmy makaron i na to sos z tuńczyka podsmażonego i zalanego śmietanką + koperek, pieprz, sól. Gotuję tak, żeby było i dla nas i dla niej, ale dla niej zawsze coś zmodyfikuję. Można zrobić sos z pomidorów (zmiksować w blenderze sparzone i pozbawione skórek, dodać trochę oliwy i przyprawy: oregano, koperek, pietruszka, świeża bazylia, seler naciowy... co tam lubi

Ja robię taki sos dla nas, a zanim przyprawię solą i np dodam czosnku odkładam trochę dla małej, żaby nie brudzić tylu naczyń dla kapki sosu dla dziecka

Nie wiem jak tam u Was teraz z pomidorami, pewnie jeszcze nie sezon, ale już niedługo można takie sosiki robić